Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, Pewex1988PL said:

a jak lampa się spisuje na dziś i ile ma godzin ?

Szczerze to ostatnio praktycznie nic nie oglądam i nawet nie wiem ile jest na liczniku. Pamiętam, ze podczas jakiegos filmu pojawiło się lekkie migotanie lampy co zazwyczaj oznacza zblizający się koniec ale pozniej migotanie ustąpiło. Ogolnie nie jestem zadowolony z zakupu, bo mam wrazenie, ze podobną "jakosc" miałbym z lampy z aliexpress za 100zł 😉 jak przyjdzie jesienno-zimowa aura to pewnie znowu zacznę więcej oglądac. Teraz wolę wyjsc na miasto, poki jeszcze ladna pogoda.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, brewka87 napisał:

U mnie po wymianie lampy pojawił się cichy, jednostajny pisk. Najprawdopodobniej jest to dzwięk z ballastu (przetwornicy zasilającej lampę). U mnie pomogło przełączenie mocy lampy z normal na high aczkolwiek jest to bardziej obejscie problemu niż jego rozwiązanie.

A dlaczego ten ballast piszczy? Jest za bardzo obciążony, czy za mało? Czy może jest inny powód? Chętnie dotrę do sedna problemu.....

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

4 hours ago, Nurek said:

A dlaczego ten ballast piszczy? Jest za bardzo obciążony, czy za mało? Czy może jest inny powód? Chętnie dotrę do sedna problemu.....

Tego nie wiem. Jestem elektronikiem ale nie zagłębiałem się w ten problem, bo to wymagałoby rozebrania projektora aby dostac się do ballastu i wykonania pomiarów roznych napięc i prądów. Podejrzewam, ze lampa ma trochę inne napięcie przy ktorej pracuje i inaczej obciąza przetwornicę, stąd ten pisk. Ta dziedzina elektroniki jest mi raczej obca dlatego nawet nie podejmowałem próby głębszej analizy tego zagadnienia. Tak czy inaczej ewidentnie problemem jest lampa, bo na starej (oryginalnej mimo, ze juz ciemnej od zuzycia) pisku nie było.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 24.09.2023 o 10:07, Gmow1977 napisał:

@hank może opisz szerzej doświadczenia z lampami z tego sklepu....

Jak długo wytrrzymują te lampy?Jaki przebieg od wymiany do wymiany ?

Czy jest różnica w jakości /jasności ? Jak szybko następuje degradacja ?

Czy coś "gwizda " w czasie projekcji?

Opisz trochę.Myślę ,że warto ...bo różnica w cenie jest spora...😉

Po każdej wymianie różnica jakości znacząca w porównaniu do żarówki świecącej na poziomie 2000h,przy takich przebiegach przeważnie wymieniam.Żadnych gwizdów czy piszczenia nie zaobserwowałem a jestem uczulony na takie anomalia. Przy zakupach żarówek USHIO trzeba trochę uważać gdyż podróbek jest masa,ale można je w miarę łatwo wychwycić.Sam przed zakupem prosiłem o zdjęcie dokładnie tej  żarówki którą dostane.Tutaj macie temat na AV forums odnośnie tych żarówek i identyfikacji podróbki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś kupiłem żarówkę do mojego X500 na aliexpress,wygląda jak oryginalna dopóki nie zapoznasz się z tematem z linku powyżej:) Do dziś lezy w pudełku bo nie miałem odwagi jej zamontować do mojego proja.Mogę odsprzedać komuś odważnemu za pare złotych:)

Co do piszczenia ballastu po zmianie żarówki to bym nie ryzykował dłuższym użytkowaniem.Jak koledzy pisali wcześniej na moje jest to spowodowane złym napięciem żarówki,wykonaniem bez norm czy kontroli.Obciążone kondensatory takie dźwięki mogą powodować,ale to tylko moje domniemanie.Tak czy siak nie powinno mieć to miejsca przy nowej żarówce.Co będzie z upływem godzin pracy jak jej parametry będą się pogarszać? Sami sobie odpowiedzcie.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hank
  • 2 tygodnie później...

Patrząc wstecz, około pół roku minęło, gdy założyłem ten temat. Jak ten czas szybko leci. Ile wrażeń i emocji przez te pół roku miałem. 

Jakoś tak - na dniach minęło 1000 h. To może warto i fotografię, na tą malutką rocznicę wrzucić 🙂

Jak na razie nadal bez zmian. Wszystko jest ok. Nadal jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Jager napisał:

Patrząc wstecz, około pół roku minęło, gdy założyłem ten temat. Jak ten czas szybko leci. Ile wrażeń i emocji przez te pół roku miałem. 

Jakoś tak - na dniach minęło 1000 h. To może warto i fotografię, na tą malutką rocznicę wrzucić 🙂

Jak na razie nadal bez zmian. Wszystko jest ok. Nadal jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

No proszę 😉

Brawo Ty 👍

I nic nie piszczy?

Ukryta Zawartość

4 minutes ago, burz said:

Komentarz nie na miejscu i chamski.

2 minutes ago, STELVIO said:

No nie mów, że jeszcze Cię to dziwi. U tego osobnika.

Ukryta Zawartość

Panowie, o ktorym komentarzu piszecie? Hmm

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, burz napisał:

Komentarz nie na miejscu i chamski.

Tytułem wyjaśnienia: To moje podsumowanie wypowiedzi forumowicza, która już została przez moderację usunięta.

Edytowane przez burz
37 minutes ago, burz said:

Tytułem wyjaśnienia: To moje podsumowanie wypowiedzi forumowicza, która już została przez moderację usunięta.

Tak wlasnie myslalem. Nawet sie domyslam ktorego uzytkownika 😉

panowie jako ze tu jest spore grono ludzi znajacych sie na projektorach mam tradycyjne pytanie czy warto zainteresowac sie  projektorem jvc x 900 obecnie dalej mam potome uhd 51 

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

Jak na tą chwilę projektor jvc x7900 jest jednym z najlepszych. Bez dwóch zdań. I to już któryś raz z rzędu. Nawet jako staruszek.

9 godzin temu, Repugnant napisał:

panowie jako ze tu jest spore grono ludzi znajacych sie na projektorach mam tradycyjne pytanie czy warto zainteresowac sie  projektorem jvc x 900 obecnie dalej mam potome uhd 51 

Jeżeli masz przygotowane pomieszczenie pod proja to X 900  połozy na kolana optome.Ja w dobrej kondycji kupisz JVC to będziesz mega zadowolony.

dziekuje za odpowiedzi.wlasnie z tym przygotowaniem pomieszczenia to troche kiepsko za ekranem czarna sciana  ale sufit i sciany jasne.co prawda zazwyczaj filmy ogladam wieczorem lub w nocy jak jest juz ciemno ale to chyba za bardzo nie pomaga:)jeszcze jedno pytanie jaka powinna byc rozsadna cena takiego projektora wiem ze na to sklada sie wiele rzeczy ale choc orietacyjnie.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

Ja również nie czuje potrzeby wymiany na cokolwiek innego, używam go przy ARL w średnio zaadoptowanym pomieszczeniu i jestem zadowolony. Jaskini nie mam zamiaru robić i przy ARL zostaje z tym że upgrade na wersję RS

Jedyne co mnie wq.. przy tym projektorze to mozolna praca HDMI i przesłona, którą na szczęście przy ARL można śmiało wyłączyć.

Ja zawsze patrzę na kontrast natywny projektora. Moj X90 nie ma dynamicznej przesłony ale natywny (wg producenta) kontrast to 120 000:1. Nowsze modele osiągają np 400 000:1 ale za pomocą przesłony przy natywnym kontrascie 10x mniejszym. Co prawda nie widziałem zadnego JVC z dynamiczną przesłoną ale obawiam się, ze efekt "pompowania" obrazu byłby dla mnie widoczny. Przesłonę pewnie wyłączyłbym przy pierwszej projekcji i zostałoby 40 000:1 dlatego nie czuję potrzeby przesiadki na cos nowszego 🙂

Oczywiscie 40k:1 kontrastu natywnego to bardzo duzo.

W poprzednim HD350 było "jedynie" 30k:1 i obraz był bardzo dobry jak dla mnie chociaz ciut za ciemny.

1 hour ago, STELVIO said:

Na olx jest pare x7900. Jeśli o taki chodzi.

czy x900 to to samo co x7900??

X 900 to model z serii x 500/700/900 z roku 2014.Z eshift 3 bez HDR.

X 700 to starszy brat x 7900

Edytowane przez hank
2 hours ago, hank said:

X 900 to model z serii x 500/700/900 z roku 2014.Z eshift 3 bez HDR.

X 700 to starszy brat x 7900

dziekuje

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Co prawda nie widziałem zadnego JVC z dynamiczną przesłoną ale obawiam się, ze efekt "pompowania" obrazu byłby dla mnie widoczny.

Oglądając film tego nie czujesz ale jak trafisz na scenę typu "białe napisy na czarnym tle" to dostrzegasz działanie przesłony, która po prostu psuje biel. Dlatego przy ARL mam przepiękną zarówno czerń jak i biel.

Edytowane przez fetek
39 minut temu, STELVIO napisał:

Ja zawsze ustawiam ciemniejsze napisy. Nie lubię białych. Przeważnie ciemno szare mam.

Tych w filmie nie zmienisz 🙂

to był tylko przykłąd, fakt scena gdzie zdecydowanie dominuje czerń, ciężko takie trafić a jak już są to nie koniecznie widać ten defekt.

Coś jak hot spot przy arl, na jednolitym tle widać w filmie nie przeszkadza.

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi