Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor jako źródło sygnału do wejścia cyfrowego wzmacniacza w zestawie audio

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem smart telewizor (z systemem operacyjnym Google TV) do wzmacniacza. Kablem optycznym z wyjścia spdif.

Rodzą się pytania o najlepszą jakość, jaką z różnych apek  na nim zainstalowanych - można przesłać przy pomocy telewizora?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Z tego co mi wiadomo to TV wszystko konwertuje do 16/48 i nic z tym nie zrobisz. Wysokiej jakości z tego nie będzie.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

45 minut temu, piramidon napisał:

najlepszą jakość,

Tu nie ma jakości. Telewizor jako źródło dźwięku jest gorszy od najtańszego, najbardziej g....ego streamera 

A dobrze zrealizowane koncerty nawet z YT brzmią spoko.

Nie ma znaczenia jakiej aplikacji użyjesz bo i tak wszystko jest skonwertowane.

Google tv działa jak android tv? No to wszystko brzmi tak samo .

I szczerze powiedziawszy telewizor jest fatalnym źródłem do odtwarzania muzyki w stereo.

Piotr 

Wiec po podłączeniu np ifi zen do integry  bede zbierał  szczękę z podłogi?? Ifi zmiażdży tv którego teraz używam do spotyfi???

Może to nietypowy kanał, ale nie zauważam specjalnych różnic pomiędzy CD,

a koncertami nadawanymi w Mezzo live HD. Zależy od materiału źródłowego.

Połączenie optykiem oczywiście.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak masz tani kabelek toslink, to zamień na droższy. Będzie lepiej. Tylko z ceną nie szalej, bo powyżej 100 pln zmian na lepsze nie będzie bo OTV już nie nadrobi jakością.

W dniu 11.12.2022 o 17:47, szymon1977 napisał:

A dobrze zrealizowane koncerty nawet z YT brzmią spoko.

Ucieszyłeś mnie tą odpowiedzią!

W dniu 11.12.2022 o 16:57, szymon1977 napisał:

Z tego co mi wiadomo to TV wszystko konwertuje do 16/48 i nic z tym nie zrobisz. Wysokiej jakości z tego nie będzie.

Apple ogłosił teraz, że format HD”Mistrz dla iTunes“ nie mogą być już dostarczane wyłącznie z częstotliwością próbkowania 44,1 khz, ale teraz mogą być również dostarczane z częstotliwością próbkowania do 96 khz. Domyślnie Apple zapewnia teraz strumieniowe przesyłanie dźwięku z częstotliwością próbkowania 48 kHz. Usługi takie jak Spotify i Amazon Music również domyślnie zapisują tytuły z wyższą częstotliwością próbkowania.

Dlatego też jest tylko kwestią czasu, zanim inni dostawcy w przyszłości będą dostarczać standardowo 48 kHz.

Cytat od Boba Katza:

Apple będzie bezstratnie przesyłać strumieniowo to w 96k, a następnie próbkować w dół do 48k, kodować stratnie i przesyłać strumieniowo w 48k dla swojej stratnej usługi. Tak więc stratny strumień Apple zostaje poważnie ulepszony, ponieważ AAC przy 48 tys. brzmi znacznie lepiej niż przy 44.1 tys.

Częstotliwość próbkowania 48 khz – dlaczego wkrótce zastąpi 44,1 khz"

KORZYŚCI PRÓBKA 48 kHz

Master for iTunes jest teraz bezstratny (kodowanie Loosles)

Lepsze filtry antyaliasingowe

DAC urządzeń końcowych są odciążone

Obliczenia wtyczek stają się dokładniejsze

@szymon1977! mógłbyś się do powyższego odnieść

Źródło: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

52 minuty temu, piramidon napisał:

@szymon1977! mógłbyś się do powyższego odnieść

Do czego tu się odnosić, zwłaszcza że się nie znam? W teorii lepiej - w praktyce od kiepskiej realizacji w HD, lepiej zabrzmi dobra realizacja w mp3.

W dniu 11.12.2022 o 23:31, Ronaldo9 napisał:

Wiec po podłączeniu np ifi zen do integry  bede zbierał  szczękę z podłogi?? Ifi zmiażdży tv którego teraz używam do spotyfi???

Nie wiem co rozumiesz przez zmiażdży. Ale różnica będzie na plus. Moim zdaniem warto 

W dniu 13.12.2022 o 21:07, szymon1977 napisał:

Do czego tu się odnosić, zwłaszcza że się nie znam? W teorii lepiej - w praktyce od kiepskiej realizacji w HD, lepiej zabrzmi dobra realizacja w mp3.

Zdecydowanie tak.

Wyżej  padło zdanie że tv jest gorszy od najtańszego stremmera.Ifi według co nie których nie ma sobie równych  w jakimś tam budżecie,wiec jeżeli dobrze to rozumiem to ifi powinno pozamiatać mojego lg.??jest kilka tematów na temat jakości tv jako źródło  i każdy pisze ze tv nie ma szans ze stremmerem czy samym transportem ale nikt nie potrafi odpowiedzieć jak wielkie są to różnice? Czy w przysłowiowym ślepym tescie idzie się bez problem kapnąć co kiedy gra??

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Czy w przysłowiowym ślepym tescie idzie się bez problem kapnąć co kiedy gra??

Przy założeniu, że tester nie ma bardzo istotnej wady słuchu lub sprzęt audio jest tak niskiej jakości, że jakość źródła i dźwięku to jeden ch......

Przed chwilą porównałem z ciekawości kilka kawałków i rzeczywiście jest różnica. Puściłem pierw utwór z pliku flac na Arcam a później w TV i na odwrót kilka razy. 

Jakieś przepaści nie ma dopóki nie zacznie się zwracać uwagi na szczegóły. 

Jest jakiś sposób na poprawienie dźwięku z YouTube? Muzyki dobrej jakości się słucha miło, ale jeszcze lepiej jest oglądanie video klipów. 

Edytowane przez raiwan
6 minut temu, raiwan napisał:

Jest jakiś sposób na poprawienie dźwięku z YouTube?

Wykorzystanie komputera jako źródła sygnału  (telewizor sprowadzony do roli monitora) 

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Wyżej  padło zdanie że tv jest gorszy od najtańszego stremmera.Ifi według co nie których nie ma sobie równych  w jakimś tam budżecie,wiec jeżeli dobrze to rozumiem to ifi powinno pozamiatać mojego lg.??jest kilka tematów na temat jakości tv jako źródło  i każdy pisze ze tv nie ma szans ze stremmerem czy samym transportem ale nikt nie potrafi odpowiedzieć jak wielkie są to różnice? Czy w przysłowiowym ślepym tescie idzie się bez problem kapnąć co kiedy gra??

Bez problemu bym wiedział kiedy gra tv a kiedy ifi.

Piotr 

4 godziny temu, raiwan napisał:

Ograniczyć się do oficjalnych kanałów artysty czy wydawcy.

13 godzin temu, raiwan napisał:

A spróbuj zrobić taki myk. Jak jest to TV z Androidem i ma złącze USB, to spróbuj podłączyć na próbę jakiegoś DACa USB. Wydaje mi się że Android powinien go wykryć jako wyjście dźwięku i puszczać przez DACa. U mnie np to kiedyś działało na XIAOMI MI Box który jest na Android TV. Miałem pod USB podłączone prodigy cube i potem po optyku do wzmaka. Z YT na wzmak szło 48kHz, ale jakość była znacznie lepsza jak bezpośrednio z TV po optyku. Nie próbowałem gęstszych plików odtwarzać to nie wiem czy by pracował np po 96kHz, ale myślę że tak. 

Jak by to działało, to można kupić jakiś używany konwerter po USB np. NuForce U 192 TM, lub nowy np. CA DAC MAGIC 100 i byś miał temat z głowy 🙂

Tak on wypuści dźwięk na USB. Ale co z tego on nadal będzie obrobiony przez soft telewizora. 

To nie jest sygnał bit Perfect.

Piotr 

12 godzin temu, tomski_ napisał:

A spróbuj zrobić taki myk. Jak jest to TV z Androidem i ma złącze USB, to spróbuj podłączyć na próbę jakiegoś DACa USB. Wydaje mi się że Android powinien go wykryć jako wyjście dźwięku i puszczać przez DACa. U mnie np to kiedyś działało na XIAOMI MI Box który jest na Android TV. Miałem pod USB podłączone prodigy cube i potem po optyku do wzmaka. Z YT na wzmak szło 48kHz, ale jakość była znacznie lepsza jak bezpośrednio z TV po optyku. Nie próbowałem gęstszych plików odtwarzać to nie wiem czy by pracował np po 96kHz, ale myślę że tak. 

Jak by to działało, to można kupić jakiś używany konwerter po USB np. NuForce U 192 TM, lub nowy np. CA DAC MAGIC 100 i byś miał temat z głowy 🙂

1. Który telewizor ma wyjście USB audio?

2. Niezależnie jakie stosujesz złącze, źródłem sygnału jest konkretne urządzenie a nie jego złącze. Tak więc nieważne, czy będzie to USB, coax, toslink czy HDMI, źródłem sygnału będzie odbiornik telewizyjny 

Tak więc najlepszym mykiem, jaki można robić, to nie pisać głupot

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To nie jest sygnał bit Perfect.

Słuszna uwaga. Ale mimo to, dźwięk będzie lepszy jak po optyku z tv.

Można spróbować zainstalować Kodi i tam jest możliwość konfiguracji bit Perfect, potem wtyczki do yt, netflix itp i jazda 🙂

Sam osobiście gęste pliki, tidal mqa itp słucham z apki na tel (USB Audio player pro), przez usb c do DACa w zmaku. W apce mam bit Perfect ustawiony i sterownik który omija tel. i jest elegancko. Słyszalnie lepiej jak z kompa.

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

1. Który telewizor ma wyjście USB audio?

2. Niezależnie jakie stosujesz złącze, źródłem sygnału jest konkretne urządzenie a nie jego złącze. Tak więc nieważne, czy będzie to USB, coax, toslink czy HDMI, źródłem sygnału będzie odbiornik telewizyjny 

Tak więc najlepszym mykiem, jaki można robić, to nie pisać głupot

1. Praktycznie każdy nowy. Mam 2 letniego Samsunga i ma nawet dwa złącza USB.

2. Pod android są aplikacje które omijają urządzenie, dając sygnał bit perfect.

Niezdajac sobie sprawy że się nie jest na bieżąco z technologią, też można pisać głupoty ...

21 minut temu, tomski_ napisał:

1. Praktycznie każdy nowy

Wyjścia? Czyżby?

21 minut temu, tomski_ napisał:

2. Pod android są aplikacje które omijają urządzenie, dając sygnał bit perfect.

A konkretnie?

Edytowane przez piotrek7
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Wejścia? Czyżby?

Normalnie podłączasz DAC pod usb w tv i leci dźwięk.

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

A konkretnie?

Do muzyki np. USB Audio Player Pro (mega kombajn z mnóstwem ustawień) apka płatna plus dopłaca się za obsługę MQA. Całość coś 70 zł, mega warto.

Do video np darmowe Kodi plus masa pluginow. Kiedyś korzystałem i rewelacja, niewiem jak teraz nowsze wersje.

13 godzin temu, tomski_ napisał:

Słuszna uwaga. Ale mimo to, dźwięk będzie lepszy jak po optyku z tv.

Będzie głośniejszy. Ale nie wiem czy lepszy.

13 godzin temu, tomski_ napisał:

Można spróbować zainstalować Kodi i tam jest możliwość konfiguracji bit Perfect, potem wtyczki do yt, netflix itp i jazda 🙂

Nie pomoże próbowałem. Kofi nie ominie systemowego miksera.

Tak sobie czytam...

Od kiedy to MP3 brzmi?? Dla mnie nie.

HD? Ale obraz brzmi czy dzwięk do obrazu dołączony? |Też może być w mp3.

Chyba że dźwięk w HD został utworzony z kiepskiego źródła.

Test prosty można zrobić. Pobrać sobie z YT jakiś teledysk, odtworzyć ów z tv i porównać z pobranym - puszczonym z tegoż tv lub innego playera. Youtube daje lepszy bit do wyższej roździelczości.

Jak aplikacja android omija urządzenie? Czyli ma swoje procesory inne niż te wbudowane?

Może mieć inne kodeki. Ale i tak "zagra" jak najsłabszy element tegoż sprzętu.

Podłączyłem mój całkiem nowy Tv z usb pod TAGA HARMONY DA-400 DAC i nie gra! Buuuu!

Ale dźwięk z OTV przez toslink mam lepszy niż po hdmi. (sr8012).

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Edytowane przez edgor13
Godzinę temu, edgor13 napisał:

Jak aplikacja android omija urządzenie? Czyli ma swoje procesory inne niż te wbudowane?

Niewiem jak to dokładnie działa i niewiem czy sa apki do video. Ale muzyka po bit perfect normalnie śmiga. Korzystam z USB USBAudio Player Pro + po usb-c z Androida do Dac Nuprime Omnia A300 i śmiga aż miło. MQA, pliki Hi-Res, DSD, DSD128 wszystko jest odtwarzane w natywnej rozdzielczości jak w pliku. I słychać różnicę w jakości względem muzyki odtwarzanej z steamera, na plus tej z usb.

1 godzinę temu, edgor13 napisał:

Podłączyłem mój całkiem nowy Tv z usb pod TAGA HARMONY DA-400 DAC i nie gra! Buuuu!

U mnie ma Android TV z MiBoxa, normalnie leci po usb. Sprawdziłem na swoim NuPrime i działa. Z tym ze wszystkie video mixowane przez urządzenie i w 44/16bit. Ale apka USB Audio Player Pro normalnie po bit perfect idzie i z tego MiBoxa.

Wiec nie jest tak do końca jak jesteś przekonany 🙂

Wesołych Świat !

W dniu 16.12.2022 o 08:58, tomski_ napisał:

Jak jest to TV z Androidem i ma złącze USB, to spróbuj podłączyć na próbę jakiegoś DACa USB.

W dniu 16.12.2022 o 21:48, tomski_ napisał:

Mam 2 letniego Samsunga i ma nawet dwa złącza USB.

W dniu 16.12.2022 o 22:12, tomski_ napisał:

Normalnie podłączasz DAC pod usb w tv i leci dźwięk.

2 godziny temu, tomski_ napisał:

U mnie ma Android TV z MiBoxa, normalnie leci po usb. Sprawdziłem na swoim NuPrime i działa. Z tym ze wszystkie video mixowane przez urządzenie i w 44/16bit. Ale apka USB Audio Player Pro normalnie po bit perfect idzie i z tego MiBoxa.

Najpierw piszesz, że możesz uzyskać dźwięk z wyjścia USB telewizora a potem opisujesz podłączenie Mi Boxa.
Pytanie!
Czy możesz otrzymać dźwięk na wyjściu USB telewizora?

39 minut temu, marek.pap napisał:

Czy możesz otrzymać dźwięk na wyjściu USB telewizora?

Tak. Na tv z Android TV też to działa (sprawdzałem na TLC). Na MiBox jest ten sam system co w TV.

• Pokaż nowe odpowiedzi