Skocz do zawartości
IGNORED

4 suby w pomieszczeniu, lek na cale basowe zło ? TESTY PRAKTYCZNE W KONCU :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, T napisał:

Co Ty masz kino 300m2 ? 🙂

Tia, 300m2 i jeden rząd siedzeń 😄

Nie, po prostu jak napisałem wcześniej, chcę zbudować salkę jak najlepiej, i o niej "zapomnieć". 

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Tia, 300m2 i jeden rząd siedzeń 😄

Nie, po prostu jak napisałem wcześniej, chcę zbudować salkę jak najlepiej, i o niej "zapomnieć". 

Kumam, ale mowie Ci z doswiadczenia osiagniecia na prawde dobrego basu w malym pomieszczeniu, ze to o czym piszesz to mega przerost formy nad trescia 🙂 Wspominalem juz powyzej, ale wspomne raz jeszcze ze jesli pozbedziesz sie wplywu pomieszczenia na niskie tony, nie potrzebujesz zbytnio duzych subow 🙂 To jest to na czym Ty i w sumie kazdy powinien sie skupic robiac kino, czyli niwelowanie modow wlasnych pomieszczenia, to jest 90% sukcesu 🙂 To jakie wlozysz suby akuratnie gra o wiele mniejsza role w tym wszystkim 🙂 No ale, jak masz spac spokojnie z tym to dzialaj, jak juz zbudujesz i prawidlowo to ustawisz aby to osiagnac o czym wspominam, to stwierdzisz "kurde, przesadzilem" 🙂 No ale hej, raz sie zyje 🙂

15 godzin temu, don111 napisał:
+30% czy +50% to małe piwo, tyle to musi mieć odpowiednio sklep i dystrybutor. A producent też musi.zarobić.

Dobry punkt wyjsciowy, by forumowym Kowalskim uswiadomic, jak w tym biznesie wygladaja takie marzowe narzuty i kalkulacje kosztow dla topowych produktow w porownaniu z kosztami DIY.

Tym razem rozszerze kat widzenia z samych subwooferow na zestaw glosnikowy z takim zintegrowanym subwooferen. No i oczywiscie posluze sie realnym, udokumentowanym przykladem, a nie teoretycznymi, wyssanymi z palca kalkulacjami I argumentami

Mamy niedziele, kawusia gotowa, mamy czas, wiec wywod bedzie troche bardziej obszerny

Moj pierwszy powazny projekt DIY -> budowa 3-droznego zestawu glosnikowego, zaczalem od szukania gotowych TOPOWYCH rozwiazan, ktore spelnialy moje oczekiwania/wyobrazenia i byly by dobrym wzorcem do nasladowania.
Moje oczekiwania/wyobrazenia byly proste

• DUZE 3-drozne zestawy
  • 18” bas, przejmujacy funkcje subwoofera
  • 12” mid-woofer
  • przetwornik wysokotonowy jako compression driver albo AMT
  • aktywne sterowanie
  • cyfrowa korekcja DSP/DRC
  • absolutnie nieograniczona dynamika i obciazalnosc
  • niecodzienne, niekonwencjonalne wzornictwo

Po dluzszych badaniach rynku znalazlem 3 potencjalnych kandytatow godnych do nasladowania. Kazdy z nich mial pewne cechy wspolne (wielkosc, potezne brzmienie, przetworniki 18”+12”) i cechy specyficzne (aktywne, pasywne, typ wysokotonowca).
Efektem koncowym mojego projektu bylo polaczenie tych cech w jednej konstrukcj DIY

I aby osiagnac odpowiedni “szokujacy efekt” zaczne od razu od porownania cen tych topowych gotowcow vs. moj projekt DIY, a potem przejde do detali

Wzorzec Nr1.
Dynamikks Monitor 12.18 (najtanszy)
wersja pasywna 23.000€
wersja aktywna -> dodatkowy Trinnov 10.000€ + cena koncowek mocy, czyli okolo 40.000€
Z tej konstrukcji przejalem obudowe

Wzorzec Nr2.
Trenner & Friedel Taliesin
wersja pasywna 69.900€
Z tej konstrukcji przejalem 18“

Wzorzec Nr3.
Daniel Hertz M1 (Mark Levinson) (najdrozszy)
wersja pasywna 100.000€
wersja aktywna -> dodatkowa aktywna zwrotnica + DAC + 4 koncowki mocy, razem 200.000€
Z tej konstrukcji przejalem przetwornik kompresyjny i w pelni aktywne sterowanie

Moja wersja DIY
Calosc jest uzupelniona o DSP/DRC + zrodlo (Mac) nazywa sie 3Cubes i kosztowala 7.000€

To jest 1/5 ceny najtanszego i 1/28 najdrozszego gotowca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zanim sie zaczna ponowne bzdurne dyskusje o tym, jak wpadlem na te 7.000€, uprzedzam ze mam kalkulacje kosztow kazdej srobki I listewki

IMG_4970.jpg

IMG_4969.jpg

Mysle ze wystarczy popatrzec na sumy

IMG_4971.jpg

Oczywizda, moje kalkulowane koncowki za 1.800€ nie sa takie super jak te Livinsonowskie, a obudowy nie sa tak pieknie wykonczone, ale czy ten Levinsonowski system jest 28x lepszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
21 minut temu, xajas napisał:

Dobry punkt wyjsciowy, by forumowym Kowalskim uswiadomic, jak w tym biznesie wygladaja takie marzowe narzuty i kalkulacje kosztow dla topowych produktow w porownaniu z kosztami DIY.

Tym razem rozszerze kat widzenia z samych subwooferow na zestaw glosnikowy z takim zintegrowanym subwooferen. No i oczywiscie posluze sie realnym, udokumentowanym przykladem, a nie teoretycznymi, wyssanymi z palca kalkulacjami I argumentami

Ukryta Zawartość

Mamy niedziele, kawusia gotowa, mamy czas, wiec wywod bedzie troche bardziej obszerny

Moj pierwszy powazny projekt DIY -> budowa 3-droznego zestawu glosnikowego, zaczalem od szukania gotowych TOPOWYCH rozwiazan, ktore spelnialy moje oczekiwania/wyobrazenia i byly by dobrym wzorcem do nasladowania.
Moje oczekiwania/wyobrazenia byly proste
DUZE 3-drozne zestawy
18” bas, przejmujacy funkcje subwoofera
12” mid-woofer
przetwornik wysokotonowy jako compression driver albo AMT
aktywne sterowanie
cyfrowa korekcja DSP/DRC
absolutnie nieograniczona dynamika i obciazalnosc
niecodzienne, niekonwencjonalne wzornictwo

Po dluzszych badaniach rynku znalazlem 3 potencjalnych kandytatow godnych do nasladowania. Kazdy z nich mial pewne cechy wspolne (wielkosc, potezne brzmienie, przezworniki 18”+12”) i cechy specyficzne (aktywne, pasywne, typ wysokotonowca).
Efektem koncowym mojego projektu bylo polaczenie tych cech w jednej konstrukcj DIY

I aby osiagnac odpowiedni “szokujacy efekt” zaczne od razu od porownania cen tych topowych gotowcow vs. moj projekt DIY, a potem przejde do detali

Wzorzec Nr1.
Dynamikks Monitor 12.18 (najtanszy)
wersja pasywna 23.000€
wersja aktywna -> dodatkowy Trinnov 10.000€ + cena koncowek mocy, czyli okolo 40.000€
Z tej konstrukcji przejalem obudowe

Wzorzec Nr2.
Trenner & Friedel Taliesin
wersja pasywna 69.900€
Z tej konstrukcji przejalem 18“

Wzorzec Nr3.
Daniel Hertz M1 (Mark Levinson) (najdrozszy)
wersja pasywna 100.000€
wersja aktywna -> dodatkowa aktywna zwrotnica + DAC + 4 koncowki mocy, razem 200.000€
Z tej konstrukcji przejalem przetwornik kompresyjny i w pelni aktywne sterowanie

A calosc jest uzupelniona o DSP/DRC + zrodlo (Mac) nazywa sie 3Cubes i kosztowala 7.000€

To jest 1/5 ceny najtanszego zestawu i 1/28 najdrozszego

Zanim sie zaczna powne bzdurne dyskusje o tym jak wpadlem na te 7.000€, uprzedzam ze mam kalkulacje kosztow kazdej srobki I listewki emoji3.png

Mysle ze wystarczy popatrzec na sumy

Oczywizda, moje kalkulowane koncowki za 1.800€ nie sa takie super jak te Livinsonowskie, a obudowy nie sa tak pieknie wykonczone, ale czy ten Levinsonowski system jest 28x lepszy?

IMG_4968.jpgIMG_4970.jpgIMG_4969.jpgIMG_4971.jpg

Znow wspomne jako pierwszy - to wszystko wyglada super na papierze i nie neguje ze Twoje wyliczenia sa prawidlowe, oraz ze z punktu PASJONATA DIY ma to wszystko sens 🙂 Ale dla nie dla pasjonata DIY a pasjonata EFEKTU KONCOWEGO, czyli dzwieku widze tu dwa spore ALE:

1. JAK TO GRA - nie obraz sie, ale mysle ze nieco daleko czy Tobie czy w sumie 99% pasjonatow DIY do inzynierow firm o ktorych wspomniales 🙂 W sensie jak najbardziej rozumiem jaranie sie "zrobilem sam i wyszlo o wiele taniej", ale dla kogos komu zalezy na DZWIEKU a nie na jaraniu sie DIY, mysle ze jednak umiejetnosci i doswiadczenie inzynierow topowych firm bedzie skutkowalo lepszym dzwiekiem 🙂 Nie slyszalem oczywiscie Twoich kolumn, ale w sprzecie diabel tkwi w niuansach i placac za renomowany sprzet nie placi sie ino za czesci i materialy, a wlasnie glownie za wiedze i doswiadczenie konstruktorow 🙂

2. REALNE KOSZTA - jak wiadomo ludzie lubia zmieniac sprzet w swiecie audio i w takim momencie taki w sumie nie tani projekt DIY ciezko bedzie bardzo sprzedac nawet po kosztach czesci, nie liczac czasu poswieconego ktory dla wiekszosci ma wymierna wartosc 🙂 Sprzet hiendowy jest zazwyczaj bardzo szanowany i na rynku wtornym mozna kupic wysokiej jakosci i bardzo zadbane sprzety za polowe wartosci nowego 🙂 Tak wlasnie robie od lat wielu i w momencie sprzedazy nie traci sie zbytnio, sprzedaz jest bezproblemowa a jak sie kupi z glowa, to mozna nawet zarobic 🙂 Oczywiscie rozumiem ze Twoje jest nowe i porownujesz z cenami nowego, ale z punktu widzenia kupujacego kolumny, rynek wtorny jak najbardziej istnieje i jest dostepny 🙂 Wiec na pierwszy rzut oka takie DIY jest rzeczywiscie o wiele tansze, ale na dluzsza mete wychodzi moim zdaniem drozej i za slabsze efekty, jesli wezmiemy pod uwage mozliwosc zakupu uzywanego sprzetu 🙂 Ja bardzo zadko kupuje nowy sprzet, w sumie tylko jesli moge miec "z pierwszej" reki bo wtedy nowy kosztuje tyle co uzywany 🙂

Sa jeszcze dwa ALE ktore dla mnie nie maja zadnego znaczenia, ale dla wielu entuzjastow AUDIO maja ogromne:

1. PRESTIZ - wielu ludzi lubi miec markowe i sie tym chwialic. Mi jest to obojetne, ale wszystcy wiemy jak jest 🙂

2. ESTETYKA - bez urazy znow, ale hiednowe kolumny to sa dziela sztuki przewaznie wizualnie, a DIY jak to DIY, raz lepiej raz gorzej, ale zadko kiedy mozna porownac z oryginalem jakkolwiek 🙂

WIEC RAZ JESZCZE - duze brawa i szacun z punktu widzenia pasjonatow DIY, jak najbardziej rozumiem 🙂 Ale z punktu widzenia melomana (za jakiego sie uwazam) sens takiego przedsiewziecia jest nie za duzy, czy sonicznie czy finansowo 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Świetne uwagi i trafione w 10-tkę.

Mogę jako przestrogę podać, że kiedy WLM pojawił się nagle na Audio Show i sprzątnął z horyzontu cała konkurencję zaroiło się wręcz od naśladowców i wykonań DIY. W końcu firma wykorzystywała podstawowe drivery. Ale... szczegóły nie były znane i nawet nie do odkrycia (zamaskowane lub zaklejone na stałe elementy kolumny). Tysiące ludzi usłyszało jak to gra i jaki ma potencjał. A potem setki ludzi było świadkiem upadku koncepcji DIY! Nikt. NIKT. Nikt nie powtórzył tego dźwięku.

Tak więc powoływanie się na znane i doświadczone filmy jest tylko formą marketingu.

Sprzęt robi człowiek. Skoro wychodzi z produktem na rynek, ma świadomość swojej propozycji. A gdy ma świadomość osiągnięcia czegoś specjalnego - chroni swoje rozwiązania. Nawet można nie wiedzieć, co się skopało. Akurat w przypadku WLM o porównania było łatwo, bo chyba 11 razy wystawili się w Polsce. W przypadku firm z powyższego długiego postu wiadomo, że nie były odsłuchane. Wiedza o potencjale sonicznym z obrazków. Wtedy łatwo domniemywać i przypuszczać, że osiągnęło się to samo lub coś bardzo podobnego.

Na przykładzie "mojej" firmy - nie, to bardzo mało prawdopodobne. Wręcz wykluczone.

Dlatego kategoria DIY powinna być odrębna. I jest dla niej nawet osobna zakładka forum. Niespodzianka - zatytułowana... DIY.

9 minut temu, Wuelem napisał:

Świetne uwagi i trafione w 10-tkę.

Mogę jako przestrogę podać, że kiedy WLM pojawił się nagle na Audio Show i sprzątnął z horyzontu cała konkurencję zaroiło się wręcz od naśladowców i wykonań DIY. W końcu firma wykorzystywała podstawowe drivery. Ale... szczegóły nie były znane i nawet nie do odkrycia (zamaskowane lub zaklejone na stałe elementy kolumny). Tysiące ludzi usłyszało jak to gra i jaki ma potencjał. A potem setki ludzi było świadkiem upadku koncepcji DIY! Nikt. NIKT. Nikt nie powtórzył tego dźwięku.

Tak więc powoływanie się na znane i doświadczone filmy jest tylko formą marketingu.

Sprzęt robi człowiek. Skoro wychodzi z produktem na rynek, ma świadomość swojej propozycji. A gdy ma świadomość osiągnięcia czegoś specjalnego - chroni swoje rozwiązania. Nawet można nie wiedzieć, co się skopało. Akurat w przypadku WLM o porównania było łatwo, bo chyba 11 razy wystawili się w Polsce. W przypadku firm z powyższego długiego postu wiadomo, że nie były odsłuchane. Wiedza o potencjale sonicznym z obrazków. Wtedy łatwo domniemywać i przypuszczać, że osiągnęło się to samo lub coś bardzo podobnego.

Na przykładzie "mojej" firmy - nie, to bardzo mało prawdopodobne. Wręcz wykluczone.

Dlatego kategoria DIY powinna być odrębna. I jest dla niej nawet osobna zakładka forum. Niespodzianka - zatytułowana... DIY.

Wlasciciel firmy PS Audio ktora lubie prowadzi kanal na YT gdzie dzieli sie swoja wiedza, opiniami i anegdotami 🙂 Opowiadal jak projektowali ich pierwsze kolumny z jakims legendarnym konstruktorem ktory byl odpowiedzialny za topowe Infinity (nie pamietam jak sie nazywal) i pracowali wlasnie nad basem 🙂 Uzywali topowych glosnikow z serwo, wzmacniaczy i swej  wiedzy i doswiaczenia oczywiscie i byli zadowoleni z rezultatu prototypow 🙂 Trafili na jakiegos inzyniera ktory zaproponowal w teorii gorsze rozwiazanie technicznie, ale mial tak je dopracowane po swojemu ze im szczeki poopadaly jak uslyszeli efekt, i to topowym inzynierom 🙂 Jak znajde ten filmik to wkleje, on bardzo fajnie opowiada 🙂

Wiec raz jeszcze podkresle ze oczywiscie dystrybucja i sklepy swoje musza zarobic, choc to jest prawda w kazdej dziedzinie handlu, nie tylko AUDIO. ALE to za co sie placi w hiendowych produktach (czy AUDIO czy innych) to nie tylko suma kosztow elementow, ale PRZEDE WSZYSTKIM za wiedze i doswiadczenie konstruktora 🙂

Edytowane przez T

Prosze bardzo, znalazlem 🙂 Paul McGowan, szef PS Audio i inzynier z ogromna wiedza i doswiadczeniem w AUDIO, opowiada o tym jak konstruowali kolumny z innym swiatowej klasy inzynierem i stosujac system serwo przez wiele lat byl przekonany ze to najlepsza opcja, jesli chodzi o bas 🙂 Przyszedl inny inzynier, zaprojektowal opcje bez serwo (czyli w teorii gorsza) i spowodowal ze topowym inzynierom z wieloletnim doswiadczeniem szeczeki poopadaly 🙂 Wiec pominowszy wspomniane powyzej marze sklepu i dystrybotora, za to wlasnie sie placi w dobrym sprzecie AUDIO, za wiedze i doswiadczenie inzynierow i konstruktorow 🙂 Nie za sume paru metrow plyty wiorowej i pare glosnikow robionych zazwyczaj przez Scanspeak, Vifa czy paru innych, a nie przez firme konstruujaca/sprzedajaca kolumny 🙂 Dla tego wlasnie mimo ze nie raz chodzily mi po glowie projekty DIY, wolalem kupic uzywane renomowane i na dluzsza mete finansowo tez wyszlo lepiej 🙂  

Edytowane przez T
Znow wspomne jako pierwszy - to wszystko wyglada super na papierze i nie neguje ze Twoje wyliczenia sa prawidlowe, oraz ze z punktu PASJONATA DIY ma to wszystko sens Ale dla nie dla pasjonata DIY a pasjonata EFEKTU KONCOWEGO, czyli dzwieku widze tu dwa spore ALE:

1. JAK TO GRA - nie obraz sie, ale mysle ze nieco daleko czy Tobie czy w sumie 99% pasjonatow DIY do inzynierow firm o ktorych wspomniales W sensie jak najbardziej rozumiem jaranie sie "zrobilem sam i wyszlo o wiele taniej", ale dla kogos komu zalezy na DZWIEKU a nie na jaraniu sie DIY, mysle ze jednak umiejetnosci i doswiadczenie inzynierow topowych firm bedzie skutkowalo lepszym dzwiekiem Nie slyszalem oczywiscie Twoich kolumn, ale w sprzecie diabel tkwi w niuansach i placac za renomowany sprzet nie placi sie ino za czesci i materialy, a wlasnie glownie za wiedze i doswiadczenie konstruktorow

Ja mysle ze takie komentarze jak powyrzej wynikaja z braku doswiadczenia z dzialka DIY i bardzo ograniczonego spojrzenia na temat Audio, bez zrozumienia jak kompleksowo, calosciowo caly system Audio dziala.

Zaczne od przenosni

Mozesz kupic najbardziej luksusowy garnitur YSL, Dior, Lauren,…, ale kazdy z nich jest „ze sztangi“ i zaden nie bedzie tak dobrze pasowal, jak garnitur uszyty na miare przez dobrego krawca.

Mozesz miec najbardziej genialnych inzynierow i najlepiej wykonczone gotowce, ale zadne z nich niie sa tak konstruowane, ze uwzgledniaja indywidualne warunki, wymagania klienta. Tylko taki konstruktor DIY, wie dokladnie w jakim pomieszczeniu, z jaka akustyka, w ktorym miejscu, dla jakich typow muzyki, dla jakiego zrodla i dla jakich dzwiekowych preferencji projektoje i buduje takie zestawy glosnikowe. A to sa absolutnie wazne, decydujace o jakosci parametry, ktorych nie zna nawet najgenialnieszy inzynier topowych gotowcow, wiec musi produkowac usredniony produkt do usrednionych warunkow dla usrednionego klienta

A ci genialni inzynierzy tez „gotuja tylko woda“, i (pomijajac ekstremalne konstrukcje/technologie) uzywaja ta sama technike i ten sam material jak i dzialka DIY.

Przyklad ponizej

Wspomniane powyzej Taliesiny za 67.000€ uzywaja ten sam bas jak i moj subwoofer za 1000€

Ukryta Zawartość

IMG_4976.thumb.jpg.efd785914e8958e38f598f4ff3890662.jpg

A a dyskusje o tym jak to gra, to rzeczywiscie lepiej omijac, bo jak slusznie zauwazyles, jesli sam tego nie slyszales, trudno sie zabierac o porownania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nastepny mit o DIY

2. REALNE KOSZTA - jak wiadomo ludzie lubia zmieniac sprzet w swiecie audio i w takim momencie taki w sumie nie tani projekt DIY ciezko bedzie bardzo sprzedac nawet po kosztach czesci, nie liczac czasu poswieconego ktory dla wiekszosci ma wymierna wartosc Sprzet hiendowy jest zazwyczaj bardzo szanowany i na rynku wtornym mozna kupic wysokiej jakosci i bardzo zadbane sprzety za polowe wartosci nowego Tak wlasnie robie od lat wielu i w momencie sprzedazy nie traci sie zbytnio, sprzedaz jest bezproblemowa a jak sie kupi z glowa, to mozna nawet zarobic

Mysle ze to tez wynika z braku doswiadczenia i zrozumienia mozliwosci, jakie oferuje DIY.

Tak, ja tez lubie zmieniac sprzet. Nikt nie lubi zmieniac sprzet tak bardzo jak ja. I chyba nikt nie zmienia go tak czesto jak ja!
W przeciagu ostatnich 3-4 lat przerobilem conajmniej 4 zasadniczo rozne koncepcje/systemy

- OZ
- tuby
-„male“ zintegrowane OB
- „wielkie“ OB z subwooferami

Ukryta Zawartość

Subwoofery zamkniete, otwarte/OB,…

A to wszystko w niezliczonych wariantach (przetwornik, kompresyjny, coax, kopulka, AMT,…)

IMG_4986.thumb.jpg.fc82606fd7b37a5512209568ca97044a.jpg

I ile przy kazdej takiej zmianie stracilem?

Niewiele. Bo to kwestja zamiany kilku desek (plyty frontowej, skrzyne/modulu obudowy, a wiekszosc elementow mozesz przejac do nastepnego projektu.

Gdybys chcial wyprobowac i zmieniac takie systemy jak powyzej w oparciu o gotowce, stracil bys na tym majatek

Sa jeszcze dwa ALE ktore dla mnie nie maja zadnego znaczenia, ale dla wielu entuzjastow AUDIO maja ogromne:

1. PRESTIZ - wielu ludzi lubi miec markowe i sie tym chwialic. Mi jest to obojetne, ale wszystcy wiemy jak jest

2. ESTETYKA - bez urazy znow, ale hiednowe kolumny to sa dziela sztuki przewaznie wizualnie, a DIY jak to DIY, raz lepiej raz gorzej, ale zadko kiedy mozna porownac z oryginalem jakkolwiek

Dla mnie prestiz tez nie odgrywa roli (z tego juz wyroslem), ale rozumiem problematyke estetyki. Ja tez lubie „ladne“ ustrojstwa. Wiec jesli ktos sie zaprze sie na estetyke, to moze zlecic wykonczenie takich DIY zestawow profesjonalnej firmie, ktora ci wyforniruje albo polakieruje obudowy w takiej fantastycznej jakosci, ze w porownaniu wiekszosc skrzynek stojacych u typowego Kowalskiego to szpetota. A cena takiej akcji jest smieszna w porownaniu z topowymi gotowcami

To jest produkt DIY

IMG_0037.thumb.jpg.c9d79e26132b9bd2a0d596685e53afb1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, xajas napisał:

Mysle ze to tez wynika z braku doswiadczenia i zrozumienia mozliwosci, jakie oferuje DIY.

Tak, ja tez lubie zmieniac sprzet. Nikt nie lubi zmieniac sprzet tak bardzo jak ja. I chyba nikt nie zmienia go tak czesto jak ja!
W przeciagu ostatnich 3-4 lat przerobilem conajmniej 4 zasadniczo rozne koncepcje/systemy

Myślę że wynika to z zdobywania doświadczenia

W ten oto sposób będąc wychodzącym z pod ziemi górnikiem stajesz się odlewającym w formach hutmenem 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Myślę że wynika to z zdobywania doświadczenia

W ten oto sposób będąc wychodzącym z pod ziemi górnikiem stajesz się odlewającym w formach hutmenem  

Dokladnie. I podkresle/dodam jedno kluczowe slowo, o ktorym juz wczesniej pisalem

Myślę że wynika to z checi zdobywania doświadczenia
52 minuty temu, xajas napisał:

Mozesz kupic najbardziej luksusowy garnitur YSL, Dior, Lauren,…, ale kazdy z nich jest „ze sztangi“ i zaden nie bedzie tak dobrze pasowal, jak garnitur uszyty na miare przez dobrego krawca

No chyba że schudniesz do wagi anorektycznej modelki i wtedy wszystko będzie na Tobie dobrze....wisiało 😉 

Tak że wiesz nie tylko Twój tok rozumowania może być słuszny🤭

p.s. nie widzę żebyś przy tych czterech typach kolumn popracował obudową nad time cocherence tak że jeszcze daleka droga od hutmena do lotnika śmigającego w przestworzach

To tak jak byś nie rozumiał o czym piszę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.s. nie widzę żebyś przy tych czterech typach kolumn popracował obudową nad time cocherence tak że jeszcze daleka droga od hutmena do lotnika śmigającego w przestworzach

Nie dziwota ze nie widzisz, bo ta osiagam za pomoca strojenia zwrotnic/DSP

A konstrukcyjne rozwiazania takie jak powyzej to tylko „optyka“. Jak przeliczysz zmiezone!!! i wymagane czasowe przesuniecia tych przetwornikow na odleglosci, to stwierdzisz ze takie konstrukcje sa „pro forma“

@T Piszesz o DIY, a co z budową na zlecenie? Piszesz o inżynierach, ale są inżynierowie i "inżynierowie".

Edytowane przez Adi777
1 minutę temu, xajas napisał:

Nie dziwota ze nie widzisz, bo ta osiagam za pomoca strojenia zwrotnic/DSP

Ukryta Zawartość

Czym więcej elementów w torze tym gorszy dźwięk, zapamiętaj to sobie raz na wczoraj

Ma być prosto ale nie prościej

2 minuty temu, Adi777 napisał:

@T Piszesz o DIY, a co z budową na zlecenie?

Na zlecenie to samo plus marża zleceniobiorcy

To tak trudno zrozumieć?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, ASURA napisał:

Na zlecenie to samo plus marża zleceniobiorcy

To tak trudno zrozumieć?

Nie o to mi chodziło.

G prawda.

Ma byc DOBRZE a nie PROSTO, obojetnie ile elementow uzyjesz. MALO elementow nie znaczy LEPIEJ
Zapamietaj to sobie raz na wieki!

23 minuty temu, xajas napisał:

G prawda.

Ma byc DOBRZE a nie PROSTO, obojetnie ile elementow uzyjesz. MALO elementow nie znaczy LEPIEJ
Zapamietaj to sobie raz na wieki!

W górnictwie trudnych warunkach pracy jak najbardziej, w finezyjnym audio już nie koniecznie...

Tu masz przyklad na takie „finezyjne“ audio pokazujacy, co znaczy „prosto“

Ukryta Zawartość

IMG_4990.thumb.jpg.c43518cae4b38308bc0e85a3bcdba27b.jpg

IMG_4991.thumb.jpg.fccfe4baa8d189a1f15d3342b7c11799.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, xajas napisał:

Tu masz przyklad na takie „finezyjne“ audio pokazujacy, co znaczy „prosto“

Ukryta Zawartość

IMG_5683.thumb.jpg.1e073439ff7946cdc538a182cf44cb08.jpg

IMG_4990.thumb.jpg.c43518cae4b38308bc0e85a3bcdba27b.jpg

IMG_4991.thumb.jpg.fccfe4baa8d189a1f15d3342b7c11799.jpg

Popatrz ile w sumie z prostych swoich kolumn z lat 70 typu pudełka Wilson zrobił co by uzyskać dobrą sprzedaż

Podobnie jak w górnictwie ilość urobku na godzinę na poniesione koszty liczy się w audio ilość uzyskanych $$$ na godzinę. Pierwszych kolumn słuchałem no kurcze nie chcą grać, w drugich jak widać pójście w ślady Dunlavego może obfitować zadowoleniem ale można to zrobić prościej i taniej jak Jarek Waszczyszyn

image.thumb.jpeg.e9afac0526e990ff7311db49382bde84.jpegimage.thumb.jpeg.4e6b16f9bd9aea1e000022b19a0192b3.jpeg

Tutaj dla odmiany Twój idol wszystko co lubisz jest zawarte w tych bezprzewodowych kolumnach

Ukryta Zawartość

Słuchałem ich swego czasu drugiego modelu od góry i to grało...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
literówka

Ożenisz się z tym swoim diy na wieki!

2 godziny temu, xajas napisał:

ile przy kazdej takiej zmianie stracilem

Masakra jak to diy wygląda....

38 minut temu, ASURA napisał:

Tutaj dla odmiany Twój idol wszystko co lubisz jest zawarte w tych bezprzewodowych kolumnach

Nie, to co ja lubie jest zawarte w takich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
25 minut temu, xajas napisał:

Nie, to co ja lubie jest zawarte w takich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niskotonowe głośniki na boku obudowy to z racji rozmycia w czasie dotarcia czołowej fali basu pomysł od czapy mz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmycie w czasie?

To ty zyjesz jeszcze "w rozmytym czasie" 🙂

Dzisiejsza technika z Kee Three poszla o 50 lat do przodu i dziala inaczej  

Edytowane przez xajas

ustaw u siebie bokiem swoje sekcje nisko tonowe doreguluj DSP a i tak powinieneś zrozumieć a przede wszystkim usłyszeć o co chodzi

Rockporty takie topowe kolumny wypuściły i jak je szybko wypuściły to jeszcze szybciej przestali je robić taki był feedback od klientów

Rozmycie w czasie?

To ty zyjesz jeszcze "w rozmytym czasie" 🙂

Dzisiejsza technika z Kee Three dziala inaczej  

Technika tak ale ucho nie chce współpracować i co zrobisz...

Jak by tak było dobrze to bębenek w uchu środkowym byłby ustawiony równolegle do napływającej fali dźwiękowej

Ewolucja człowieka miała czas na eksperymenty🤭

Edytowane przez ASURA

21 minut temu, ASURA napisał:
ustaw u siebie bokiem swoje sekcje nisko tonowe doreguluj DSP a i tak powinieneś zrozumieć a przede wszystkim usłyszeć o co chodzi

Asura, jedno musisz w koncu pokapowac: trudno znalezc kombinacje, ktorej jeszcze nie wyprobowalem i nie przetestowalem. Gdybys zamiast zmyslac takie absurdalne historyjki i teorie, i podobnie jak ja, samemu u siebie ustawil bokiem swoje sekcje nisko tonowe i doregulowal je DSP, to bys uslyszal i pojal, co za bzdury wypisujesz

Ukryta Zawartość

IMG_4999.thumb.jpg.56c0b41b3ea5b6d7c45c3ee67c385ee3.jpg

IMG_5001.thumb.jpg.3b879293329b80ee01f312cc2239f2fa.jpg

IMG_5004.thumb.jpg.7cdaa2fc2b56fff08535c08ae08c1e2a.jpg

Jak sie nie obrocisz, dupa zawsze zostaje z tylu

Wstyd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Asura, jedno musisz w koncu pokapowac: trudno znalezc kombinacje, ktorej jeszcze nie wyprobowalem i nie przetestowalem. Gdybys zamiast zmyslac takie absurdalne historyjki i teorie, i podobnie jak ja, samemu u siebie ustawil bokiem swoje sekcje nisko tonowe i doregulowal je DSP, to bys uslyszal i pojal, co za bzdury wypisujesz

Ukryta Zawartość

IMG_4999.thumb.jpg.56c0b41b3ea5b6d7c45c3ee67c385ee3.jpg

IMG_5001.thumb.jpg.3b879293329b80ee01f312cc2239f2fa.jpg

IMG_5004.thumb.jpg.7cdaa2fc2b56fff08535c08ae08c1e2a.jpg

Jak sie nie obrocisz, dupa zawsze zostaje z tylu emoji6.png

Wstyd

Ja jestem u siebie zadowolony time coherent robi robotę, jeszcze tylko zbliżenie centrów akustycznych i przestanę gmerać z kolumnami na jakiś czas

No może do tyłu jakiś głośnik do ambientu ale nie tak spipcony jak w większości konstrukcji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, ASURA napisał:

Ewolucja człowieka miała czas na eksperymenty🤭

Wez sobie przyklad, podazaj za ewolucja. Zacznij eksperymentowac

Wez sobie przyklad, podazaj za ewolucja. Zacznij eksperymentowac

Na tych ostatnich 4 Twoich zdjęciach pokazałeś jak tego nie robić, bardzo pouczające....

36 minut temu, ASURA napisał:

Na tych ostatnich 4 Twoich zdjęciach pokazałeś jak tego nie robić, bardzo pouczające....

Asura, to wieczne hipotetyczne, teoretyczne, fantazyjne,... pozbawione jakichkolwiek praktycznych podstaw przypiendralanie sie i szukanie dziury w calym, jest powoli "patologiczne" 🙂

wstyd

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi