Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, tedi02 napisał:

1 mam słaby sprzet 

2nie jestem osłuchany 

3 może przygłuchawy jestem 

W teście różnicowym to jest całkowicie bez znaczenia. Słucha się tylko różnicy i to na sygnale muzycznym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, Oskar09 napisał:

Coraz ciekawiej 😉

Właśnie zastanawiam się, czy to forum do poważnej analizy wpływu różnych zjawisk na technikę sprzętu w zgodzie ze współczesną nauką czy forum dla audio alchemików 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

W teście różnicowym to jest całkowicie bez znaczenia. Słucha się tylko różnicy i to na sygnale muzycznym.

A jak jedziesz BMW 190 km/h i Fiatem Tipo to technicznie jest to samo. A jakże inne odczucia ...

Teraz, Lech36 napisał:

Właśnie zastanawiam się, czy to forum do poważnej analizy wpływu różnych zjawisk na technikę sprzętu w zgodzie ze współczesną nauką czy forum dla audio alchemików 😉

Zawsze możesz opuścić forum w proteście 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, dzeus67 napisał:

Brałem udział w selekcji na radiotelegrafistę

...

W grupie około 100 osób było nas tylko dwóch ,którzy rozmawiali o wpływie np okablowania  i innych subtelnych zmianach w audio

...

wybrano na podstawie testów dwie osoby o  najlepszych wynikach i predyspozycjach .   I  tymi  wybranymi osobami była właśnie nasza dwójka.

Nie da się wykluczyć, że ktoś ma szczególne predyspozycje... tylko, że my nie analizujemy szczególnego przypadku.

Ps

Szczerze współczuję.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, Piopio napisał:

A jak jedziesz BMW 190 km/h i Fiatem Tipo to technicznie jest to samo. A jakże inne odczucia 

Ty tak już na poważnie🤦‍♂️ naprawdę świetne porównanie.

Edytowane przez Oskar09
Teraz, Piopio napisał:

A jak jedziesz BMW 190 km/h i Fiatem Tipo to technicznie jest to samo. A jakże inne odczucia ...

Ale w tamtej branży nikt nie neguje pomiarów, choć też bywają różne odchyłki. Np. wg odczuć subiektywnych samochody Forda znakomicie trzymają się drogi (są jak przyklejone) a Fiaty nie, ale w teście "Łosia" wykonanym dla kilku aut z segmentu kompaktów Fiat Stilo (bardzo miękko zawieszony) uzyskał nieco większą prędkość przejazdu testowego od Forda Focusa. Dlaczego? Test wykonany przez redakcję niemiecką pisma Auto Świat. To było w ubiegłym wieku w czasie kiedy test "Łosia" stał się popularny za sprawą wpadki firmy Mercedes. 

3 minuty temu, Adi777 napisał:

Analogie do motoryzacji - the best 😂

Też to lubię: porównaniem do drugiego tak bardzo chciał wykazać swoją rację w pierwszym, że obnażył własną nieznajomość obu.

Oj tam, to tylko TYSIĄC RAZY mniejsza częstotliwość...

Kto slyszy, jak trawa rosnie, slyszy tez naskorek przy 50Hz
Problem w tym, że nie ma takich pomiarów. A różnicę słychać. Technicznie nie jest to niemożliwe.

A moze sa takie pomiary, tylko trzeba wiedziec co mierzyc?
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Brednie to raczej po stronie osób słuchających wpływu kabli sieciowych na dźwięk są. 

Kolego różnicowy, miał w ręku jakiś kabel zasilający inny  niż komputerowy ,odpowiada jako znafca.? 

Czy Percival Lowell, obliczając teoretyczną orbitę Plutona, musiał na niego lecieć?

A okazała się prawdziwa. Cud.

Taka jest wyższość nauki nad zabobonami. Także w audio.

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Analogie do motoryzacji - the best 😂

Proszę bardzo!

Zacznijmy od podstaw: wiadomo, na E98 silnik może osiagnąć wyższą moc niż na E95. No i swego czasu utarło się przekonanie, że po zalaniu E98 silnik Malucha osiąga wyższą moc niż na E95.

No i płacili fortunę za pełny bak E98... sam też płaciłem. Łagodniejsza praca silnika w połączeniu z chęcią "przetestowania" osiągów sprawiały, że jechało się szybciej.

A co z mocą? Okazuje się, że wbrew odczuciom silnik wyregulowany na E95 po zalaniu E98 ma mniejszą moc niż na E95. A żeby na E98 osiągnąć wyższą moc potrzeba przeregulować zapłon i gaźnik. 

Tyle tytułem wstępu, pora na porównanie: kolega @Piopioprzez rurę z naklejką E98 zatankował do swojego Tipo pełny bak E95 i ma wrażenie, że 190km/h jedzie się jak BMW, wszak napisał, że po dostarczeniu tego samego prądu "lepszą" sieciówką wzmacniacz o kilka klas lepiej mu zagrał.

W życiu bym nie przypuścił, że kabel, w dodatku zasilający, może tyle wnieść do brzmienia systemu. Dźwięk się poprawił w każdym możliwym aspekcie. I to nie na granicy percepcji. Zmiany są tak  duże, że bez problemy je słychać. Separacja, czarne tło, wokale stały się wyraźniejsze, słychać lepiej chórki w tle, umiejscowienie w przestrzeni jest dokładniejsze, bas bardziej punktowy, talerze bardziej się skrzą. Jestem w szoku.

Już wszyscy ochłonęli po "coming out".

Opisz konfigurację w której się "to wszystko" wydarzyło. Domyślam się że to Twój Sabaj a30a. Co było źródłem, jak połączone z DAC?
52 minuty temu, msankowski napisał:

Opisz konfigurację w której się "to wszystko" wydarzyło.

No ta informacja jest akurat w cytowanym przez Ciebie wpisie.

Inny kolega bez problemu słyszy kable zasilające w systemie opartym o NAD C326 bee.

Więc koszt wejścia do świata sprzętu odpowiednio wysokiej klasy nie jest przesadnie wysoki.

23 minuty temu, Froju napisał:

Inny kolega bez problemu słyszy kable zasilające w systemie opartym o NAD C326 bee.

Teza o potrzebie posiadania odpowiedniego sprzętu to oszustwo, wystarczy poczytać na czym początkujący audiofile "słyszą" w działach Start czy PC Audio.

Ooops! Zaiste jest.
[mention=11639]Piopio[/mention] jak w tym układzie który opisałeś jest zasilany Topping?
Czy sieć zasilająca w Twoim domu to współczesna TN-S z przewodem ochronnym, czy dwuprzewodowa?
Czy kable zasilające mają przewód ochronny?

Czy mógłbyś powtórzyć taki eksperyment z Sabajem podłączonym do źródła Toslinkiem? Czy zmiany wywołane kablami zasilającymi będą równie wyraźne?
5 minut temu, msankowski napisał:

Czy mógłbyś powtórzyć taki eksperyment z Sabajem podłączonym do źródła Toslinkiem? Czy zmiany wywołane kablami zasilającymi będą równie wyraźne?

Niemożliwe. Źródło to PC z Roon połączone po USB. Po drodze jest izolator galwaniczny USB.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na forum są użytkownicy PC, którzy słyszą różnicę w dźwięku odtwarzanym z różnych dysków twardych czy między dyskiem talerzowym a SSD. To już poziom Expert audiofilizmu. Czy są już audiofilskie przewody SATA?

32 minuty temu, Piopio napisał:

PC

21 minut temu, przmor napisał:

PC

13 minut temu, msankowski napisał:

pc

A próbował ktoś 2x dłuższą sieciówkę do PC?

Godzinę temu, przmor napisał:

Czy są już audiofilskie przewody SATA?

Oczywiście, że są 😉

Phi, są już nawet karty SD "for audio".

Ale to tylko świadczy o tym, że są coraz większe stada jeleni do upolowania...

Audiofilski marketing robi swoje.

5 godzin temu, porlick napisał:

Phi, są już nawet karty SD "for audio".

Ale to tylko świadczy o tym, że są coraz większe stada jeleni do upolowania...

Audiofilski marketing robi swoje.

I widzę że bardzo cie to drażni...z twojej kieszeni wyciągają?  Masz jakąś misję do nawracania świata, na jedną jedyna drogę oczywiście twoja ,znafco?🤣

45 minut temu, porlick napisał:

Śmieszy mnie to niemożebnie.

😉😁😁😁

Jak można dać się tak urabiać - wbrew nauce i zdrowemu rozsądkowi?

No i co w związku z tym? Może tak lubią, może nie wiedzą co z kasą robić,  może słyszą że jest lepiej , zazdrościsz im?Nie wolno ? 

Jaki ty malutki jesteś 🤣

...z twojej kieszeni wyciągają?  Masz jakąś misję do nawracania świata…

Celne!
Zwracanie uwagi, że nie należy rozmawiać z Hindusem dzwoniącym w imieniu mBanku i proszącym o dane logowania w celu uniemożliwienia kradzieży to też misja?
Sprawa ani moja, każdy swój rozum ma, a facet nawet trochę mówi po polsku.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.