Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Prewwit napisał:

Tak samo wie,

Przecież napisałem ,że używam apkę od Arcama!

43 minuty temu, Bukaj napisał:

Nie możesz napisać, że coś innego gra lepiej, bo Cię wyśmieje i upokorzy 

Przecież ja SAM piszę, że jest wiele wzmacniaczy lepiej grających od Sabaja ! Tylko kosztują sporo więcej. Przynajmniej 3x. A do tego trzeba dodać koszt DAC za minimum 4K. 

45 minut temu, Bukaj napisał:

To co on ma, to jest najlepsze!

Czysta konfabulacja. Nigdy tak nie napisałem. 

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Dodatkowo i tak to będzie tylko jego subiektywna opinia, bo że mu się podoba, to nie znaczy wszystkim.

Nie tylko moja. Przytoczyłem już kilka razy podsumowanie recenzji. ASR też poleca. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, Piopio napisał:

Nie tylko moja. Przytoczyłem już kilka razy podsumowanie recenzji. ASR też poleca. 

Uszanuj, że niektórzy użytkownicy wystawili negatywną opinię nie tylko wyposażeniu i jakości, ale też brzmieniu.

32 minuty temu, Piopio napisał:

Nigdy tak nie napisałem. 

Hmmm...

W dniu 24.08.2023 o 21:57, Piopio napisał:

...nie ma lepszego źródła niż jakiekolwiek źródło (PC, Malina, Eversolo A6, iFi Zen Stream itd) połączone po USB z DAC z izolacją galwaniczną. Tyle.

Czy 24.08.2023 to wcześniej niż wieczność?

W dniu 31.08.2023 o 10:29, Piopio napisał:

Postanowiłem częściej gryźć się w język 😉

Niektórzy są kulturalni, inni do podobnych zachowań się zmuszają.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Aha i na tej podstawie piszesz: "Moim zdaniem wszystkie zagrają podobnie." wyższa szkoła jazdy🙄

6 godzin temu, rd79 napisał:

👍Tak jak piszesz muszę popytać w klubach 

Tak zrób. Nie pytaj tych co nie wiedzą.

A najlepiej i tylko to. Przetestuj w domu.

4 godziny temu, Prewwit napisał:

Tak samo wie, że Sabaj jest najlepszym wzmacniaczem do 15k, potem zmienione do 10k, nie słuchając i nie porównując większości wzmacniaczy dostępnych na rynku, jedynie jakiś tam wycinek. Dodatkowo i tak to będzie tylko jego subiektywna opinia, bo że mu się podoba, to nie znaczy wszystkim.

Exacactly jeśli mam dostać dla większe ilości odbiorców.

3 godziny temu, Bukaj napisał:

To co on ma, to jest najlepsze!

Nie możesz napisać, że coś innego gra lepiej, bo Cię wyśmieje i upokorzy 

I zgłosi do moderacji.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Do Sabaja? Lol

To zaczyna wyglądać jak pseudo reklama. Serio 

W trybie ekskluzywnym tidal powerdac z tematu gra głośniej ( może i lepiej).

Jaka może być tego geneza ?

Może sam system mimo ustawienia nax głośności coś miesza....

Btw sam sabaj wymagał zainstalowania pod windows 11 sterowników xmos z strony producenta, inaczej "zrywało dźwięk" na początku utworu.

No ale akurat to nie jest wada.

Jeśli się tak nie dzieje po zainstalowaniu sterowników A są one faktycznie dostępne no to powinno to być uwzględnione w instrukcji i to wszystko

• 2 tygodnie później...

Witam

Kupiłem Sabaja. Po raz drugi w życiu kupiłem sprzęt bez testowania, oglądania, w ciemno. W oparciu o parametry, niniejsze forum, sprawdzenie przez przyjaciela, bezpośrednio z Chin. Wcześniej testowałem, analizowałem, porównywałem, czytałem. Teraz tylko to ostanie. Taka epoka. Przy tej cenie, czyli w promocji 450 USD uznałem, że warto sprawdzić.

Dziękuje dla Piopio za wyjaśnienia, pomoc.

Sprzęt opakowany w grubą folię, podwójny karton, twardy styropian i worek  - bez zarzutu. Przypomniały mi się lata, gdy z kolegą testowaliśmy sprzęty za dziesiątki, właśnie tak opakowane.

Podłączenie intuicyjne. Instrukcja z kodu QR i gra.

Jak gra?

Niesamowita średnica: gęsta, czysta, szybka.  Mnóstwo detali na drugim planie.  Skok w górę w stosunku do mojego sprzętu. Mój ideał sprzętu to zawsze mało zniekształceń.

Co mnie zastanawia? Bas. Charakterystyka basowa jest odmienna do tego co znam od lat. Nie wiem jeszcze jak to rozstrzygnąć. Bas jest szczupły, jakby brakowało mu ciała. Niby wada. Jednak jak głośno gram muzykę, to zapominam o tym, dostaję gęsiej skórki. Może to jest kwestia percepcji?

Przypominało mi się, że kiedyś testowałem wzmacniacz NuForce.

Co dalej? Chciałbym porównać bezpośrednio Sabaja z Devialet (np. Devialet Expert 220 Pro), który jest podobny konstrukcyjnie do Sabaja i podczas odsłuchów wydawał mi się b. dobrym wzmacniaczem.

Udanych odsłuchów i dużo wrażeń, piękna z muzyki życzę!

Sprawdz czy przypadkiem nie masz w opcji odcięcia dla suba. Domyślnie w nowym jest ustawiony. Wyłącz odcięcie i bas się pojawi.

5 godzin temu, quatross napisał:

Ten klocek gra jak boombox .

Bez 2 zdań;)

Domyślam się, że chodzi o Devialet Expert 220 Pro. 😉😁

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Przyznać się ,komu cud techniki się znudził i na Olx poszedł 🤗

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 godziny temu, MarcinGD napisał:

Sprawdz czy przypadkiem nie masz w opcji odcięcia dla suba. Domyślnie w nowym jest ustawiony. Wyłącz odcięcie i bas się pojawi.

Mam "Sub OFF".

W dniu 30.08.2023 o 12:45, Piopio napisał:

To ja może podsumuję:

SMSL VMV A2 / Sabaj A30A mają fenomenalne brzmienie, zahaczające momentami o High-End

Jakiś czas temu sugerowałem delikatnie, że może wątek o Sabaj-u niezbyt pasuje do działu Hi-Fi, może powinien być w dziale start? Doświadczenia nie mam i nie wiedziałem, że aż tak się mylę w swoich ocenach. Jedno mnie usprawiedliwia, czułem, że Sabaj nie pasuje do Hi-Fi. Czy można prosić o przeniesienie tego wątku o Sabaj-u do działu High-End?

10 godzin temu, MagneticFields napisał:

Jakiś czas temu sugerowałem delikatnie, że może wątek o Sabaj-u niezbyt pasuje do działu Hi-Fi, może powinien być w dziale start? Doświadczenia nie mam i nie wiedziałem, że aż tak się mylę w swoich ocenach. Jedno mnie usprawiedliwia, czułem, że Sabaj nie pasuje do Hi-Fi. Czy można prosić o przeniesienie tego wątku o Sabaj-u do działu High-End?

Z tą ceną nigdy by tam nie pasował nawet. Tam panuję inny poziom ( odklejenia).  W swojej cenie patrząc że to powerDac jest nie do pobicia.

Ja rozumiem że to był sarkazm 😛

i pisaliśmy już o tym pod tym postem ale widać że moderacja znowu dokonała czystki 😕

W dniu 15.09.2023 o 21:31, Adalbertus napisał:

Bas jest szczupły, jakby brakowało mu ciała. Niby wada. Jednak jak głośno gram muzykę, to zapominam o tym, dostaję gęsiej skórki. Może to jest kwestia percepcji?

To kwestia charakterystyki ludzkiego słuchu (krzywe Fletchera-Munsona).

W dniu 16.09.2023 o 09:41, Piotr Sonido napisał:

Bo bas musisz dać +3

Sprostowanie: nie bass a loudness. Swoją drogą to ciekawe, że wciśnięcie loudness zamiast ku próbie zrozumienia zjawiska odkrytego przez Fletcher i Munson, popchnęło posiadacza do zaklasyfikowaniem  Sabaja do klasy (prawie)hiend.

W dniu 16.09.2023 o 22:20, Adalbertus napisał:

Mam "Sub OFF".

Nie chcę Cię rozczarować, ale szczupłość basu przy zachwytach nad średnicą podkreśloną przez górę, lubią pojawiać się przy opisie "chińczyków" no-name, które znajdziesz od £30 po wpisaniu na ebay "bt amplifier". Tradycyina konkurencja jest raczej od tego wolna, a gdy się zdarza, to postrzegana jest jako wada i wzmacniacz wypada z rynku.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Swoją drogą to ciekawe, że wciśnięcie loudness zamiast ku próbie zrozumienia zjawiska odkrytego przez Fletcher i Munson, popchnęło posiadacza do zaklasyfikowaniem  Sabaja do klasy (prawie)hiend.

Jawne kłamstwo. Znów zaczynają się manipulacje ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

szymon1977 napisałeś "To kwestia charakterystyki ludzkiego słuchu (krzywe Fletchera-Munsona)." Nie znałem pojęcia. Sprawdzam na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdzie wykres taki podają:

czyli osłabienie (liczone w fonach?) występuje w zakresie 1000-5000 Hz? Dobrze czytam?

obraz.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Adalbertus napisał:

szymon1977 napisałeś "To kwestia charakterystyki ludzkiego słuchu (krzywe Fletchera-Munsona)." Nie znałem pojęcia. Sprawdzam na

Ukryta Zawartość

gdzie wykres taki podają:

czyli osłabienie (liczone w fonach?) występuje w zakresie 1000-5000 Hz? Dobrze czytam?

Nie do końca... ale tu nie chodzi o konkretne liczby a istotę zjawiska. Otóż przy niskich głośnościach ludzki słuch zwiększa czułość na średnie częstotliwości. Dlatego choć hifi gra niezmienionym pasmem niezależnie od głośności, to im dalej w lewo przekręcisz gałkę volume, to masz wrażenie jakby ilość basu malała, czy raczej stawał się on delikatniejszy.

Istotne zrozumieć, że wrażenie jest wynikiem charakterystyki słuchu a nie cechą hifi. Dlatego o małych monitorkach, które z natury mają niedostatek basu przeczytasz, że mają dużo basu ale żeby to pokazać potrzebują dużej głośności, za to o ich podłogowych odpowiednikach, że zachwycają ilością basu nawet przy niskich głośnościach. 

Oczywiście piszę w sensie ogólnym, bo z konkretnymi urządzeniami miże być różnie, jak chociażby z podbijanie basu przez Sabaja na wyjściu sub. Ale warto pewnych rzeczy być świadomym i z przymrużeniem czytać zachwyty nad fenomenalnym brzmieniem po wciśnięciu loudness +3

Ps

Fajnie, że z zakupu jesteś zadowolony, mam nadzieję, że wpadki techniczne nie będą Ci przeszkadzać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, Piopio napisał:

Brzmienie jest dobre bez loudness

Nie pisałem, że nie jest.

30 minut temu, dedal75 napisał:

A "Z' bardziej dobre 🤨

Zależy z jakimi kolumnami. 

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie pisałem, że nie jest.

"Ale warto pewnych rzeczy być świadomym i z przymrużeniem czytać zachwyty nad fenomenalnym brzmieniem po wciśnięciu loudness +3"

a jednak ..

25 minut temu, Piopio napisał:

a jednak ..

Czytaj uważnie: nie pisałem o brzmieniu a zachwytach - przeproś za "kłamstwa".

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czytaj uważnie: nie pisałem o brzmieniu a zachwytach - przeproś za "kłamstwa".

"Swoją drogą to ciekawe, że wciśnięcie loudness zamiast ku próbie zrozumienia zjawiska odkrytego przez Fletcher i Munson, popchnęło posiadacza do zaklasyfikowaniem  Sabaja do klasy (prawie)hiend."

Edytowane przez Marcinus

2 godziny temu, Piopio napisał:

"Swoją drogą to ciekawe, że wciśnięcie loudness zamiast ku próbie zrozumienia zjawiska odkrytego przez Fletcher i Munson, popchnęło posiadacza do zaklasyfikowaniem  Sabaja do klasy (prawie)hiend."

Gdzie tutaj negatywna ocena brzmienia Sabaja?

20 godzin temu, Bukaj napisał:

Kargul i Pawlak 🙆

Ale dobrze się ten wątek teraz czyta. 🙂

bo o o tym modelu jest napisane już wszystko dawno. Więc teraz śpiew zachwytu jest równoważony przez targanie z błotem i to na poziomie polskiej polityki. 

wchodzę i wiem że będzie ciekawie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.08.2023 o 10:59, RobG1974 napisał:

Słuchałem Avantgarde Acoustic Duo, w zeszłym roku kolega sprzedał głównie ze względu na bas,

A co z basem nie tak w tych kolumnach ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi