Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw streamer + kolumny + ?? do 15k pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, kilkanaście lat temu otrzymałem na tym forum pomoc w wyborze pierwszego studenckiego zestawu stereo. Wtedy padło na używany wzmak Rotel RA-930ax oraz kolumny podłogowe Eltax liberty 5+, które są ze mną do dziś i byłem z nich bardzo zadowolony. Obecnie grają głównie stream Tidala przez głośnik amazon echo dot (tak wiem…) lub winyle z Rega Planar 3 z fabryczną wkładką. I z zestawu tylko gramofon chciałbym zostawić, reszta do wymiany. 

Czas w końcu na upgrade! 

Budżet: ok 15000zł

Cele: łatwa obsługa streamingu przez iPhone/iPad - w przyszłości może również Qobuz; kompaktowość - mam mało miejsca na wiszącej szafce RTV - ciężkie, wielkie klocki nie wchodzą w grę. Muzyka to głównie elektronika, jazz, trochę rocka i pokrewnych. 
Grać to będzie w salonie z kuchnią ok 24m - pytanie czy podstawkowce wystarczą do takiego metrażu?

Tu gdzie mieszkam mam możliwość odsłuchów w top-hifi, fajnie jakby propozycje sprzętu były tam dostępne.

Myślałem o minimalistycznym zestawie: 

bluesound powernode + kolumny bowers & wilkins 707 s2/s3+ CD Teac pd301.

spodobało mi się brzmienie bowersów. Muszę jeszcze przesłuchać 705 S2 bo mam możliwość. 

Co do CD od Teaca - podoba mi się bo jest niewielki 😄 wiele nie będę od CD wymagać, kolekcję kompaktów mam niewielką i raczej nie planuję jej szeroko powiększać, stawiam na winyle jako nośnik fizyczny. 

Nie mam pomysłu na przedwzmacniacz gramofonowy - pomóżcie bo obecnie używam wbudowanego w mój wzmacniacz ale podobno gramofony Regi dobrze brzmią z preampami Regi więc może iść w taki zestaw?

do tego akcesoria jak listwa zasilająca np taga harmony, interkonekty, podstawki pod kolumny - chciałbym się wyrobić do 15k pln ze wszystkim. Pytanie czy do zestawu w tej cenie jest sens pchać się właśnie np w listwę za ok 500zł? A może wymienić wkładkę w gramofonie?

Mam też obawy czy wybór Powernode to nie będzie niepotrzebne zamknięcie się na dalszy upgrade. Może lepiej po prostu streamer Node i do tego jakiś osobny wzmacniacz? Z drugiej strony przekonuje mnie kompaktowość takiego rozwiązania. Brzmienie Powernode + Bowersy 707 s2 bardzo mi się spodobało. 
Nie siedzę w hifi i obecna mnogość rozwiązań (np Roon) trochę mnie przerasta 😄 pomóżcie, rozważę wszelkie propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/162056-zestaw-streamer-kolumny-do-15k-pln/

Cześć, moim zdaniem w tym budżecie możesz mierzyć wyżej z elektroniką. Świetnym wyborem na All-in-one jest między innymi Cambridge Evo 75. Poza nim warto też spojrzeć na Primare I15 Prisma oraz Quada Artera Solus Play, który posiada od razu wbudowane CD. 

Jako kolumny, jeśli mają to być podstawkowe, to na pewno warto zwrócić uwagę na Buchardty P300. Powinny sobie poradzić w 24 metrach. Z innych podstawek warte uwagi są m.in. Focal Vestia No1 oraz KEF R3, które mamy w bardzo dobrej cenie. Z podłogowych uważam, że warto byłoby spojrzeć w stronę Pylon Audio Sapphire 25 oraz Acoustic Energy AE309

W kwestii przewodów spójrz na Ricable — bardzo ładne, dobrze wykonane i brzmiące kable. Do końca miesiąca jest na nie promocja 🙂

Zapraszamy do kontaktu, na pewno uda się coś zrobić z cenami, a odsłuchy nie będą problemem, bo sprzęt można zawsze wypożyczyć 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na pewno zrezygnuj z CD. Zgraj je na komputerze do .flac, otaguj i wrzuć na NAS lub dysk podłączony do streamera. 

BS Node 130 jest dobry na start, ma wyjście USB, coax, do podłączenia lepszego DAC. Pozostanie Ci 12000 zł na wzmacniacz i kolumny. Za taką kwotę można wybrać coś naprawdę ładnie grającego wg twoich preferencji i akustyki pomieszczenia.

B&W 705 to zupełnie inna liga i gabaryty niż 707 i te kolumny potrzebują zdecydowanie lepszej elektroniki niż Powernode. 

Warto ich posłuchać (jeśli małe gabaryty elektroniki) z Nadem M10: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-nad-m10-v2-bowers-wilkins-705-s3.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam serdecznie, kilkanaście lat temu otrzymałem na tym forum pomoc w wyborze pierwszego studenckiego zestawu stereo. Wtedy padło na używany wzmak Rotel RA-930ax oraz kolumny podłogowe Eltax liberty 5+, które są ze mną do dziś i byłem z nich bardzo zadowolony. Obecnie grają głównie stream Tidala przez głośnik amazon echo dot (tak wiem…) lub winyle z Rega Planar 3 z fabryczną wkładką. I z zestawu tylko gramofon chciałbym zostawić, reszta do wymiany. 

Czas w końcu na upgrade! 

Budżet: ok 15000zł
Cele: łatwa obsługa streamingu przez iPhone/iPad - w przyszłości może również Qobuz; kompaktowość - mam mało miejsca na wiszącej szafce RTV - ciężkie, wielkie klocki nie wchodzą w grę. Muzyka to głównie elektronika, jazz, trochę rocka i pokrewnych. 
Grać to będzie w salonie z kuchnią ok 24m - pytanie czy podstawkowce wystarczą do takiego metrażu?

Tu gdzie mieszkam mam możliwość odsłuchów w top-hifi, fajnie jakby propozycje sprzętu były tam dostępne.
Myślałem o minimalistycznym zestawie: 
bluesound powernode + kolumny bowers & wilkins 707 s2/s3+ CD Teac pd301.
spodobało mi się brzmienie bowersów. Muszę jeszcze przesłuchać 705 S2 bo mam możliwość. 
Co do CD od Teaca - podoba mi się bo jest niewielki  wiele nie będę od CD wymagać, kolekcję kompaktów mam niewielką i raczej nie planuję jej szeroko powiększać, stawiam na winyle jako nośnik fizyczny. 
Nie mam pomysłu na przedwzmacniacz gramofonowy - pomóżcie bo obecnie używam wbudowanego w mój wzmacniacz ale podobno gramofony Regi dobrze brzmią z preampami Regi więc może iść w taki zestaw?
do tego akcesoria jak listwa zasilająca np taga harmony, interkonekty, podstawki pod kolumny - chciałbym się wyrobić do 15k pln ze wszystkim. Pytanie czy do zestawu w tej cenie jest sens pchać się właśnie np w listwę za ok 500zł? A może wymienić wkładkę w gramofonie?
Mam też obawy czy wybór Powernode to nie będzie niepotrzebne zamknięcie się na dalszy upgrade. Może lepiej po prostu streamer Node i do tego jakiś osobny wzmacniacz? Z drugiej strony przekonuje mnie kompaktowość takiego rozwiązania. Brzmienie Powernode + Bowersy 707 s2 bardzo mi się spodobało. 
Nie siedzę w hifi i obecna mnogość rozwiązań (np Roon) trochę mnie przerasta  pomóżcie, rozważę wszelkie propozycje.
Chyba bym darował sobie zakup CD i zainwestował w lepsze kolumny. To powinno fac odczuwalna różnicę in plus.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂

10 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, moim zdaniem w tym budżecie możesz mierzyć wyżej z elektroniką. Świetnym wyborem na All-in-one jest między innymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Poza nim warto też spojrzeć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który posiada od razu wbudowane CD. 

Jako kolumny, jeśli mają to być podstawkowe, to na pewno warto zwrócić uwagę na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Powinny sobie poradzić w 24 metrach. Z innych podstawek warte uwagi są m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które mamy w bardzo dobrej cenie. Z podłogowych uważam, że warto byłoby spojrzeć w stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cambridge Evo 75 bardzo mi się spodobał ale słyszałem o awaryjności. Muszę przesłuchać 😉 Quad Artera Solus Play - na papierze mega, ma wszystko nawet CD ale co do aplikacji sterującej to podobno zostawia wiele do życzenia a łatwość i stabilność aplikacji to dla mnie priorytet. Podobna sprawa z Primare I15 Prisma.

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to zupełnie inna liga i gabaryty niż 707 i te kolumny potrzebują zdecydowanie lepszej elektroniki niż Powernode. 

Warto ich posłuchać (jeśli małe gabaryty elektroniki) z Nadem M10: 

Ukryta Zawartość

Ten Nad M10 V2 też bardzo mi się spodobał, ma wejście phono więc odpada zakup przedwzmacniacza gramofonowego.

Edit: NAD M10 v2 nie ma wejścia phono tylko to NAD c399 je ma.

Problemem zarówno z Cambridge Evo 75 jak i Nad M10 V2 jest to, że raczej ciężko będzie się utrzymać w budżecie 15k 😄

1 godzinę temu, TomekB166 napisał:

Na pewno zrezygnuj z CD. Zgraj je na komputerze do .flac, otaguj i wrzuć na NAS lub dysk podłączony do streamera. 

BS Node 130 jest dobry na start, ma wyjście USB, coax, do podłączenia lepszego DAC. Pozostanie Ci 12000 zł na wzmacniacz i kolumny. Za taką kwotę można wybrać coś naprawdę ładnie grającego wg twoich preferencji i akustyki pomieszczenia.

Opcja zgrywania płyt odpada, głównie z lenistwa 😉 kiedyś tak robiłem, rip CD przy pomocy EAC i potem puszczanie komputerem z foobar2000 przez DAC audiotraka. No ale fakt, odtwarzacz CD to jest coś co przynajmniej na obecną chwilę mogę sobie darować, kiedyś może dokupię.

Podsumowując:

Jakie konfiguracje wzmak/kolumny polecacie przesłuchać?

Wzmacniacze, które obecnie biorę pod uwagę:

BS Powernode (najtańszy), Cambridge Audio Evo 75, Nad M10 V2, Nad C399 + karta BluOS, Nad C368 + Karta BluOS (wersja bardziej budżetowa), Lyngdorf TDAI 1120 (z uwagi na Room Perfect - mam niepoprawialną akustykę w salonie)

Kolumny brane pod uwagę:

Bowers & Wilkins 705 S2, Bower & Wilkins 707 S2, KEF R3, Burhardt P300, Elac Solano BS 283, Elac Vela.

Brzmienie jakie lubię to raczej jasne, szczegółowe, lubię słyszeć przestrzeń w muzyce 😉

Nikt nie polecał Powernode... nie wykluczam go bo on na pewno zmieści się w budżecie 😄 ale będę negocjował ceny droższych klocków 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Andru161
Teraz, Andru161 napisał:

Ten Nad M10 V2 też bardzo mi się spodobał, ma wejście phono więc odpada zakup przedwzmacniacza gramofonowego.

nie ma

1 minutę temu, Andru161 napisał:

Bowers & Wilkins 705 S2, Bower & Wilkins 707 S2

s2 to już praktycznie historia, aktualna seria to s3

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie ma

Ups 🤐 coś mi się pomieszało...

Edit:

To Nad c399 ma wejście gramofonowe

Edytowane przez Andru161
22 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:
24 minuty temu, Andru161 napisał:

Bowers & Wilkins 705 S2, Bower & Wilkins 707 S2

s2 to już praktycznie historia, aktualna seria to s3

Ale jedne i drugie są u Was w outlecie 😉

U mnie lekarstwem na tragiczną akustykę był Lyngdorf i polecę go każdemu kto też ma takie problemy. Bo można kombinować z wzmacniaczami, kolumnami, ustawieniami ale to się nie kończy bo podstawowy problem nie zostanie rozwiązany. 

Także @Andru161 musisz rozszerzyć budżet i wziąć pod uwagę Lyngdorfa :)

1 godzinę temu, Andru161 napisał:

Ale jedne i drugie są u Was w outlecie 😉

to szybki temat i ostatnie sztuki, stąd mój komentarz 😉

2 godziny temu, Andru161 napisał:

tak i do Nad C399 jest już moduł BluOS-D z Dirac. Tam  nie pasuje ten zwykły.

www.tophifi.pl

„Nie mam pomysłu na przedwzmacniacz gramofonowy - pomóżcie bo obecnie używam wbudowanego w mój wzmacniacz ale podobno gramofony Regi dobrze brzmią z preampami Regi więc może iść w taki zestaw?”

Dobry przedwzmacniacz gramofonowy masz w PMA-1700ne. W 1600ne chyba tez.

Jak masz IPAD-a to moze kup wzmacniacz z DAC i zrob jak ja, czyli kabel 5m bezposrednio do DAC. Dlugi kabel nie ogranicza ruchow a dzieki temu nie ma ograniczen dla plikow hi-res. Ja akurat slucham z apple music. Streamer zawsze mozna dokupic, tylko po co jak wszystko zalatwia IPAD 😎

Zdjęć nie podeślę bo nie mam a jeszcze się nie wprowadziłem do nowego mieszkania 😄 natomiast miejsca między kolumnami to będzie może max na 2 metry, siedzę pod samą ścianą ok 2,5 metra od kolumn a na ścianie za mną czyli na przeciwko jednej z kolumn jest około metrowej szerokości lustro wysokie od podłogi do sufitu. A i jedna z kolumn będzie musiała stać w samym rogu pokoju max 0,5m od szklanych drzwi na taras. Jak będę miał fotki i rzuty to podeślę. Nawet myślałem o jakieś modernizacji akustycznej ale widziałem kilka takich realizacji i były dla mnie nie do przyjęcia jeśli chodzi o dizajn mieszkania… 

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:
3 godziny temu, Andru161 napisał:

tak i do Nad C399 jest już moduł BluOS-D z Dirac. Tam  nie pasuje ten zwykły

A Nad c368 jest kompatybilny z kartą BluOS z DIRAC czy tylko tą bez DIRAC? Nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji

Godzinę temu, kraq napisał:

Jak masz IPAD-a to moze kup wzmacniacz z DAC i zrob jak ja, czyli kabel 5m bezposrednio do DAC.

Za wszelką cenę chce uniknąć kabli na wierzchu 😉 dlatego tez poważnie rozważam Kef r3 bo mają standy dedykowane z wewnętrznym prowadzeniem przewodów co bardzo do mnie przemawia. 

22 minutes ago, Andru161 said:

A i jedna z kolumn będzie musiała stać w samym rogu pokoju max 0,5m od szklanych drzwi na taras. 

A z drugiej strony otwarta przestrzeń? To już masz brak jakiejkolwiek symetrii akustycznej i szału z dźwiękiem nie będzie :)

To , komurka na rowery ?

Gdzie , Ty będziesz mieszkać ? W tranwaju ? 

Ja pi... , co za budownictwo !!! 

Marantz 612 lub 7000N i monitory .

Piękne pokolenie 🙂

To połowa kwoty , reszta na leczenie 🙂

9 minut temu, max720 napisał:

To , komurka na rowery ?

Piękne pokolenie 🙂

A Ty zainwestuj w lekcje ortografii 😉

Co do warunków autora wątku - każdy ma jakieś ograniczenia i trzeba sobie radzić. Dzisiejsze otwarte przestrzenie w mieszkaniach kompletnie nie są do audio.

25 minut temu, max720 napisał:

To , komórka na rowery ?

Gdzie , Ty będziesz mieszkać ? W tramwaju ? 

Piękne pokolenie 🙂

2 godziny temu, max720 napisał:

To , komurka na rowery ?

Piękne pokolenie 🙂

2 godziny temu, ferszcik napisał:

A z drugiej strony otwarta przestrzeń? To już masz brak jakiejkolwiek symetrii akustycznej i szału z dźwiękiem nie będzie 🙂

Na tyle mnie na razie stać ale powoli ciułam na 250m2 willę z osobnym pokojem odsłuchowym 😁

poniżej wklejam schemat salonu, nie jestem inżynierem, rysowane w paint 😝

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7000N a do niego Polk Audio R200 i ew. jakiś CD z niższej serii Marantza.

Zakładam tu oczywiście, że szafka RTV ma wystarczającą głębokość

na te graty czyli 40 cm + 😉  Jakby co - taniej będzie zmienić szafkę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak jak napisali wyżej, warunki lipa. (mam podobnie chociaż odległości trochę większe) i bez DSP niestety wiele nie osiągniesz. Będziesz się tylko bujał z różnymi wzmacniaczami żeby coś poprawić ale to wiele nie zmieni.

Jeśli to sprzęt z topa to polecam bowersy serii 7 nadal z rotel. Nie słuchałem s14. 

Ewentualnie bardzo lubiane przezemnie chyba nawet bardziej od bowersa elaci carina lub vela z nad m10.

Jeśli poza topem

To Cambridge Evo 75 z kef R3

Cabasse abyss z monitor audio gold 100 lub elac vela 403.

Masz kilka na prawdę ciekawych systemów do wyboru. Polecam odsłuch w salonie potem w domu przed finalna decyzja 

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem wcale nie ma tragedii. Wrzućcie swoje pokoje, kto ma idealny rozkład? 10% szczęśliwców? Mam na myśli normalne mieszkanie i ustawienie sprzętu w pokoju dziennym a nie w jakiejś audio pieczarze😉

Pomysł Piotra na NAD M10 z Elacami moim zdaniem bardzo trafiony i na taki zestaw w Topie będziesz miał lepszą cenę, niż na oddzielnie kupowane klocki.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

No u mnie było bardzo daleko od jakichkolwiek norm związanych z umiejscowieniem kolumny. Kino spoko bo nawet prosta kalibracja sobie z tym radziła.

Audyssey i ypao.

Przystało całość uciekała mi w lewą stronę i zdecydowanie bardziej słyszałem tą kolumnę gdyż stała w rogu.

Zastosowałem absorbery apamy i jak ręką odjął. To były jeszcze czasy kiedy sami sprzedawali swoje produkty i cena była niższa.

Byłem zadowolony choć wiedziałem że scenę w głąb nie uzyskałem takiej jakiej powinienem.

Kompromisy. 

Ukryta Zawartość

i tyle w temacie

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 26.03.2023 o 06:24, tomek11 napisał:

Pomysł Piotra na NAD M10 z Elacami moim zdaniem bardzo trafiony i na taki zestaw w Topie będziesz miał lepszą cenę, niż na oddzielnie kupowane klocki.

Albo dołożyć do Nad M10 v2 z Elac Vela 403, albo w budżecie mieści się z Solano BS283. Te zestawy grają mięciutko z niezłą głębią, detal też jest no i jak na gabaryty kolumn potrafią także się odezwać na basie. 

www.tophifi.pl

Dzięki za odpowiedzi 🙂 w przyszłości na pewno chciałbym skorzystać z profesjonalnej adaptacji akustycznej w salonie.
Póki co jestem po kilku odsłuchach. Elac vela - totalnie mi nie podeszły, za ciemne dla mnie chociaż scenę ładnie budowały. Przesłuchałem Bowersy 705 s2 i bardzo mi się spodobały. Ładnie brzmiały z heglem h95, ale dopiero jak podłączono je do rotela a14 mkii to się zauroczyłem 😁
 póki co ten zestaw to mój faworyt, a zamiast streamera chyba postawię Roon Core na terminalu i podłączę bezpośrednio do wzmacniacza. 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

i tyle w temacie

Naprawdę poważnie rozważałem zakup kolumn aktywnych, ale trochę słuchanie winylu przekonwertowanego do cyfry i z powrotem do analogu traci swój urok 😉 chociaż nie mówię, że brzmienie 😄 

NAD m10 v2 - chyba będzie już ponad budżet, w tych 15k pln chciałbym zmieścić się już ze stendami, kablami, jakąś listwą np Taga. Nie chce wydać 15k na same kolumny ze wzmakiem 😛

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi