Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym słysząc czy nie słysząc trzeba pamiętać, że niewielki procent userów

w ogóle wdaje się w tego typu rozważania czy różnicowanie barwy.

Może są zadowoleni, albo też ciągle szukają ( nawet kablami 😉 ) SWOJEGO

dźwięku wydając pieniądze na inne graty i nie doceniając ich wpływu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, rafa napisał:

Oni tylko najglosniej ujadaja niszczac po kolei rozne audio watki.

Ale dobra wiadomosc jest taka ze wyklarowal nam sie "klub gluchelca" 😄 

Pełna "dyplomacja" 

"Ujadają" zasługuje na uznanie 🙄

Ujadają zwykle psy, aż tak Ci się "żyłka" napina, gdy czytasz wpis "sceptyka", to aż taki nerw powoduje? Naprawdę?!

Ja to rozumiem, bo jest pytanie o dobre kable i tak jak w polityce od wielu lat:

jaka tam z pogodą ? pada odpowiedź - gdyby nie pan Tusk to może ...

Zamiast napisać, skoro już musi i ma nerwicę natręctw, że nie zna się,

bo nie rozróżnia i byłoby jasne, że od niego nikt się niczego nie dowie ...

Ale penisa tam wie, a ma najwięcej do powiedzenia w temacie.

Też bym się denerwował ... i używał słów uważanych za nieparlamentarne

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, Uszatek napisał:

Aż wątek się rozwinie. Temat kabli i sporów z tym związanych jest jak pewnie dla każdego znany od wielu lat. Ponad ćwierć wieku temu, kiedy w Polsce coraz więcej osób miało dostęp do nośników CD, tym się zachwycano. Jakość dźwięku względem kasety magnetofonowej była przepaścią. Zachwyt był bezcenny. Nikt o kable się nie spierał, byle ulubione albumy na CD mógł gdzieś kupić. Teraz kiedy mamy CD, streaming, Hiresy jeśli ktoś odróżnia, ludziska w kablach szukają przeskoku podobnego do z CC na CD. Taka próżność.

Widać, że nie poznałeś jeszcze naszego @szymon1977 😉
Spokojnie, wszystko przed Tobą 🙂 .

39 minut temu, iro III napisał:

Uważam, że porównywanie  Astronomii, nawet z jej starodawnymi narzędziami czasów Kopernika ze współczesnym druciarstwem jest ...kosmicznie nieproporcjonalne i nie na miejscu.

Jest nie na miejscu. Doceniam tę uwagę. Nie powinno mieć miejsca mieszanie kogoś tak godnego najwyższego szacunku do jakichś przepychanek na forach nieodbiegających daleko od jakiegoś pudelka.

Edytowane przez Uszatek
53 minuty temu, Uszatek napisał:

Jednak nadal uważam że ankiety, w których nie można dowieść w jakiś teoretyczny sposób pewnych zjawisk czy zagadnień sensu nie mają.

Bez sensu to jest Twoje oczekiwanie od ankiety czegoś innego niż jej funkcja.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@Kalasanty Ciaputko

Sam przeczytaj swój wpis - znaczy że był słyszalny i nic więcej, ale może to

też Ci umyka. Jeśli go było słychać, to każdy odcinek też wprowadza i tyle ...

Proporcjonalnie do długości - stąd pomysł na dzielenie - jak na dwa to można

powiedzieć że psuje dwa razy mniej, niż kabel 5m. Zwykłe rachunki ...

1 minutę temu, Uszatek napisał:

Doceniam tę uwagę.

Dziękuję.

Jednak chodziło mi również o porównanie osiągnieć naukowych w dziedzinie astronomii (nawet tych z czasów Mikołaja) do osiągnięć nauki o 1-2m/b przewodnika elektrycznego, używanego w audio. 🙂

53 minuty temu, xajas napisał:

Celem tej ankiety nie jest udowodnienie ze kablarstwo to zabobony!
Celem tej ankiety jest sprawdzenie ile % forumowiczow nalezy do grona kablarzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co jest zabobonami a co nie, tego nie udowodnisz zadna ankieta

"Kablarzami" to może za dużo powiedziane, ale tymi którym prawa fizyki mówią, że wpływ mogą mieć albo doświadczyli tego na własnych uszach. Co nie oznacza, że żonglują kablami do ZG szukając tego który poskromi 6dB bułę na 60Hz.

3 minuty temu, audioburak napisał:

@Kalasanty Ciaputko

Sam przeczytaj swój wpis - znaczy że był słyszalny i nic więcej, ale może to

też Ci umyka. Jeśli go było słychać, to każdy odcinek też wprowadza i tyle ...

Proporcjonalnie do długości - stąd pomysł na dzielenie - jak na dwa to można

powiedzieć że psuje dwa razy mniej, niż kabel 5m. Zwykłe rachunki ...

I miał go podzielić na 1m odcinki, połączyć ich 5 bo potrzebował 5m?

🤣

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, BlueDot napisał:

Ta ankieta niczego nikomu nie udowodni. Chyba nie sadzicie ze po ogloszeniu wynikow, ci co nie slyszeli zaczna slyszec albo ci co slyszela nagle przestana sie kablami bawic.

Nie czaje po co to komu.

Oczywiście że nie.

Ale jeśli następnym razem skróci znowu kłótnie kablowe o 5 stron to warto 🙂

2 godziny temu, rafa napisał:

Oni tylko najglosniej ujadaja niszczac po kolei rozne audio watki.

Ale dobra wiadomosc jest taka ze wyklarowal nam sie "klub gluchelca" 😄 

No jest w tym prawda. Też o tym pisałem. Tylko w innym wątku 

Ci co kable słyszą w odpowiedzi na 

"Wybrałem taki i taki system ale kabli nie słyszałem więc gram na tych najtańszych z Castoramy" 

Reagują : no i git i temat skończony 

Ale ci co kabli nie slysza na

"Kupiłem ostatnio nowy fajny wzmacniacz i przymierzam się takze do zmiany kabla zasilającego sprawdziłem już trzy modele i najlepiej gra xyz ale może polecicie coś innego" 

Reagują: coś ty daj se spokój. I 3 kolejne strony 😛

1 godzinę temu, Uszatek napisał:

Jakość dźwięku względem kasety magnetofonowej była przepaścią. Zachwyt był bezcenny. Nikt o kable się nie spierał, byle ulubione albumy na CD mógł gdzieś kupić.

Akurat  wtedy dostrzegłem wpływ kabli głośnikowych na dźwięk. Tylko nie było z kim o tym pogadać  . Wrażenie realizmu ,przestrzeni ,piękna muzyki   z sprzętu audio było dla moich rozmówców pojęciem abstrakcyjnym . Liczyło się tylko jak głośno gra, ile  słychać cyk i bum.

Mój polski magnetofon po wymianie polskiej głowicy na Alpsa i korekcie ustawień dorównywał bezproblemowo  płycie cd a nawet po nagraniu było  delikatne odczucie większej przestrzenności muzyki.

W czasach PRL-u zwrot  do sklepu kupionego magnetofonu - po wielu godzinach wyczekiwania w kolejce -z uwagi na kiepską jakość dźwięku i  duży szum, był nie do ogarnięcia przez pana sprzedawcę. Zresztą i tak go nie zwróciłem bo został od ręki w sklepie odkupiony przez osoby które stwierdziły że to im nie przeszkadza, ważne że jest dźwięk.

4 minuty temu, dzeus67 napisał:

Akurat  wtedy dostrzegłem wpływ kabli głośnikowych na dźwięk. Tylko nie było z kim o tym pogadać  . Wrażenie realizmu ,przestrzeni ,piękna muzyki   z sprzętu audio było dla moich rozmówców pojęciem abstrakcyjnym . Liczyło się tylko jak głośno gra, ile  słychać cyk i bum.

Mój polski magnetofon po wymianie polskiej głowicy na Alpsa i korekcie ustawień dorównywał bezproblemowo  płycie cd a nawet po nagraniu było  delikatne odczucie większej przestrzenności muzyki.

W czasach PRL-u zwrot  do sklepu kupionego magnetofonu - po wielu godzinach wyczekiwania w kolejce -z uwagi na kiepską jakość dźwięku i  duży szum, był nie do ogarnięcia przez pana sprzedawcę. Zresztą i tak go nie zwróciłem bo został od ręki w sklepie odkupiony przez osoby które stwierdziły że to im nie przeszkadza, ważne że jest dźwięk.

Do dziś mam: 

Ukryta Zawartość

Po skopiowaniu CD na niego ( warunek dobra taśma ), kumple po kilku przełączeniach nie byli w stanie stwierdzić co gra.
Słyszeli różnicę ale bez wskazania co aktualnie odtwarza. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Uszatek napisał:

Wiemy już, że czerwień nad horyzontem podczas zachodu słońca, nie dowodzi istnieniu piekła. Kopernik „wstrzymał słońce”, oraz to udowodnił.

A jak zerkniesz przez okno to wyraźnie widać, że Ziemia jest płaska - to pokazuje, że obserwacje nie wystarczy poczynić bo trzeba je umieć przeanalizować.

2 godziny temu, Uszatek napisał:

Czego więc dowieść ma taka czy inna ankieta...

Niczego, ankieta ma tylko coś pokazać i ta pokazuje doskonale.

-----

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja tam nie wiem... dość długo zwlekał z oddaniem głosu 😉
Na co czekał?

Ja pier.lę - teoria spiskowa. Co za dno...

-----

2 godziny temu, audioburak napisał:

Poza tym słysząc czy nie słysząc trzeba pamiętać, że niewielki procent userów

w ogóle wdaje się w tego typu rozważania czy różnicowanie barwy.

Myślę, że większość userów w poszukiwanie barwy się wdaje, ale tylko część próbuje to robić kablami.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

A jak zerkniesz przez okno to wyraźnie widać, że Ziemia jest płaska

Tego akurat nie widac. Widac za to az po horyzont 😉

Edytowane przez rafa
blad gramatyczny
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

Tego akurat nie widac. Widac za to az po choryzont 😉

Na horyzoncie jest krawędź 🙂

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Ta ankieta niczego nikomu nie udowodni. Chyba nie sadzicie ze po ogloszeniu wynikow, ci co nie slyszeli zaczna slyszec albo ci co slyszela nagle przestana sie kablami bawic.

Nie czaje po co to komu.

Niektórzy myślą,że fakty można ustalić przez głosowanie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

20 godzin temu, Ajothe napisał:

Wpływ mały, około 10% 😁

Zabrakło w odpowiedziach 15 % 🙂

A tak w ogóle,moim zdaniem fajna ankieta ,prosta i nie trzeba się wysilać myślowo.

45 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jacy niektórzy... tylko jeden 😁.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Powiedziałbym raczej, że oni nie myślą.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A jak zerkniesz przez okno to wyraźnie widać, że Ziemia jest płaska - to pokazuje, że obserwacje nie wystarczy poczynić bo trzeba je umieć przeanalizować.

Przytoczyłem jedno z wierzeń którejś ze starożytnych cywilizacji, odbiegając trochę od tematu. Nie ma to nic wspólnego z płaską ziemią widzianą z okna, a tym bardziej z analizą poczynionych obserwacji.
Co właściwie znaczy Twoje „przeanalizować” w kwestii słyszenia lub nie, wpływu kabli na zmianę brzmienia. Tu raczej jakiś test trzeba wykonać, który nawiasem mówiąc wykonam korzystając z poradnika który dostałem na pocztę. Niczego tam analizować nie trzeba. Żadnych nacisków i próby wpływania na moją ocenę. Zwykły prosty test. Usłyszysz lub nie. 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Na horyzoncie jest krawędź 🙂

Na morskim widać lewitujące żaglowce 🙂

W dniu 13.02.2023 o 15:28, Kalasanty Ciaputko napisał:

Do dziś mam: 

Ukryta Zawartość

Po skopiowaniu CD na niego ( warunek dobra taśma ), kumple po kilku przełączeniach nie byli w stanie stwierdzić co gra.
Słyszeli różnicę ale bez wskazania co aktualnie odtwarza. 

Dobre kaseciaki wracają do łask !

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Czyli co? Wychodzi na to, że tylko 12% to forumowicze niesłyszący kabli, a od lat robią najwięcej zadym na forum pod każdym tematem o kablach.

Edytowane przez Krzysiek B
6 minut temu, Krzysiek B napisał:

Czyli co? Wychodzi na to, że tylko 12% to forumowicze niesłyszący kabli, a od lat robią najwięcej zadym na forum pod każdym tematem o kablach.

No, toś już "błysnął" przenikliwością.

Teraz porównaj sobie ilość czynnych, juz tylko zalogowanych uczestników średnio na dzień, do liczby oddanych głosów.

Zadymy zaś powodują nerwowe rakcje kablarzy na każdy głos rozsądku.

W dniu 13.02.2023 o 15:28, Kalasanty Ciaputko napisał:

Do dziś mam: 

Ukryta Zawartość

Tego niestety nie mam . Policzyłem aktualnie posiadane i wyszło 17 sztuk.

39 minut temu, iro III napisał:

Teraz porównaj sobie ilość czynnych, juz tylko zalogowanych uczestników średnio na dzień, do liczby oddanych głosów.

Trochę wpis skojarzył mi się z tzw ''kreatywną księgowością''  lub naszymi partiami PIS i PO. Jak coś wychodzi nie po naszej linii  to przedstawmy to tak by pasowało do naszej słusznej linii.

Ukryta Zawartość

59 minutes ago, Krzysiek B said:

Pierwsze pytanie w ankiecie moim zdaniem było źle zadane. Sam się zastanawiałem czy dać w odpowiedzi Tak czy Nie bo w jakichś specyficznych warunkach wpływ kabla będzie słychać- np jak jest uszkodzony albo skrajnie źle dobrany. Sam dałem Nie bo uznałem, że chodzi o warunki 'normalne' ale co zrobili inni to nie mam pojęcia.

Co do pozostałych dwóch pytań to najsensowniejsze jest pytanie nr 2 bo w przypadku procentów to ciężko określić co znaczy 1% a co znaczy 50%. Ja zrobiłem sobie takie równanie: 100% = wpływ % kolumn + wpływ % wzmacniacza + wpływ % DAC + wpływ % kabli i z tego mi wyszło 0% dla kabli. Z tego co widzę niektórzy dali tutaj 50% gdzie raczej zinterpretowali to w inny sposób niż ja (no chyba, że u nich faktycznie kable mają większy wpływ niż głośniki ale w to wątpię).

Dobrze by było powórzyć ankietę z dobrze opisanymi pytaniami gdzie nie byłoby możliwości różnej ich interpretacji.

Zaciekawiło mnie to zdanie  "nerwowe reakcje kablarzy na każdy głos rozsądku" 

bo sam mam zdanie przeciwne. To właśnie przeciwnicy kabli powinni

używać nie wiem, może Permetrynę na świerzb paluszków - bo mają

najwięcej do powiedzenia wtedy, gdy nie mają zupełnie nic do powiedzenia 😉 

3 godziny temu, Krzysiek B napisał:

Należy się sprostowanie: zadymy to robią kablofile, że ktoś miał czelność zaproponować racjonalne rozwiązanie problemu będącego przyczyną powstania wątku.

-----

Godzinę temu, Lukas752 napisał:

Dobrze by było powórzyć ankietę z dobrze opisanymi pytaniami gdzie nie byłoby możliwości różnej ich interpretacji.

Już o tym pisałem: ankieta zyskuje wiarygodność gdy kliknięcia i pseudinterpretatorów odpowiadających na inne pytanie od zadanego przepadają w tłumie.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi