Skocz do zawartości
IGNORED

"biedawka" audiofila - sekcja taniego słuchania

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Prawda jest ze te propozycje troche sycza/szumia. Ja tego zniesc nie moge.

Bywa:-)

Min jest więcej.

Np. bywa, że nie ma regulacji wzmocnienia w monitorze albo, że nie da się się odłączyć "auto standby" a to się uaktywnia przy cichym słuchaniu...

Co do odległości, to dźwięk z monitora bliskiego pola nie zatrzymuje się po dwóch metrach:-)

4 minuty temu, Froju napisał:

Co do odległości, to dźwięk z monitora bliskiego pola nie zatrzymuje się po dwóch metrach:-)

Tyle to wiem 🙂, jednak z jakiegos powodu tak sie nazywaja.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Tyle to wiem 🙂, jednak z jakiegos powodu tak sie nazywaja.

IMHO wynika to z tego, że poprawnie brzmią z bliskiej odległości, np z połowy metra.

Chociaż może nie dlatego, w sumie dużych zestawów z głośnikiem współosiowym też można słuchać z takich dystansów.

36 minut temu, BlueDot napisał:

Nie wiem, moze w tych nowszych wersjach cos sie pozmienialo, ale kiedys mialem chyba Rokit 5 do kompa do gier i strasznie syczaly.

Te Adamy co miałem były cichutkie. Dźwięk naprawdę bardzo dobry. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Niektóre szumią, niektóre nie, albo mniej albo znośnie. Mają dużą moc, to jak mają nie szumieć. Moje aeony niby jak się przyłoży ucho to szumią, ale zasadniczo to nie. O właśnie - jeszcze bym dodał w średnim budżecie APS Klasik. Na pewno trzeba posłuchać przed kupnem albo kupić z możliwością zwrotu albo coś, "szkoła grania" może nie podpasować ogólnie albo w szczegółach. Co do nazwy "bliskie pole" to... nazwa. Uznane za pierwsze "monitory bliskiego pola" to praktycznie dokładnie odpowiednik naszych kolumienek od elizabeth - ktoś to wtedy używał jako bliskie pole albo w ogóle wiedział, co to jest?

nagrywamy.com

Najlepsza opcja z monitorami studyjnymi jest taka ze bezproblemowo integruja sie z subwooferami tworzac systemy trzydrozne dzieki wbudowanym filtrom low i hi pas

W hifi bez dodatkowej zwrotnicy to niemozliwe i systemy 2.1 to jest karykatura brzmienia. 

Za 5 tys mozna zlozyc super pelnopasmowy zestawik ktory naglosni wielkie salony

Sabaj podobno jest świetny, ale jak na ten wątek chyba za drogi. 

Mój dream system, w małych pieniądzach, aktualnie sprzedawany wszystkie części nowe:

- wzmacniacz Arylic A50, DAC, radio internetowe, streamer, USB, wszystko z aplikacji, prądu nie pobiera prawie wcale, 800 - 900zł

- kolumny Polk Audio XT60, bajecznie płaska charakterystyka, bardzo neutralne, w swojej cenie niewyobrażalnie dobre +- 1500zł

lub

- Kruger Matz Destiny 2.0 (bez wzmacniacza wbudowanego), jeden wielki szok, wyglądają pięknie, 2x20cm basowce na kolumne, odziwo neutralne, i ten bas jakiś taki schowany i nie na 1 planie, ale jak rypną to nie ma zmiłuj się 😄 Standardowo w sumie drogie, ale można je wyrwać śmiesznie tanio bo są zupełnie nieznane.

Edytowane przez D4ncer
  • 2 tygodnie później...
Podobny wątek wypromował kiedyś n.p. wzmacniacz Grundig FineArts V3.
Osobiście mogę dołożyć do tego jeszcze zupełnie ignorowany Grundig FineArts M100-A i M100-R. Jest to V2 skompresowane do obudowy midi. 2x80W w sinusie, gra co najmniej dobrze i da się kupić poniżej 100zł.
Z innego poziomu biedy:
Jeżeli ktoś całe życie marzył o Kappa 9.2 czy Renaissance 90 to taki QSC EX4000, MX3000A czy PL236 (też PLX3002 czy 3602) z rynku PRO, przy tych kolumnach,  nie ma konkurencji we wzmacniaczach z rynku Hi-Fi do 20-25kzł, a kosztuje dwadzieścia razy mniej.
M.

Mateusz to są rozwiązania estradowe w klasie D ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moja bieda do monitory Focal Alpha 65, streamer Yamaha wxc-50,cd Marantz 6003 wyłączony, bo synek pcha palce we wszystko co ma diody i wyświetlacze.

Pomieszczenie w sumie z  metrów,salon z otwartą kuchnią.

Daje radę,nie kosztuje milion polskich cebul.

A w sypialni..JVC EX-A10..stara, ale jak to małe g..pęknie gra to bajka.

Edytowane przez miętowy
14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Mateusz to są rozwiązania estradowe w klasie D ?

Nie. O klasie D mi się zapomniało (IMG STA-800D pełne dual mono na końcówkach Hypex UCD400 i dwóch zasilaczach czy  IMG STA-1000D na module Pascal'a, jeszcze jakiś Crown opisywany też na forum, ale jak go nie znam).

Tamte to klasa AB, masywnie wykonana, 4 czy 5 (nie pamiętam) par tranzystorów Toshiby w stopniach końcowych. W starszej wersji zasilane dwoma ogromnymi toroidami i baterią kondensatorów, w nowszej zasilaczem impulsowym liczonym na oko na jakieś 4KW. Całość wyprodukowana w USA na dość dobrych podzespołach (Nichicon,  Wima ... nie oszczędzali).

Gość

(Konto usunięte)

Ja od siebie zaproponowałbym taki zestaw ( nowy )

Edifier S2000 MKIII - da się je kupić czasem za 1399 nowe. Fajnie grają, są DSP, Bluetooth,  kilka wejsc.  maja pilot.

I to w sumie to kompletny zestaw.

Jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowo streamer to Wiim mini

Jeżeli pod TV ze sterowaniem z pilota TV to dac Southsky z HDMI ARC-> RCA za około 140 zł.

15 godzin temu, miętowy napisał:

A w sypialni..JVC EX-A10..stara, ale jak to małe g..pęknie gra to bajka.

A nie chciałbyś sprzedać tego małego g...?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 28.12.2022 o 21:27, przmor napisał:

Biedawka i 3000 zł za sam wzmacniacz?

"Biedawki" mogą chyba występować w różnych klasach cenowych sprzętu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, yayacek napisał:

A nie chciałbyś sprzedać tego małego g...?

Oooo nieeeee...to jest cudo.

To brzmi pięknie. Wygląda, zrobione z kulturą ,kolumienki ciężkie i solidne. Stereofonia, no mniót.

Nawet jak wymaga serwisu bo słychać zasilanie ( chyba) gdy jest wyłączona, oraz głośny napęd cd. Blady wyświetlacz wzmacniacza pomijam.

Nie sprzedam, będę robił jak passata w dieslu.

W sypialni u mnie używam "biedawki" złożonej z tunera wielosystemowego Hama DIT2010, czytającego pliki w tym flac i wav z możliwym dostępem do ograniczonego streamingu (Spotify i radio internetowe) i podłączonych do niego dwóch aktywnych monitorów Behringer B2031A. Pliki chodzą na tym systemie tak że aż miło posłuchać, oczywiście dobrze nagrana muzyka. Zestawienie za niecałe 3kzł. Jeszcze lepszy efekt dałoby zastąpienie tego taniego tunera firmy Hama np. Denonem DNP800NE, ale chyba jest już wycofany z produkcji. Można użyć innych źródeł z regulacją głośności na wyjściu audio. Niestety ceny szybko rosną w ostatnim czasie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Lechu zerknij jak możesz do mojego tematu  o pre w streamerze Yamahy i jego współpracy z aktywnymi Focalami. Magia?

Te twoje monitory - woofery spore, a ja się zastanawiam czy nie prejśc z 6 cali na 8 do salonu..

W dniu 9.01.2023 o 13:26, Tomek_waw napisał:

Fajnie grają, są DSP,

Uważajcie na reklamy określające że coś ma DSP. Sądzą że obecnie w reklamach jest ten termin nadużywany. W niedzielę byłem u znajomych którzy prosili mnie o sprawdzenie ich nowego nabytku a nie mieli kabli połączeniowych. Ten nowy nabytek to monitory aktywne KRK 10-3 g4. W reklamach są opisy że są sterowane przez DSP. Po zapoznaniu się z panelem sterującym na tylnej ściance mam podejrzenie graniczące z pewnością że w tych monitorach jest normalny system przełączników w wersji elektronicznej ustalających nastawy dla poszczególnych wariantów ustawień w pomieszczeniu z wykonaniem w torze analogowym. Jest to wykonanie sterowane elektronicznie z obrazowaniem na ekranie LCD. Nie sądzę żeby w nich sygnał analogowy był zamieniany na cyfrowy i po obróbce w domenie cyfrowej z powrotem przywracano formę analogową tak jak to jest robione w np. Genelec-ach czy modułach do układów aktywnych Hypex-a. Jeżeli tak jest to w mojej opinii takie rozwiązanie nie ma cech DSP co może wielu purystów audio ucieszyć choć dalej będzie ich martwić użycie w tych monitorach wzmacniaczy klasy D, no i w ogóle że jest to układ aktywny 😉.   

19 minut temu, Lech36 napisał:

mam podejrzenie graniczące z pewnością

Raczej byłoby to zbyt drogie. To są tanie monitory, cyfra jest tania, wszystko się zgadza 😉

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Raczej byłoby to zbyt drogie. To są tanie monitory, cyfra jest tania, wszystko się zgadza 😉

Ja to w tym konkretnym przypadku uznałem za zaletę bo przy tej wartości produktu finalnego komplikowanie elektroniki pomimo tego że jest tania może się źle skończyć. 

34 minuty temu, Lech36 napisał:

Ja to w tym konkretnym przypadku uznałem za zaletę bo przy tej wartości produktu finalnego komplikowanie elektroniki pomimo tego że jest tania może się źle skończyć. 

Dodanie do tego analogu byłoby komplikowaniem 😉

nagrywamy.com

54 minuty temu, biniek napisał:

No a jak graly te krk??? 

Tylko rzuciłem uchem bo nie było za dużo czasu, wyglądało to bardzo obiecująco. Monitory były podłączone bezpośrednio do regulowanego wyjścia stereo z odtwarzacza BD firmy CA. Na odchodne pani domu powiedziała że dziękuje mi za przeniesienie ich na inny pułap doznań artystycznych 😉, oczywiście o technikę chodzi. Byłem trochę przerażony bo zakup był tak spontaniczną decyzją że aż skóra cierpnie. Na szczęście okazało się że firma KRK stanęła na wysokości zadania i znajomi chyba będą zadowoleni z zakupu, czas pokaże czy na pewno. Dla mnie te monitory grały trochę za agresywnie, ale podobne pod względem agresywności brzmienie słyszałem z drogich monitorów pasywnych Dynaudio (za 20 kzł), więc może mój gust jest lekko skrzywiony 😉. Oczywiście możliwe że zaradzić coś może zmiana ustawień na tylnym panelu, jest ona trudno dostępna bo za każdym razem trzeba było odwracać monitory żeby coś zrobić (zmiany wymagają obserwacji wyświetlacza LCD), dostępu od tyłu nie było. Wykonanie zewnętrzne bez zastrzeżeń. Więcej prób za jakiś czas choć u znajomych nie bywam zbyt często więc nie wiem kiedy to będzie. Ciekawa może się okazać aplikacja na telefon/tablet która ma ułatwiać ustawienia. Jest ona darmowa i można ją pobrać ze "sklepu Play". W aplikacji jest generator sinusa, szumu różowego, analizator widma i trochę innych pomocnych przy np. ustawieniu geometrycznym ZG albo przy ustalaniu zgodności polaryzacji. Aplikacja jest darmowa i można się z nią zapoznać po ściągnięciu bez ZG tej firmy, mogą być inne ZG.

Edytowane przez Lech36

Ktoś zna, miał z tym kontakt?

Tani DAC do tv, czasem radia internetowego z apki na telefonie po BT, więc wodotrysków nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230111_201350.jpg

Wygląda dość przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, marek.pap napisał:

Jeśli jest aplikacja z takimi możliwościami, to te KRK mają prawdziwy DSP.

Aplikacja nie łączy się bezpośrednio z ZG, generator wysyła kabelkiem sygnał do przedwzmacniacza sterującego ZG z wybranym sygnałem. Na np. telefonie obserwujemy na analizatorze widma co wychodzi z ZG i w zależności od potrzeb dobieramy właściwe nastawy dla wzmacniaczy znajdujących się wewnątrz ZG tak żeby efekt na analizatorze widma w telefonie był możliwe najlepszy. Ustawienia nie są płynne tylko skokowe, takie jak w monitorach np. B2031 realizowane na przełącznikach modułu wzmacniającego. Ustawienia w KRK wybiera się ręcznie enkoderem na tylnej ścianie ZG. Jeżeli ten sposób wybierania ustawień można nazwać DSP to tak, te głośniki mają DSP, ale wydaje mi się że DSP to operacje w domenie cyfrowej na sygnale cyfrowym i działają płynnie a nie skokowo. Niestety instrukcja obsługi jest jak na sprzęt PRO bardzo lakoniczna i niewiele się z niej można dowiedzieć, więcej jest w Internecie.  

Godzinę temu, marek.pap napisał:

Z tego opisu wynika, że chyba masz rację. To raczej nie DSP.

Gdyby to było DSP to zapewne w instrukcji obsługi w specyfikacji napisaliby jaki rodzaj przetworników A-D i D-A pracuje w tym rozwiązaniu np. 24/96 czy coś koło tego i jaka jest częstotliwość samplingu a tymczasem zero informacji na ten temat. Nawet w sieci nic nie ma. Np. wyroby firmy Behringer zawierające DSP zawsze mają komplet parametrów potrzebnych w działalności PRO. Tutaj niby monitor z tej firmy topowy jeżeli chodzi o konstrukcje a informacja bardzo uboga, żeby nie powiedzieć że nie ma jej wcale. Dziwne to trochę jest.

Po mojemu to jest DSP tylko, że z gotowymi presetami.
Przecież pojęcie to nie oznacza, że użytkownik ma mieć dostęp do regulacji filtrów.

3 minuty temu, Froju napisał:

Po mojemu to jest DSP tylko, że z gotowymi presetami.
Przecież pojęcie to nie oznacza, że użytkownik ma mieć dostęp do regulacji filtrów.

Możliwe, ale na rynku PRO powinna być informacja o tym jakie parametry przetwornika występują w tym rozwiązaniu a takiej informacji nie ma. 

• Pokaż nowe odpowiedzi