Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

jak pokażesz kilka zapłaconych faktur i zmusisz klientów by chociaż napisali "kupiłem dziękuję jestem zadowolony" to uwierzę

opinia Tomka jest ważna ale zabarwienia starej długiej znajomości  i  kontaktów diy powodują u mnie chęć uwiarygodnienia

a w temacie pokoju audiostereo nikt nawet nie chce opisać brzmienia systemu z twoimi kablami

dlatego na razie u mnie jesteś spalony

Pozdrawiam Cię Sławku.

Wydaje mi się że byłeś na wystawie w pokoju 410. Gdyby Ci zależało na czymkolwiek w związku z tym kablem, poza oczywiście poklepywanie się ze sly30 po plecakach, to byś o kabel zapytał. Wszyscy tam byliśmy, kabel też. 

Mogłeś pogadać z konstruktorem, ze mną. Mogłeś udać się że Staszkiem na dowolny odsłuch, które dogadywał na bieżąco w trakcie wystawy. 

Nie zrobiłeś tego. Teraz wypisujesz głupoty. Mam nadzieję, że to tylko stan chwilowej niepoczytalności, bo jeśli jest inaczej to przejaw zwykłej złej woli i podłości.

• Moderatorzy

To może ja napiszę coś o kablu Stasia - miałem okazję posłuchać go w trzech systemach, wprawdzie w opinii wielu do tej zakładki się one nie nadają ale ja już słyszałem tyle, że kompleksów żadnych nie mam. 

Na wstępie napiszę, że recenzja Pacuły jak najbardziej opisuje rzetelnie cechy tego kabelka.

Jeśli chodzi o jego zalety to najwięcej ich słychać na środku i na górze pasma. Jest szczegółowy i rozdzielczy ale w żaden sposób nie natarczywy czy też męczący. Dźwięk jest gładki troszeczkę aksamitny ale bardzo prawdziwy. Scena jest bardzo dobra, świetna lokalizacja instrumentów w płaszczyźnie 3D. Instrumenty są bryłami a nie płaskimi plackami. 

Jeśli chodzi o wady to przyznam szczerze, że w dwóch z trzech systemów wyszły pewne mankamenty. Chodzi o zakres wyższego basu / niskiej średnicy. Nie jest on zbyt energetyczny. Myślę, że u Tomka nie było to mankamentem gdyż jego systemy mają tu spory zapas i zapewne w takich systemach ten kabel sprawdzi się idealnie. W jednym z systemów na wystawie udało się to zrównoważyć innym kablem, który posiada świetna energię w tym zakresie i wtedy wydawało się, że jest idealnie. 

Jako ciekawostkę napiszę, że sprawdziłem kabel Stanisława jako coaxialny. Oczywiście impedancja się nie zdarzała ale przy tak krótkim odcinku nie powinno to przeszkadzać natomiast ciekaw byłem jak zachowają się filtry które konstruktor zastosował. Intuicja mnie nie zawiodła. Kabel wprowadził spokój do przekazu ale bez strat w dynamice. Przekaz stał się gładki pozbawiony szorstkości. Oczywiście porównania odbywały się w warunkach wystawy dalekich od ideału. Po cichu liczę, że Stanisław będzie dążył do poprawy energetyczności zakresu wyższego basu niższej średnicy i wtedy w mojej ocenie byłby to kabel idealny. Koniec poszukiwań temat RCA zamknięty. Tylko aby była promocja dla kolegów.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Czyli potwierdza się opis W.P, że kabel nie ma energii w dole pasma i brak mu mięcha. A brak energii, to też brak drive-u, rytmiki itd. 

Wszystkie te opisy, recenzje i odczucia są jak najbardziej prawdziwe, Wasze, ale...dalej to są subiektywne odczucia osób, które "słyszały" ten i inne kable. Czy w jakikolwiek sposób można to potwierdzić? Zastanawiam się również jakie są "kryteria odsłuchu takiego kabla". Czy zestaw np. kolumn Focal Grande Utopia jesteśmy w stanie poprawić brzmieniowo stosując taki kabel? Co oznacza "dobry zestaw"? Ile musi kosztować? Niestety dalej nie uzyskałem odpowiedzi na to pytanie. 

8 minut temu, GhostR1 napisał:

Niestety dalej nie uzyskałem odpowiedzi na to pytanie. 

I nigdy nie uzyskasz póki sam nie przejdziesz swojej drogi w audio. Chciałbyś pójść na skróty ale tak się nie da i dlatego prawie nikt nie reaguje na twoje ciągłe pytania i zarzuty. Doświadczenie w audio to są lata i niestety sporo wydanej kasy. Przez te lata zbieramy swoje wnioski, przemyślenia i jednoczenie nasz gust i oczekiwania ewoluują. Zacznij słuchać różnych opcji, zmieniaj konfiguracje, ucz się słuchać. Z czasem sam sobie odpowiesz na wiele pytań. 

Siedzę w audio już przeszło naście lat. "Przerobiłem" już setki różnych systemów audio. Do tej pory nie potrafię pojąć jak można pisać o takich rzeczach, że kabel nagle zmienił wszystko w systemie. Moje pytania dotyczą konkretów a nie pisania ciągle: "ja słyszę, jak Ty nie słyszysz to musisz wydać kasę i trenować swój słuch". Ja słuch mam dobry, robię badania. 

Swego czasu konstruowałem kolumny, zwrotnice do nich. W ofercie widnieje kilka modeli...czy uważasz, że nie próbowałem różnych konfiguracji? Tak, stosowałem również różne kable, ot tak, z ciekawości. Uważasz, że nie mam doświadczenia, że powinienem się "nauczyć słuchać". Ja się pytam tylko CZEGO? Co mam usłyszeć? Mam wytrenować mój umysł tak aby słyszał coś niesłyszalnego? Przecież to bzdura.
Poza tym dalej nie uzyskałem odpowiedzi co to jest "dobry system". Do tego teraz doszło kolejne pytanie: jak długą trzeba iść drogą audio? Czy jest jakiś określony czas? Czy po prostu "odpowiednia" długość drogi jest wtedy kiedy zaczynam słyszeć różne rzeczy, rzeczy których nie ma?

Skoro to bzdura, to po co tu ślęczysz i zawracasz głowę? Nie masz lepszych zajęć? Idź do kina albo na piwo z kumplami. 

Nie ślęczę tylko obserwuję a to różnica. Bzdura, bo jak można komuś napisać żeby nauczył się słuchać nie znając jego możliwości? Poza tym zauważyłem, że w przypadku braku argumentów pojawia się np. stwierdzenie: "idź na piwo", "znikaj stąd" czy cokolwiek innego podobnego.

A jestem tu ponieważ, tak jak wspomniałem wcześniej, pojawia się sporo nowych użytkowników, którzy szukają pomocy.
Skoro przeszkadza Ci obecność kogokolwiek na FORUM PUBLICZNYM to nie jest mój problem. Ja piszę tak jak myślę, nie obrażam ani Ciebie ani nikogo innego. Jeżeli by tak było to moderacja powinna zareagować.
Co do moich wypowiedzi to staram się przybliżyć temat takim osobom, które dopiero zaczynają zabawę z audio. Staram się wiele rzeczy zrozumieć ale bez argumentów jest ciężko. Czy jestem wierzący? Tak, wierzę, że dobrze postępuję w życiu. Jestem realistą a nie bujającym w obłokach.

• Moderatorzy
42 minuty temu, sly30 napisał:

brak mu mięcha

Jeśli chodzi o najniższy zakres ale taki najniższy to tu braków nie ma. Ale pokazały to tylko jedne kolumny. Niestety pomieszczenia na AVS nie dają możliwość oceny tego pasma więc o tym nie wspomniałem - na wystawie raczej ucieka się z tej części pasma. Miałem nawet wrażenie, że energia z wyższych rejestrów została wrzucona tu. Być może jeśli ktoś ma duże i dobrze zaadoptowane pomieszczenie będzie miał jak najbardziej pozytywne odczucia.

46 minut temu, GhostR1 napisał:

. Czy zestaw np. kolumn Focal Grande Utopia jesteśmy w stanie poprawić brzmieniowo stosując taki kabel? 

Nie ale jesteśmy w stanie "zepsuć" ich brzmienie podobnie gdybyś podłączył słabej jakości wzmacniacz.

Ale słabej jakości wzmacniacz posiada wiele różnych elementów, które będą miały realny wpływ na brzmienie. W kablu jest głównie "magia"...Nie można porównywać wzmacniacza do kabla tak samo jak i ich wpływu. Jeżeli ktoś to robi to tylko i wyłącznie subiektywna ocena tego co usłyszał bądź nie. 

• Moderatorzy

Jest oczywiście różnica skali. Natomiast nie widzę potrzeby udowadniać w każdym temacie w którym wspomni się o kablach ich wpływów. Osoby nowe nie obeznane w temacie powinny szukać informacji w innych miejscach. O czym jak o czym ale o działaniu kabli napisano na tym forum setki tysięcy zdań. 

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

to staram się przybliżyć temat takim osobom, które dopiero zaczynają zabawę z audio.

To pomyliłeś zakładki. Ktoś kto zaczyna zabawę w audio, nie wchodzi do zakładki high end i nie szuka drogich kabli. Przenieś się do zakładki Start i tam pouczaj innych. 

Edytowane przez Marcinus
2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Pozdrawiam Cię Sławku.

Wydaje mi się że byłeś na wystawie w pokoju 410. Gdyby Ci zależało na czymkolwiek w związku z tym kablem, poza oczywiście poklepywanie się ze sly30 po plecakach, to byś o kabel zapytał. Wszyscy tam byliśmy, kabel też. 

Mogłeś pogadać z konstruktorem, ze mną. Mogłeś udać się że Staszkiem na dowolny odsłuch, które dogadywał na bieżąco w trakcie wystawy. 

Nie zrobiłeś tego. Teraz wypisujesz głupoty. Mam nadzieję, że to tylko stan chwilowej niepoczytalności, bo jeśli jest inaczej to przejaw zwykłej złej woli i podłości.

bardzo dziękuję

poza tym jeśli mnie poznałeś trzeba bylo podejść i powiedzieć mi to w oczy

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

byłeś na wystawie w pokoju 410.

nie pamiętam ktory to byl pokoj ale bylem u Muzga i Karola ,kolumny ktore graly juz slyszalem poza tym było tak duszno , że nie dałem rady i Karol zrozumiał moje tłumaczenia doskonale

poza tym nie zawsze pamiętam z twarzy tych ktorych wcześniej poznałem, czasem podchodzą do mnie ludzie i okazują wyrazy sympatii .... mniej lub bardziej ale jeszcze nigdy nikt mi nie powiedział , że jestem podły 🙂 🙂 🙂

masz palmę pierwszeństwa w tym względzie i to kończy nasze jakiekolwiek dyskusje na forum

Edytowane przez slawek.xm
10 minut temu, slawek.xm napisał:

bardzo dziękuję

poza tym jeśli mnie poznałeś trzeba bylo podejść i powiedzieć mi to w oczy

Nie, nie widziałem Ciebie, ale seyv mówił mi że byłeś.  My nigdy się nie poznaliśmy. Wydawało mi się, że szkoda, ale chyba na wyrost☹️

• Moderatorzy
W dniu 25.10.2022 o 16:23, slawek.xm napisał:

patent powinien być w cudzyslowiu

ogolnie chodzi o to , że napięcie zmienne idące na kolumny ładuje dodatkowe kondensatory sporej pojemności które przy spadku impedancji lub piku dynamicznym oddają dodatkowy prąd w ten sposób wspomagając słabszy wzmak

AA wykorzystuje to rozwiązanie do swoich aktywnych hornów basowych

Coś tego typu, dawno temu zamontowano mi w aucie do głośnika aktywnego.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Coś tego typu, dawno temu zamontowano mi w aucie do głośnika aktywnego.

przy okazji , przepraszam , że nie skorzyslałem z zaproszenia ale niestety zdrówko pozwoliło tylko na jeden dzień wystawy , z ktorego większość spędziłem przy systemach które mnie bardzo absorbowały

w Sobieskim najdłużej zabawiłem przy systemie Seyva ale w sumie czułem się w obowiązku bo już 3 lata temu pisał , że zależy mu na mojej ocenie

myślałem , że jeszcze dam radę w niedzielę ale nie udało się

może będzie jeszcze okazja w większym gronie

pozdrowienia dla małżonki ... mam nadzieję , że jej się podobało...

• Moderatorzy

Panowie @GhostR1 i @sly30, bardzo proszę o spokój. Nie chcę podejmować drastycznych kroków, ale zrobię to, jeśli nadal będziecie się tak zachowywać.

Ja jestem nad wyraz spokojny. Staram się uzyskać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i jestem tylko atakowany. Nie dość, że nie świadczy to dobrze o osobie atakującej to jeszcze nie świadczy to dobrze o forum. Mam swoje lata i bagaż doświadczeń, staram się jak każdy hobbysta pogłębiać swoją wiedzę a uzyskuję tylko takie odpowiedzi od jegomościa. 

Są też tacy, którzy mają zupełnie inne zdanie niż moje ale z nimi mogę porozmawiać normalnie bez personalnych wycieczek. Ja nie atakuję, ja nie obrażam. To, że ktoś to robi w moim kierunku świadczy tylko o jego wychowaniu i braku szacunku.

P.s O stawianiu trunku w jednym z moich postów pisałem serio bo ja nie czuję urazy. Miłego wieczoru @sly30 🖐️

Edytowane przez GhostR1
9 godzin temu, Stasiop napisał:

Musze lokalnych haterow bardzo zmartwic, ale kabel byl wlasnie porownywany z ultra drogimi kablami RCA oraz XLR i wypadal zawsze bardzo dobrze. I nie w mojej opinii, ale innych.  Na bardzo drogich i dobrych systemach, to moje wrazenia, porzadkuje MOCNO dzwiek go kontrolujac, nadaje ultra gladkosc i dzwiecznosc, zwieksza rozdzielczosc, bardzo mocno dynamizuje i tworzy stereofonie precyzyjna jak brzytwa. Wciaga muzycznie i uzaleznia. I jest nim coraz wieksze zainteresowanie w pewnych gronach, co mnie bardzo cieszy, bo jest dobrze! 🙂

Pozdrawiam wszystkich dobrze mi zyczacych jak i frustratow haterow co ze zlosci zjadaja swe paznokcie.

Coś kolego wzial🤣 a gdzie tak było,antymuzykalne dno.

Wystarczyło parę minut.

14 godzin temu, Seyv napisał:

Chodzi o zakres wyższego basu / niskiej średnicy. Nie jest on zbyt energetyczny.

No coz, nie chce umniejszac wartosci systemow audio grajacych w pokoju 410, ale to jednak calosciowo dobre HI-Fi. Sa bardzo czesto komponenty ktore w mojej ocenie pretenduja do miana High-end, ale calosciowo jako systemy, to zazwyczaj bardzo dobre HI-FI. Czy jest sens wpinania tak drogiego kabla do takich systemow? I tak i nie, wszystko zalezy, trzeba po prostu posluchac, a zmiany moga byc bardzo rozne, rowniez i na minus, poniewaz strojone sa one pod pewna koncepcje brzmieniowa. Te koncepcje brzmieniowe, czesto nieswiadomie maskuja pewne wady systemow a tak liniowy i trzymajacy za przyslowiowa 'morde' dzwiek kabel, jakim jest Coincidence RCA, moga udziwniac przekaz w malo przewidywalny sposob. 

Generalnie z tego co sie orientuje od bardzo doswiadczonych audiofilow i melomanow z bardzo drogimi systemami, zasada jest dosc prosta, nie wpina sie drogich komponentow do tanich systemow, bo to zazwyczaj nie ma sensu!

Moj kabelek Coincidence RCA zazwyczaj bardzo dobrze spisuje sie w systemach Tomka 1685, no coz pewnie sie naraze innym kolegom od DIY, ale zazwyczaj w mojej ocenie systemy Tomka 1685 sa sonicznie lepiej dopracowane. Generalnie stapamy w pokoju 410 po cienkim audiofilskim lodzie, dobierajac rozne czasami przypadkowe zestawienia. Przykladem byl system grajacy w niedziele o 12 do 14. Czyli DAC Muzga, Wzmak Tomka 1685 na 300B, bardzo dobrze grajace glosniki jakiegos kolegi ktorego imienia nie pamietam no i bohater zamieszania Coincidence RCA. Przed premiera systemu sluchalismy go w sobote wieczorem, bylismy ja i Tomek1685 bardzo zadowolenia z dzwieku. W niedziele ktos zaproponowal dodanie jako kabelka glosnikowego Hijiri no i zostal on wpiety w ciemno. Efekt niedzielnej prezentacji byl taki, ze prezentacja w niedziele nie byla juz tym samym so w sobote wieczorem. Czy to oznacza ze Hijiri to zly kabel, no oczywiscie, ze NIE, tylko zagral w nieodpowiedniej konfiguracji. To samo wlasnie jest z moim kablem, w nieodpowiedniej konfiguracji nie zagra. W bardzo drogich systemach moj kabelek sprawuje sie wysmienicie, moze beda uwagi od ludzi ktorzy na tym kablu juz graja, ale jak na razie ich nie slysze. Jesli beda uwagi krytyczne to oczywiscie napisze prawde, nawet jesli bedzie dla mnie gorzka.

Co do zarzutu kolegi Seyva o przelom wyższego basu / niskiej średnicy. To z tego co ja sluchalem tego kabla, to nie ma on tam zadnych najmniejszych problemow. Jedyne do czego mozna sie przyczepic w tym kablu to zakres najnizszego infradzwiekowego zakresu basu, tutaj jest faktycznie zmniejszona ciut energia co zauwazyl slusznie red. Pacula Zmniejszenie energii na przelomie wyższego basu / niskiej średnicy moim zdaniem wyniklo wlasnie z kontroli tego zakresu bo jest to kabel skrajnie kontrolujacy. Ale tak jak mowie to jest problem najprawdopdobniej konkretnego systemu, a nie kabla!

Edytowane przez Stasiop
2 godziny temu, Stasiop napisał:

nie wpina sie drogich komponentow do tanich systemow

Jaja sobie z nas robisz? Gdy pisałem to samo na początku tego wątku, to ty i twój kolega oburzaliście się, wyzywaliście, atakowaliśmy mnie itd. A teraz jednak przyznajesz, że miałem racje? Poza tym ciągłe odwoływanie się do drogich systemów to bzdura. Nie wszystko co drogie dobrze gra. 

11 minut temu, sly30 napisał:

Jaja sobie z nas robisz? Gdy pisałem to samo na początku tego wątku, to ty i twój kolega oburzaliście się, wyzywaliście, atakowaliśmy mnie itd. A teraz jednak przyznajesz, że miałem racje? Poza tym ciągłe odwoływanie się do drogich systemów to bzdura. Nie wszystko co drogie dobrze gra. 

A czy kloniki bardzo zacnych konstrukcji Tomka1685 jak np wzmak na 300B (z wysokiej poly lampy) ktory byl prezentowany wlasnie w 410, dobre trafa, zacne gniazda, sztywne obudowy i bardzo dobre elementy wewnetrzne to juz High-end czy tylko Hi-Fi? Moim zdaniem to high-end, nie topowy ale High-end - ja tak to oceniam uszami! Nie wszystko mu wychodzi, ale uczy sie i jest to coraz lepsze, bo robi to z wielka pasja i co najwazniejsze slyszy i ma dobry gust!

Tak nie wszystko co drogie to dobrze gra, zgodze sie!

Edytowane przez Stasiop
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 19.10.2022 o 23:31, Stasiop napisał:

System jest malo wazny, bo jakosc robia wszelkie kable dookola, interconnect zasilajace glosnikowe cyfrowe. 

W kazdym klocku high-endowym zachodza zjawiska mikrofalowe ktore sa kluczowe. Jesli opanuje sie te zjawiska, jakosc nawet tanich klockow audio staje sie KOSMICZNA 

2 godziny temu, Stasiop napisał:

No coz, nie chce umniejszac wartosci systemow audio grajacych w pokoju 410, ale to jednak calosciowo dobre HI-Fi. Sa bardzo czesto komponenty ktore w mojej ocenie pretenduja do miana High-end, ale calosciowo jako systemy, to zazwyczaj bardzo dobre HI-FI. Czy jest sens wpinania tak drogiego kabla do takich systemow? I tak i nie, wszystko zalezy, trzeba po prostu posluchac, a zmiany moga byc bardzo rozne, rowniez i na minus, poniewaz strojone sa one pod pewna koncepcje brzmieniowa. Te koncepcje brzmieniowe, czesto nieswiadomie maskuja pewne wady systemow a tak liniowy i trzymajacy za przyslowiowa 'morde' dzwiek kabel, jakim jest Coincidence RCA, moga udziwniac przekaz w malo przewidywalny sposob. 

Tak Owegar, caly czas uwazam to samo. Jesli nawet do badziewiastych klockow do ich WNETRZA zastosowac moje filtry kilka na zasilaniach i kilka na sygnale wyjsciach. To klocek nawet taniej chinszczyzny z Aliexpress staje sie wysokojakosciowym elementem systemu. Sprawdzone!

17 godzin temu, Seyv napisał:

Jeśli chodzi o jego zalety to najwięcej ich słychać na środku i na górze pasma. Jest szczegółowy i rozdzielczy ale w żaden sposób nie natarczywy czy też męczący. Dźwięk jest gładki troszeczkę aksamitny ale bardzo prawdziwy. Scena jest bardzo dobra, świetna lokalizacja instrumentów w płaszczyźnie 3D. Instrumenty są bryłami a nie płaskimi plackami. 

Dla mnie jest to opis brzmienia  konkretnego nagrania, realizacji, wydania płyty, nowego mixu/remixu.

Jeżeli to wszystko ulega słyszalnym zmianom...po wymianie tylko  łączówki RCA ...to wypada zapłakać nad niedolą użytkownika takiego systemu. 

Szczere wyrazy współczucia.

43 minuty temu, sly30 napisał:

A teraz jednak przyznajesz, że miałem racje?

Oczywiscie jak zazwyczaj racji nie miales. System prezentowany w niedziele to byl prawdziwy High-end. Jakosc budowania sceny i rozdzielczosc na scenie byla wybitna, a to dobry papierek lakmusowy na jakosc systemu. Dac Muzga to tez produkt komercyjny z Red Fingerprint i kto wtajemniczony to wie ze jego jakosc to poziom DCS-ow, tylko nikt tego glosno przyznac nie chce z uwagi na sprzedaz DCS-a bo przestana jelenie wydawac kase na znaczek. Glosniki tez byly bardzo dobre chociaz z wadami ale do jazzu klasyki sie mocno nadawaly. Nie bylo powodow do wstydu calosciowo. Ale moglo byc lepiej jak np w sobote na tym systemie bez Hijiri, no coz nie mamy za wiele czasu na zestawianie klockow bo pokoj jest jeden a chetnych wielu.

Edytowane przez Stasiop

Wątek coraz bardziej zmierza w kierunku science fiction 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

11 minut temu, iro III napisał:

Jeżeli to wszystko ulega słyszalnym zmianom...po wymianie tylko  łączówki RCA ...to wypada zapłakać nad niedolą użytkownika takiego systemu. 

To nie tak! Coincidence to bardzo mocny kabel w systemie, Nawet kable 5 razy drozsze sa duzo slabsze w dzialaniu. Coincidence swa sila moze powywracac slabe systemy z nizszych polek. Nie wymagajmy od DIY, top high-endu!

Godzinę temu, sly30 napisał:

Coś Ci się chyba na dobre pomerdało. 

• Pokaż nowe odpowiedzi