Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

i znowu się kończy jak każdy wątek. Jeden słyszy, a drugi nie. Amen

Jeden slyszy a drugiemu sie wydaje ze slyszy. Amen

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Jeden slyszy a drugiemu sie wydaje ze slyszy. Amen

Słyszy ten, co twierdzi, że grają tak samo, wydaje się temu co twierdzi, że jest różnica. Amen.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Skoro nie słyszycie wpływu kabli w audio to po co wchodzcie w ten temat i robicie syf? Raz, że potem znaleźć jakieś ciekawe info jest trudno ponieważ trzeba się przekopywać przez posty trolli, dwa, że przez takich jak Wy, ludzie, którzy mają coś w tej kwestii do " powiedzenia " nie chcą się udzielać. Ja nie wchodzę w tematy, które mnie nie interesują i nie zostawiam tam syfu. Myślę, że gość, który założył ten temat chciał dowiedzieć się czegoś od osób, które słyszą wpływ kabli.

Wpływ przewodu zasilającego na avs również usłyszałem, choć cena nie z mojej bajki. Z tego co pamiętam gość wpinał przewód bezpośrednio w gniazdko. Na moje pytanie w sprawie listwy, odpowiedział, że według niego lepiej bezpośrednio do gniazdka.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Godzinę temu, soberowy napisał:

Skoro nie słyszycie wpływu kabli w audio to po co wchodzcie w ten temat i robicie syf? Raz, że potem znaleźć jakieś ciekawe info jest trudno ponieważ trzeba się przekopywać przez posty trolli, dwa, że przez takich jak Wy, ludzie, którzy mają coś w tej kwestii do " powiedzenia " nie chcą się udzielać. Ja nie wchodzę w tematy, które mnie nie interesują i nie zostawiam tam syfu. Myślę, że gość, który założył ten temat chciał dowiedzieć się czegoś od osób, które słyszą wpływ kabli.

Wpływ przewodu zasilającego na avs również usłyszałem, choć cena nie z mojej bajki. Z tego co pamiętam gość wpinał przewód bezpośrednio w gniazdko. Na moje pytanie w sprawie listwy, odpowiedział, że według niego lepiej bezpośrednio do gniazdka.

Ja widzę, że temat jest o długości kabla czy ma wpływ na brzmienie😉

W dniu 17.12.2022 o 13:45, Piopio napisał:

Czy długość kabla zasilającego sprzęt audio ma znaczenie ?

Wyczytałem w necie, że minimalna długość powinna wynosić 1,5m. A podobno kable 2m brzmią lepiej.

Sprzedawca z kolei twierdzi, że długość nie ma aż takiego znaczenia i krótsze kable brzmią tak samo.

2 godziny temu, soberowy napisał:

...przez takich jak Wy, ludzie, którzy mają coś w tej kwestii do " powiedzenia " nie chcą się udzielać.

Sory kolego, ale ani to forum słyszących sieciówki, ani nawet klub miłośników sieciówek. Czy sieciówki grają ja rozstrzygać nie bedę - Ty za to musisz wziąć na klatę, że większość ich nie słyszy a granie naukowo nie zostało potwierdzone.

2 godziny temu, soberowy napisał:

Ja nie wchodzę w tematy, które mnie nie interesują i nie zostawiam tam syfu.

Ja też nie, a bardzo jestem tym zainteresowany, żeby dzieląc się własnym doświadczeniem oszczędzić młodym pasjonatom rozczarowań zbyt wielkimi oczekiwaniami co do zbyt mało wnoszących modyfikacji.

W dniu 19.12.2022 o 16:35, BlueDot napisał:

Dokladnie, nic innego w kablach zasilajacych wplywu nie ma.

Nieprawda.

Największy wpływ na to, czy usłyszysz przewód sieciowy, czy nie, ma to, czy będziesz wiedział o jego zmianie.

Oraz to, czy w to wierzysz.

25 minut temu, porlick napisał:

Nieprawda.

Największy wpływ na to, czy usłyszysz przewód sieciowy, czy nie, ma to, czy będziesz wiedział o jego zmianie.

Oraz to, czy w to wierzysz.

Tak, to prawda. Wiara ma titaj ogromny wplyw. Sa ludzie ktorzy w 21 wieku wierza w plaska ziemie i kto im zabroni. Tak samo jest z kablarzami 🙂

Edytowane przez BlueDot
W dniu 17.12.2022 o 22:02, szymon1977 napisał:

Dodajny, że przed gniazdkiem kabel od elektrowni ma jakieś 100km: 100.001m ma brzmieć inaczej niż 100.002m? To nawet śmieszne nie jest.

To polecam wszystkim ciekawy eksperyment.  Trzy marketowe przedłużacze za  15 zł połączone w szereg i porównanie jak gra sprzęt np wzmacniacz wpięty w ścianę a poprzez te 3 przedłużacze. Oczywiście pamiętamy o sprawdzeniu tzw Fazy aby przyszła na ten sam bolec wtyczki zasilającej wzmacniacz. Słuchałam nie rozkręcając gałki wzmacniaczy powyżej godziny 9-tej. Testowałem na 3 wzmacniaczach .

Edytowane przez dzeus67

Jesteś no i dalej to samo prosi się tych sceptyków żeby po prostu znaleźli sobie inne miejsce na wyrażenie swoich opinii ale nie zawsze to samo.

I każdorazowo to się powtarza temat już dobiega do końca już okej każdy zostaje przy swoim I nagle ocknie się ktoś że jeszcze ma do powiedzenia 3 grosze i w koło Macieju od początku.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

a bardzo jestem tym zainteresowany, żeby dzieląc się własnym doświadczeniem oszczędzić młodym pasjonatom rozczarowań zbyt wielkimi oczekiwaniami co do zbyt mało wnoszących modyfikacji.

Misjonarz sie znalazl 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, dzeus67 napisał:

To polecam wszystkim ciekawy eksperyment.  Trzy marketowe przedłużacze za  15 zł połączone w szereg i porównanie jak gra sprzęt np wzmacniacz wpięty w ścianę a poprzez te 3 przedłużacze.

Wykonam po świętach, bo na tę chwilę wszystkie przedłużacze zasilają choinki.

-----

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...prosi się tych sceptyków żeby po prostu znaleźli sobie inne miejsce na wyrażenie swoich opinii...

To nie jest dyskusja zamknięta dla kilku słyszących, zaprezentowanie odmiennego zdania publice po prostu się należy.

-----

18 minut temu, rafa napisał:

Misjonarz sie znalazl 😄

Od tego jest forum, żeby ktoś mógł się na cudzych błędach nauczyć zamiast popełniać swoje. Bo życie jest zbyt krótkie a płyt zbyt dużo, żeby zmianami na granicy percepcji próbować wykaraskać się z nietrafionego w gust systemu. Jestem zwolennikiem konkretnych rozwiązań na konkretne problemy i wszystkim miłośnikom muzyki polecam to samo. A Wam miłej zabawy w auduofilię życzę.

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, szymon1977 napisał:

A Wam miłej zabawy w auduofilię życzę.

Ja sie bawie swietnie w audio. Za to ciebie ciagle boli dupsko ze ktos cos slyszy czego ty nie potrafisz 😄 

6 minut temu, rafa napisał:

...ciebie ciagle boli dupsko ze ktos cos slyszy czego ty nie potrafisz 😄 

Wprost przeciwnie kolego, ja bardzo szczęśliwy jestem, że złożyłem satysfakcjonujący mnie (także finansowo) system, bez utraty sił i środków na zmiany słyszalne (albo i nie) gdzieś na granicy percepcji.

7 minut temu, rafa napisał:

Ja sie bawie...

Dokładnie tak, Ty się tylko bawisz.

23 minuty temu, rafa napisał:

Ja sie bawie swietnie w audio. Za to ciebie ciagle boli dupsko ze ktos cos slyszy czego ty nie potrafisz 😄 

Ja też się dobrze bawię ale słyszę to co można usłyszeć 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Ja też się dobrze bawię ale słyszę to co można usłyszeć 😉 

Ale kabli zasilajacych nie mozna uslyszec

33 minuty temu, rafa napisał:

Ale kabli zasilajacych nie mozna uslyszec

Jak się okazuje można 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...bardzo szczęśliwy jestem, że złożyłem satysfakcjonujący mnie (także finansowo) system, bez utraty sił i środków na zmiany słyszalne (albo i nie) gdzieś na granicy percepcji.

Powiem precyzyjniej: gdy przestałem tracić siły i środki na zmiany słyszalne (albo i nie) gdzieś na granicy percepcji, to złożyłem satysfakcjonujący mnie (także finansowo) system... czego wszystkim życzę.

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Kilka zdań tak ale jakby ktoś to zebrał w kupę to jest to kilka tomów encyklopedii przy tym pewnie parę na prawdę przydatnych wymian zdań. A reszta. 

"No przestań", "głuchy jesteś" i w drugą stronę "głupi że wydajesz" , " a do kompa też masz taki kabel"

Ja nie zadaje pytan o kable. Gdzie je widzisz? Mam doświadczenie w tej tematyce.

A trzeci nie sprawdził a się udziela 🙂

bo jak to możliwe....

Piotr 

tak, tych lubimy najbardziej 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

I każdorazowo to się powtarza temat już dobiega do końca już okej każdy zostaje przy swoim I nagle ocknie się ktoś że jeszcze ma do powiedzenia 3 grosze i w koło Macieju od początku.

I w czym Ci to przeszkadza?

Czyli dochodzimy do meritum. Czy mamy 1m, 2m, czy 100m kabla to roznicy w brzmieniu nie islyszymy bo jak wiadomo kabel sieciowy nie moze miec zadnego wplywu na prace wewnetrznych elementow wzmacniacza.

Temat chyba w pelni wyjasniony i z powodu braku dowodow ze strony wiernych uwazam ze temat trzeba zamknac.

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Powiem precyzyjniej: gdy przestałem tracić siły i środki na zmiany słyszalne (albo i nie) gdzieś na granicy percepcji, to złożyłem satysfakcjonujący mnie (także finansowo) system... czego wszystkim życzę.

To jest tak samo jakbyś pisał w wątku właścicieli  np Porsche że po co kupują drogie opony żeby poprawić osiągi swoich aut jak Ty w swojej " Dacii " próbowałeś już kilka po 200zł sztuka i nie czujesz różnicy 😉 

36 minut temu, muda44 napisał:

To jest tak samo jakbyś pisał w wątku właścicieli  np Porsche że po co kupują drogie opony żeby poprawić osiągi swoich aut jak Ty w swojej " Dacii " próbowałeś już kilka po 200zł sztuka i nie czujesz różnicy 😉 

Ach, te porównania audio do moto.

Jakie "mocne" i malowniczo wbijające w ziemię..

Tyle tylko, że te wszystkie przewagi w moto, opony, osiągi, można nie tylko ODCZUĆ ...ale i zmierzyć, udowodnić i POWTÓRZYĆ,

W audio tylko "odczuć".

16 minut temu, iro III napisał:

Jakie "mocne" i malowniczo wbijające w ziemię..

Tyle tylko, że te wszystkie przewagi w moto, opony, osiągi, można nie tylko ODCZUĆ ...ale i zmierzyć, udowodnić i POWTÓRZYĆ,

W audio tylko "odczuć".

To jest dobre porównanie bo najpierw trzeba mieć takie auto, takie opony, samemu spróbować a wtedy pisać a nie pisać nie miałem, nie wiem, a zaoszczędziłem a ci co mają, mieli, próbowali, próbują to się mylą.

Zatem skrzypce.

Jak porównasz brzmienie tych za 1000zł a tych za 100 000zł?

Waga, kolor?

Godzinę temu, muda44 napisał:

To nie jest tak samo, bo nawet w Dacii na drogich oponach jedzie się lepiej.

-----

20 minut temu, iro III napisał:

Glupotą jednego potwierdził głupotę drugiego. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

To nie jest tak samo, bo nawet w Dacii na drogich oponach jedzie się lepiej.

Zatem jakie drogie kable miałeś?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.