Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jest, albo nie jest, to juz zalezy od konkretnego urzadzenia i implementacji androida na nim.

Jesli chcesz tego typu analogie - doloz sobie parametr odleglosci i zastanow, co wniesie zmiana z HD na 4K na oledowym TV ogladanym z 10 metrow.

UAPP omija limity androida , steruję bezpośrednio portem USB i ma bit perfect - dlatego gra tak dobrze.
A teraz jeszcze dodali TIDAL hires.

Oglądam TV z 4 metrów  bo taki mam pokój i  widzę różnicę między HD an 4K na 77 calach OLED,
jak też czuję różnicę pomiędzy standardem CD a gęstymi formatami na moim sprzęcie.
Gdybym słuchał muzyki z sąsiedniego pokoju lub dużej odległości (kto ma pokój o 10 metrach w mieszkaniu ?) to bym się nie bawił w hifi. Przecież chodzi o to żeby osiągnąć najlepszy efekt dźwiękowy.

3 godziny temu, Mirek napisał:

Mylisz częstotliwość próbkowania i ilość bitów na próbkę z pasmem przenoszenia.

Generalnie korelacja jest dość ścisła.

nagrywamy.com

20 minut temu, Mirek napisał:

UAPP omija limity androida , steruję bezpośrednio portem USB i ma bit perfect - dlatego gra tak dobrze.

Omija tam, gdzie jest to mozliwe. A tam, gdzie nie - patrz lista niewspieranych urzadzen.

20 minut temu, Mirek napisał:

Oglądam TV z 4 metrów  bo taki mam pokój i  widzę różnicę między HD an 4K na 77 calach OLED,
jak też czuję różnicę pomiędzy standardem CD a gęstymi formatami na moim sprzęcie.

Byc moze nie do konca zrozumiales intencje. Tak jak jest pewna skuteczna rozdzielczosc naszego zmyslu wzroku, i w zwiazku z tym gestosc punktow ktorej przekraczanie przestaje byc zauwazane, w zaleznosci od odleglosci, tak i sa ograniczenia naszego sluchu zwiazane z odbieranymi czestotliwosciami, a to pozwala okreslic niezbedna czestosc probkowania, ktorej przekraczanie rowniez bedzie dla nas transparentne.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Ja sprawdziłem: HiRes daje u mnie dużo lepsze efekty niż CD.
Dlatego standard CD nie jest dla mnie przyszłościowy.
Zwłaszcza w kontekście pojawiającej się powszechnej dostępności tego standardu w TIDAL,
który to standard moim zdaniem wykosi niedługo CD w sprzęcie hifi.
Kto nie słyszy różnicy niech nadal pozostaje przy CD, ale proszę nie atakować entuzjastów
nowego formatu. 
Zamiast streamingu który ma wady można kupować pliki. Co kto lubi.

Nie kupię nowego odtwarzacza.
Może jest ktoś chętny na srebrny Rotel 1072 ?
Nie kupuję płyt CD, chociaż przyznam że kupowanie i wkładanie fizycznego nośnika było frajdą.
Szkoda wyrzucić kolekcję płyt - obecnie zapycha szafki.
Wszystko się zmienia.

Ale zdajesz sobie sprawe, ze ani hires sam w sobie nie jest niczym nowym, ani tez nie jest nowinka jego wykorzystanie w postaciach bezstratnych w serwisach muzycznych?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Wiem doskonale o tym. Od dawna chciałem dołączyć do Qobuz (nawet miałem przez chwilę dostęp).
Jednak teraz jest oficjalny TIDAL i hires i narzędzia / sprzęt / oprogramowanie do korzystania
z tego dobrodziejstwa w sposób powszechny i tani.
Owszem było MQA, ale ten standard mnie nie przekonał (dobrze że zbankrutował).

Edytowane przez Mirek
7 minut temu, Mirek napisał:

Wiem doskonale o tym. Od dawna chciałem dołączyć do Qobuz (nawet miałem przez chwilę dostęp).
Jednak teraz jest oficjalny TIDAL i hires i narzędzia / sprzęt / oprogramowanie do korzystania
z tego dobrodziejstwa w sposób powszechny i tani.

Podziwiam optymizm osób,które udostępniają swoje dane osobowe i jeszcze za to płacą,nazywając to "dobrodziejstwem"

Ale cóż,volenti non fit iniuria

@Mirek-czy czytałeś może to?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie gromadzą nic na co nie powinienem się nie zgodzić.

Niech wszyscy wiedzą, że słucham Zanka na moim telefonie i komputerze.
Mi to nie przeszkadza.
Zgodnie z RODO nie mogą  danych osobowych udostępniać bez mojej wiedzy.
Tym sposobem myślenia  to nie powinienem mieć prywatnego telefonu.

Edytowane przez Mirek

Wszytko fajnie, dopóki nie będziesz chciał posłuchać konkretnego artysty ze swojej listy, a tu streamingi na to powiedzą ooops... A jeszcze wczoraj był.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Wszytko fajnie, dopóki nie będziesz chciał posłuchać konkretnego artysty ze swojej listy, a tu streamingi na to powiedzą ooops... A jeszcze wczoraj był.

Bzdury. Musiałby być to bardzo niszowy artysta. Chyba, że artysta sam wycofa swoje nagrania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Mi się zdarzyło. Ale dopiero raz to zauważyłem. Swoją drogą nie wiem dlaczego. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mi się zdarzyło. Ale dopiero raz to zauważyłem. Swoją drogą nie wiem dlaczego. 

Umowy z wytwórniami mają daty obowiązywania, jeśli nie uda się wynegocjować przedłużenia lub wytwórnia zniknęła/została przejęta itp. to utwór znika. Albo nigdy się nie pojawia, jak np. większość z dyskografii Michała Lorenca.

36 minut temu, marek666 napisał:

Umowy z wytwórniami mają daty obowiązywania, jeśli nie uda się wynegocjować przedłużenia lub wytwórnia zniknęła/została przejęta itp. to utwór znika. Albo nigdy się nie pojawia, jak np. większość z dyskografii Michała Lorenca.

Z drugiej strony to w interesie wytwórni i artysty jest aby być na takich serwisach. Tak czy siak wspomniałem. Że zauważyłem i w sumie ubolewam bo czasem mobilnie bym miał ochotę posłuchać płyty. Szczęście że mam w domu CD 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony to w interesie wytwórni i artysty jest aby być na takich serwisach

Czasem właściciele praw nie potrafią się dogadać albo ciężko ustalić kto te prawa ma. Jak np. z płytami Oddziału Zamkniętego.

2 minuty temu, marek666 napisał:

Czasem właściciele praw nie potrafią się dogadać albo ciężko ustalić kto te prawa ma. Jak np. z płytami Oddziału Zamkniętego.

No tak. Wtedy sprawa jest bardziej skomplikowana.

A czasem jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. 😆

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielu płyt z mojej kolekcji na streamingu (Tidal) nie ma a często do nich wracam jak choćby tak na szybko z pamięci Lombard, KSU, Izrael, Piersi, Proletaryat czy cokolwiek z Chesky Records.

Lombardu dawno nie słuchałem ale z ciekawości sprawdziłem co ma dostępne Deezer, najstarsza płyta 1999:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, przmor napisał:

cokolwiek z Chesky Records.

Akurat to się pojawiło na TIDAL.

34 minuty temu, przmor napisał:

Wielu płyt z mojej kolekcji na streamingu (Tidal) nie ma a często do nich wracam jak choćby tak na szybko z pamięci Lombard, KSU, Izrael, Piersi, Proletaryat

Trudno wymagać od amerykańskiej firmy żeby od razu miała wszystkie lokalne zespoły w swoich zasobach 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No chyba Cię ozłocę za info o Chesky. Faktycznie pojawiły się płyty :) Lombardu najważniejszych dla mnie czyli pierwszych płyt nie ma. Na szczęście mam winyle z lat młodości :)

22 minuty temu, Piopio napisał:

Akurat to się pojawiło na TIDAL.

Trudno wymagać od amerykańskiej firmy żeby od razu miała wszystkie lokalne zespoły w swoich zasobach 😉 

Dokładnie, zdecydowana większość pretensji dotyczy nawet w polskich realiach, niszowych tematów... 

6 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Dokładnie, zdecydowana większość pretensji dotyczy nawet w polskich realiach, niszowych tematów... 

Nie tyle pretensje co stwierdzenie faktu. Streaming jest super ale wszystkiego nie ma i nie będzie mieć.

31 minut temu, marek666 napisał:

Streaming jest super ale wszystkiego nie ma i nie będzie mieć.

Przekonamy się za parę lat ...

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony to w interesie wytwórni i artysty jest aby być na takich serwisach.

Nie zawsze i nie za wszelką cenę. Przykładem choćby Neil Young, który swego czasu wycofał całą swoją dyskografię ze Spotify. Przez pewien czas na Tidalu także był nieobecny. Z tym, że ten wykonawca ma swoje zasady, które są ważniejsze od obecności na  serwisach.  

10 godzin temu, Piopio napisał:

Bzdury. Musiałby być to bardzo niszowy artysta. Chyba, że artysta sam wycofa swoje nagrania. 

Może i niszowy, ale zniknął.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Tidal hi res, wykupiłem ostatnio.

Przetwornik gdy mu podam przez mconnect pokazuje mi częstotliwość czasem 96,najczęściej 44.1 i 48.

Owszem,  gra to mimo wszystko delikatnie inaczej niż tidal hifi.

Ale podłączam cd, wrzucam płyty i muzyka dostaje oddechu tak wyraźnie że jest to naprawdę słyszalne. 

Cd to budżetowy Marantz 6003.

Urywa łeb w porównaniu do streamingu.

Edytowane przez miętowy
14 minut temu, miętowy napisał:

Jaki DAC i jaki transport ?

16 minut temu, miętowy napisał:

Tidal hi res, wykupiłem ostatnio.

Przetwornik gdy mu podam przez mconnect pokazuje mi częstotliwość czasem 96,najczęściej 44.1 i 48.

Owszem,  gra to mimo wszystko delikatnie inaczej niż tidal hifi.

Ale podłączam cd, wrzucam płyty i muzyka dostaje oddechu tak wyraźnie że jest to naprawdę słyszalne. 

Cd to budżetowy Marantz 6003.

To dowód na to, że masz słaby tor do streamingu.

Najgorsze są modemoroutery od dostawców do tego słuchanie z WiFi, zamiast porządny tor LAN, zazwyczaj to trzeba poprawić.

Jest kilka sposobów, wątków na AS też nie brakuje.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi