Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego stanowcze NIE dla zasilaczy impulsowych dla wzmacniaczy HiFi, lub Hi END

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, silver_sound napisał:

Wydaje mi się,że dziś 230 w gniazdku, jest,że tak to określe xdecydowanie bardziej brudne niż dekade, czy dwie temu, a to za sprawą fotowoltaiki komercyjnej bo aby napięcie stałe pozyskane z paneli, trzeba ""przerobić"" na napięcie zmienne, i robi się to za pomocą falowników, a te nie produkują sygnału sinosuidalnego, a prawie prostokątny, czasami kosztem efektywności falownika nieco upodobniony do sinusoidy. Klasyczny transformator jest wrażliwy na sygnał inny niż sinusoida, zaś zasilacz impulsowy mniej, moim zdaniem

Mi trafo potrafi buczeć nieźle po godzinie 16 jak ludzie z pracy wracają i odpalają sprzęty, napięcie w gniazdku musi być sporo większe bo to się zdarza tylko w godzinach popołudniowych.

Skuteczność DC blockerów niestety nie bierze się z powietrza...
Argument pośredni (po objawach) ale rzeczowy :)
19 minut temu, Buzzer napisał:

Skladowa zerowa sie pojawia i masz trafo podmagnesowane. Probowales DC blocker?

Tak, jak był podłączony pojawiał się szum z głośników 😞

Ogólnie mnie to nie denerwuje ale pewnie wpływa na żywotność sprzętu.

3 godziny temu, przemak napisał:

Skuteczność DC blockerów niestety nie bierze się z powietrza...

To są tylko opinie. Nie ma badań np. w Nature, TI, AD, LT.

Osobiste badania negują skuteczność w/w.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, Buzzer napisał:

Ale przestalo buczec?

Nie do końca bo buczało dalej ale słabiej znaczy się ciszej, ostatecznie oddałem DCblocker do sklepu.

Są operacyjne serii MIL-833, podobnie z zasilaczami. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, terminus napisał:

To są tylko opinie. Nie ma badań np. w Nature, TI, AD, LT.

Osobiste badania negują skuteczność w/w.

Coś tam jednak w Nature piszą na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i bibliografia długa.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, terminus napisał:

To są tylko opinie.

Możliwe. Uważam jednak, wystarczy jeden potwierdzony przypadek. Co ciekawe, coraz większy "syf" w prądzie z sieci działa na korzyść zasilaczy impulsowych. Z mojej praktyki wynika, że problem zakłóceń "do urządzenia" jest dość łatwy do opanowania, dlatego zresztą dałem się wciągnąć w pułapkę, że cały problem już opanowałem. Tymczasem "sianie w sieć" pozostaje i w moim przypadku (sprzętu o absurdalnym wzmocnieniu) "zasyfiona" sieć powoduje, że wpięcie dodatkowego zasilaczyka niewiele zmienia i cały system ma śmieci i bez zasilacza też - czyli to nie on jest winny 😉

nagrywamy.com

W dniu 24.11.2022 o 23:24, przemak napisał:

Prążek 50Hz oznacza pętlę mas i nie jest związany z żadnym zasilaniem, bo z zasilacza zasadniczo jak już to 100Hz wychodzi a nie 50 😉

Jak pochodzi od trafa to może. 😉

Wystarczy podłączone trafo położyć nawet drewnianej desce i sondę oscyloskopu do niej przytknąć i też widać 50Hz. 😉

11 godzin temu, jar1 napisał:

Jak pochodzi od trafa to może.

Tak, ale nie w tym przypadku, bo nie ma trafa. Z powietrza czy z trafa łapie się 50Hz, to oczywiste. 

nagrywamy.com

W dniu 26.11.2022 o 17:23, terminus napisał:

To są tylko opinie.

Jak zwykle dyskusje na forum mają to do siebie że musisz uwierzyć na słowo... Ja słyszałem. Trafo bez DC blockera brumiło, z dc blockerem było ciche... Ale lutowane samodzielnie z mostka i dwu kondensatorów. Ale skoro to tłumi zakłócenia danego typu z sieci, to albo u ciebie występują albo nie. Więc albo pomoże albo nie. Samo trafo na najlepszym prądzie też chętne buczy jeśli jest wujowe albo komuś spadło. 

Edytowane przez micwoj
16 minut temu, micwoj napisał:

Jak zwykle dyskusje na forum mają to do siebie że musisz uwierzyć na słowo... Ja słyszałem. Trafo bez DC blockera brumiło, z dc blockerem było ciche... Ale lutowane samodzielnie z mostka i dwu kondensatorów. . 

Niedawno też takie coś kupiłem i zlutowałem , u mnie zadziałało pozytywnie , bez były dni  ciche i głośne ''jak trafiło '' teraz dwa tygodnie wlączenia  nie do słuchania tylko na kilka minut kontrolnie nie zdarzyło się żeby było jak kiedyś , 

Wszystko nie fajnie, bo nadal nie ma jednoznacznej opinii. Wypadałoby zrobić profesjonalne pomiary parametrów sieci zasilania i w zależności od wyników potem rozmawiać o zaletach DC Blockera.

Inaczej nigdy się nie zgodzimy, w niczym.

W dniu 26.11.2022 o 18:27, msankowski napisał:

Coś tam jednak w Nature piszą na ten temat:

Ukryta Zawartość

i bibliografia długa.

Thx. Przeczytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Dodam tak może, w środowisku elektryków (niektórych, ze mną włącznie) istnieje opinia poparta jakąś normą i badaniem (nie potrafię przytoczyć), że obwody odbiorcze oparte o zasilacze impulsowe należy wyposażyć w PE i N o większym przekroju, niż L. Był o tym artykuł w EP w latach 90. lub 2000.? Chodziło o unijne normy zakłóceń emitowanych przez odbiorniki do sieci. I był projekt zasilacza nie emitującego takich zakłóceń.

Jeśli KissAnalog spełni obietnice to ma być Bom i gerbery otwarte zasilacza który pociągnie jat501 i Ugode też. Nowoczesna konstrukcja z pfc. Póki co powoli mu to idzie ale kto wie może ogarnie. 

• 3 tygodnie później...

Pytanie z innej beczki, ale też zakłócenia.

Skąd w eterze 90,0 MHz? Co to nadaje? Wszystkie tunery FM pokazują full tego sygnału, nie ma w okolicy radia o takiej f.

Nawet oscyloskop na trybie auto łapie ten sygnał (sondy podłączone lub nie, do czegoś). Mam to wszędzie, na wyjściach wszystkich sprzętów audio.

Ten sygnał trwa przynajmniej od 10 lat, jest to sinus zmodulowany jakimś przebiegiem, jakby ktoś zapomniał wyłączyć nadajnika.

Rozdzielczość oscyloskopu nie pozwala tego powiększyć, żeby zobaczyć szczegóły. Wygląda więc na szum.

20 godzin temu, terminus napisał:

Skąd w eterze 90,0 MHz? Co to nadaje?

Może "Piszczyk" taki jak w 464 odcinku serialu o słynnej rodzinie Kiepskich? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 29.11.2022 o 20:28, terminus napisał:

Dodam tak może, w środowisku elektryków (niektórych, ze mną włącznie) istnieje opinia poparta jakąś normą i badaniem (nie potrafię przytoczyć), że obwody odbiorcze oparte o zasilacze impulsowe należy wyposażyć w PE i N o większym przekroju, niż L. Był o tym artykuł w EP w latach 90. lub 2000.? Chodziło o unijne normy zakłóceń emitowanych przez odbiorniki do sieci. I był projekt zasilacza nie emitującego takich zakłóceń.

Może wystarczyło by dobrze uziemić punkt podziału PEN a nie polegać w tym względzie na dostawcy (skorodowana bednarka to raczej nie jest dobre uziemienie).A przewody 4 da się wpiąć w standardowe gniazda 230V ?

W dniu 16.12.2022 o 19:11, terminus napisał:

Skąd w eterze 90,0 MHz? Co to nadaje? Wszystkie tunery FM pokazują full tego sygnału, nie ma w okolicy radia o takiej f.

Nawet oscyloskop na trybie auto łapie ten sygnał (sondy podłączone lub nie, do czegoś). Mam to wszędzie, na wyjściach wszystkich sprzętów audio.

Ten sygnał trwa przynajmniej od 10 lat, jest to sinus zmodulowany jakimś przebiegiem, jakby ktoś zapomniał wyłączyć nadajnika.

Rozdzielczość oscyloskopu nie pozwala tego powiększyć, żeby zobaczyć szczegóły. Wygląda więc na szum.

Czyżby jakieś harmoniczne z rozregulowanego sprzętu służb. Zawsze można zgłosić do PAR-u. Przyjadą pomierzą.

Takie troche archiwum X. Jakis nadajnik pracuje, wysyla sama nosna, mozliwe tez ze cos zaszyfrowane tam lata. W tym pasmie to modulacja FM bedzie najpewniej albo cos z cyfry.

Moglbys sie pobawic troche i zarejestrowac przebiej i przeanalizowac go offline.

• 1 rok później...

Dzień dobry.

Proszę doradźcie mi jaki zakupić lub zastosować zasilacz impulsowy do streamera Wiim Mini"? 

Wzmak Onkyo A-5 VL / kolumny PMC DB1 -połączone dobrymi kablami.

Raczej usłyszę różnice 🙂

8 godzin temu, Snake Plissken napisał:

Wiim Mini

Jeśli ma standardowe 5V to z impulsowych najlepiej mi grało kiedyś na ładowarce Iphone.  Potem ktoś wrzucil pomiary i wyszło że jedna z lepszych.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wow, niezla historia. Moze zglos do urzedu radiowego czy jak sie to nazywa. Chyba ze to wojskowe, to najwyzej nic nie zrobia.

Albo do KRRIT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi