Skocz do zawartości
IGNORED

Starzenie kondów

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Nowe nieluty po prostu lezaki ile czasu wytrzymuja? Jakies enly, nichicony trochę nipponow. Wszystko serie for audio. Robie porzadki. Pytam bez podtekstow. Dzięki z góry za pomoc. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160679-starzenie-kond%C3%B3w/
3 minuty temu, blomin napisał:

Pytanie jak w temacie. Nowe nieluty po prostu lezaki ile czasu wytrzymuja? Jakies enly, nichicony trochę nipponow. Wszystko serie for audio. Robie porzadki. Pytam bez podtekstow. Dzięki z góry za pomoc. 

Będą sprawne. Weź miernik w rękę i pomierz pojemność. Jak masz możliwość to pomierz mostkiem i będziesz wszystko wiedział.

56 minut temu, blomin napisał:

Nawet 10-15 latki? 

Małe pojemności po 10,22,47 do 220uf max

Nawet. Nawet i starsze.

Nawet jak po zmierzeniu bedzie nieco gorzej. To pod prądem z powrotem się ułożą. 

13 minut temu, blomin napisał:

No to mam ze 100 kondów do zmierzenia. W tym z 50 wylutów. Dzięki kolegom. Temat wyjaśniony

Wyluty pomierz. Nówki bez sensu. Kondki jeśli są szczelne będą w porządku. Stare mogą wymagać uformowania, ale to nie problem dojdą do siebie w układzie. W układach lampowych przy kilkuset woltach pewnie bym się zastanawiał czy uzywać od razu , czy wcześniej ich nie potrzymać stopniowo zwiększając pod napięciem.

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

stopniowo zwiększając pod napięciem.

Krzysztof jak Ci idzie ratowanie starych kondensatorów? 

Czy próbowałeś ratować bipolary ze ścieżki sygnału?

Acccuphase 

Godzinę temu, blomin napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno bym przemierzył kondy z zasilaczy impulsowych ,płyt komputerowych jeżeli takie masz.W takich układach elektrolity dostają w kość.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

Krzysztof jak Ci idzie ratowanie starych kondensatorów? 

Jakoś idzie. Ostatnio uratowałem stare Sic Safco 10000u/100V, mam taką fajną płytkę z AVT do formowania kondensatorów. Działa to zajebiście i rzeczywiście robi robote. Bipolarów nie robiłem jeszcze.

Godzinę temu, mariusz05 napisał:

Na pewno bym przemierzył kondy z zasilaczy impulsowych ,płyt komputerowych jeżeli takie masz.W takich układach elektrolity dostają w kość.

Nie używałem takowych. Wszystko było na tradycyjnych zasilaczach. Jakoś do impulsowych nie miałem przekonania nawet próbować. Trafo ma ważyć swoje. Może i błąd. Ale nie było księgowych u mnie. 

8 godzin temu, blomin napisał:

Nie używałem takowych. Wszystko było na tradycyjnych zasilaczach. Jakoś do impulsowych nie miałem przekonania nawet próbować. Trafo ma ważyć swoje. Może i błąd. Ale nie było księgowych u mnie. 

Dobrze zrobiona przetwornica potrafi kosztować nawet więcej niż tradycyjny zestaw trafo + mostek + elektrolity. Czyli nie żaden tzw. chińczyk 🙂
Co do samych aspektów brzmieniowych, to by trzeba było porównać jeden do jednego. klasyczne trafo ma przewagę prostotą swojej konstrukcji i w zasadzie nie ma co się tam zepsuć 🙂 

12 godzin temu, blomin napisał:

Ukryta Zawartość

Śliczności w tym pudełku skarbów masz. Oczki się cieszą. 

10 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Jakoś idzie. Ostatnio uratowałem stare Sic Safco 10000u/100V, mam taką fajną płytkę z AVT do formowania kondensatorów. Działa to zajebiście i rzeczywiście robi robote. Bipolarów nie robiłem jeszcze.

A nie wystarczy 1,8 megaohm + 100VDC i heya ? 

Ukryta Zawartość

30 minut temu, zjj_wwa napisał:

A nie wystarczy 1,8 megaohm + 100VDC i heya ? 

Pewnie, że wystarczy. To ustrojstwo to jest o tyle fajne, ze monitoruje stan formowania mierząc prąd upływu, wiadomo kiedy proces się kończy. Posiada wbudowany zasilacz i można uformować też kondy wysokonapięciowe. No taki ful wypas z mikrokontrolerem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Stare mogą wymagać uformowania, ale to nie problem dojdą do siebie w układzie.

Przed wmontowaniem do układu radzę podać np. z baterii jakieś napięcie bo długo leżący elektrolit potrafi przy ruszeniu go napięciem eksploatacyjnym wywalić bezpiecznik w układzie. Miałem takie zdarzenie z fabrycznym zestawem do samodzielnego montaż, myślałem że ten zestaw jest uszkodzony, ale po wymianie spalonego bezpiecznika zasilacz zestawu ruszył normalnie. Skończyło się na strachu, zestaw jak na tamte czasy był dosyć drogi, to był system redukcji szumów do magnetofonu typu High Com opracowany przez firmę Telefunken.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Do formowania kondensatorów używam miernika lamp elektronowych w trybie zasilacza. Mogę dowolnie sterować napięciem i na bieżąco widzę prąd upływu.

2 minuty temu, Ricambi napisał:

Do formowania kondensatorów używam miernika lamp elektronowych w trybie zasilacza. Mogę dowolnie sterować napięciem i na bieżąco widzę prąd upływu.

W module z AVT dokładnie tak samo.

Mój prosty sposób na formowanie. Kondensatory Elna Cerafine 220uF 25V i nie wiem jaką miały pojemność po zakupie. Produkcja to 2001 lub 2002 rok, praktycznie NOS - długo przesiedziały jako nowe w CD którego praktycznie nie używałem. Chciałbym je użyć w przedwzmacniaczu Pioneera A-77x w stabilizatorach napięcia w  sekcji gramofonowej. Od wczoraj są pod napięciem 12V przez rezystor 150R tak na tydzień.

Ukryta Zawartość

2 elna.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym samym CD są też Slimic I "NOS", z nimi też pewnie pokombinuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, panterka napisał:

Kondensatory Elna Cerafine 220uF 25V i nie wiem jaką miały pojemność po zakupie. ... Od wczoraj są pod napięciem 12V przez rezystor 150R tak na tydzień.

Kondensatory co do zasady formuje się do napięcia nominalnego. W ostateczności do takiego jakie wystąpi w aplikacji. Oznaczać to może, że formowany na niższe napięcie kondensator może strzelić przy nominalnym. W zamierzchłych czasach tak się zdarzało. Ale czytam, że rozmawiacie również o leciwych kondensatorach...

Godzinę temu, blomin napisał:

Nie widzę z gory. Tylko oscony sp lub sa chyba i nichicony bp zielone

To te pomiędzy wzmacniaczami operacyjnymi. Niestety nie mam lepszej fotki.

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Kondensatory co do zasady formuje się do napięcia nominalnego. W ostateczności do takiego jakie wystąpi w aplikacji. Oznaczać to może, że formowany na niższe napięcie kondensator może strzelić przy nominalnym. W zamierzchłych czasach tak się zdarzało. Ale czytam, że rozmawiacie również o leciwych kondensatorach...

Po tygodniu, może krócej zwiększę napięcie do nominalnego - kondensator jest na 25V to dam minimalnie mniej.

Godzinę temu, panterka napisał:

W zamierzchłych czasach tak się zdarzało. Ale czytam, że rozmawiacie również o leciwych kondensatorach...

W tej materii nic sie nie zmieniło. Jak kiedys tak i teraz warstewka izolatora na okładzinie odbudowuje się pod wpływem napięcia i zachodzących zjawisk chemicznych wewnątrz.

Tu Masz przykład do tych cerafinów, to były silmiki ars. Potem "wydumali" dwójki. Moze znajdę gdzieś te cerafiny jaśniejsze kolorem troche. Takie szły np. do onkyo

Ukryta Zawartość

Większość będzie do uratowania. Może za jakiś czas to zrobię. Teraz nie mam serca. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, blomin napisał:

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.  Konstruktywne porady. Wyciągnę wnioski. 

Wszyscy będziemy zobowiązani za opublikowanie wyników pomiarów, często takie wątki urywają się po "poradach", a wyników brak.

Np. stare kondy Elko glatt. (bipolarny) stosowane w wielu kolumnach Niemieckich zwiększają swoją pojemność o około 12%

* sprawdzane na bazie 5 par kolumn Arcus

Edytowane przez kramyeu
19 godzin temu, Ricambi napisał:

Wszyscy będziemy zobowiązani za opublikowanie wyników pomiarów, często takie wątki urywają się po "poradach", a wyników brak.

Co prawda stare i z przed ery Internetu w Polsce .Polskie Elwy potraktowane 2-3x napięciem znamionowym przez rezystor ograniczający 4,7k przed formowaniem 400k po 1-10 M tu niestety kończyły się możliwości omomierza. Kondensator np.10V po takim zabiegu wlutowany do układu z nap. pracy 15V działał latami bezproblemowo. Z zachodnimi niestety już tak różowo nie było, formowały się tylko do napięcia znamionowego kondensatora.

• Pokaż nowe odpowiedzi