Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

potencjalny klient nie usłyszy wystarczającej zmiany w systemie

Klient może być osobą, która otrzymała spadek i poczuła chęć zestawienia systemu, by pokazac znajomym, klient może być kimś kto długie lata zestawia system, na jaki go stać, przeglądając dziesięć razy każdą złotówkę, czy aby jest "dobrze wydana", klient może mieć wszystko w d...e i po prostu chcieć posiadać "ten konkretny kabel", - do rana można kontynuować czego chce tzw klient.

Sprzedawca musi wyczuć klienta, - kim on jest i czego szuka u niego w salonie hi end audio..

Sprzedawca przede wszystkim musi wyczuć czy klient potrafi słuchać..

15 minut temu, ASURA napisał:

Zawsze można coś poprawić

Są bariery, jest ich jakaś ilość - tak ja rozumiem sytuacje w systemie, przykładowo, nie można dać za mało, ani za dużo "drucików" do danego typu kabla, efektem będzie przesyt lub niedosyt, - to banalny prosty przykład, lecz niezwykle trudny w realizacji, - podjęciu decyzji - ile tych drucików i jakie w końcu mają, czy muszą być w tym przewodzie.. ?

Potrzeba lat, może dekady, by być tego pewien, - oczywiście można pójść na skróty i podpatrzyć jak się to czyni w koncernach najeżonych inżynierami.. ale to nie zapewnia rozumienia problemu, co w dalszej konsekwencji wyprowadzi z czasem delikwenta na manowce.

Na manowcach przebywają osoby całymi stadami, gdyż nie przepracowali problematyki, tylko zapoznali się z nią - niczego z tego nie rozumiejąc w żaden sposób.

19 minut temu, ASURA napisał:

Zawsze można coś poprawić

Teraz mi się przypomniało - cytat jest standardowym repertuarem mojego przyjaciela, który twierdził kilka lat temu że sprzedał najwięcej  w Polsce kabli, używa w swoim salonie jeszcze jednego określenia dającego mu wolnośc od wszelkich kłopotów z czepialskimi - """ nie potrafisz słuchać """.

Taka jest rzeczywistość.

Edytowane przez 747
W dniu 16.10.2022 o 13:39, sly30 napisał:

Pytanie jaki sens ma wpinanie IC RCA w cenie połowy całego systemu? I czy dołożenie tej kwoty do upgradu systemu np o lepsze kolumny i lepszy wzmacniacz, nie da jeszcze większego progresu poprawy brzmienia całego systemu.

Po pierwsze ... cały ten wątek to ... promocja.

Po drugie ... a kto bogatemu zabroni wpiąć sobie kabel o wartości połowy systemu?

Po trzecie ... zawsze możesz spróbować w swoim systemie. Wiem ... nie ma metki 😞 .

W dniu 16.10.2022 o 15:32, Bartollini napisał:

Podlicz redaktora Pacułę,okablowanie pewnie za jakieś pół bańki,

a może i więcej.

W rozliczeniu za testy ???

😜

W dniu 16.10.2022 o 16:29, sly30 napisał:

Audio to tylko audio. Niektórzy traktują to hobby zbyt serio i zbyt osobiście. 

Ooooo ... chyba wreszcie dzisiaj przy goleniu spojrzałeś dokładniej w lustro 😂.

W dniu 18.10.2022 o 08:29, Stasiop napisał:

Jesli juz ten watek powstal i na prawde, nie na moje zlecenie, to pewne sprawy jako producent musze tu wyjasnic.

Po pierwsze, Polska nie jest rynkiem na tego typu produkty debiutujacych mlodych firm, nie mam co do tego zludzen. W Polsce kupuje sie rzeczy z tzw metka zachodnia lub wschodnia.  Metka Polska, przez polskich Polakow jest uznawana zawsze jako cos gorszego, a w mojej ocenie bywa z tym roznie, sa produkty na prawde fantastyczne ekstra wycenione i ogolnie slabe. Proponowalbym zanim sie napisze cos na temat mojego kabla, najpierw go posluchac, wypozyczam i oplacam kuriera w obie strony. Mozna sobie posluchac kabelka za absolutna darmoszke, no oczywiscie trzeba wplacic kaucje, to oczywiste. W mojej ocenie to na prawde mocny kabel i ma rownorzedny wplyw jak elektronika, czy glosniki, jego dzialanie okreslilbym jako cywilizowanie calego systemu. A cena w porownaniu z tym co wnosi i na jakim poziomie jest na prawde niska, trzeba sprobowac, slowa tego nie odzwierciedla.

Pozdrawiam Wszystkich.

@Stasiop wiesz, że nie jestem twoim wielbicielem. Tym bardziej, że DACa jak nie było tak nie ma.

Ale zgadzam się z jednym co napisałeś powyżej ... przed napisaniem czegokolwiek najpierw należy go posłuchać w swoim systemie. I opinia o nim dotyczyć będzie jego wpływu na dźwięk tylko i wyłącznie w tym systemie.

A cena? W dzisiejszych czasach każdy może dokonać wyceny jakiej chce. 2 tys, 20 tys, 200 tys ... i tak rynek wszystko zweryfikuje.

A  @sly30? Nie przejmuj się, on jest jak chorągiewka. Jego "niewycenione" kolumny OB są cacy ale twój kabel za 20 tys jest be. Jak w piaskownicy 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

@Stasiop ... żeby "to miało sens" doprodukuj jeszcze do zestawu z tym IC "odpowiedni" kabel zasilający. Wiadomo dlaczego.

Edytowane przez pmcomp

35 minutes ago, sly30 said:

Spójrz lepiej w swoje lustro. Stary dziad, który jak dziecko szuka uznania i poklasku, na siłę próbuje zaistnieć na forum,

Przygadał kocioł garnkowi. Robisz prawie to samo. Bo czymże innym to jest?

Nie łudź się, żęto co piszesz o audio, ma jakąkolwiek wartość merytoryczną. Każdy kto wierzy, to bardzo ważne słowo, wierzy w kable i inne takie nie ma pojęcia o czym pisze 😄

42 minutes ago, pmcomp said:

@Stasiop ... żeby "to miało sens" doprodukuj jeszcze do zestawu z tym IC "odpowiedni" kabel zasilający. Wiadomo dlaczego.

Najlepiej taki, który odzyskuje energię. Już tu co prawda jeden taki oryginał jest, ale chyba przerzucił się na ramki z czymś o czym nie wolno wspominać, więc wszystko prze Stasiem 😄

Teraz, bum1234 napisał:

Przygadał kocioł garnkowi. Robisz prawie to samo. Bo czymże innym to jest?

Nie łudź się, żęto co piszesz o audio, ma jakąkolwiek wartość merytoryczną. Każdy kto wierzy, to bardzo ważne słowo, wierzy w kable i inne takie nie ma pojęcia o czym pisze 😄

Jednak nie to samo. Ja nie szukam zysków z recenzji, nie zabiegam o poklask branży, nie produkuje żadnych kabli, testuje tylko to czym jestem sam zainteresowany i opisuje swoje wrażenia nie licząc na poklask czy dodatkowy zysk. 

• Moderatorzy

Ja będę miał takie grube ciężkie zasilające pytony, choć RCA Stasia z tymi metalowymi puszkami też mogą się dobrze nadawać 😁

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Jego "niewycenione" kolumny OB są cacy ale twój kabel za 20 tys jest be. Jak w piaskownicy 🙂 .

a gdzie to Sylwek napisal , że kabel jest be?

ani on ani ja nic takiego w tym wątku nie twierdziliśmy

więc z czyich czterech liter wyciągnąłeś ten wniosek ? 🙂 🙂 🙂

Godzinę temu, Stasiop napisał:

Widze moj interkonek RCA rozgrzal atmosfere do czerwonosci,, a jeszcze AVS i byc moze gdzies Panowie szanowni posluchaja przez przypadek przechodzac z tragarzami przypadkowo, w koncu to Coincidence kabelek. 😉 Toz to moze byc reakcja jadrowa lancuchowa na duza skale, wylaniajaca boska czastke. 🙂

jak napiszesz w których systemach będzie to na pewno wpadnę ze swoim i podmienię by przekonac się co jest warty 🙂

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Najlepiej taki, który odzyskuje energię.

a wiesz , że tak można nazwać patent odzyskiwania energii z kabla glośnikowego 🙂

trzy lata temu testowal to już Avantgarde Acoustics a na prezentacji podczas omawiania tego rozwiązania kolega Zygmunt w trakcie naszkicowal schemat i na koniec pokazał prelegentowi

niezła sytuacja była

rozwiązanie jest dostępne tylko nie wiem czy na tym forum również było prezentowane

Godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

No i miało być zaoranie Stanisława, a wyszło pokazanie kultury wyższej - hi-end'owej - w wykonaniu "prawdziwych" audiofili.

Mnie to bardziej przypomina "imadlo Mocka na Popielskiego" 😉

3 godziny temu, pmcomp napisał:

oglądaj się przez ramię w Warszawie

To by było prawdziwe święto jakby Sylwek przyjechał 🙂

poza tym nie dasz mu rady 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

a gdzie to Sylwek napisal , że kabel jest be?

ani on ani ja nic takiego w tym wątku nie twierdziliśmy

więc z czyich czterech liter wyciągnąłeś ten wniosek ? 🙂 🙂 🙂 🙂

Nie Sylwek tylko gość, który będzie miał obitą mordę jak go spotkam za kilka dni w Warszawie. Gość, któremu przez gardło nie chce przejść magiczne słowo na literkę P, którego znajomości mamy uczą swoje dzieci od maleńkości. Widocznie w jego domu jego rodzina nie używa takiego słowa i uważa je za niepotrzebne. Wychodzę więc z założenia, że ja dopełnię tej nauki bo on jest nieprzystosowany do życia w społeczeństwie. Będzie to moim zdaniem bardziej wychowawcze niż używanie jakichkolwiek inwektyw co do jego persony i szybsze niz kilkuletnia sprawa o publiczne znieważenie i ochronę dóbr osobistych zagrożone z kk do jednego roku pozbawienia wolności, na co on leje co już tutaj kiedyś napisał. Zlejemy inaczej 🙂 .

We wszystkich postach tam gdzie kwestionuje cenę kabla w stosunku do ceny systemu. Na pierwszej stronie wątku.

Znacz, że mu się to nie podoba i jest be. 

Edytowane przez pmcomp

Ty masz nieźle zryty beret. Za co mam ciebie przepraszać? Wyjaśniłem, że mam na myśli określenie mentalny stary dziad. Za co tu przepraszać? Jakie dobra osobiste? Jeśli jednak chcesz mnie lać, to musisz trochę poczekać. Nie w tym roku. Może za rok, a i to nie jest pewne... 🙂

Edytowane przez sly30
1 hour ago, slawek.xm said:

a wiesz , że tak można nazwać patent odzyskiwania energii z kabla glośnikowego 🙂

trzy lata temu testowal to już Avantgarde Acoustics a na prezentacji podczas omawiania tego rozwiązania kolega Zygmunt w trakcie naszkicowal schemat i na koniec pokazał prelegentowi

niezła sytuacja była

rozwiązanie jest dostępne tylko nie wiem czy na tym forum również było prezentowane

Czego to urzędy patentowe nie patentują ...

😄

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Czego to urzędy patentowe nie patentują ...

😄

patent powinien być w cudzyslowiu

ogolnie chodzi o to , że napięcie zmienne idące na kolumny ładuje dodatkowe kondensatory sporej pojemności które przy spadku impedancji lub piku dynamicznym oddają dodatkowy prąd w ten sposób wspomagając słabszy wzmak

AA wykorzystuje to rozwiązanie do swoich aktywnych hornów basowych

46 minut temu, sly30 napisał:

Ty masz nieźle zryty beret. Za co mam ciebie przepraszać? Wyjaśniłem, że mam na myśli określenie mentalny stary dziad. Za co tu przepraszać? Jakie dobra osobiste? Jeśli jednak chcesz mnie lać, to musisz trochę poczekać. Nie w tym roku. Może za rok, a i to nie jest pewne... 🙂

A ja ci podałem definicję i synonimy, jeśli rozumiesz co to znaczy.

Ma w d...e co ty rozumiesz przez to określenie, ja wiem jak ja to zrozumiałem i jak rozumie to wiekszość ludzi posługujących się językiem polskim !!!

Z tego co powyżej napisałeś dla mnie wynika, zniżę się do twojego poziomu, że jesteś chamem i prostakiem i jak widzę także tchórzem (szkoda). Martw sie o swój beret.

EOT.

Edytowane przez pmcomp

Było do przewidzenia, że nastąpi zwarcie - na konferencję Katharsis Technology Coincidence przyleciało wielu przedstawicieli zarówno świata haj-end 'in' jak i świata haj-end 'out'. Udział w konferencji dwóch polskich naukowców i wynalazców, dodatkowo podkręciło atmosferę. Takie rzeczy u nas na Forum nie przechodzą - od razu mamy liberum veto i wojnę polsko-polską.

Parker's Mood

20 minut temu, Aramis1 napisał:

zakończy się tak trochę w przenośni tragicznie

Nie żartuj, bardzo dobry temat, bardzo dobre komentarze, bardzo cenne.

Nie mam czasu, ale odszukałbym i zamiescił fragment - w którym zostałem nazwany pedofilem przez Sylwestra, - odczytanie wytłumaczenia tego przez Jego "adwokata" Sławka.xm - byłoby bezcenne.. .

3 minuty temu, Chicago napisał:

Było do przewidzenia, że nastąpi zwarcie

Jakie zwarcie, forum jest w swojej najlepszej formie - formule, tu nigdy inna nie była stosowana, liczą się tylko pieniądze jakie sa do zarobienia, związane z czymkolwiek co dotyczy tu tematyki.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Martw sie o swój beret.

Jak zawsze masz rację. Dodaj mnie wreszcie do ignorowanych i nie łaź za mną po forum. Nie interesuj się co robię, jak i gdzie, co mam, a czego nie, jakie udziały, w jakich firmach, jakie zwrotnice itd. Pilnuj swojego nosa. Ja ciebie o nic nie pytam i unikam. Masz swój temat o starych kolumnach i tam sobie pisz. Ja tam nic piszę nic, bo temat mnie nie interesuje. Po co tu włazisz i prowokujesz awantury, skoro nie masz pojęcia o kablach, a takich z wyższej półki na oczy nie widziałeś. No to po co tu zasrywasz ten temat? Masz obsesję na moim punkcie?

16 minut temu, Chicago napisał:

To się nazywa 'Fatal Attraction'. Zafascynował się Tobą 😉

Na to wygląda. Psychofan. Ja o nic go nie pytam i unikam, ale one łazi za mną po forum non stop. Nawet zapraszał mnie do siebie, gdzie ja nigdy nie sugerowałem nawet takiej chęci. Chore to jest.

36 minut temu, 747 napisał:

odczytanie wytłumaczenia tego przez Jego "adwokata" Sławka.xm

po pierwsze poszukaj sobie papuga gdzie indziej

po drugie nie przekręcaj mojego nicka bo za to są punkty

po trzecie nie zaczepiaj mnie bo odpowiem pięknym za nadobne

Bardzo doceniam wiedzę zarówno jednej jak i drugiej strony, z wypowiedzi zarówno jednych jak o drugich można się czegoś ciekawego dowiedzieć i przyswoić, choć dużo tu z przytaczanych argumentów jest zrozumiała tylko dla wykształconych z dużym doświadczeniem i to w różnych dziedzinach. Tak jak to któryś z kolegów wcześniej wspomniał dla większości zajmujących się audi najważniejsze jest to co usłyszymy.

2 godziny temu, Aramis1 napisał:

dla większości zajmujących się audi najważniejsze jest to co usłyszymy.

niekoniecznie

wtedy w watku pisałby jedynie Stasiop i jego marketingowiec

wszak reszta tego kathazarasis nie słyszała

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

8 godzin temu, cir napisał:

niekoniecznie

wtedy w watku pisałby jedynie Stasiop i jego marketingowiec

wszak reszta tego kathazarasis nie słyszała

Nie chodziło mi o kabel Stasia, ale ogólnie jak w większości do tematu podchodzą ludzie słuchający muzyki.

20 godzin temu, sly30 napisał:

Jednak nie to samo. Ja nie szukam zysków z recenzji, nie zabiegam o poklask branży, nie produkuje żadnych kabli, testuje tylko to czym jestem sam zainteresowany i opisuje swoje wrażenia nie licząc na poklask czy dodatkowy zysk. 

Cos nie cos slyszalem o tych 'slynnych' kolumnach i jak powstawaly. Glosnikami bawilem sie dawno i sa nowe metody projektowania, nie jestem znawca tematu obecnie. Ale dobor glosnikow ot tak, bo wydaja sie byc fajne i drogie bo gdzies sie sprawdzily i zlozenie tego w kupe, to jak pojsc do totka skreslic liczby i byc pewnym ze walnie sie glowna wygrana. Dla mnie to Hi-Fi nie High-end. Firmy high-end latami dobieraja glosniki i z tego co wiem glownie sluchaja, sluchaja a potem nastepne zestawienie i tak wkolko az sie glosniki dobiora i razem zagraja. Ale jak wiadomo ja sie nie znam! ;) Moze graja super te glosniki Sly, nie slyszalem, ale bardzo w to watpie! No i m.in. stad tak wysokie ceny bardzo dobrych kolumn, ze to pracochlonne kosztowne i zmudne. No i jeszcze pozostaje strojenie zwrotnic do kazdego zestawu.MASAKRA. A tu rachu ciachu skladamy i jest High-end :D

Zeby nie bylo wiele firm z tzw High-end tez tak robi, wnioskujac jak szybko zmieniaja sie ich modele. I wiele z nich dla mnie to tez Hi-Fi. 

Edytowane przez Stasiop

Proporcje scianek glosnikow tez dobiera sie w oparciu o ich rezonans no i zeby ladnie wygladaly. A scianki tez graja i jesli maja zle proporcje (bo sa z kapelusza zazwyczaj) i sa nawet najwspanialsze glosniki to zagra okropnie! 

Sly podaj proporcje i wymiary scianek chyba to mozesz uczynic to podyskutujemy w innym juz watku o tym. 

Edytowane przez Stasiop

I tu masz racje, na kolumnach się nie znasz, a o moich to już w ogóle nic nie wiesz, choć prawdą jest, że dobranie driverów, jest bardzo ważne. I dlatego drivery dobierane były ponad rok, podobnie jak elementy zwrotnic. A później, gdy kolumny były gotowe i grały u mnie, to ponownie przeszły kilka korekt, w tym dość duży tuning, kolejną wymianę driverów na inne, nowe strojenie zwrotnic i jeszcze kilka innych zmian. Było dobrze, ale teraz jest znacząco lepiej, po kolejnym roku zmian i strojeń. W sumie cały proces to ponad 4 lata. 

36 minut temu, Stasiop napisał:

Moze graja super te glosniki Sly, nie slyszalem, ale bardzo w to watpie

O moje kolumny nie musisz się martwić. Nie szukają klienta. Martw się raczej o swój kabel….bo nie słyszałem jak gra, ale wątpię by miał zbyt. Z opisu W.Pacuły wynika, że to jasno grający kabel, a takich jest pełno na rynku. Druga rzecz, to pozycja firmy, a ta jest zerowa i chora cena, na poziomie topowych kabli uznanych, światowych producentów. Po co komu wynalazek firmy krzak, który na wtórnym rynku będzie mieć spadek wartości 90%? 

Edytowane przez sly30
21 minut temu, sly30 napisał:

Z opisu W.Pacuły wynika, że to jasno grający kabel, a takich jest pełno na rynku.

Jak zwykle zgodnie z 'prawda' ;)

Wspomniałem na początku o dużej energii wysokich tonów. To prawda. Ale jak każdy dojrzały produkt, tak i interkonekt Coincidence nie podkreśla tego zakresu. Pokazuje natomiast mnóstwo informacji, które składają się na coś większego niż poszczególne „dźwięki”. Nigdy nie zdarzyło się, żeby przekaz był z nim za jasny. Nie był więc nigdy męczący. Był, w odróżnieniu do innych kabli o mocnej górze, relaksujący – to naprawdę coś!

Wojciech Pacula red. naczelny highfidelity.pl

21 minut temu, sly30 napisał:

O moje kolumny nie musisz się martwić.

Nie martwie sie zupelnie! Ale moim zdaniem masz Hi-Fi po opisie konstrukcji, a tak kozaczysz.

Daje sobie glowe obciac ze takie Harbety rozjechalyby ten wynalazek na miazge. A wiesz czemu bo wiem, jak te Harbety sa projektowane i zgodnie zasadami harmonicznymi. A twoje na 100% nie.

Edytowane przez Stasiop
  • Pokaż nowe odpowiedzi