Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nikt nie zauważył. 

Wróciłem kiedyś z pracy i mała konsternacja bo sprzęt grał inaczej niż zwykle. Zacząłem sprawdzać i okazało się że wtyczka zasilania  od odtwarzacza cd została odwrotnie wsadzona do listwy. Przywróciłem właściwą dla mnie pozycje  bo mam poznaczone na który bolec przychodzi faza i znów zaczęło grac tak jak lubię. Winowajcą była żona która wpięła się w listwę   i myślała że się nie wyda bo  przecież wpięła kabel z powrotem. Tylko  odwróciła wtyczkę o 180 stopni .

3 minuty temu, dzeus67 napisał:

Wróciłem kiedyś z pracy i mała konsternacja bo sprzęt grał inaczej niż zwykle. Zacząłem sprawdzać i okazało się że wtyczka zasilania  od odtwarzacza cd została odwrotnie wsadzona do listwy. Przywróciłem właściwą dla mnie pozycje  bo mam poznaczone na który bolec przychodzi faza i znów zaczęło grac tak jak lubię. Winowajcą była żona która wpięła się w listwę   i myślała że się nie wyda bo  przecież wpięła kabel z powrotem. Tylko  odwróciła wtyczkę o 180 stopni .

Ach...
A ten odtwarzacz CD to jaki model?

Właśnie bawię się odebranym z serwisu wzmacniaczem Sansui AU D5. Rozmawiałem z serwisantem i z jego punktu widzenia nie powinno mieć to znaczenia jak wkładamy wtyczkę w gniazdo. Tylko właśnie puszczam sygnał z gramofonu i po zmianie położenia wtyczki  wzmacniacza odczuwam delikatną zmianę w brzmieniu. W jednym położeniu dźwięk jest delikatnie cieplejszy/ masywniejszy w drugiej pozycji dźwięk  ma delikatnie więcej wysokich tonów przez co mam wrażenie większej przestrzenności  . Co ciekawe Sansui na kablu zasilającym ma jeden przewód oznaczony ciągłą kreska podobnie jak na  niektórych kablach głośnikowych by nie pomylić plusa z minusem. Gdy fazę daje na ten oznaczony przewód to jest ten cieplejszy/masywniejszy dźwięk.

Nie był to czasem serwisant urządzeń spawalniczych? bo tam wszystko jedno😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, dzeus67 napisał:

Marantz Cd 63 MK II Ken Ishiwata  Signature

To ciekawe, nie dość że ma "tradycyjny" zasilacz transformatorowy to jeszcze jest w drugiej klasie ochrony.

W dniu 29.03.2023 o 18:53, Kostucha napisał:

A wokaliści też dokonują wyboru kabli mikrofonowych, żeby ich głos brzmiał czyściej i barwa się zmieniła? Dla Natalki by się taki przydał, bo mamę próbuje naśladować, ale jej nie wychodzi.

Pani Dąbrówka wcale nie musi "naśladować". Raczej spekulujesz z tymi "nieudanymi próbami".

Ma swój repertuar, a publika woli przeróbki. 

Porównanie: Jantar - Dąbrówka to anachronizm. Nie znam głosowego sobowtóra.

Jantar - w stylu lat '70 (powiedzmy że poszukująca wielu), a Natalia ma swojego perkusistę i to tworzy potencjał rozwojowy. (Między głosem a pulsem musi być chemia).

Nie lubię takich spekulacji, kiedy komuś przypisuje się zmyślone (swoje) intencje.

W dniu 29.03.2023 o 18:59, szymon1977 napisał:

Skoro tak twierdzisz to kłócić się nie będę.

Manipulujesz, jakbyś nie zauważył buźki.

po co to piszę - chyba dla zaczepki...

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

, nie dość że ma "tradycyjny" zasilacz transformatorowy to jeszcze jest w drugiej klasie ochrony.

Tylko mam takie sprzęty dwuprzewodowe fabrycznie bez uziemienia i  na każdym dostrzegam wspomnianą różnicę. Oczywiście jest ona delikatna .

W dniu 30.03.2023 o 01:16, Lech36 napisał:

Raczej z wybujałą audio wyobraźnią 😉.

Po to jest <audio>.

Czyli (analog) ogólny: <architektura>

Piętrzenie problemów i ich ogarnianie...

Starowieyski użył uproszczenia o: Arcus, Architektura - że to piętrzenie łuków.

Arcus - symbolicznie to też jest tęcza, czyli symbol zgody.

No i...

Somewhere over the rainbow...

Symboliczny tekst o transcendencji inaczej: gonieniu króliczka.

(Zamiast Judy Garland miała być <Szirlejka> ale nie udźwignęła)

2 minuty temu, xetras napisał:

Nie lubię takich spekulacji, kiedy komuś przypisuje się zmyślone (swoje) intencje.

Możesz nie lubić. Ja nie lubię, kiedy dzieci bez talentu jaki miał rodzic, na siłę chcą być wokalistami. Młody Cugowski podobnie jak Natalia. Euu, euu jak kot w marcu. Anna Jantar mogła śpiewać bez nagłośnienia bez wysiłku. Od jej śpiewu pękało szkło, i dreszcze po plecach lizały. Gdyby to nie dzieci artystów były, nikt by o nich nie usłyszał. 

23 godziny temu, iro III napisał:

Bo nie wpływa, fizycznie nie może.

Moim zdaniem autosugestia to nie wszystko, może nawet bardziej wpływ na postrzeganie "tego, czego wcześniej nie było słychać", np. te "mikro detale", zachodzi banalna w sumie okoliczność - po wymianie drutka, słuchając, wsłuchując się "czy coś się zmieniło", słucha się ...uważniej i wychwytuje to, na co wcześniej nie zwróciło się uwagi.

Tyle i aż tyle.

Pokój 607, Sobieski, AVS 2022- WKAudio

Kompletnie obojętny byłem na to, co wyczynia inż.arch. Witold Kamiński.

Przepinał wtyki w gniazdach (ściana, listwa) na kompletnie przypadkowych płytach od publiki.

Efekt był. 

@Piopio też może to opisać.

Wiem że też był.

Obiektywnie tylko przypominam, że fizycznie jest jak najbardziej możliwy wpływ zasilania na jakość brzmienia.

PS.

Paczki, piec, źródło -są za drogie i cały tor także, więc relacja korzyści jest dla mnie niekorzystna.

Edytowane przez xetras
Pokój: 607 (205-też rewelka)

13 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To nie o wygrzanie w piekarniku chodzi albo na kaloryferze 🤔

Nie słyszeć o wygrzewarce do kabli?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To miałem na myśli pisząc ostatni komentarz. Jeśli ktoś kabli nie słyszy, znaczy nie trzymają parametrów, elektrycznie niedopasowane do kolumn, sprzęt jest mało rozdzielczy, ciśnienie atmosferyczne podczas odsłuchu było za wysokie. Miałczyńskiemu zęba wyleczyć dentystka nie mogła, bo zęba miał za twardego. 
Sprzedawcy w sklepie się nie dziwię. Wyczuje naiwniaka, to kilka kompletów wciśnie. Ale po co tutaj takie bajania snuć. Mam wzmacniacz X, kolumny Y. Jaki kabel elektrycznie wpasuje się między X, a Y żeby zmiany były słyszalne. 

Ukryta Zawartość

Gdzieś tu na AS taką widziałem:

Ukryta Zawartość

Bardziej zaawansowana 😉

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Gdzieś tu na AS taką widziałem:

Ukryta Zawartość

Bardziej zaawansowana 😉

A od betoniarki też wygrzewa, żeby beton zrobić dekoracyjny z cementu budowlanego? 😉

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Kostucha napisał:

Tak też myślałem, ale Z nie może między X, a Y. Nie znasz alfabetu? 😀

Znam, ale logika audio jest inna 😁

Ludziska wola zmienić kabel sieciowy niż kolumny 😉

15 godzin temu, Audroc napisał:

...to nie są przypadkowe parametry...

Skoro nie potrafisz wykazać ich związku z brzmieniem to są przypadkowe.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ludziska wola zmienić kabel sieciowy niż kolumny

Ogólnie to jakoś czuje sentyment  w większości do  kupionego sprzętu/kabli itp i dlatego trochę się nazbierało .   Choć czasem trzeba sprzedać by zrobić miejsce . Posiadanie jednego wzmacniacza ,kolumn i źródła  jakoś mnie nie kręci choć na pewno jest wygodne .

2 godziny temu, xetras napisał:

Obiektywnie tylko przypominam, że fizycznie jest jak najbardziej możliwy wpływ zasilania na jakość brzmienia.

Ależ oczywiście!

Pod warunkiem, że "ZASILANIE" rozumiemy nie jako 1,5m przewodnika elektrycznego z wtyczkami!

Zasilanie to zasilacz urządzenia z nadmiarowym frafem, z nadmiarową baterią pojemnosci, z doskonałymi diodami itd. i najlepiej by było, gdyby nie sąsiadował bezpośrednio z elektroniką sygnałową wzmacniacza, czyli był w osobnej obudowie.

32 minuty temu, dzeus67 napisał:

Ogólnie to jakoś czuje sentyment  w większości do  kupionego sprzętu/kabli itp i dlatego trochę się nazbierało .   Choć czasem trzeba sprzedać by zrobić miejsce . Posiadanie jednego wzmacniacza ,kolumn i źródła  jakoś mnie nie kręci choć na pewno jest wygodne .

Generalnie mam tak samo. W ostatnich 20 latach albo i dłużej sprzedałem tylko kolumny kumplowi bo mi żyć nie dawał i małego DACa ifi bo też nalegał.
A tak to mam ileś wzmacniaczy, KD, DACów, CD, magnetofonów, itp.
Na gromadzenie kolumn niestety miejsca brak, chociaż 🤔 miejsce jest ale kobieta się wzbudza 😂.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

... niestety miejsca brak, chociaż 🤔 miejsce jest ale kobieta się wzbudza 😂.

Jeśli wzbudza się w zgodnej fazie, to nienajgorzej 😉

jestem już po testach kabli Chord Clearway X i stwierdzam, że dla mojego systemu to totalna porażka, poczułem zmęczenie dźwiękiem już po 5 min. odsłuchu, a mój słuch domagał się przejrzystości wysokich i średnich tonów oraz uporządkowania basu. Próbowałem jeszcze kilkanaście razy przełączać między zestawami A i B, za każdym razem ból.... Wracam z przyjemnością do moich kabli a la Nordost, które sam zbudowałem, a zrozumiałem ich sens działania dzięki wskazówkom kolegi #audioburak. Pozdro 😀

18 minut temu, fandali napisał:

a zrozumiałem ich sens działania dzięki wskazówkom kolegi #audioburak.

Mógłbyś przybliżyć ich sens działania?

1 minutę temu, fandali napisał:

czytaj kolego forum, może i Tobie będzie dane...

Tak, ten argument do mnie przemawia jak żaden inny😁.

4 godziny temu, iro III napisał:

Ależ oczywiście!

Pod warunkiem, że "ZASILANIE" rozumiemy nie jako 1,5m przewodnika elektrycznego z wtyczkami!

Zasilanie to zasilacz urządzenia z nadmiarowym frafem, z nadmiarową baterią pojemnosci, z doskonałymi diodami itd. i najlepiej by było, gdyby nie sąsiadował bezpośrednio z elektroniką sygnałową wzmacniacza, czyli był w osobnej obudowie.

Przewód z WK ma osobne obudowy na żyły o różnych przekrojach ze sztywnymi dystansami między nimi.

O wpływie elementów i składników nie rozmawiam.

Skoro jesteś teoretykiem fizyki, że to fizycznie niemożliwe ("nie wpływa, fizycznie nie może") to możesz pozostać nim.

Może.

Pzdr.!

50 minut temu, xetras napisał:

Przewód z WK ma osobne obudowy na żyły o różnych przekrojach ze sztywnymi dystansami między nimi.

O wpływie elementów i składników nie rozmawiam.

Skoro jesteś teoretykiem fizyki, że to fizycznie niemożliwe ("nie wpływa, fizycznie nie może") to możesz pozostać nim.

Może.

Pzdr.!

Mowa o tym kabelku

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdania uświadomiły mi, że nie potrzebnie wymieniłem wzmacniacz i kolumny.
Wystarczyło kupić kabelki 😞

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi