Skocz do zawartości
IGNORED

czas na wzmacniacz niemal ostateczny - genialna prostota | Gryphona Callisto 2200 .

Rekomendowane odpowiedzi

O ochronie praw autorskich coś tam wiem, więc się wypowiem. Prawo autorskie dopuszcza "użytek osobisty", który m.in. obejmuje kopiowanie na własny użytek. Polecam przeczytać ustawę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w szczególności:

"Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Art. 231 . Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:

1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub

2) zgodnego z prawem korzystania z utworu."

Przy czym definicja utworu jest taka:

"Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);

2) plastyczne;

3) fotograficzne;

4) lutnicze;

5) wzornictwa przemysłowego;

6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne;

7) muzyczne i słowno-muzyczne;

😎 sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne;

9) audiowizualne (w tym filmowe)."

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

zdecydowałem się zainicjować ten temat bez upubliczniania wartości elementów tylko dlatego ,że Callisto już od dawna nie jest produkowany oraz zastrzeżeniem , że nie robimy tego w celach komercyjnych. w ten sposób nie powodujemy szkody u producenta. podobne założenia miałem przy zakładaniu pierwszego tematu o klonowaniu Krella KSA50 . przy accu niestety paru biznesmenów dorwało się do tematu i po jakimś czasie wysypało klonami na sprzedaż , ale to nie ja upubliczniłem serwisówki, tylko spora ilość modeli pojawiła się na ebayu chyba z Majorki o ile dobrze pamiętam 🙂 niestety na ali... też od razu pojawiły się podróbki

2 godziny temu, Bogdan napisał:

zdecydowałem się zainicjować ten temat bez upubliczniania wartości elementów tylko dlatego ,że Callisto już od dawna nie jest produkowany oraz zastrzeżeniem , że nie robimy tego w celach komercyjnych. w ten sposób nie powodujemy szkody u producenta. podobne założenia miałem przy zakładaniu pierwszego tematu o klonowaniu Krella KSA50 . przy accu niestety paru biznesmenów dorwało się do tematu i po jakimś czasie wysypało klonami na sprzedaż , ale to nie ja upubliczniłem serwisówki, tylko spora ilość modeli pojawiła się na ebayu chyba z Majorki o ile dobrze pamiętam 🙂 niestety na ali... też od razu pojawiły się podróbki

Dostępność serwisówki nie jest barierą w produkcji klona. Wprawny elektronik narysuje schemat tylko i wyłącznie z płytki gotowego fabrycznego wyrobu. Czasem mogą być kłopoty jak układ zmontowany jest na płytce wielowarstwowej, ale w przypadku prostych wzmacniaczy raczej nie jest to powszechne.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 godzin temu, frobek napisał:

O ochronie praw autorskich coś tam wiem, więc się wypowiem. Prawo autorskie dopuszcza "użytek osobisty", który m.in. obejmuje kopiowanie na własny użytek. Polecam przeczytać ustawę:

Ukryta Zawartość

a w szczególności:

"Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Art. 231 . Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:

1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub

"Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);

2) plastyczne;

3) fotograficzne;

4) lutnicze;

ja jednak zaczekam na odpowiedź na moje pytanie. to co tu wymieniasz nie obejmuje tzw ?małego patentu, czyli wzoru użytkowego, a w tej niszy należałoby zakwalifikować schemat , i np rysunek konstrukcji kolumny, wzór przemysłowy tyczy wyglądu zewnętrznego, a konstrukcje wnętrze wyrobu fizycznego strzeże wzór użytkowy.

Ukryta Zawartość

proponuje zapoznać się z tym pdf-em... ochrona praw autorskich to nie to samo co ochrona prawna wzoru użytkowego. sam właśnie wzorem użytkowym po konsultacji z rzecznikiem patentowym zastrzegam kilka swoich pomysłów na kolumny basowe. moim zdaniem konstrukcja wnętrza==schemat / wzmacniacza podlega ochronie wzorem użytkowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez silver_sound

Silver...sound załóż wątek o swoich wątpliwościach i przemyśleniach , a tu zajmujemy się czym innyn. 

zatem niech może dział prawny urzędu patentowego RP rozstrzygnie. o ile wiem, bo przećwiczyłem taką korespondencje z nimi, może to potrwać od kwartału do kilku miesięcy./

proponuje aby moderacja stworzyła z tego oddzielny wątek w odpowiednim dziale, aby faktycznie uwolnić ten temat wątkiem niemerytorycznym do tematu.

Wypisz wymaluj zabawa w piaskownicy... nie chcecie się bawić w moją zabawę to wam zabiorę wasze zabawki... żenada...

5 minut temu, silver_sound napisał:

proponuje aby moderacja stworzyła z tego oddzielny wątek

Poszukaj sobie portalu dla tajnych funkcjonariuszy komunikacji miejskiej i tam przedyskutuj swoje problemy natury prawnej i etycznej. Tutaj zaśmiecasz wątek.

16 minut temu, ricky napisał:

Wypisz wymaluj zabawa w piaskownicy... nie chcecie się bawić w moją zabawę to wam zabiorę wasze zabawki... żenada...

Jeśli nazywasz swoją zabawkę prawie najlepszą na świecie, to się nie dziw.

Dobrze że Nelson Pass nie ma takich problemów jak polscy producenci estradówki. 😎

caveat emptor

7 minut temu, Copper_Lucas napisał:

Dobrze że Nelson Pass nie ma takich problemów jak polscy producenci estradówki. 😎

Tego nie wiemy na pewno. W USA to fanów firmy Bose jest od gradobicia.

Godzinę temu, toptwenty napisał:

Jeśli nazywasz swoją zabawkę prawie najlepszą na świecie, to się nie dziw.

nie wstawiaj mi kolego słów których nigdzie nie napisałem. ja tylko podałem przykład konstrukcji bose jako naprawde genialną według mnie, tak samo z macrotechem. każdy kto załapie jak one działają stwierdzi tak samo. jak gada ten bose wkrótce będzie wiadomo, bo klku userów dostało pcb i je montuje.

7 minut temu, silver_sound napisał:

nie wstawiaj mi kolego słów których nigdzie nie napisałem

Nie pisałem tego do Ciebie.

To chyba jasne?

co zaś układu z ostatniego rysunku, ma jeden ohydny mankament, automatyka przeciwzwarciowa. dusi dynamike, wprowadza zniekształcenia, czyli psuje może nie genialny, bo napewno nie, ale poprawny układ stopnia mocy.. od bardzo dawna nie stosuje takiego rozwiązania. za to często stosuje bezpiecznik elektroniczny, który nie ma tych wad.

fidek fpa-10a service manual    wpiszcie w gogle te hasło i ściągnijcie schemat tego wzmacniacza, praktycznie to samo co poprzedni w tym wątku, tylko że fidek fpa 10  to nisza proaudio, i moim zdaniem lepsza konstrukcja , bo ma taką samą głębokość usz dla obu składowych, co wymusza integrator== DC servo wprawdzie fidek produkuje dla obu nisz, ale porównanie tych układów jest przykładem, że podstawowe konstrukcje dla obu nisz są praktycznie takie same

W dniu 15.02.2023 o 08:08, frobek napisał:

Ukryta Zawartość

a w szczególności:

2) plastyczne;

3) fotograficzne;

4) lutnicze;

kwestie konstrukcji itd podlegają prawu o własności przemysłowej, zatem kolego wprowadzasz tu innych w błąd.

tu jest wykładnia

Ukryta Zawartość

wychodzi na to że jesteś raczej mniej, niż więcej doinformowany..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ludzie... Może załóżcie osobny temat o paragrafach, Alcatraz, Sing Sing czy innej Syberii.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Silver...sound nie zaśmiecaj tego wątku. Schematy są podobne , a wzmacniacze grają inaczej , bo każdy aspekt ma wpływ na brzmienie. Od doboru elementów, przez punkty pracy po projekt pcb. I to wszystko Gryphon dopracował tak , że Callisto gra jak gra. SKYTEC też jest na tej topologii, a nie chce grać jak Gryphon. Callisto różni się już od par różnicowych , które pracują na 4 mA , a nie jak powszechnie ok. 1 mA....  itd.  Suma tych wszystkich zabiegów dała efekt. 

19 minut temu, Bogdan napisał:

Silver...sound nie zaśmiecaj tego wątku. Schematy są podobne , a wzmacniacze grają inaczej , bo każdy aspekt ma wpływ na brzmienie. Od doboru elementów, przez punkty pracy po projekt pcb. I to wszystko Gryphon dopracował tak , że Callisto gra jak gra. SKYTEC też jest na tej topologii, a nie chce grać jak Gryphon. Callisto różni się już od par różnicowych , które pracują na 4 mA , a nie jak powszechnie ok. 1 mA....  itd.  Suma tych wszystkich zabiegów dała efekt. 

rozśmieszasz mnie deliberując o inaczej zaprojektowanej pcb i wpływie na efekt końcowy... to nie zakres częstotliwości liczonych w megahercach, a maks 50khz. indukcyjności rezystorów to mikrohenry, a nie widzisz głównego powodu innej pracy układów. elektrolit w pętli usz. tylko on może wprowadzać, to znaczy jego parametry technologii wykonania może jakiś znaczący wpływ wprowadzać. wystarczy, że ktoś wstawi tzw elektrolit bipolarny, i to ma znaczenie. poważne firmy, jeśli dają tam elektrolit, to dwa w szeregu jednoimiennymi biegunami na siebie. jeśli tego nie rozumiesz to cała ta dyskusja o aspektach technicznych, to zwykłe bicie piany...

Edytowane przez silver_sound

Silver...sound - Ty dyskutujesz sam ze sobą i swoimi urojeniami , szczególnie odnośnie wiedzy , doświadczenia i świadomości innych . Nic nie wiesz o mnie , a próbujesz oceniać i szczypać . Bardzo jesteś chłopie męczacy i chyba próbujesz leczyć jakieś swoje kompleksy. Kolejny raz proszę żebyś wypowiadał się merytorycznie i na temat , albo nas opuść.

wskazanie najbardziej prawdopodobnej, jednej z poważniejszych przyczynn różnic w pracy to niemerytoryczny wpis, fakt, większe znaczenia mają grubości ścieżek pcb gdzie płyną prądy1, lub 4 mA..

większy prąd lokuje się w bardziej liniowej charakterystyce tranzystorów z pary różnicowej+ wpływ pętli usz i efekt jest jaki jest, a na wpyw usz ma właśnie ten kondziołek.owpływie kondensatorów najwięcej wiedzą lampowcy..

W dniu 15.02.2023 o 08:42, arturp napisał:

Podobny ?

Ukryta Zawartość

dx450b.thumb.jpg.f683ac155beeaf1449691aa0fb106654.jpg

C5 powinien być bipolarny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

wystarczy, że dasz jak napisałem 2 x 100uf, np plusami do siebie, wtedy mas qwasi bipolarny, można poeksperymentować dając od 0,1uf,do lub kilka nf równolegle do tego dwójnika elektroliwów, to może mieć wpływ na wyższy zakres przenoszenia dawanie jakiegoś mkt, czy tej klasy niewiele zmieni na lepsze, a wbije w koszty

podałem tu link do schematu fideka, ujmij tranzystorów mocy, na tyle samo co na tym schemacie, i polecam, bo ma takie samo usz dla składowej stałej i zmiennej, i dc serwo miałem te wzmacniacze i są godne uwagi. koszty te same co powyżej, a z teoretycznego punktu widzenia jest ten fidek lepszy, choćby z powodu zastosowania kaskod we wzmacniaczu napięcia, i braku tego kondensatora o który pytasz

ponad to, układ ma topologie napięciową, stą podatność na wzbudzenia ponadakustycze, i wystarczy mały błąd w pcb, i będziesz musiał się ratować zwiększając te kondensatorki  teraz 33p na kilka nawet razy większe, a to zmienia faze i wzmocnienie wysokich częstotliwości.

12 minut temu, Bogdan napisał:

Wątek jest o callisto 2200

jeśli chcesz go modyfikować, to już nie jest callisto, bo zapewne chroni tą nazwe zastrzeżenie nazwy własnej, zatem o kopi nie możesz mówić określając nazwą oryginału.eśli klonować, tak samo. Oryginał jest tylko jeden, i tylko on ma prawo być tak nazywanym. jakieś mniej lub bardziej udane kopie to nie to samo co oryginał. kup sobie ten wzmacniacz i ciesz się nim do woli

4 minuty temu, ricky napisał:

No tak, chłopa wysłali na emeryturę to stara się wykazać, że nie słusznie..

dobre:)

ale przez tego @SILVER SOUND nie czyta się dobrze tego tematu. Chyba ten user świadomie chce rozp... ten wątek

• Pokaż nowe odpowiedzi