Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Piopio napisał:

Dla Ciebie dodaj. Ja mam bezgłośny PC z Roon jako streamer. Działa idealnie. Sterowanie bardzo wygodne. 

Po co mi kolejny klamot  ? 😛 Na dodatek, z którym są same problemy i się szybko dezaktualizuje. Smartfon również działa idealnie i sterowanie jest super wygodne - szczególnie jak się człowiek wygodnie rozwali w  fotelu... Jeszcze miałbym wstawać do kompa podczas słuchania ? 🤣😂 Za dużo wymagasz @Piopio

5 minut temu, Elbing napisał:

Po co mi kolejny klamot  ? 😛 Na dodatek, z którym są same problemy i się szybko dezaktualizuje. Smartfon również działa idealnie i sterowanie jest super wygodne - szczególnie jak się człowiek wygodnie rozwali w  fotelu... Jeszcze miałbym wstawać do kompa podczas słuchania ? 🤣😂 Za dużo wymagasz @Piopio

Streamer/PC jest sterowany z telefonu. Roon jest ciągle aktualizowany. Wada to taka, że trzeba płacić miesięczny abonament. Ale wygoda obsługi i jakość dźwięku jest tego warta.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Elbing napisał:

(...) Za streamer służy smartfon podczepiony po kablu do DAC. Kupowanie streamera jako oddzielnego urządzenia jest kompletnie pozbawione sensu.

O niebo wygodniej steruje się tabletem przez sieć wifi tudzież telefonem. Nie obraź się, ale Twoje rozwiązanie jest podobne do pilota na kabel 🤔

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tu nie ma o co się obrażać @TalTo jedna z wersji... Jak mi się nie chce po kablu to używam adaptera Bleutooth w standardzie AptX do wzmaka... wtedy jest pilot bezprzewodowy ze smartfona w formacie 16/44.1...

Wersja proponowana przez @Piopio jest zbyt skomplikowana dla homo simplex takiego jak ja 😉

2 minuty temu, Elbing napisał:

Jak mi się nie chce po kablu to używam adaptera Bleutooth w standardzie AptX do wzmaka... wtedy jest pilot bezprzewodowy ze smartfona w formacie 16/44.1...

BT jest stratne. Nie masz 16/44.1. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Elbing napisał:

Tu nie ma o co się obrażać @TalTo jedna z wersji... Jak mi się nie chce po kablu to używam adaptera Bleutooth w standardzie AptX do wzmaka... wtedy jest pilot bezprzewodowy ze smartfona w formacie 16/44.1...

Wersja proponowana przez @Piopio jest zbyt skomplikowana dla homo simplex takiego jak ja 😉

Sprawiłeś sobie odpowiedni sposób obsługi dla własnej wygody i dający zadowolenie więc traktuj inne sposoby na równie udane 😜

Z pewnością byś sobie poradził to tylko kwestia przyswojenia kilku pomysłów 😉 

Z tego co wyczytałem to aptX HD oferuję bezstratną jakość 🤔 

...myliłem się

" (...) Kodek aptX HD obsługuje sygnał 24 bit/48 kHz (całkiem słusznie postawiono na zwiększanie rozdzielczości, a nie częstotliwości próbkowania), a przepustowość wynosi 576 kbps. Źródłowy sygnał jest wciąż kompresowany (stratnie), dzięki doskonalszym algorytmom nawet bardziej efektywnie niż w aptX."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

2 godziny temu, Elbing napisał:

@Elbing, sam siebie obrażasz, nie wierząc w siebie i wypisując takie bzdety 😋

Nie poddawaj się streamer'om, dasz radę 😇

W razie czego " pomożemy" jak za Gierka 👍

W dniu 12.02.2023 o 10:11, MacP napisał:

Jeszcze wracając do UPNP - w moim routerze jedyny "punkt zaczepienia" jest taki i jest wyłączony. Niemniej streamowanie muzyki z lokalnych dysków sieciowych i Internetu do renderera UPNP i tak działa. Dlatego wciąż nie pojmuję, czemu Apple Music, Idagio, Qobuz, Amazon Music nie pozwalają na streaming w pełnej jakości (którą UPNP oferuje!) tą właśnie, prostą drogą. Jeśli ktoś się tego boi, to może przecież wyłączyć i używać Chromecast czy innych żenujących protez psujących jakość. Wiele aplikacji daje tu wybór.

Ukryta Zawartość

W dniu 12.02.2023 o 15:50, dzarro napisał:

A dlaczego uważasz, że to takie proste? Qobuz próbował ale to w ogóle nie działało. Nawet powszechnie dostępne Spotify Connect funkcjonuje za cenę obniżenia jakości do 256 kbs. UPNP to nie jest jednolita zunifikowana technologia - są różne odmiany np. OpenHome, DRM - Audirvāna używa jeszcze czegoś innego. Nawet Bubble i mConnect działają inaczej - w niektórych konfiguracjach mConnect nie działa. Prawdopobnie Chromecast i AirPlay zapewniają powtarzalność konfiguracji, której upnp nie ma. To tak jak z Androidem - trudno przewidzieć czy aplikacja zawsze zadziała bez problemu w tak otwartym środowisku. Mam urządzenia na starych Androidach 9 - i np. Idagio brakuje z 80% funkcji, które są na IOS. Nawet nie wiem czy np na dwunastce działa lepiej - czy po prostu na Antku jest zawsze słabo. Z upnp może być podobnie.

To może na początek tłumaczenie na język polski powyższej dyskusji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elbing
błedne cytowania
1 godzinę temu, Elbing napisał:

Akurat to jest dzielenie włosa na czworo. Takie narzekanie po polsku.

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Akurat to jest dzielenie włosa na czworo. Takie narzekanie po polsku.

Tu się głęboko mylisz @Piopio😛 Nie mam wiedzy informatycznej i dla mnie jest to kompletnie niezrozumiałe.

4 minuty temu, Elbing napisał:

Tu się głęboko mylisz @Piopio😛 Nie mam wiedzy informatycznej i dla mnie jest to kompletnie niezrozumiałe.

Jak nie masz wiedzy to skąd wiesz, że się mylę ?

6 minut temu, Elbing napisał:

Nie wiem. Zamiast dzielić przysłowiowy włos na czworo lepiej byś to przetłumaczył @Piopio

To są naprawdę nieistotne rozważania. 

Niestety istotne. Już mi się odechciało stremingu do końca. Z fizycznymi nośnikami jest zdecydowanie bezpieczniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Elbing napisał:

Niestety istotne. Już mi się odechciało stremingu do końca. Z fizycznymi nośnikami jest zdecydowanie bezpieczniej.

Ukryta Zawartość

Przecież serwisy streamingowe nie używają protokołu UPnP. Widocznie wiedzą co robią i narzekanie na ten fakt jak robili to koledzy w przytoczonej rozmowie nie ma sensu.

A Ty możesz się poczuć trochę bezpieczniej 😉

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Przecież serwisy streamingowe nie używają protokołu UPnP. Widocznie wiedzą co robią i narzekanie na ten fakt jak robili to koledzy w przytoczonej rozmowie nie ma sensu.
A Ty możesz się poczuć trochę bezpieczniej
Tak czy siak zrobiłem właśnie porządek na routerze. Wyłączyłem UPNP, którego niegdyś używałem i przekierowanie portów. To tak dla świętego spokoju

Wiem że poprzez moje obserwacje i stanowisko w sprawach moralnych i kwestiach wiary oraz jej implikacji w życiu społecznym ujawniłem się jako zacofany i zaściankowy prostak od którego lepiej trzymać się z daleka bo jest kolejnym hipokrytą. Cóż, przyznaje że było kilka sytuacji w których zachowałem się wbrew wartością które wyznaję i w które wierzę przynosząc wstyd świętemu imieniu Jezus i udowadniając że nie różnie się od bezbożnych ludzi żyjących w świecie. 

Piszę to dlatego by zaakcentować że hobby które nas fascynuje jest naprawdę ambitną pasją bo muzyka w której odnajdujemy radość i autentyczne spełnienie pozwala określić nas jako wrażliwe i uczuciowe osoby. Jakikolwiek kontakt który miałem przyjemność mieć z audiofilami tudzież z melomanami na przestrzeni lat postrzegam jako miłą podróż w znajomościach od których wiele się nauczyłem i wiele nabrałem szacunku zarówno do ludzi jak i ich stanowiska w wzajemnym interpretowaniu zależności i reguł w audio.

Kończąc chciałbym zakomunikować że więcej już nie będę wszczynał kłótni i nie będę więcej obrażał bo na moim profilu można wystarczająco poczytać o moim chamskim zachowaniu którego żałuję i więcej nie zamierzam go uzewnętrzniać więc szanujmy się nawzajem bo pasja jaką rozwijamy powinna także uszlachetniać nasz charakter w którym odbijać się ma kultura i dojrzałość jaką słyszymy w naszych ulubionych systemach 😉

24 minuty temu, Tal napisał:

Wiem że poprzez moje obserwacje i stanowisko w sprawach moralnych i kwestiach wiary oraz jej implikacji w życiu społecznym ujawniłem się jako zacofany i zaściankowy prostak od którego lepiej trzymać się z daleka bo jest kolejnym hipokrytą. Cóż, przyznaje że było kilka sytuacji w których zachowałem się wbrew wartością które wyznaję i w które wierzę przynosząc wstyd świętemu imieniu Jezus i udowadniając że nie różnie się od bezbożnych ludzi żyjących w świecie. 

Piszę to dlatego by zaakcentować że hobby które nas fascynuje jest naprawdę ambitną pasją bo muzyka w której odnajdujemy radość i autentyczne spełnienie pozwala określić nas jako wrażliwe i uczuciowe osoby. Jakikolwiek kontakt który miałem przyjemność mieć z audiofilami tudzież z melomanami na przestrzeni lat postrzegam jako miłą podróż w znajomościach od których wiele się nauczyłem i wiele nabrałem szacunku zarówno do ludzi jak i ich stanowiska w wzajemnym interpretowaniu zależności i reguł w audio.

Kończąc chciałbym zakomunikować że więcej już nie będę wszczynał kłótni i nie będę więcej obrażał bo na moim profilu można wystarczająco poczytać o moim chamskim zachowaniu którego żałuję i więcej nie zamierzam go uzewnętrzniać więc szanujmy się nawzajem bo pasja jaką rozwijamy powinna także uszlachetniać nasz charakter w którym odbijać się ma kultura i dojrzałość jaką słyszymy w naszych ulubionych systemach 😉

Nie hipokryta. Neofita. Żyj spokojnie, to jest tylko forum audio 🙂

Wiesz, Dylan też miał okres kiedy był neofitą. Nagrał wtedy trzy płyty, które są powszechnie odrzucane i niedoceniane, mimo że nie są wcale takie złe. Ale ta nadgorliwość była trudna do zniesienia. Nie bądź tym nadgorliwym Dylanem z „Saved”, tylko jak już to tym ze „Slow Train Coming” i “Shot of Love” bo to bardzo dobre płyty. Polecam 🙂

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

W dniu 18.02.2023 o 20:57, Elbing napisał:

To zrób pierwszy krok 🙂 streaming można zastąpić strumieniowaniem, czekam na dobrą propozycję przekładu "renderera". 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.02.2023 o 11:04, Drizzt napisał:

Przecież serwisy streamingowe nie używają protokołu UPnP.

Oczywiście  że nie używają, bo on nie od tego jest: "UPnP umożliwia komunikację między urządzeniami w obrębie tej samej sieci domowej bez konieczności ręcznej konfiguracji." Więc jest to tylko jeden z możliwych protokołów dystrybucji danych między urządzeniami - w naszym przypadku - domowymi. Strumieniowanie multimediów reguluje m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i streamery są też w większości zgodne z nim. UPNP to tylko jedna z dróg dystrybucji strumienia zgodnego m.in. z DLNA. Ale nawet przy wyłączonym w sieci lokalnej UPNP urządzenia zgodne z DLNA mogą strumieniować media z sieci lokalnej i internetu. I tego właśnie nie udostępniają serwisy o których mówimy, a mogłyby. 

Ukryta Zawartość

Przepraszam za offtop ale ktoś tu albo w wątku typu "daphile" podawał linka do fajnego małego komputerka bez wiatraka za około  600 zeta. Nie mogę znaleźć a się przymierzam do własnego streamera...

23 minuty temu, basic44 napisał:

Przepraszam za offtop ale ktoś tu albo w wątku typu "daphile" podawał linka do fajnego małego komputerka bez wiatraka za około  600 zeta. Nie mogę znaleźć a się przymierzam do własnego streamera...

Toto ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.02.2023 o 16:03, Drizzt napisał:

Jak widać, nigdzie nie ma wszystkiego. Na Spoti nie ma za to ztcp Joni Mitchell, wielu innych niszowych artystów też wycofało swoje nagrania z tego serwisu.

Nie ma też np. Neila Younga, bo obrazili się na treści jednego z podcastów, zamieszczanych na spotify.

Trochę to śmieszne, bo spotify pewnie nawet nie odczuło ich braku.

Wątpię też, że ktoś, kto słuchał Mitchell i Younga, po ich śmiesznym proteście, zrezygnował ze spotify.

Niszowi artyści sami sobie robią krzywdę, jeśli nie publikują swoich nagrań w streamingu.

W dniu 14.02.2023 o 11:19, przmor napisał:

Ludzi nie stać na kupno CD wiec wybierają streaming a później wydają równowartość kolekcji fizycznych nośników na audiofilską biżuterię do streamingu gdzie nieświadomość spraw technicznych związanych z sieciami komputerowymi jest doskonałym gruntem do nadużyć ze strony firm produkujących tą biżuterię.

Ludzie wybierają streaming i kupują, z reguły, głośnik bluetooth.

Nie są to gigantyczne koszty.

Edytowane przez jezz
  • Pokaż nowe odpowiedzi