Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, haile napisał:

VdH to przeciętny pod względem parametrów kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5.8Ohm/km, mała pojemność, induktancja też będzie w normie. Taki kabel jest nie do usłyszenia, wszelkie wrażenia słuchowe będą autosugestią, pewnie przez ten węglowy marketing i mity o wysokiej rezystancji

Kurczę 33 strona i piszemy dalej...

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

3 minuty temu, haile napisał:

VdH to przeciętny pod względem parametrów kabel

Ukryta Zawartość

5.8Ohm/km, mała pojemność, induktancja też będzie w normie. Taki kabel jest nie do usłyszenia, wszelkie wrażenia słuchowe będą autosugestią, pewnie przez ten węglowy marketing i mity o wysokiej rezystancji

Ten akurat tak bo to kabel „hybrydowy”, nadal oparty na węglowym marketingu, ale węgiel został już tylko jako powłoka, a przewodnikiem jest miedź. Spójrz na starsze przewody VdH gdzie węgiel był faktycznie używany jako przewodnik i ich parametry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Swoją drogą skoro węgiel ma poprawić jakość brzmienia to może jeszcze powinni dopisywać skąd go mają.
Wiadomo, że węgiel węglowi nierówny a i czasami politycznie niepoprawny.

Wiadomix: w kablu węgiel = czarna muza... ale blues czy black metal?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, Drizzt napisał:

Ten akurat tak bo to kabel „hybrydowy”, nadal oparty na węglowym marketingu, ale węgiel został już tylko jako powłoka, a przewodnikiem jest miedź. Spójrz na starsze przewody VdH gdzie węgiel był faktycznie używany jako przewodnik i ich parametry.

daj link do parametrów bo coś mi się zdaje, że takich kabli nigdy nie było, węgiel był zawsze tylko dodatkiem do miedzi w celach marketingowych

5 minut temu, haile napisał:

daj link do parametrów bo coś mi się zdaje, że takich kabli nigdy nie było, węgiel był zawsze tylko dodatkiem do miedzi w celach marketingowych

Może masz rację, myślałem o tych, bo te miałem u siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 minut temu, Drizzt napisał:

Może masz rację, myślałem o tych, bo te miałem u siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ten to już w ogóle niska rezystancja i indukcyjność pewnie też więc gdzie tu jakaś korelacja między parametrami a "brzmieniem"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, haile napisał:

no ten to już w ogóle niska rezystancja i indukcyjność pewnie też więc gdzie tu jakaś korelacja między parametrami a "brzmieniem"

Nie mam pojęcia, mam nadzieję, że nigdzie, a kabel można uznać za normalny, tyle że w przesadzonej cenie i z durnym marketingiem. Jak pisałem, ja w ogóle nie wierzę w swoje wrażenia odsłuchowe jeśli chodzi o kable. Kabel nie powinien nieść ze sobą żadnych wrażeń, poza tym że spełnia swoją rolę.

Węglowy marketing z tego co pamiętam zaczął się od kabli RCA i dopiero potem przeszedł na głośnikowe. W tych RCA chyba faktycznie węgiel był używany jako podstawowy przewodnik. Być może firma miała na tyle rozsądku, żeby w głośnikowych zostawić węgiel już tylko jako marketingowy dodatek.

Ukryta Zawartość

The basic conductor material is Linear Structured Carbon ® (LSC).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

42 minuty temu, Yankes napisał:

a ten dalej to czyta. Święta są, Jezus zmartwychwstał, nie masz nic lepszego do roboty? 😉

7 minut temu, haile napisał:

a ten dalej to czyta. Święta są, Jezus zmartwychwstał, nie masz nic lepszego do roboty? 😉

Przecież to dzień radości a tu jest niezła rozrywka 😁.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nikt jeszcze nie pomyślał o tym że węgiel dodaje czarne tło?

Na pewno pomyśleli o tym marketingowcy VdH i stąd ta cała zabawa przypominająca sięganie lewą ręką do prawej kieszeni.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nikt jeszcze nie pomyślał o tymz że węgiel dodaje czarne tło?

Gdzie na scenie? Miał ją poprawiać🤔
No tak, to ma sens. Na czarnym tle lepiej widać muzyków i wokalistów 😎.

4 godziny temu, Drizzt napisał:

ale węgiel został już tylko jako powłoka, a przewodnikiem jest miedź

Acha, to teraz wungiel robi za "ekran"? 

Czy może "zwalcza" (nieistniejące w paśmie akustycznym) zgubne efekty naskórkowości? 🤣

4 godziny temu, Yankes napisał:

Forumowa Historia pisze się na naszych oczach 🤭 a My jesteśmy pisarzami tejże 🙂

34 minuty temu, iro III napisał:

Acha, to teraz wungiel robi za "ekran"? 

Czy może "zwalcza" (nieistniejące w paśmie akustycznym) zgubne efekty naskórkowości? 🤣

Wungiel jest dobry na wszystko 😊

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, fandali napisał:

taaa... piszecie o dupie Maryny....

Fajna dupa to jest o czym pisać 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 8.04.2023 o 13:57, szymon1977 napisał:

Nauka to jest wykazanie, że Ziemia jest okrągła pomimo, że wyraźnie widać jej płaskość. Nauka tłumaczy też dlaczego dwie identycznle dźwiekowe moga powodawać dwa odmienne wrażenia.

Nie zgadzam się z tymi wrażeniami.

Opowiadałem już kiedyś jak na grupowych odsłuchach gościu usilnie wciskał że muzyka z MP3 gra wyraźnie lepiej od CD bo wysokie są wyraźniejsze....

Nawet jakby mi ktoś skrzynkę postawił to nie przyznałbym że ma prawo mieć taką opinię bo nie ma. MP3 gra słabiej, ma większe zniekształcenia i to jest właśnie o iektywizm. 

Z 2 kabli ten gra lepiej który lepiej wpasuje się elektrycznie w zestaw i tyle. Inna sprawa to jakość przepuszczanego dźwięku która już zależy od czystości miedzi itp. ale to już inny temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Audroc napisał:

Inna sprawa to jakość przepuszczanego dźwięku która już zależy od czystości miedzi itp. ale to już inny temat.

Krótko mówiąc „zawartość miedzi w miedzi”? Ile min. dziewiątek po przecinku, żeby to była miedź o audiofilskim charakterze, w porównaniu do kiepskiej, dobrej, bardzo dobrej i Hiend jakości? 

99,9999999 🤓

2 godziny temu, Audroc napisał:

Nie zgadzam się z tymi wrażeniami.

Możesz się także nie zgodzić z kulistością Ziemii, nie moja to sprawa. Faktów naukowych nie wypada opiniować swoim własnym widzimisię.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Możesz się także nie zgodzić z kulistością Ziemii, nie moja to sprawa. 

Ja się nie zgadzam. Ziemia ma kształt elipsoidy obrotowej. Spłaszczenie przy biegunie wynosi 21 km. Różnica względem promienia równikowego wynosi tyle co wpływ sieciówki na jakość dźwięku 👍🏻

16 minut temu, Kostucha napisał:

Ja się nie zgadzam. Ziemia ma kształt elipsoidy obrotowej. Spłaszczenie przy biegunie wynosi 21 km. Różnica względem promienia równikowego wynosi tyle co wpływ sieciówki na jakość dźwięku 👍🏻

Fakt - kuloziemcy to nienaukowe oszołomy 😉

W dniu 9.04.2023 o 11:59, Yankes napisał:

Kable to bardzo skomplikowany element toru audio 😉.

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Krótko mówiąc „zawartość miedzi w miedzi”? Ile min. dziewiątek po przecinku, żeby to była miedź o audiofilskim charakterze, w porównaniu do kiepskiej, dobrej, bardzo dobrej i Hiend jakości? 

A jak czynnik charakteryzuje "czystość" kabli węglowych audio? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 9.04.2023 o 11:59, Yankes napisał:

Chociażby warto dogłębnie (ewentualnie: napowietrznie 🙂 ) wałkować to jak różnie prowadzenie żyły N jest narzucane przez dostawcę energii na danym obszarze w sieci rozdzielczej najniższych napięć.

N- to potencjał "zerowy", a przepływ jest wzajemny. Oddzielenie PE jest różne.

Przecież widać na modelowych 2 schematach poniżej że jest to kompletnie różne zasilanie z różnie prowadzonymi przewodami: neutralnym i ochronnym i różnie ustalonym punktem neutralnym sieci (danego obszaru) :

Ukryta Zawartość

Góra: TN-C, stopniowo jest zastępowany przez preferowany TN-C-S. Prace trwają.

O "kablach" można dużo skoro i tak ich wzajemne relacje raczej mało kto docenia.

Meteoropatii nie podlegają ale niszczacemu wpływowi środowiska na wyrównanie potencjałów już tak i nikt nie zagwarantuje że potencjał jest faktycznie i realnie wyrównany w obszarze oraz finalnie u użytkownika.

(Wpływ niewyrównania potencjałów to temat akademicki raczej).

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Kable to bardzo skomplikowany element toru audio 😉.

Kompletnie nie doceniasz wpływu  architektury monumentalnej na architekturę umysłów jednostek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, Audroc napisał:

Inna sprawa to jakość przepuszczanego dźwięku która już zależy od czystości miedzi itp. ale to już inny temat.

To nie temat, chyba że do śmietnika.

Jakość dźwięku zależna od czystości miedzi 

Równie absurdalna teza to np.:

Raczej od szumów usznych jest zależna ta czystość miedzi.

Czyli - nie, nie zależy.

Zależy od czego innego.

Jeżeli od A zależałoby B, a po drodze jest i C i D to nie!

B nie zależy od A

Tylko:

B zależy i od A i od C i od D

We wnioskowaniu logika jest konieczna i to ta klasyczna. Nieklasyczna tylko w "filozofiach" potocznych mędrków jest praktykowana, zwykle do skołowania dyskutanta.

Mógłbyś napisać że:

Od szumów usznych zależy czystość miedzi.

Taka sama wartość logiczna jak twojego w/w wnioskowania.

Czyli - zerowa.

20 minut temu, xetras napisał:

Kompletnie nie doceniasz wpływu  architektury monumentalnej na architekturę umysłów jednostek.

Wbrew pozorom doceniam, oczywiście chodzi o ten wpływ na umysły jednostek 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Wbrew pozorom doceniam, oczywiście chodzi o ten wpływ na umysły jednostek 😉.

Na tyle na ile znamTwoje wpisy podchodzisz żartobliwie.

A tak obecnie...

Zaczynamy w kraju sezon burzowy. Czy administrator, energetyk u zarządcy nieruchomości zleca okresowy przegląd np. tego poniżej?

(Zapewne tak)

Ukryta Zawartość

A o prosumenckich instalacjach i ich wahaniach potencjałów tudzież o nierównomiernym obciążeniu faz to nie chcę...

Bo nie chcę komplikować. I tak to niepojęte, że te sieci są zależne.

Byle było szampańsko i zabawnie.

Polewamy się szampanem

musiałem 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xetras napisał:

Zaczynamy w kraju sezon burzowy.

Początek wiosny i lata chyba nie jest krytyczny, gorzej może być na koniec okresu wakacyjnego czyli w sierpniu i we wrześniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi