Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a Klasa D jakie kolumny do 3 koła

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie . Chcąc nie chcąc stałem się posiadaczem wzmacniacza Sabaj A30a. Nie mogę go sprzedać ponieważ jest to prezent od osoby bliskiej . Postanowiłem go użyć do małego pokoju który jest też biurem i pokojem zabaw starego 40 letniego faceta czyli PS5 i inne bajery . Pokój jest mały i co najgorsze w kształcie litery L. Szukam kolumn do tego wzmaka oczywiście podstawkowych do raczej ciężkiego grania . Nowe czy używane nie gra roli byle by nie było 20 letnie i ładnie wyglądały . Szukam grania rozrywkowego dynamicznego . Nie jestem audiofilem . Szukam przyjemności z muzyki . Lubie dobry bas ale bez przesady i bardzo lubię wysokie . Górę mam zawszę odkręcona na maxa (chyba problemy ze słuchem) . Wchodzą w grę jakieś małe podłogówki ale raczej bym preferował monitory nawet jakbym miał za jakiś czas dołożyć sub . Pozdrawiam społeczność .

23 minuty temu, Michał Stecek napisał:

Jak w temacie . Chcąc nie chcąc stałem się posiadaczem wzmacniacza Sabaj A30a. Nie mogę go sprzedać ponieważ jest to prezent od osoby bliskiej . Postanowiłem go użyć do małego pokoju który jest też biurem i pokojem zabaw starego 40 letniego faceta czyli PS5 i inne bajery . Pokój jest mały i co najgorsze w kształcie litery L. Szukam kolumn do tego wzmaka oczywiście podstawkowych do raczej ciężkiego grania . Nowe czy używane nie gra roli byle by nie było 20 letnie i ładnie wyglądały . Szukam grania rozrywkowego dynamicznego . Nie jestem audiofilem . Szukam przyjemności z muzyki . Lubie dobry bas ale bez przesady i bardzo lubię wysokie . Górę mam zawszę odkręcona na maxa (chyba problemy ze słuchem) . Wchodzą w grę jakieś małe podłogówki ale raczej bym preferował monitory nawet jakbym miał za jakiś czas dołożyć sub . Pozdrawiam społeczność .

KEF LS50 będę idealne. 

Możesz też spróbować Triangle Borea BR03 lub Triangle Comete EZ.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

KEF LS50 będę idealne. 

Kurde ja jak na nie patrzę to niewierze że mogą fajnie zagrać , muszę posłuchać.

13 minut temu, Michał Stecek napisał:

Kurde ja jak na nie patrzę to niewierze że mogą fajnie zagrać , muszę posłuchać.

Uwierz na słowo lub poczytaj recenzje. To idealne kolumny do małych pomieszczeń ze względu na budowę. Można ich słuchać z bliskiej odległości. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

52 minuty temu, Michał Stecek napisał:

grają grają 😉 Polecam jeszcze odsłuchać z Sabajem Elac Carina i Solano

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Można u was coś posłuchać ze swoim wzmacniaczem we Wrocławiu ?

6 godzin temu, Michał Stecek napisał:

Postanowiłem go użyć do małego pokoju 

Taki zwrot sugeruje, że masz tez duży pokój. Więc z powodzeniem możesz Sabaja wykorzystać w dużym pokoju, w głównym systemie. Jest duże prawdopodobieństwo, że się nie zawiedziesz. A stary wzmacniacz bez sentymentów sprzedaj😉

2 minuty temu, AiM-TV napisał:

Taki zwrot sugeruje, że masz tez duży pokój. Więc z powodzeniem możesz Sabaja wykorzystać w dużym pokoju, w głównym systemie. Jest duże prawdopodobieństwo, że się nie zawiedziesz. A stary wzmacniacz bez sentymentów sprzedaj😉

Gra on fajnie , bardzo fajnie , problem w tym ze w sumie w biurze czyli małym pokoju jestem dużo więcej niż tam gdzie stoi sprzęt dlatego pomysł czy nie zrobic tu fajnego fajnego audio . Nie mam tak czasu relakosować się w salonie przy muzyce i sprzęt stoi tam i się kurzy . A że są tam Klispche rp280 słaby chyba pomysł żeby wsadzać je do małego pomieszczenia

Teraz, szpotek73 napisał:

trafiają się,czasami za bardzo małe pieniądze

Pierwszy raz widziałem je w Gdyni na Maksymiliana PKP , to ktoś z tego forum  prowadził tam sklep ? mieli większość modeli visatona , nie słuchałem ale czasem wpadałem oglądnąć 

ostatnio było   na OLX -około 1700  zł , 

46 minut temu, AiM-TV napisał:

Dokładnie.

To jest całkowita prawda! 

Jeszcze ze sprzedaży zostaną Ci jakieś pieniążki 🙂

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

A ile myślałeś wydać na monitory / kolumny?

Jest w temacie. 3K.

W dniu 9.02.2023 o 14:57, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zgadzam się z kolegą, to dobry trop. Mam pod Sabaja podpięte ELAC Carina i gra to super 🤗

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co sądzicie o tych kolumnach do muzyki jakiej słucham .

1. Bowers & Wilkins 606

2. pylon diamond 18

3. dynaudio emit 20

oczywiście uwzględniając sabaja

elaców posłucham

Edytowane przez Michał Stecek
2 godziny temu, Michał Stecek napisał:

Co sądzicie o tych kolumnach do muzyki jakiej słucham .

1. Bowers & Wilkins 606

Słucham metalu ma 606+608(sub): dla mnie to strzał w 10, dla wielu za ostre... no ale jak Ty kręcisz treble na maksa - polwcam posłuchać.

-----

W dniu 9.02.2023 o 13:00, Piopio napisał:

KEF LS50 będę idealne

Serio?

W dniu 9.02.2023 o 13:05, Piopio napisał:

...poczytaj recenzje

Ty zacznij od wpisu, na który odpowiadasz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@Michał Stecek Dynaudio Emit 20 raczej bym odpuścił. Pomimo mojej nieskrywanej sympatii dla produktów Duńczyków (sam mam Evoke) seria Emit ani w starej, ani w nowej wersji mnie nie urzekła. Jest w nich jakaś nuda, ociężałość i brak dynamiki. Nie brzmią źle, ale wg mnie na tym pułapie cenowym produkt musi mieć jakiś charakter, skoro w naturalny sposób nie może mieć klasy wyższych modeli. Emitom brakuje właśnie tej tożsamości.

Bowersy mogą pasować do Twoich preferencji, jednak niezależnie od serii w mojej opinii zawsze bije od nich jakaś sterylność czy też suchość przekazu. Niektórzy to uwielbiają, innych odrzuca. Ja mam nie po drodze nawet z serią 800, w której doceniam precyzję, szczegółowość, ale mam wrażenie, że brak w tym graniu jakichkolwiek emocji (806 D4 + Michi X5 albo S5 w parze z Bluesound Node).

Jako alternatywę zaproponuję coś od Focala. W podobnym budżecie jak 606 Francuzi oferują Focal Chora 806. Podstawkowce te znam dosyć dobrze, więc mogę się nieco szerzej wypowiedzieć. Wysoka średnica i wysokie są mocno podkreślone, ale nie katują sybilantami, są dźwięczne i zróżnicowane (t.j. pokazują różnice w rodzajach talerzy, a nie tylko głośno szeleszczą; jednocześnie nie ma tej suchości Bowersa). 806 stawiają na rozdzielczość i kontrastowość, pokazywanie detali, wyciąganie szczegółów z tła, faworyzują atak niż wybrzmienia. Nie jest to mój ulubiony sposób ukazywania wysokich tonów, bo preferuję granie kopułek tekstylnych, ale czuć, że jest to przemyślana decyzja twórców, t.j. jest spójna z ogólnym charakterem kolumienek, które mają dostarczyć emocje natychmiast i w dużych ilościach, napompować adrenaliną, a nie bawić się w niuansiki i cmokanie nad szelestem jazzowych szczotek. Bas jest wystarczająco masywny, rytmika jest na przyzwoitym poziomie, jednak czuć ograniczenia kolumny pod tym względem. Na pewno nie można spodziewać się doznań „sejsmicznych”, ale to tylko małe monitory, więc chyba nikogo to nie zaskakuje. Bębny nie zamulają ani nie zlewają się ze sobą, ale nie należy oczekiwać jakiegoś wybitnego zniuansowania niskich częstotliwości (raczej dotyczy to gitar basowych, no i kontrabasów w jazzie, ale to chyba nie Twoje klimaty). Budżetowość czuć na granicy basu i średnicy, gdzie obraz jest nieco zaciemniony poprzez napompowanie tego regionu. Jest to dolegliwość często spotykana w monitorach i małych kolumnach podłogowych, gdzie naturalne ograniczenia w kontekście niskich częstotliwości konstruktorzy starają się zamaskować podbiciem w tym rejonie. Nie jest to coś dyskwalifikującego 806, ale trzeba realnie na to patrzeć i nie spodziewać się cudów. Jeśli chodzi o dobranie sprzętu towarzyszącego, to najbardziej trzeba zwrócić uwagę na średnicę: Chora 806 jest raczej oszczędna w tym zakresie i sparowanie z jasnym wzmacniaczem da raczej słaby efekt. Połączenie z elektroniką nieco oszczędniejszą na wysokich zaowocuje lepszym balansem całości.
Z serii Chora można również spojrzeć na podłogówki np. 816, ale słyszałem je jedynie grające na wystawie w Salonie Denon. Z pewnością potrafią nieźle poruszyć masę powietrza (mówiąc prościej: zagrać basiskiem). Co do szybkości/precyzji niskich się nie wypowiem, bo za krótko słuchałem. Na pewno warto sprawdzić. Być może rozwiąże to problem napompowanej niskiej średnicy.
Można też spróbować połączyć Chora 806 z subwooferem B&W ASW608, który moim zdaniem jest bardzo dobrym wyborem do odtwarzania muzyki (o wiele lepszym niż SVS SB-1000 PRO, którego słuchałem u siebie obok Bowersa; SVS ma gumowaty bas, praktycznie nie pokazuje niuansów jak mruczenie gitar basowcyh, a próbuje to nadrobić ilością niskich częstotliwości). Jednakże łączenie z subem to już raczej zabawa dla miłośników DSP, gdzie w konfiguracji 2.1 warto odciąć niskie od Chora 806.
Jeśli Chora będzie wciąż zbyt oszczędna na wysokich, to opcją są wyższe modele. Arie podobno lepiej wypadają w pomiarach i podobno mają lepszy dźwięk, ale monitorów (906) nie słuchałem. Z tego co pamiętam, to słuchałem Arii 926 z Marantzem PM8006/ND8006 i nie było jakiegoś zachwytu. Granie raczej jaskrawe, a po przejściu na model wyżej spodziewałem się raczej poprawy na średnicy, większego zniuansowania itp. a dostałem po prostu coś jeszcze bardziej polaryzującego. Bliższy kontakt miałem też z 948 na ultra drogiej lampie Audio Research i na pewno potrafią zagrać świetnie kontrolowanym i niskim basem oraz wywołać krwotok z uszu brzmieniem talerzy perkusyjnych (stawiam, że to wina wzmacniacza, bo ze znanych mi recenzji, wynika, że marka ta nie słynie z przywiązywania uwagi do wybitnego kontrolowania harmonicznych). Słuchałem również Focal Kanta No.2 i nie zdobyły mojego serca właśnie ze względu na mocno podkreślone wysokie tony. Mam wrażenie, że im wyższa seria Focala, tym ta kontrastowość jest bardziej widoczna. Być może Tobie takie granie by przypadło do gustu.

Miałem również okazję słuchać Dali Opticon 6 z Marantzem (chyba ponownie PM8006 z ND8006) i muzyka z pogranicza rocka i metalu (Manson „Mephistopheles of Los Angeles”, Metallica „Enter Sandman”) brzmiała naprawdę dobrze. Stopa perkusyjna miała dobry balans między punktowością, sprężystością i masą. Gitary miały dobre nasycenie i brzmiały satysfakcjonująco, nie były przejaskrawione. Z wad wymieniłbym pewne uproszczenie w brzmieniu talerzy: brak tam większego zniuansowania w sposobie uderzeń oraz typie talerzy (coś co raczej może drażnić w jazzie niż rockowym ogniu). Z tych wszystkich propozycji do tego gatunku muzyki brałbym chyba właśnie ten model, choć rozumiem, że to całkiem inny budżet niż B&W 606. Nie mam doświadczeń z podstawkowymi Opticonami, ale można mieć nadzieję, że charakter większych braci jest w nich również obecny.

Edytowane przez Guzeppe
50 minut temu, Guzeppe napisał:

Bas jest wystarczająco masywny

Bzdury 

53 minuty temu, Guzeppe napisał:

Chora 806 z subwooferem

A to prędzej 

54 minuty temu, Guzeppe napisał:

warto odciąć niskie od Chora 806

Nie zgadzam się 

55 minut temu, Guzeppe napisał:

krwotok z uszu brzmieniem talerzy perkusyjnych

sabaj to zneutralizuje jeżeli gra tak jak vmv a2 

Ps:

"Łojenia" dobrze się słucha na CHORAch

(posłuchaj ich w salonie z swoim sabajem)

Ja bym jednak wybrał DALI bo są bardziej otwarte na basie (nie potrzebny sub będzie). Porównaj a przyznasz mi rację 🙂

3 godziny temu, quatross napisał:

Bzdury 

A to prędzej 

Nie zgadzam się 

sabaj to zneutralizuje jeżeli gra tak jak vmv a2 

Ps:

"Łojenia" dobrze się słucha na CHORAch

(posłuchaj ich w salonie z swoim sabajem)

Ja bym jednak wybrał DALI bo są bardziej otwarte na basie (nie potrzebny sub będzie). Porównaj a przyznasz mi rację 🙂

Wzbraniam się przed dali bo miałem kiedyś 450 i mnie bardzo zawiodły . Ale spróbuje .

9 godzin temu, quatross napisał:

Bzdury 

Folklor audiostereo wiecznie żywy. Pojawia się taki pacjent, wyrwie coś z kontekstu, z całego akapitu wytnie początek wielokrotnie złożonego zdania i rzuci od siebie jakiś pogardliwy pierd. Treści brak, kontrargumentów brak. @quatross gratulujemy, awansował Pan w rankingu audiostereo, a teraz zapraszamy do działu Hi-End- tam na pewno się Pan odnajdzie.

18 godzin temu, Guzeppe napisał:

Folklor audiostereo wiecznie żywy. Pojawia się taki pacjent, wyrwie coś z wielokrotnie złożonego zdania i rzuci od siebie jakiś pogardliwy pierd. @quatross 

Nie chce mi się pisać z erotogawędziarzami. Pomagam jak najszybciej autorowi wątku !

(Hi-end Yamaha? Dziękuję 🤣 )

Masz tak bardzo szerokie pole manewru że to w zasadzie ten post skupi się na wymienianiu modeli w kółko. Duża szansa że na trzeciej stronie dalej nie będą się powtarzać modele.

Odsluchaj jedna druga trzecia konstrukcje to będziesz wiedział. 

Tego wzmaka bez problemu weźmiesz pod pachę i sru po salonach.

A znając co ci z nim grało fajnie to też łatwiej używane polecić. 

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Masz tak bardzo szerokie pole manewru że to w zasadzie ten post skupi się na wymienianiu modeli w kółko. Duża szansa że na trzeciej stronie dalej nie będą się powtarzać modele.

Odsluchaj jedna druga trzecia konstrukcje to będziesz wiedział. 

Tego wzmaka bez problemu weźmiesz pod pachę i sru po salonach.

A znając co ci z nim grało fajnie to też łatwiej używane polecić. 

Problem ze nigdzie blisko nie mam salonu ale chyba gdzieś pojadę

• Pokaż nowe odpowiedzi