Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do salonu 50 m do cięższej muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozważam zakup kolumn do dość sporego salonu. Najlepiej żeby radziły sobie z muzyką metalową jak i łagodniejszą. Rozważam Audio Physic Codex. Po odsłuchu radziły sobie lepiej niż Focal Kanta 3, przynajmniej takie odniosłam wrażenie. Czy są lepsze/tańsze waszym zdaniem opcje? Jaki wzmacniacz można tu rozważać? Myślałam wstępnie o Haiku Sol 4.

Godzinę temu, Wera666 napisał:

Witam.

Rozważam zakup kolumn do dość sporego salonu. Najlepiej żeby radziły sobie z muzyką metalową jak i łagodniejszą. Rozważam Audio Physic Codex. Po odsłuchu radziły sobie lepiej niż Focal Kanta 3, przynajmniej takie odniosłam wrażenie. Czy są lepsze/tańsze waszym zdaniem opcje? Jaki wzmacniacz można tu rozważać? Myślałam wstępnie o Haiku Sol 4.

co do kolumn to mocno bym polecił Triangle np Antal 40th Aniversary a jak budzet pozwoli to Delta Signature. precyzyjne, szybkiem i z głebokim basem  .... ale Haiku Sol 4 hmmm, ja bym radził mocnego i szybkiego tranzystora ktory da ci kontrole basu, wysterowanie, szybkosc np Leema Tucana 2. jakby słychał jazzu to Haiku Sol 4 very ok albo cieply tranzystor jak Musical Fidelity. lampa do metalu to wg mnie nie ten kierunek 

36 minut temu, piotrek7 napisał:

Głośniki za 54 tys zł chcesz łączyć z tym Haiku? Pytasz się poważnie? 

Tak, poważnie. 

11 minut temu, piotrek7 napisał:

To powodzenia 😁

Choć nie spodziewam się go 

Pytam się poważnie. Moja odpowiedź dot. drugiej części twojego pytania.

Proponowałbym posłuchać takich kolumn jak Pylon Jasper 25MKII to dobra opcja do muzyki rockowej i nie tylko i przede wszystkim wybór innego wzmacniacza, wybrany model Haiku w takim klimacie nie zagra dobrze. Popatrz na takie wzmacniacze jak Atoll IN400, Naim Supernait 3, może coś ze wzmacniaczy Gato np. Gato Audio DIA-400S.

Ciekawą opcją będą również Sonus Fabery Olympic Nova III. Zagrają z większą głębią, większym nasyceniem dźwięku i są pięknie wykonane. Musisz jednak pamiętać, że Haiku Sol 4 nie dopasuje się najlepiej do tego brzmienia. Warto byłoby dopłacić do Naim Supernait 2. W przypadku opcji All-in-one warto spojrzeć na Naim Uniti Star. Te wzmacniacze bardzo dobrze zgrywają się z Sonus Faberami. W razie czego zapraszamy do nas na odsłuch 🙂

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

przede wszystkim wybór innego wzmacniacza,

Wyższe modele AP są doskonałymi głośnikami i jak najbardziej warto je przetestować. Nie bez powodu tak dobrze sprawdzają się w muzyce symfonicznej gdzie potęga brzmienia, nagłe zmiany tempa i przestrzeń są kluczowymi cechami. Gramie kapeli metalowej w zestawieniu z takim składem to pikuś. Nawet Sodom przy orkiestrze symfonicznej brzmią jak początkująca kapela gimnazjalistów. Tak więc AP - TAK ale z taką elektroniką jak T+A, Lyngdorf, dzielonki Primare 

Bez podania docelowego budzetu, takie zapytania sa malo sensowne.

To tak, jak by ktos napisal: jakie mam kupic auto

Mogl bym polecic Fiacika za 8.000€ i Bentleya za 200.000€

Wskazówką jest post nr 1

Głośniki - 54 tys

Wzmacniacz - 13 tys.

67 tys za taką kasę można złożyć genialny zestaw na lata (na całe życie?) jeśli wie się czego się chce i zrobi się to z głową

Ja dysponując takim budżetem przeznaczyłbym go na dobre pre (SPL Elector?) i aktywne ATC SCM45A. Z czasem dokupiłbym ATC SCS70 Pro i temat definitywnie zamknięty. Bez względy na odtwarzany gatunek muzyki 

O tak, za ta kase to mozna by zmajstrowac brutalny system.
Podoba mi sie ten powyzszy SPL i alternatywnie Geithainy.

To byly jedne z najlepszych gotowcow, jakie slyszalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Wskazówką jest post nr 1

Głośniki - 54 tys

Wzmacniacz - 13 tys.

67 tys za taką kasę można złożyć genialny zestaw na lata (na całe życie?) jeśli wie się czego się chce i zrobi się to z głową

W tej cenie można już zaszaleć Najważniejsze tylko odsłuchy nic nie kupuj w ciemno 

Tą markę znam niestety tylko z nazwy i przeczytanych w internecie informacji 

Pochodza z dzialki studyjnej.

Slyszalem je na workshopach, super.

Ukryta Zawartość

IMG_4441.thumb.jpg.9671b338ce351751e6c0f684fafdecf8.jpg

W moim innym forum (aktywnw audiofilskie systemy) wiele osob uzywa wlasnie te zestawy

IMG_4445.thumb.jpg.a1fccf43cee661f219d03d789e6d13f9.jpg

IMG_4446.thumb.jpg.42df6953f2c76f8f7799604612d16a9d.jpg

Ale to juz bardzo powazne zabawki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

lampa do metalu to wg mnie nie ten kierunek 

Ja korzystam z tranzystorowej końcówki i lampowego przedwzmacniacza do ciężkiej muzyki 🙂 Taka kombinacja moim zdaniem jest złotym środkiem.

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ja korzystam z tranzystorowej końcówki i lampowego przedwzmacniacza do ciężkiej muzyki 🙂 Taka kombinacja moim zdaniem jest złotym środkiem.

A jakie kolumny grają dla jego?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

To nie znam 🤔

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

👍

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Wskazówką jest post nr 1

Głośniki - 54 tys

Wzmacniacz - 13 tys.

Ja dysponując takim budżetem przeznaczyłbym go na dobre pre (SPL Elector?) i aktywne ATC SCM45A. Z czasem dokupiłbym ATC SCS70 Pro i temat definitywnie zamknięty. Bez względy na odtwarzany gatunek muzyki 

ATC brzmi super. Ciekawe rozwiązanie z aktywnym monitorem i basem osobno. No i wzmacniacza nie trzeba kupować. Ciekawe jakby to zagrało w porównaniu z Audio Physic Codex. Byłam na odsłuchu polskich monitorów Audio Phase Opium 2, brzmiały świetnie...wyglądem przypominały inne ATC. Kwestia gwarancji, ATC dają 6 lat gwarancji, to wiele mówi.

Taka kubatura wymaga dużych kolumn na dużych przetwornikach ale chyba bez subwooferów się nie obejdzie. Do tego jak najlepiej ogarnąć akustykę. 

W dniu 23.02.2023 o 10:32, Wera666 napisał:

Haiku Sol 4

Klasa A (ten Haiku) nie nadaje się do takiej muzyki moim zdaniem. Do metalu i pokrewnych lepiej wydajny wzmacniacz w klasie A/B albo D. Zagra szybciej, z lepszym atakiem i energią. Klasa A to spokój i nasycenie, a do tych gatunków chyba nie do końca o to chodzi 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Klasa A (ten Haiku) nie nadaje się do takiej muzyki moim zdaniem. Do metalu i pokrewnych lepiej wydajny wzmacniacz w klasie A/B albo D. Zagra szybciej, z lepszym atakiem i energią. Klasa A to spokój i nasycenie, a do tych gatunków chyba nie do końca o to chodzi 😉

👍

Jeżeli ktoś ma salon 50 m.kw. do nagłośnienia i parę złotych na wydanie a przy tym lubi lampę to może mógłby się zainteresować głośnikami Klipsch Cornwall IV i wzmacniaczem lampowym na 4 lampach mocy na kanał.

Może to być wzmacniacz lub końcówka mocy na 2x4xEL34 albo też na innych lampach - wtedy coś na lampach KT... od KT88 w górę.

Taki zestaw nadaje się i do metalu i do bluesa. Wzmacniacz ma wtedy moc min. 2x75W na kanał i jest stabilny.

Oczywiście tylko wtedy gdy ktoś naprawdę chce znaleźć coś fajnego do odtwarzania muzyki.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

28 minut temu, bluesboss napisał:

Klipsch Cornwall IV

Właśnie tak sobie słucham muzyczki na moich wystruganych kaszlach [18"+10"+driver 1.4"] i czekałem , czy ktoś przypomni , że są głośniczki większe , niż 8" i efektywności w okolicach 100db/1w/1m .

Skutkiem takiego układu jest fakt , że wystarczy kilka wat , aby osiągnąć SPL , który dla większości proponowanych tu znakomitych firmowych kolumn oznacza SPL max , usmażone cewki i karkasy , lub zdewastowane zawieszenia .

Edytowane przez MV2

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

W metalu najważniejsze cechy moim zdaniem to szybkość, nasycenie, selektywność i kontrola. W momencie zmian tempa system nie może się gubić i być wystarczająco wydajny by po podkręceniu głośności brzmiało wszystko jeszcze lepiej. Również jestem zdania że klasa D to dobry kierunek i spokojnie odnajdzie się zarówno w złożonym metalu jak i łagodniejszych gatunkach. Mając takie możliwości i oczekiwania skupiłbym uwagę przede wszystkim jednak na wzmacniaczu bo to on będzie nadawał rytm, kontrolę i dynamikę całemu systemowi, bowiem to wzmacniacz odpowiedzialny jest za PRAT który akurat w metalu ma nie małe znaczenie. Tego typu zestaw budował bym w oparciu o wzmacniacz MBL Corona C51 lub Gryphon Diablo 120. Innych za przeproszeniem popierdółek w ogóle nie brałbym pod uwagę bo w końcu na tym pułapie jeńców się nie bierze 😎 Potencjalnych kolumn szukałbym i słuchał z jednym z tych wzmacniaczy tak długo aż nastąpiłoby pozytywne zaskoczenie tak duże że ulubione zespoły grałyby dzień i noc 🙂

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Właśnie tak sobie słucham muzyczki na mich wystruganych kaszlach [18"+10"+driver 1.4"] i czekałem , czy ktoś przypomni , że są głośniczki większe , niż 8" i efektywności w okolicach 100db/1w/1m

Chwila chwila
Te 100dB/1W/1m jest troche utopijne.
Taki topowy 18“ osiaga okolo 95dB, i to przy 150-200Hz
A jesli go zlinearyzujesz tak, by osiagnac jakies sensowne 30Hz to pozostanie tylko 85dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4454.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie tak sobie słucham muzyczki na mich wystruganych kaszlach [18"+10"+driver 1.4"] i czekałem , czy ktoś przypomni , że są głośniczki większe , niż 8" i efektywności w okolicach 100db/1w/1m

Chwila chwila
Te 100dB/1W/1m jest troche utopijne.
Taki topowy 18“ osiaga okolo 95dB, i to przy 150-200Hz
A jesli go zlinearyzujesz tak, by osiagnac jakies sensowne 30Hz to pozostanie tylko 85dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4454.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi