Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Koledzy, szukam na szybko wzmacniacza. Rozważam raczej z drugiej ręki wzmacniacze w okolicach 5000. Myślę nad Ca 851, Roksan K3, Musical M5si, Krell S300i. Źródło CXN, kolumny LS50Meta+REL T7i.  Podpowiecie coś?

https://www.audiostereo.pl/topic/161975-szukam-wzmacniacza/

Chodzi o to że nie bardzo mam czas na odsłuchy, Potrzebuję w miarę mocnego wzmacniacza, Wiem że M6si był by najlepszy ale poza budżetem. Gdyby finanse pozwoliły to szukał bym właśnie M6si lub Gato Audio DIA 250. Ale teraz nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki. 

Cześć, gdybyś szukał czegoś nowego, to moim zdaniem lampowce bardzo dobrze zgrywają się z LS50 Meta. Warto rozważyć np. Yaqina MC-100B, czy też MS-30L.
CXN posiada bardzo dobry przedwzmacniacz, dzięki czemu warto pomyśleć o Toppingu LA-90 i używać go jako końcówki mocy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli koniecznie ma być Musical Fidelity to proponuje A300 - dual mono z 2001 roku kosztujący wówczas $1695USD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. sprzedawca jest bardzo rzetelny i odpowiedzialny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

A-S 701 ale niestety nowa i nie wiadomo, czy 2x130 W wystarczy, albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć, gdybyś szukał czegoś nowego, to moim zdaniem lampowce bardzo dobrze zgrywają się z LS50 Meta. Warto rozważyć np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
CXN posiada bardzo dobry przedwzmacniacz, dzięki czemu warto pomyśleć o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i używać go jako końcówki mocy. 

Na lampę jeszcze przyjdzie czas. A w/g Was co zagra najlepiej z Kefami w takim założonym budżecie? Mi najbardziej podoba się K3 i 851A ale żadnego z nich nie słuchałem. 

10 minut temu, audioburak napisał:

A-S 701 ale niestety nowa i nie wiadomo, czy 2x130 W wystarczy, albo

Ukryta Zawartość

Yamaha nawet mi się podoba, ale czy warta jest tych pieniedzy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, fedor napisał:

Witam.

Koledzy, szukam na szybko wzmacniacza. Rozważam raczej z drugiej ręki wzmacniacze w okolicach 5000. Myślę nad Ca 851, Roksan K3, Musical M5si, Krell S300i. Źródło CXN, kolumny LS50Meta+REL T7i.  Podpowiecie coś?

Poczekaj, dołóż i kup Lyngdorfa TDAI-1120. Potrzebujesz wzmacniacza który zszyje monitory z subwooferem a ten Lyngdorf został do tego stworzony wraz z dokładnym systemem pomiaru i kalibracji. Dodatkowo będziesz miał streamer i DAC więc CXN nie będzie potrzebny.

6 minut temu, muda44 napisał:

Poczekaj, dołóż i kup Lyngdorfa TDAI-1120. Potrzebujesz wzmacniacza który zszyje monitory z subwooferem a ten Lyngdorf został do tego stworzony wraz z dokładnym systemem pomiaru i kalibracji. Dodatkowo będziesz miał streamer i DAC więc CXN nie będzie potrzebny.

Dziękuję za poradę, ale tu nie chodzi o to żeby czekać, ja po prostu nie chce wydawać 10tys na wzmacniacz. Kiedyś miałem Leemę Tucana 2 i był to wspaniały wzmacniacz ale teraz trochę zmieniły się priorytety i musi być coś tańszego. A z lyngdorfa myślałem o TDAI 2200 czy jakoś tak.

Edytowane przez fedor
18 minut temu, fedor napisał:

Dziękuję za poradę, ale tu nie chodzi o to żeby czekać, ja po prostu nie chce wydawać 10tys na wzmacniacz. Kiedyś miałem Leemę Tucana 2 i był to wspaniały wzmacniacz ale teraz trochę zmieniły się priorytety i musi być coś tańszego. A z lyngdorfa myślałem o TDAI 2200 czy jakoś tak.

CXN sprzedaj za powiedzmy 3500, dołożysz do 5000 i masz 8500 a za tyle to wytargujesz nową sztukę  TDAI-1120. Odpadnie też kabel sygnałowy który też swoje kosztuje.

3 minuty temu, muda44 napisał:

Odpadnie też kabel sygnałowy który też swoje kosztuje.

£0,99

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Z Yamahą jest teraz jak z Klipschami - jednemu się podoba, a innym nie 😉 

Roli wzmacniacza do napędzenia tego setu z Meta bym nie przeceniał,

ale kto bogatemu zabroni 😉 zresztą zależy jakiego dźwięku się szuka.

Jak ostrzejszego, to o Yamaszce raczej szybko zapomnij ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

Z Yamahą jest teraz jak z Klipschami - jednemu się podoba, a innym nie 😉 

Roli wzmacniacza do napędzenia tego setu z Meta bym nie przeceniał,

ale kto bogatemu zabroni 😉 zresztą zależy jakiego dźwięku się szuka.

Jak ostrzejszego, to o Yamaszce raczej szybko zapomnij ...

Dotychczasowy wzmacniacz był do kefów za słaby, szybko popadały w taką nieprzyjemną kompresję. Myślę że lepszy, mocniejszy wzmacniacz zagra z nimi lepiej. Kefy jakie są takie są, może kiedyś zmienię np na ATC SCM 11.

24 minuty temu, muda44 napisał:

CXN sprzedaj za powiedzmy 3500, dołożysz do 5000 i masz 8500 a za tyle to wytargujesz nową sztukę  TDAI-1120. Odpadnie też kabel sygnałowy który też swoje kosztuje.

Być może było by to dobre rozwiązanie ale nie dla mnie, na razie szukam po prostu lepszego wzmacniacza. Jeśli możesz coś podpowiedzieć z własnego dużego doświadczenia to poproszę. 

Edytowane przez fedor
9 minut temu, fedor napisał:

Być może było by to dobre rozwiązanie ale nie dla mnie, na razie szukam po prostu lepszego wzmacniacza. Jeśli możesz coś podpowiedzieć z własnego dużego doświadczenia to poproszę. 

No i radzę. Wymieniłeś wzmacniacze które znam i nie polecam ich do tego co masz. CXNy i ich różne połączenia z integrami czy końcówkami też znam bo je modyfikuje od lat.

Chyba że rezygnujesz z subwoofera...

Jak nie to 1120 bedzie idealnym rozwiązaniem i w zasięgu ręki. Prądu nie braknie, mi 1120 bez problemu napędzał Focale Aria 948 więc te maluchy rozerwie  😉

No i masz możliwość ustawienia brzmienia pod siebie czego nie dadzą Tobie wzmacniacze które wymieniłeś a na których czasu na odsłuchy nie masz. Zresztą w zasadzie każdy inaczej gra i do czego innego powinien być dobrany.

Kupisz integrę i szybko tu wrócisz 😉 

A jaki był za słaby - to primo i secundo - czy to na pewno wina wzmacniacza ...

W końcu 13 cm woofer w Meta to nie mocarz ... a i zasługa kopułki.

Sabaj A30A. Za 2250 kupisz nowy. Napędza KEF idealnie. I świetna integracja subwofera z kolumnami. CXN połączysz po COAX. 

Możesz też wziąć końcówką mocy Audiophonics na Hypex Ncore. CXN będzie robił za przedwzmacniacz. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, muda44 napisał:

Chyba że rezygnujesz z subwoofera...

Nie pozbędę się suba bo mam kiepską akustykę i do du... miejsce odsłuchowe gdzie basu nie ma wcale. Dopiero z subem jako tako jest. 

Kupisz integrę i szybko tu wrócisz 😉 

Może jednak na jakiś czas wystarczy. Wszystko jest kwestia czego kto oczekuje. Może rzeczywiście LSy wymagały by zmiany też ale na razie muszą zostać. 

24 minuty temu, audioburak napisał:

A jaki był za słaby - to primo i secundo - czy to na pewno wina wzmacniacza ...

W końcu 13 cm woofer w Meta to nie mocarz ... a i zasługa kopułki.

Audiolab 6000. A może to rzeczywiście wina kolumn, już sam nie wiem.

Ja jestem przeciwnikiem subwoofera w stereo ale jak już ma być to trzeba sprzęt żeby go dobrze zszyć z monitorami. Trzeba być też świadomym że subwoofer rozciągnie bas ale nie da większej stopy na basie bo to jest pasmo obsługiwane przez monitory. Owszem, w lyngdorfie możesz odciąć niski bas z monitorów np poniżej 80Hz odciążając je więc ta stopa będzie nieco lepsza i basu będzie więcej niż gdy monitory będą grały całym pasmem mając jednak na uwadze że to malutkie kolumny i nie oczekuj od nich możliwości dużych kolumn podłogowych. Do kiepskiej akustyki masz tu system pomiarowy który też dużo pomoże i korekty pasma...

Tego nie da analogowy wzmacniacz stereofoniczny a po sprzedaży CXNa masz na nowego Lyngdorfa.

Tyle z mojej strony w temacie

Edytowane przez muda44
21 minut temu, fedor napisał:

A może to rzeczywiście wina kolumn, już sam nie wiem.

Do KEF trzeba mocnego wzmacniacza. Nie pomyliłeś się. I to dobrej jakości by wyciągnąć z kolumn wszystko. 

Zobacz Sabaja - spełnia wszystkie warunki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To rzeczywiście porównanie "takie sobie" - Yamaha 2 x 130 i Audiolab 2 x 70

a mają do czynienia z 3 Ohm LS Meta: i dokładnie nie wiadomo, jak reagują

na małe obciążenia, choć już Yamaha dla A-S 701 podaje dla 2 Ohm 290 W ...

3 godziny temu, Piopio napisał:

Do KEF trzeba mocnego wzmacniacza. Nie pomyliłeś się. I to dobrej jakości by wyciągnąć z kolumn wszystko. 

Powiedziałeś wszystko i nic: żadne kolumny nie pokażą co potrafią ze wzmacniaczem o zbyt małej mocy, nawet kolumienki dołączane do zestawów micro.

3 godziny temu, audioburak napisał:

To rzeczywiście porównanie "takie sobie" - Yamaha 2 x 130 i Audiolab 2 x 70

Różnica nie jest tak duża jak mogłoby się wydawać, wszak do 2x wyższego ciśnienia akustycznego (głośności) potrzeba 10x więcej mocy.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Sabaj A30A. Za 2250 kupisz nowy

To cena z cłem i podatkiem, czy oszukujemy i liczymy na farta?

1 hour ago, szymon1977 said:

To cena z cłem i podatkiem, czy oszukujemy i liczymy na farta?

Przy wyborze z Niemiec to cena ze wszystkim. Niekoniecznie oznacza że wyślą go z Niemiec ale chińczyki tak pokombinują żeby nie trzeba było dopłacać. Ale za to dłużej czekać 🙂

2 godziny temu, ferszcik napisał:

Przy wyborze z Niemiec to cena ze wszystkim

Stosunek parametry i wyposażenie do ceny bezkonkurencyjny, ciekawe jak z jakością.

Jesli z DSP, z pomiarami, korekcja, DIRAc, integracja subwoofera, streaming, bla bla bla, to popatrz na MiniDSP SHD Power

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi