Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup pierwszego lampowca ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Przygotowuję się do zakupu pierwszego lampowca. Skłaniam się mocno (tak w 99%) w kierunku Yaqin-a.

Po głowie chodzą mi 2 modele MS-30L oraz MC-5881A
Pierwszy bardzo znany i przez wielu opisywany, drugi ma super recenzję na audiomuzofans.pl
Ja natomiast nie potrafię się zdecydować a środki szykują się na zakup tylko jednego czy bez szans na możliwość wyboru jednego z nich na etapie samodzielnych odsłuchów.
Wiem że proszenie o pomoc w wyborze jest kiepskie ale może ktoś próbował robić jakieś testy tych dwóch wzmacniaczy i ma jakieś swoje spostrzeżenia ....
W MC-5881A podoba mi się że jest na lampach 6N1 ..... Mam trochę 6N1P-EW-OC więc tu mógłbym co nieco pokombinować z małymi testami.
To co ktoś z Was ma jakieś cenne uwagi ??

https://www.audiostereo.pl/topic/159978-zakup-pierwszego-lampowca/

Najlepiej dla Ciebie (twojego portfela) wybrać się do jakiegoś salonu audio i posłuchać kilku piecyków lampowych. Może spodoba się dźwięk wzmacniacza opartego o inny typ lampy niż te które posiadasz. Wpadnie w ucho jakąś inną firma i uznasz, że warto poczekać i  doskładać grosza, żeby za chwilę po zakupie nie okazało się, że to jednak nie to o co chodziło tobie w dźwięku. Owocnych odsłuchów i dobrego wyboru 😉.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

wzmacniacz dobiera sie pod kolumny, a nie pod czyjeś spostrzeżenia... 

jeśli chcesz zacząć z lampą kup coś na el34 w pushupllu na 4 lampach, to jest relatywnie tania lampa w aplikacji i relatywnie mocna (zazwyczaj ok 30W)  barwna, słodka i da brzmienie 'lampowe'

KT będzie grała bardziej ostro, tranzystorowo, ale da wiecej mocy. 

oczywiście znajdą się konstrukcje które nie wpiszą się 1:1 w to co pisze powyżej, ale najczęsciej tak to wyglada. 

Yaqiny za tą cene beda raczej poprawnym wyborem, ale i tak najpierw trzeba byłoby to odsłuchac

W dniu 25.10.2022 o 18:54, Budda napisał:

Przygotowuję się do zakupu pierwszego lampowca. Skłaniam się mocno (tak w 99%) w kierunku Yaqin-a.

A może lepiej coś innego np. Cayin MT-35 S nie drogi dobry wzmacniacz. 

W dniu 30.10.2022 o 11:59, Roman_66094 napisał:

A może lepiej coś innego np. Cayin MT-35 S nie drogi dobry wzmacniacz. 

Ale ten wzmacniacz to prawie 5 tysięcy więc jaki on "nie drogi" ....
Modele Yaqin-a są sporo tańsze
Bardzo chętnie poczytał bym opinie użytkowników modeli jakie wymieniłem w swoim pierwszym wpisie na forum

• Moderatorzy

Szukając wzmacniacza lampowego trzeba mieć w kieszeni z 10 tyś. Najtańsze wzmacniacze przy tych z wyższej półki to kicha. Zaraz zaczynają się upgrady i pompowanie kasy aż dochodzi się do ściany której już przeskoczyć się nie da i okazuje się, że aby mieć lepiej trzeba sprzedać z dużą stratą. 

Jak ktoś już napisał punktem wyjścia są kolumny.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, Budda napisał:

Modele Yaqin-a są sporo tańsze
Bardzo chętnie poczytał bym opinie użytkowników modeli jakie wymieniłem w swoim pierwszym wpisie na forum

Zamiast lampy kup sobie Sabaj A30A. Teraz jest w promocji za 2.140. Te tanie lampki nie mają nawet startu do tego wzmacniacza. Pod warunkiem, że korzystasz ze źródeł cyfrowych - ten wzmacniacz nie potrzebuje DAC, przetwarza sygnał cyfrowy bezpośrednio. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Budda napisał:

Ja kupiłem jakiś czas temu za 2600zł z ogłoszenia. Bardzo przyzwoicie grający i wykonany wzmacniacz w niskim budżecie. W przedziale ok 3 tyś to bardzo rozsądny wybór, lepszy niż Yaqin moim zdaniem. Oczywiście kupując używkę trzeba brać pod uwagę że lampy będą do wymiany. Ale te montowane fabrycznie i tak nie są wiele warte.   

• 3 tygodnie później...
W dniu 25.10.2022 o 18:54, Budda napisał:

Witam.

Po głowie chodzą mi 2 modele MS-30L oraz MC-5881A
Pierwszy bardzo znany i przez wielu opisywany, drugi ma super recenzję na audiomuzofans.pl
Ja natomiast nie potrafię się zdecydować a środki szykują się na zakup tylko jednego czy bez szans na możliwość wyboru jednego z nich na etapie samodzielnych odsłuchów.
Wiem że proszenie o pomoc w wyborze jest kiepskie ale może ktoś próbował robić jakieś testy tych dwóch wzmacniaczy i ma jakieś swoje spostrzeżenia ....
W MC-5881A podoba mi się że jest na lampach 6N1 ..... Mam trochę 6N1P-EW-OC więc tu mógłbym co nieco pokombinować z małymi testami.
To co ktoś z Was ma jakieś cenne uwagi ??

Cześć, 

Z  niedrogich lamp zdecydowanie polecamy Yaqiny 🙂 Obecnie ceny poszły w górę, ale i tak są warte tej kwoty. Polecamy klasyka czyli MS-30L oraz nowy model MS-20L (new). Pierwszy zagra pełniejszym wokalem i mocniejszym basem, dźwięk będzie bardzie pierwszoplanowy, drugi jest nieco bardziej rozdzielczy i przejrzysty chociaż oba zachowują firmowy "oleisty" charakter wzmacniaczy Yaqina.

Zawsze możesz podjechać do nas przed decyzją zakupu na odsłuch - zapraszamy 🙂

Pozdrawiam,

Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 1.11.2022 o 19:00, Seyv napisał:

Szukając wzmacniacza lampowego trzeba mieć w kieszeni z 10 tyś. Najtańsze wzmacniacze przy tych z wyższej półki to kicha. Zaraz zaczynają się upgrady i pompowanie kasy aż dochodzi się do ściany której już przeskoczyć się nie da i okazuje się, że aby mieć lepiej trzeba sprzedać z dużą stratą. 

Jak ktoś już napisał punktem wyjścia są kolumny.

A tam upgrady , zaczyna się narzekanie , że lampa słabo brzmi , że basu nie ma , w ogóle niczego 😉 
2 lata temu ~8tys starczało na fajny wzmak z manufaktury , obecnie właśnie 10-12tys

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Jesteście wykręceni... nawet wzmacniacz DIY może zagrać lepiej, trzeba tylko wiedzieć, gdzie go upolować i za ile. Tyle "tysi", to dają snoby bez zielonego pojęcia a potem taki wzmacniacz ląduje na Alledrogo, bo zagrał nie tak "ciepło i lampowo" jak oczekiwano.

Edytowane przez ampman
  • Moderatorzy

Koszt dobrych części do wzmacniacza DIY to jakieś 4-5 tyś ( a jeśli części mają być z górnej półki to i sporo więcej) i jeśli kogoś bieda nie przyciśnie to raczej nie sprzedaje poniżej zakupu części tym bardziej gdy ktoś szanuje swoją pracę i wiedzę. Jeśli taki wzmacniacz DIY chciałbyś legalnie i oficjalnie sprzedać jako firma płacąc wszystkie podatki to wychodzi 10 tysięcy. I nie jest to wzmacniacz dla "snobów" tylko normalnych uczciwych ludzi.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 25.10.2022 o 19:07, cortes napisał:

Najlepiej dla Ciebie (twojego portfela) wybrać się do jakiegoś salonu audio i posłuchać kilku piecyków lampowych. Może spodoba się dźwięk wzmacniacza opartego o inny typ lampy niż te które posiadasz. Wpadnie w ucho jakąś inną firma i uznasz, że warto poczekać i  doskładać grosza, żeby za chwilę po zakupie nie okazało się, że to jednak nie to o co chodziło tobie w dźwięku. Owocnych odsłuchów i dobrego wyboru 😉.

Co za bzdury... Będzie grać w swym pokoju, a nie w garażu.

Pierwsza sprawa - ile ma forsy na lampę, druga ile ma forsy w przyszłości na lampy.

No nie przewiduję urządzać koncertów.
Używany będzie do spokojnego normalnego grania. Decyzje zostały już podjęte - do dyspozycji środków jest wystarczająco ale nie w tych kategoriach prosiłem o podpowiedź i poradę.

Już tu kilka razy ludzie polecali Muzishare X7. Nie wiem za ile dokładnie mozna go w tej chwili kupic (5-7 tysięcy za nowy), ja miałem i nie dość że grał kapitalnie, to jeszcze ten model w cenie ma pre gramofonowe lampowe i wzmacniacz słuchawkowy, więc 3 w 1. Oczywiście wzmacniacz lampowy musi przede wszystkim wygladac, to przecież instrument- miłośnicy lampy pewnie sie ze mną zgodzą. Muzishare ma i brzmienie i wygląd.

No i najważniejsze- od początku grał super, trzymał parametry i nie trzeba było nic kombinować z lampami. Oczywiście mówie o odsłuchu z winyli, nie wiem jak z cyfrą.

Godzinę temu, mdavis napisał:

Podobnie jak CAYIN

Zgadza się, ja jako plan B miałem właśnie CAYINa. Za Muzishare przeważyło właśnie to że miał na pokładzie pre gramofonowe, a to już 2-3kzł oszczędności, podobnie jak wyjście słuchawkowe. Każdy kto próbował słuchac przez słuchawki na wzmacniaczu  Luxmana, NADa, czy dowolnego innego tranzystora ten wie o co chodzi. ja przedtem do słuchawek miałem hybrydę Vincenta który był od wspomnianych i tak o 10 klas lepszy, to jednak z prawdziwą lampą przegrał. W komplecie Muzishare wychodzi przynajmniej 2-3 razy taniej od CAYINa, chyba że ktoś nie ma gramofonu i słuchawek, ale to juz nie moja wina.

33 minuty temu, Budda napisał:

A jednak mimo wszystko jest ogromna masa użytkowników wzmacniaczy Yaqin ......

Ja też do nich należałem, jednak my tu wszyscy tak mamy że chcemy ciagle lepiej. Pamietam moją 100-kę Yaqina (MC100B). To był dramat. Nagle okazało sie że to cudny wzmak tylko musze kilka tysięcy wydać na jakis zabieg wątpliwy polegający na wymianie wszystkiego oprócz obudowy. Potem okazało sie że to i tak do niczego bo trzeba jeszcze miękki start zamontowac, potem już sam nie pamietam, sprzedałem i po sprawie.

57 minut temu, Audroc napisał:

Potem okazało sie że to i tak do niczego bo trzeba jeszcze miękki start zamontować

Wzmacniacze Cayin już to posiadają. 

Troszkę z naszego podwórka sprawdź??

FEZZ Audio Silver luna  lub Haiku Audio . 

I jeszcze jedno Lampę pod kolumny kupujemy @julius-6to juz mowił.

Ja swoje zainteresowanie skupiłem na modelach  od Yaqina ... MS-30L oraz MC-5881A
Sam nie wiem czy w ogóle poczuję FUN z dźwięku lampowego.
Zastanawia mnie natomiast to że jest takie parcie na model MS-30L
Jakby nie było użytkowników modelu MC-5881A
Czy to strach przed lampami 5881/6L6 - nie mam pojęcia ....

17 minut temu, Budda napisał:

Ja swoje zainteresowanie skupiłem na modelach  od Yaqina ... MS-30L oraz MC-5881A
Sam nie wiem czy w ogóle poczuję FUN z dźwięku lampowego.
Zastanawia mnie natomiast to że jest takie parcie na model MS-30L
Jakby nie było użytkowników modelu MC-5881A
Czy to strach przed lampami 5881/6L6 - nie mam pojęcia ....

Słuchaleś któregoś z modeli o których piszesz ? 

Pomyśli czemu wszyscy którzy  piszą do Ciebie polecamy coś innego ? 

Czemu ? 

Chcemy żebyś nie popełnił błędu i nie wydał kasy na marne .

Może warto się ruszyć do salonu i choć by posłuchać ( porównać ) polecane modele do Yaqinów ??

Pozdrawiam  

Edytowane przez bogus18
36 minut temu, bogus18 napisał:

Słuchaleś któregoś z modeli o których piszesz ? 

Może warto się ruszyć do salonu i choć by posłuchać ( porównać ) polecane modele do Yaqinów ??

Nie absolutnie nie słuchałem tych modeli dlatego się podpytuję na forum.
Gdybym wcześniej miał możliwość posłuchać ich i porównać w jakimś salonie to nie marnował bym czasu użytkowników forum gdyż miałbym swoje wyrobione zdanie ...
Niestety aby porównać te modele to potrzebna była by wycieczka do Gliwic najlepiej.

21 godzin temu, bogus18 napisał:

Troszkę z naszego podwórka sprawdź??

FEZZ Audio Silver luna  lub Haiku Audio . 

I jeszcze jedno Lampę pod kolumny kupujemy @julius-6to juz mowił.

A ja uważam że jest inaczej i zrobiłem inaczej. Najpierw kupiłem piekny wzmacniacz lampowy, bo to trudne zadanie i kosztowne, a potem dobrałem do niego kolumny na wstęgach i po sprawie.

Nie rozumiem jak mozna dokupować wzmacniacz do kolumn, a co za rok czy dwa przy wymianie kolumn ?

Jeszcze jedno- próbowałem wcześniej ze słabszymi wzmacniaczami lampowymi i dopiero z KT88 jestem zadowolony. Nastepny będę kupował jeszcze mocniejszy, bo niedoceniana jest sprawa wydajności lamp, czyli poprawnego wysterowania kolumn. Szczególnie było to widoczne, czy raczej słyszalne przy zbyt "wolnym" odtwarzaniu Metalu czy symfoniki. Jedynie żeńskie wokale dawały radę.

Ktoś może powiedzieć że lampa to tylko do plumkania- ok. Ja z tym sie nie zgadzam, nie wyobrażam sobie żeby mój sprzęt nie wyrobił Slayera czy Sepultury a to przecież klasyka.

31 minut temu, Audroc napisał:

Jeszcze jedno- próbowałem wcześniej ze słabszymi wzmacniaczami lampowymi i dopiero z KT88 jestem zadowolony.

Też posiadam lampę na KT88 i jestem zadowolony z brzmienia. 

37 minut temu, Audroc napisał:

A ja uważam że jest inaczej i zrobiłem inaczej. Najpierw kupiłem piekny wzmacniacz lampowy, bo to trudne zadanie i kosztowne, a potem dobrałem do niego kolumny na wstęgach i po sprawie.

Nie rozumiem jak mozna dokupować wzmacniacz do kolumn, a co za rok czy dwa przy wymianie kolumn ?

Jeszcze jedno- próbowałem wcześniej ze słabszymi wzmacniaczami lampowymi i dopiero z KT88 jestem zadowolony. Nastepny będę kupował jeszcze mocniejszy, bo niedoceniana jest sprawa wydajności lamp, czyli poprawnego wysterowania kolumn. Szczególnie było to widoczne, czy raczej słyszalne przy zbyt "wolnym" odtwarzaniu Metalu czy symfoniki. Jedynie żeńskie wokale dawały radę.

Ktoś może powiedzieć że lampa to tylko do plumkania- ok. Ja z tym sie nie zgadzam, nie wyobrażam sobie żeby mój sprzęt nie wyrobił Slayera czy Sepultury a to przecież klasyka.

I to co robisz ma sens .

Ale są inne drogi i jeśli ktoś chce wejść w świat lamp ( jak nasz kolega ktory raczkuje w temacie ) powinien wiedzieć że tanie Lampy Yaqin ( modele które wymienił)  zagrają z dobrze dobranymi kolumnami . Czy to czy tamto pierwsze do tylko kwestia $ . 

Warto będąc na początku przygody z lampą to wiedzieć. 

Ja kupilem wysoko skuteczne kolumny i grałem długo z mocnym tranzystorem .  JEST  świetnie. ALE  jak  nareszcie trafiłem na swoją lampę jest jeszcze lepiej.  

Pozdrwaiam i nie mówię że moja racja jest lepsza od Twojej . 

Niech każdy  szuka po swojemu i  podpowiada? 

Może to się przyda A może inni wiedzą lepiej .

Edytowane przez bogus18
Godzinę temu, bogus18 napisał:

grałem długo z mocnym tranzystorem .  JEST  świetnie. ALE  jak  nareszcie trafiłem na swoją lampę jest jeszcze lepiej.  

Mam takie samo doświadczenie 👍

Ciekawe czy autor opisze swoje wrażenia po zakupie. To chyba wszyscy skorzystają, takie wnioski na żywym organizmie.

Trzymamy kciuki, ja w sypialni nie zamieniłbym lampy na tranzystor, chociaż w salonie to już mozna podyskutowac.

Pamiętajmy jeszcze o źródle, ja zaznaczałem że lampa gra mi z czarnymi plackami, płyty CD czasem nie dają sie okiełznać. Oczywiście wszystko zależy od konfiguracji, ale też jest powód do zabawy.

• 4 tygodnie później...
W dniu 23.11.2022 o 22:32, Budda napisał:

Gdybym wcześniej miał możliwość posłuchać ich i porównać w jakimś salonie to nie marnował bym czasu użytkowników forum gdyż miałbym swoje wyrobione zdanie ...
Niestety aby porównać te modele to potrzebna była by wycieczka do Gliwic najlepiej.

Miałem 5881 to był mój pierwszy wzmacniacz lampowy, grałem na monitorach Acoustic Energy Evo One w bliskim polu, stały na rogach dużego masywnego biurka. Do dziś tęsknię za tym dźwiękiem, energetycznym z rewelacyjnym basem w pomieszczeniu 27 m2 i wysokości 3,3m. Bardzo ciekawa i angażująca średnica, relaksujące wysokie jednak nadal szczegółowe. Zajebiste połączenie pełne energii i rytmu, dobre barwowo i co najważniejsze można tego było słuchać godzinami bez zmęczenia. Wadą wzmacniacza były delikatne brumy, których do końca nie udało się wyeliminować. Wzmacniacz grał całkiem sympatycznie na fabrycznych lampach, po wymianie kondensatorów sprzęgających, lamp sterujących i mocy grał perfekcyjnie. Lampy mocy wymieniłem na NOS RCA 6BG6G z lat pięćdziesiątych za kilkanaście dolców za sztukę, trzeba zbudować odpowiednią przejściówkę za grosze.

W dniu 23.11.2022 o 22:32, Budda napisał:

Słucham ms30l po upgrade w sinusie na Tannoy xt8. Kupiłem już taki był w cenie jak bez tuningu i tobie też to polecam. Mam Marantza 14s1 i teraz stoi i się kurzy . Słucham głównie Jazz i raczej spokojniejszy repertuar. Miałem też ms30 l bez tuningu też grał nieźle ale był troszkę mniej szczegółowy. Największą różnice robią Tung sole el34 i i wymiana 2szt sterujących tych przy gałce dalej od słuchacza. Mam porównanie do electro harmonix el34, oryginalnych chińskich el34 , 6ca7 eh i tung-sol el34. Kolejność od najgorszych do najlepszych dla mnie. To tyle.

Edytowane przez funky-koval
  • Pokaż nowe odpowiedzi