Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gośnikowy, który rozjaśni system

Rekomendowane odpowiedzi

@Lech36  napisał o niewielkich różnicach:

"na pewno nie będzie to warte uwagi i kilometrowych wątków na forum"

zapominając dodać dzięki komu tego rodzaju wątek przybiera potworne rozmiary.

Rozdmuchują go tacy, co nie mają NIC do powiedzenia w temacie, nawet, jeśli

są proszeni o nie zabieranie głosu przez autora. Pewnie w temacie jest 5 - 8 % ...

a reszta to turystyka, czyli albo osobiste wycieczki, albo zaprzeczanie istnienia różnic ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Audio hobby może być bardzo monotonne jeżeli się nie rozwija wiedzy technicznej o tej dziedzinie.

Z Twoim podejściem na pewno jest monotonne. Temat prawidłowych technicznie testów porównawczych się znudził, sam nic nie odsłuchujesz ... czekasz jedynie na kolejny sensacyjny test na ASR ... Nuda 😉

Do słyszalnej różnicy nie są potrzebne odpowiednie warunki i sprzęt pomiarowy. Jak podłączasz kolumny kablem jednym i później drugim w tym samym pomieszczeniu w tym samym układzie, odległości, porze dnia i tak dalej, zrobisz to ponownie w drugą stronę kolejny raz i kolejny to masz pewność, że jest różnica. Skoro brakuje wysokich lub basu jakby ktoś ściszam w ustawieniach we wzmacniaczu to nie są potrzebne do tego żadne instrumenty pomiarowe 🙂

36 minut temu, audioburak napisał:

Rozdmuchują go tacy, co nie mają NIC do powiedzenia w temacie,

Na równi z tymi, co bawią się w bezmyślne wymienianie marek firm kablarskich. 

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jednak nie ukrywajmy, że sprzęt powinien też cieszyć oko.

"Cieszenie oka" to kwestia bardzo względna i zależna od indywidualnych preferencji. Minie na przykład podoba się design sprzętu studyjnego, który zawsze uważałem za solidny pod względem projektu elektroniki, nawet taki za rozsądne pieniądze. Szlachectwo zobowiązuje. Nie lubię naciągania klienta na pancerne ociekające grubym metalem obudowy wnoszące głównie koszty do jakości a w środku standardowa tania elektronika, ale oczywiście też tak można.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Lech36 napisał:

"Cieszenie oka" to kwestia bardzo względna i zależna od indywidualnych preferencji. Minie na przykład podoba się design sprzętu studyjnego, który zawsze uważałem za solidny pod względem projektu elektroniki, nawet taki za rozsądne pieniądze. Szlachectwo zobowiązuje. Nie lubię naciągania klienta na pancerne ociekające grubym metalem obudowy wnoszące głównie koszty do jakości a w środku standardowa tania elektronika, ale oczywiście też tak można.

Dotyczy to wszystkiego, kabli też. Pancerne oploty mające sugerować "żyły" grubości kciuka.
Ale przecież gdzie kończy się rozsądek tam zaczyna się Hi-End 😉

27 minut temu, raiwan napisał:

Jak podłączasz kolumny kablem jednym i później drugim w tym samym pomieszczeniu w tym samym układzie, odległości, porze dnia i tak dalej, zrobisz to ponownie w drugą stronę kolejny raz i kolejny to masz pewność, że jest różnica.

Pod warunkiem że nie przeszkadza Tobie przerwa pomiędzy testem jednego elementu i drugiego i nie orientujesz się jakie zjawiska w trakcie takiej, nawet niewielkiej przerwy mogą zajść w Twoim organizmie powodując że odniesiesz wrażenie zaistnienia zmiany w dźwięku. Najlepszym przykładem był przytaczany jakiś czas temu przykład z dwoma plikami z muzyką pochodzącymi z różnych źródeł. Test różnicowy nie wykazał pomiędzy nimi żadnej różnicy a hobbyści twierdzili że ją słyszą. To jest dopiero zadziwiające. 

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale przecież gdzie kończy się rozsądek tam zaczyna się Hi-End

W nawet relatywnie tanim sprzęcie z rynku PRO stosowane są połączenia symetryczne a ten typ połączeń na rynku domowym powoduje odejście ceny w górę do bardzo wysokich poziomów pomimo tego że różnica kosztów w wyjściu symetrycznym i niesymetrycznym jest całkowicie pomijalna. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pierw używałem jednego kabla przez dłuższy czas. Później chciałem sprowac z innym kablem z ciekawości i on zaczął grać wysokimi w końcu. Po kilku utworach, kilku dniach, tygodniach stwierdziłem, że brakuje mi basu, że wcześniej było go dużo więcej i schodził niżej. Było to słuchać zwłaszcza na filmach. Później z ciekawości znowu podłączyłem stary i zniknęła góra. Wtedy nie zmieniałem co chwila. Później już tak jak zrobiłem test. I mimo wszystko od razu było wyczuć różnice. 

Dziś też już co kolwiek zmienię czekam fo następnego dnia, żeby sprawdzić, czy jest lepiej bo sam właśnie zauważyłem, że inaczej brzmi od razu po zmianie a inaczej po godzinie a już następnego dnia na spokojnie to zupełnie inna bajka. 

Edytowane przez raiwan

Btw

Czy @Robert 7800 założyciel tematu skorzystał z którejś propozycji i rozważa dany przewód?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

A to tak prosta sprawa:

jedna para kolumn

wzmacniacz z przełącznikiem - speakers A lub B

dwie pary kabli

Na tej samej muzyce "on line" wiemy wszystko ... poza głuchymi.

Podobnie z IC - wyjście np. CD z rozdzielaczem sygnału na dwa wejścia

wzmacniacza, dwie pary IC i za pomocą pilota po chwili wiemy wszystko.

Żadnych przerw, czarów-marów i bajek o wyższości Świąt ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

A to tak prosta sprawa:

jedna para kolumn

wzmacniacz z przełącznikiem - speakers A lub B

dwie pary kabli

Na tej samej muzyce "on line" wiemy wszystko ... poza głuchymi.

Podobnie z IC - wyjście np. CD z rozdzielaczem sygnału na dwa wejścia

wzmacniacza, dwie pary IC i za pomocą pilota po chwili wiemy wszystko.

Żadnych przerw, czarów-marów i bajek o wyższości Świąt ...

Twój wpis ma sens, ale… tutaj chodzi o ten element zaskoczenia i dreszczyk emocji podczas przełączania i wsłuchiwania się po zmianie…

Pozdrawiam,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, raiwan napisał:

Później już tak jak zrobiłem test. I mimo wszystko od razu było wyczuć różnice. 

Jak wyczujesz różnicę to pozostaje wybrać/kupić ten lepszy 😉.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Pod warunkiem że nie przeszkadza Tobie przerwa pomiędzy testem jednego elementu i drugiego i nie orientujesz się jakie zjawiska w trakcie takiej, nawet niewielkiej przerwy mogą zajść w Twoim organizmie powodując że odniesiesz wrażenie zaistnienia zmiany w dźwięku.

Oczywiście!

To wszystko przeszkadza tylko i wyłącznie wtedy, gdy zagląda w oczy ...ślepy test. 🤣

W kwestii "merytorycznej" - oczywiście, że srebro "rozjaśnia" a miedź "ociepla" ...wystarczy popatrzyć na kolor tych przewodników...😅

Głuchy i aparatu słuchawkowego będzie zadowolony. 

Daltonista też nie rozróżnia kolorów do końca a mimo wszystko je widzi dobrze. To że ktoś słyszy dobrze nie znaczy, że dobrze rozróżnia różne sygnały, jedni mają bardziej wyostrzony wzrok a inni nic bez lupy nie są w stanie dostrzec, ale to nie znaczy, że są ślepi. 

Edytowane przez raiwan
1 godzinę temu, iro III napisał:

...wystarczy popatrzyć na kolor tych przewodników...

Nie trzeba patrzeć, wystarczy wiedzieć, resztę załatwi wyobraźnia 😉.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie trzeba patrzeć, wystarczy wiedzieć, resztę załatwi wyobraźnia 😉.

Muzykę też można sobie wyobrazić, wtedy kable zbędne 😉

Teraz, jurek1 napisał:

Muzykę też można sobie wyobrazić, wtedy kable zbędne 😉

Oczywiście że można, najlepszym przykładem jest niejaki Beethoven, który jak już nie słyszał popełnił trochę wspaniałych kompozycji

P.S. Wyobraźnia czyni cuda 😉.

Głuchy i aparatu słuchawkowego będzie zadowolony. 
Daltonista też nie rozróżnia kolorów do końca a mimo wszystko je widzi dobrze. To że ktoś słyszy dobrze nie znaczy, że dobrze rozróżnia różne sygnały, jedni mają bardziej wyostrzony wzrok a inni nic bez lupy nie są w stanie dostrzec, ale to nie znaczy, że są ślepi. 
Są też tacy, którzy po suplementach diety dużo lepiej się czują bo takie fajne reklamy w radio i TV o suplementach lecą...
5 minut temu, przmor napisał:

Są też tacy, którzy po suplementach diety dużo lepiej się czują bo takie fajne reklamy w radio i TV o suplementach lecą...

Są też suplementy diety wpływające na poprawę słuchu. Ciekawe czemu jeszcze nie są odkryte w kręgach hobbystycznych.

Trzeba być tej wyobraźni pozbawionym, żeby nie słyszeć różnicy pomiędzy kablem DNM Reson, gdzie siedzą dwa druciki jak w starym przewodzie antenowym, i grubymi kablami VDH gzie napakowano wyngla 😉

Ci co mają drogie kable mają spokój, ci co kupili i nic nie uslyszeli teraz śmieją się tu z tych, których stać na to, żeby nawet mieć drogie dla spokoju i nie trzeba było się zastanawiać, czy lepiej, czy gorzej na drogim kablu. Zazdrość też boli 

Edytowane przez raiwan
W dniu 18.01.2023 o 21:46, Robert 7800 napisał:

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają, proszę o powstrzymanie się od komentarzy.

No to się wypowiem 😄  

A tak na serio, to może lepiej wymienić rezystor w torze wysokotonówki?  (jeśli oczywiście jest) 

Rezystor kosztuje parę złotych, a zmiana rezystora da więcej niż zmiana kabla. 

Z ciekawości posłuchałem jak grają moje kolumny na kablach ydy na drutach 2,5 mm2... 

Gra ładnie i czysto, ze szczegółami, przestrzeń jest, ale... Cały czas miałem wrażenie, jakby dźwięk był zduszony, czego brakowało... Słuchałem przez kilka dni z myślą, że będzie super i sprzedam kable, żeby odzyskać kasę, więc nastawienie było na zysk a nie jakość. 

Jednak coś mi nie dawało spokoju, bas nie był tym basem z kopem a Góra jakby zduszona, nie wiem jak to nazwać, bez życia. 

Wróciłem do swoich i od razu dźwięk zrobił się żywy. Bas czuć, ma wyrwę i kopa, bez porównania. 

To jak przesiadka z drogiego wzmacniacza na tańszy. Niby gra podobnie, ale To już nie to samo. 

Jak to. Moja psychika i wyobraźnia to i tak jestem zadowolony bo dzięki temu mam lepszy dźwięk, który mi się bardzo podoba a kasa nie poszła na. Marne. 

Tak nawiasem mówiąc to dałem. Tylko ułamek ceny za super kable dzięki takim ględzeniu, że nie warto i kable nie grają. Dziękuję wam bardzo za duże oszczędności przy zakupie kabla o którym moglem tylko marzyć w cenie zwykłych kabli lub samych wtyków bananowych heh (oczywiście kupiłem używane bo kable się nie zużywają) 

Edytowane przez raiwan
W dniu 18.01.2023 o 21:46, Robert 7800 napisał:

Drodzy Państwo

Szukam kabla głośnikowego który rozjaśni dzwięk, da więcej kopa, pazura. 

Czytam felietony w internecie. Przeglądam oferty w sklepach, i wiele się nie dowiedziałem. Jakoś trudno o opisy charakteru brzmienia. 

Obecnie mam Kimber kable 4 pr, które sa neutralne,

Chornd Clearway, raczej zamulają, dociążony dzwięk 

Oyaide explorer, trochę rozjaśnia, ale .....

Zestaw to MF m6si, AP classic 8

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają, proszę o powstrzymanie się od komentarzy.

Budżet  to 2,5 tyś za 2 m Może uda się wyskrobać trochę więcej kasy.

Wireworld Mini Eclipse. 

?👈

Jedyny wyjątek u mnie. Rzeczywiście grają bardzo jasno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, raiwan napisał:

Zazdrość też boli 

Doprawdy? Myślisz tak?

Jakoby to zazdrość jest?

To Ci pomaga w czymś, że takie właśnie przekonanie masz? 

Zrdowia życzę.

3 godziny temu, raiwan napisał:

I tacy co myślą że jak tu się odezwa to. Już są w świecie Hi end 🤣

Dla mnie to już obraźliwe jest, gdyby ktoś mnie zaliczył do tej sekty.

...więc nie zgaduj, bo Ci nie idzie. 🙂

W dniu 20.01.2023 o 11:27, Piopio napisał:

Od roku słucham na Buchardt A500

No to różnice masz jak na "dłoni" 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi