Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Niby tak ale jakby na liczniku bylo np 150h to mozna podejrzewac, ze ktos go zresetowal niedlugo przed sprzedazą proja. Skoro bylo 1300 i siedziala w nim oryginalna lampa to mozliwe ze tyle bylo faktycznie "nastukane" 😁 ja tam zazwyczaj z gory nie zakladam, ze ktos mnie chce oszukac 😉

Przed zmianą lampy miał 1300 godzin. Projektor ma dziewięć lat, ile razy i kiedy był ostatni raz resetowany licznik godzin pracy lampy nie dojdę, aktualnie ma 20 godzin 😄

Może w jakimś menu serwisowym jest informacja o całkowitym przebiegu? Kupiłem kiedyś projektor Sanyo i według sprzedawcy oraz licznika miał około 2500h ale kiedy wszedłem w menu serwisowe okazało się, że ma blisko 10000h.

No tak ale jesli ktos zmieniał lampę i włozył oryginał, to zapewne nie bawił się w kombinowanie z licznikiem tylko zresetował przy wymianie.

1 minute ago, przmor said:

Może w jakimś menu serwisowym jest informacja o całkowitym przebiegu?

Z tego co wiem, jvc tego nie zlicza.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Panowie. Coraz bardziej korci mnie wymiana lampy na oryginalną od JVC i mam pewien dylemat. W tym wątku wielokrotnie padła juz nazwa HCX jako dostawcy oryginalnych lamp do projektorow JVC, natomiast na stronie JVC 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako oficjalny dystrybutor na Polskę widnieje firma Elco-Exim

Ukryta Zawartość

Czy powyzsza firma prowadzi sprzedaz lamp do projektorów JVC? Wysłałem zapytanie ale trochę dziwi mnie fakt, ze wczesniej nigdzie nie widziałem wzmianki o tej firmie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja tą firmę kojarzę. Wydaje mi się, że była o niej mowa ale na forum HDTVPolska.com Ręki sobie nie dam obciąć.
A u Ciebie już czas na lampę? To ile ona ma na liczniku?

13 minutes ago, STELVIO said:

A u Ciebie już czas na lampę? To ile ona ma na liczniku?

Jeszcze swieci. Ostatnio rzadko włączałem projektor i mam wyswiecone jedynie 135h ale po wpisach kolegi @mati2431 zacząłem się powaznie zastanawiac nad wymianą. Lampa po wymianie zrobiła efekt wow ale juz w tej chwili mam wrazenie ze jest ciemno (albo moje oczy się przyzwyczaiły).

Moze te chinskie podrobki są tak wysrubowane, ze swiecą jasno tylko przez kilkadziesiąt godzin.  Sam juz nie wiem. W piątek oglądałem mecz z grupką znajomych i niektorzy twierdzili ze ciemny obraz. Pamiętam, ze po wymianie lampy obraz az raził w oczy przy jasniejszych scenach. No chyba, ze poczekam az @mati2431 trochę wyswieci swojąod HCX i zda relacje 😉

Dostałem dziś odpowiedź z firmy Elko-Exim. Nie ukrywam, ze kwota za lampę "lekko" mnie zszokowała 😉

"Dzień dobry,

lampa na stanie magazynowym, jej koszt to 3617zł brutto/szt.

Pozdrawiam / Best regards"

Cena lampy PK-L2210U dwa razy wyzsza niż w HCX. Oczywiście dla mnie zaporowa ale zastanawia mnie skąd taka roznica w cenie? Pojawia się pytanie, czy ktoś mnie chce naciągnąć w Elko-Exim, czy tez w HCX sprzedają jakieś nieoficjalne lampy? Rozumiem jakby to było 200-300zł roznicy ale tu cena jest dokładnie 2x wyzsza.

W HCX ta sama lampa (teoretycznie) kosztuje 1799zł... masakra jakas. Juz się naciąłem na lampę za 500zł, jak sobie pomyslę, ze ta za 1799 tez mogłaby byc nieoryginalna to az włos się jezy na głowie 😮

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Juz się naciąłem na lampę za 500zł, jak sobie pomyslę, ze ta za 1799 tez mogłaby byc nieoryginalna to az włos się jezy na głowie 😮

To pomyśl sobie jeszcze, że to może być ta sama "oryginalność" w lampie za 1799,- zł i tej za 3617,- zł. Swoją drogą ciekawe skąd taka kwota.

Fajnie jest kupować sprzęt audio i video w Polsce, mieć swoich znajomych lub nawet mniej lub bardziej zaprzyjaźnionych dealerów i sprzedawców.

Tylko czy za ten komfort i bezpieczeństwo zakupów w Polsce trzeba płacić haracz w wysokości dwukrotności ceny?

Czy dlatego, że chcę moje pieniądze zostawić w Polsce, legalnie zapłacić polskiemu sprzedawcy to mam płacić podwójnie? Jedną połowę w wysokości ceny europejskiej za produkt, który kupuję a drugą połowę za co? Za towarzystwo, za usługę? Jaką usługę? Lichwy czy ku..stwa?

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Ale obaj sprzedawcy są w Polsce.
Obie lampy są sprzedawane jako oryginalne.
Tym bardziej dziwi taka różnica w cenie....
Może im się coś pomyliło z tą ceną...

12 minutes ago, bluesboss said:

To pomyśl sobie jeszcze, że to może być ta sama "oryginalność" w lampie za 1799,- zł i tej za 3617,- zł. Swoja droga ciekawe skąd taka kwota.

No własnie to mnie nie napawa optymizmem. Przyznam, ze dla mnie wydanie prawie 2000zł na oryginalną lampę to spory wydatek ale dwukrotnosc tej ceny to juz jest jakas abstrakcja. Ja rozumiem, ze moj projektor kiedys kosztował sporo kasy ale niebardzo rozumiem skąd az taka cena za lampę do starego modelu. Przeciez w budowie lampy nie ma kosmicznych technologii. Wiadomo, drozszy projektor, drozsza lampa ale ponad 3600zł za lampę, ktora moze mi paść po np 4 miesiącach to juz przesada. Myslałem aby się "szarpnąc" na oryginał za 1800 ale obawiam się, ze to tez moze byc ładniejsza podrobka skoro u autoryzowanego dilera na Polskę taka lampa kosztuje lekko ponad  3600.. 

9 minutes ago, RAF77 said:

Obie lampy są sprzedawane jako oryginalne.
Tym bardziej dziwi taka różnica w cenie....
Może im się coś pomyliło z tą ceną...

Nie wiem co o tym myśleć. To nie jest 200zł tylko dwa razy tyle co w HCX. Juz nawet patrzyłem na stronie de.jvckenwood.com aby kupic w Niemczech ale nie mają tak starej lampy ( PK-L2210U ) na swojej stronie.  Mają lampy do nowszych modeli.

Edytowane przez brewka87

20 minut temu, RAF77 napisał:

No to nie mam pytań 😉

HCX sprzedaje w europejskiej cenie. Zerknąłem na szybko i np. Niemcy sprzedają za 399 - 429,- Euro i ta cena 1799,- zł się zgadza. Natomiast za co i dlaczego Elco-Exim chce ponad 3600,- zł to jest zagadka.

Zerknij jeszcze na to:

Ukryta Zawartość

a to oni z DE:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

3 minutes ago, bluesboss said:

HCX sprzedaje w europejskiej cenie. Zerknąłem na szybko i np. Niemcy sprzedają za 399 - 429,- Euro i ta cena 1799,- zł się zgadza. Natomiast za co i dlaczego Elco-Exim chce ponad 3600,- zł to jest zagadka.

Hcx za 1799 ale wedługnstrony JVC nie jest to oficjalny dystrybutor. Pomyslalem, ze jak juz kupowac drogą lampę to z pewnego, oficjalnego zródła ale za tą "przyjemnosc" liczą sobie jak za dwie lampy.. 

Jeszcze przychodzi mi do głowy, ze w Polsce mało się sprzedało tych projektorów, a tym bardziej oryginalnych lampmi być moze Elko-Exim ma jakies lezaki magazynowe sprzed 10 lat w niezmienionej cenie, gdy DLA-X90R kosztował około 40 000pln... to mogłoby miec nawet sens, bo wtedy 3600zł to jest niecałe 10% ówczesnej ceny projektora. Na dzisiejsze czasy cena jest absurdalnie wysoka, bo przeciez ten projektor się zestarzał technologicznie i nawet nowy, nieuzywany nie byłby tyle warty 😉

Ze strony JVC, która podałeś w DE wynika, że visunext jest oficjalnym dealerem JVC i tam masz po polsku wyżej link i różne ceny lamp - dwa zamienniki i jeden oryginał. Zapytać i zakupić;)

E-Mail: [email protected] - Tel: 68 479 40 02

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bluesboss

2 minutes ago, bluesboss said:

Ze strony JVC, która podałeś w DE wynika, że visunext jest oficjalnym dealerem JVC i tam masz po polsku wyżej link i różne ceny lamp. Zapytać i zakupić;) E-Mail: [email protected] - Tel: 68 479 40 02

Ukryta Zawartość

Jak wybrałem Polskę, to pojawił się tylko wspomniany Elko-Exim.. dzięki, napiszę do nich.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Bo HCX był chyba jakieś dwa albo trzy lata temu oficjalnym dystrybutorem na Polskę! Wiem bo sam od nich kupowałem RS1000 i dali niższą cenę niż w DE gdzie w tedy kosztował 5,999€ a ja dałem 24 tys zł

Co nie zmienia sytuacji…! Stać Cię na proja klasy JVC/Sony to i stać Cię na jego serwis… to samo z Autami mam BMW i raz chciałem przyoszczędzić i kupiłem tarcze od TRW, po 6 tys km biły jak skurwy…n i kupiłem ORI i po 200 tys km nic… aż do wczoraj…Znów założyłem ORI, koszt 6 tys zł przeliczając z Euro ale mam przód, tył, ręczny, czujniki, płyn hamulcowy wymieniony i spokój na kolejne 5 lat…

7 minutes ago, Stary200 said:

Stać Cię na proja klasy JVC/Sony to i stać Cię na jego serwis…

No ale o czym Ty piszesz. My tu rozmawiamy o tym, ze cena lampy u dystrybutora jest 2x wyzsza niz w HCX. W dodatku jesli lampa 10 lat temu kosztowała powiedzmy 3800, to chyba dzisiaj mogłaby byc juz sporo tańsza skoro jest to lampa do modelu, ktory został dawno temu wycofany z produkcji. Ja rozumiem, ze ceny lamp do produkowanych całkiem niedawno lampowych modeli JVC mogłyby oscylowac w tych kwotach ale lampa do "dziadka"  sprzed ponad 10 lat? 😉

@bluesboss

Znalazłem na ich stronie lampę za 1600zł, podobno oryginał

Ukryta Zawartość

Tylko pytanie czy faktycznie oryginałem jest, bo cena lepsza nic w HCX... poszukam opini w necie o tym sklepie, chociaz serwis "lampoprojekt" tez miał dobre oceny w sieci, a jak widac sprzedają buble 😉

Ukryta Zawartość

W dniu 20.11.2023 o 21:50, brewka87 napisał:

Jeszcze swieci. Ostatnio rzadko włączałem projektor i mam wyswiecone jedynie 135h ale po wpisach kolegi @mati2431 zacząłem się powaznie zastanawiac nad wymianą. Lampa po wymianie zrobiła efekt wow ale juz w tej chwili mam wrazenie ze jest ciemno (albo moje oczy się przyzwyczaiły).

Moze te chinskie podrobki są tak wysrubowane, ze swiecą jasno tylko przez kilkadziesiąt godzin.  Sam juz nie wiem. W piątek oglądałem mecz z grupką znajomych i niektorzy twierdzili ze ciemny obraz. Pamiętam, ze po wymianie lampy obraz az raził w oczy przy jasniejszych scenach. No chyba, ze poczekam az @mati2431 trochę wyswieci swojąod HCX i zda relacje 😉

Brewka, dostałeś taki sam zamiennik jak ja od Pana z wawy, uwierz mi na słowo że ori świeci w trybie low tak jak ten zamiennik w trybie high. Co do oryginalności znalazłem na forum w us jak wygląda ori żarówka z modułem i to co dostałem z hcx jest identyczne, pudełko, żarówka jak i moduł zatem potwierdza to oryginalność produktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na swoją dostałem rzekomo 200zł upustu, pisz, może uda się za 1600zł wyrwać. Jak nie będziesz widział różnicy względem obecnej to zwrócisz, żaden problem 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mati2431
W dniu 21.11.2023 o 20:26, brewka87 napisał:

No ale o czym Ty piszesz. My tu rozmawiamy o tym, ze cena lampy u dystrybutora jest 2x wyzsza niz w HCX. W dodatku jesli lampa 10 lat temu kosztowała powiedzmy 3800, to chyba dzisiaj mogłaby byc juz sporo tańsza skoro jest to lampa do modelu, ktory został dawno temu wycofany z produkcji. Ja rozumiem, ze ceny lamp do produkowanych całkiem niedawno lampowych modeli JVC mogłyby oscylowac w tych kwotach ale lampa do "dziadka"  sprzed ponad 10 lat? 😉

@bluesboss

Znalazłem na ich stronie lampę za 1600zł, podobno oryginał

Ukryta Zawartość

Tylko pytanie czy faktycznie oryginałem jest, bo cena lepsza nic w HCX... poszukam opini w necie o tym sklepie, chociaz serwis "lampoprojekt" tez miał dobre oceny w sieci, a jak widac sprzedają buble 😉

Biorąc pod uwagę Twoje przebiegi lampy, aby mieć 100 %, że kupuję oryginał. Kupiłbym oryginał od oficjalnego dystrybutora na Polskę.

Będziesz miał 100 % pewności, że masz oryginalną lampę, którą będziesz prawdopodobnie używał ponad 10 lat ?

HCX z tego co pamiętam, nigdy nie był oficjalnym importerem na Polskę... Jednakże ponieważ konglomerat JVC nie miał w projektorach żadnego importera. 

HCX, z tego co mi się wydaje, prowadził  tzw. import równoległy. Właśnie z tego powodu, że JVC dział projektorów, nie interesował nasz malutki rynek.  I dlatego HCX podjął się tego importu prywatnie. 

Stąd w sumie, mój wniosek jest w tej chwili taki, że nie wiem czy HCX oferuje oryginalne lampy. Czy też, czy pochodzą one z oficjalnego  źródła. Różnica w cenie jest co najmniej dziwna. Budzi wątpliwości. Bo nie wydaje mi się, by oficjalny dystrybutor, zgodził by się, na taki dumping cen. I walkę cenową z inną firmą, która wchodzi w kompetencje jego uprawnień gwarancyjnych choćby.

Dodatkowo. Kilka lat temu, jak byłem w HCX, pytając o nowy projektor JVC i ewentualne naprawy gwarancyjne. To poinformowano mnie, że przywożę projektor do nich i oni naprawiają. Ale zrozumiałem z ich wypowiedzi, że mają jakiegoś magika, który robi to dla nich. W związku z czym nie odsyłają do naprawy do producenta czy coś.

Z drugiej strony może HCX nadal się zaopatruje prywatnie i prowadzi prywatny serwis i naprawy gwarancyjne we własnym zakresie ?

Tylko nie chce mi się wierzyć, że oficjalny dystrybutor by coś takiego tolerował. Raczej by działał od razu po objęciu oficjalnej dystrybucji, by odciąć HCX od oficjalnego źródła dostępu do projektorów, lamp czy części zamiennych.

A może HCX ma stare zapasy lamp z czasów swojego importu ?

Tak sobie przypominałem, że w sprzęcie stereo był czas gdy było w kraju naszym dwóch równoległych importerów tej samej elektroniki. Z oficjalnego źródła.

Jak jest teraz ?

To są moje domysły tylko. I mam z zakupów w HCX same dobre wspomnienia. Zarówno obsługa przedsprzedażowa i po zawsze wiedzieli co i po co. Także polecam tam zakupy. A jak jest konkretnie z JVC - to tego nie wiem. Spekuluję tylko.  

Może zadzwoń do HCX i dopytaj o co chodzi ?

Niejasne to wszystko.

Ukryta Zawartość

W dniu 21.11.2023 o 20:03, bluesboss napisał:

Ze strony JVC, która podałeś w DE wynika, że visunext jest oficjalnym dealerem JVC i tam masz po polsku wyżej link i różne ceny lamp - dwa zamienniki i jeden oryginał. Zapytać i zakupić;)

Ukryta Zawartość

Zwróć tylko jeszcze uwagę, że

Typ gwarancjiBringIn-Service

Czyli w razie awarii.

Kontaktujesz się bezpośrednio z producentem lampy, projektora ?

Tak a pro po, ktoś tu wcześniej pisał, że tylko oryginały sprzedaje dystrybutor.

A ty wyraźnie widać. że oficjalny dystrybutor oferuje: dwa zamienniki i jeden oryginał. 

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jeden pomysł.

Skontaktuj się z Maciej Koper z skalibruj.pl

Ma chyba największe doświadczenie z lampami do JVC w Polsce.

Może on, rzuci nieco światła, na to co ma w ofercie HCX - bardzo dobrze się znają z nimi a co oficjalny dystrybutor ?

Podczas kalibracji  projektorów JVC widział najwięcej różnych lamp. Zarówno " zamienników jak i oryginałów "

Może on coś nam poleci sprawdzonego ? 

33 minuty temu, Jager napisał:

Zwróć tylko jeszcze uwagę, że

Typ gwarancjiBringIn-Service

Czyli w razie awarii.

Kontaktujesz się bezpośrednio z producentem lampy, projektora ?

Tak a pro po, ktoś tu wcześniej pisał, że tylko oryginały sprzedaje dystrybutor.

A ty wyraźnie widać. że oficjalny dystrybutor oferuje: dwa zamienniki i jeden oryginał. 

Oficjalny dystrybutor oferuje dwa zamienniki i jeden oryginał? Gdzie? Jak? Nie rozumiem. Daj linki.

Edytowane przez mati2431
W dniu 21.11.2023 o 20:03, bluesboss napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie za wskazowki. Według oficjalnej strony JVC dystrybutorem na Polskę jest tylko Elco-Exim. Niemieckim dealerem jest między innymi wspomniana firma visunext, która ma w Polsce swoją filię o ktorej pisał @bluesboss. Są jednak pewne roznice pomiędzy dystrybutorem, a sprzedawcą. Visunext ma atrakcyjną cenę lampy ale ewentualna reklamacja moze sprawić problemy.

2 hours ago, Jager said:

Biorąc pod uwagę Twoje przebiegi lampy, aby mieć 100 %, że kupuję oryginał. Kupiłbym oryginał od oficjalnego dystrybutora na Polskę

Nie oglądam często ale oficjalny dystrybutor woła za lampę ponad 3600zł. Dla mnie to zbyt drogo nawet jak za oryginał 😉

1 hour ago, Jager said:

Skontaktuj się z Maciej Koper z skalibruj.pl

Ciekawy pomysł. Nie planuję profesjonalnej kalibracji proja (chociaz chciałbym bardzo 😋) i nie wiem czy w takiej sytuacji Maciej będzie chciał zabierać głos w temacie ale zapytać nie zaszkodzi.

Pj x7900 mam od nowosci kupiony w HCX i skalibrowany, mam naswiecone 2270 godzin(jeszcze nie ma dramatu), tez planuje zakup lampy z ,,HACEIKSA,, w przyszlym miesiacu, cena za lampe to srednia europejska, napisane ze orginal, nie dorabialbym teori spiskowych.

Uwazam ze sklep by raczej nie ryzykowal te 500zl na reklamacje, ryzyko z tym zwiazane, renome itd.

Dostalem potwierdzenie mailem zwrotnym ze lampa to orginal.

Pozdrawiam

11 godzin temu, Jager napisał:

Ukryta Zawartość

Burdel mają na stronie, w tańszym zamienniku piszą że sprzedawana jest żarówka oryginalna w zestawie zamiennikiem modułu, zdjęcia wszędzie takie same. Zamienniki które sprzedają można taniej kupić na amazon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opinie: słabiej świeci o 30% względem oryginalnej żarówki, przestała działać po 200h, straciła jasność po niecałych 500 godzinach pracy. Oryginalna żarówka, czyli najdroższa pozycja u nich na stronie wskazuje oryginalny produkt - ean pokrywa się z tym na stronie kenwoodstore.

W dniu 20.11.2023 o 21:50, brewka87 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytaj opinie ludzi, to ten sam zamiennik sprzedawany na visunext. Oryginalna żarówka, czyli najdroższa pozycja u nich na stronie wskazuje oryginalny produkt - ean pokrywa się z tym na stronie kenwoodstore. Nie może tylko chińskie zamienniki 1. słabiej świecą, 2. nie działają czasami od "nowości", przestają działać po krótkim przebiegu, 3. nie zgadzają się temperaturą barwową balansu bieli względem oryginalnego żarnika, 4. mogą uszkodzić balast projektora przez inne napięcie. Nie jest to mój wymysł tylko to wszystko znajdziesz w opiniach na amazon/ebay i z doświadczeń ludzi na avsforum.com. Na początku też myślałem tak jak Ty, hcx chce mnie orznąć, przyślą chinola w drożej cenie, nic bardziej mylnego, oryginalny zestaw swoje kosztuje - 400 usd po za granicami.

28 minut temu, darulok napisał:

Pj x7900 mam od nowosci kupiony w HCX i skalibrowany, mam naswiecone 2270 godzin(jeszcze nie ma dramatu), tez planuje zakup lampy z ,,HACEIKSA,, w przyszlym miesiacu, cena za lampe to srednia europejska, napisane ze orginal, nie dorabialbym teori spiskowych.

Uwazam ze sklep by raczej nie ryzykowal te 500zl na reklamacje, ryzyko z tym zwiazane, renome itd.

Pozdrawiam

Dokładnie tak jest. Sam otrzymałem oryginalny produkt, identyczny jak na kenwoodstore, kilka stron wcześniej pisałem że hcx wysłał mi oryginalny produkt wrzucając jego nagrania żeby zobaczyli czym różni się od taniego zamiennika a oni dalej drążą, w końcu tak wydrąży że kupi z innego źródła chiński badziew za wysoką cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mati2431

Nie zdziwiłbym się jakby właśnie ten sklep/przedstawiciel jvca miał wygórowaną cenę. Bo "jest jedyny słuszny".
Ja tam też wierzę w HCX

55 minut temu, darulok napisał:

Pozdrawiam

11 godzin temu, brewka87 napisał:

Ja mam wyświetlone na dziś 1560 h. 

darulok - jak będziesz nosił się z zamiarem zakupu nowej lampy to w sumie też bym dołączył do zakupu. Może na dwie lampy jakiś rabat dadzą 🙂 Także koniecznie się odezwij, w tym temacie, jak wyrazisz chęć zakupu nowej lampy w HCX.

Może ktoś jeszcze z forumowiczów zastanawia się czy to już nie pora wymienić lampę w swoim projektorze ?

brewka87 - może warto zaryzykować i też może jakiś rabat jeszcze jak trzy lampy kupimy jednorazowo - coś dodatkowo oszczędzisz ? Taki prawie hurt 😉 

W sumie kupuję trochę na zapas, ponieważ liczę ;), że jeszcze choć z 500 h wyświetlę na tej lampie co mam. A sam projektor jeszcze parę lat podziała.

Ale jestem ciekaw czy zobaczę różnicę w stosunku do tego co mam. mati2341 pisze, że jest ogromna różnica, na jego projektorze i lampie. A i innym użytkownikom tej serii projektorów, takie info się przyda na przyszłość.

13 godzin temu, brewka87 napisał:

Dzięki Panowie za wskazowki. Według oficjalnej strony JVC dystrybutorem na Polskę jest tylko Elco-Exim. Niemieckim dealerem jest między innymi wspomniana firma visunext, która ma w Polsce swoją filię o ktorej pisał @bluesboss. Są jednak pewne roznice pomiędzy dystrybutorem, a sprzedawcą. Visunext ma atrakcyjną cenę lampy ale ewentualna reklamacja moze sprawić problemy.

Nie oglądam często ale oficjalny dystrybutor woła za lampę ponad 3600zł. Dla mnie to zbyt drogo nawet jak za oryginał 😉

Ciekawy pomysł. Nie planuję profesjonalnej kalibracji proja (chociaz chciałbym bardzo 😋) i nie wiem czy w takiej sytuacji Maciej będzie chciał zabierać głos w temacie ale zapytać nie zaszkodzi.

Visunext ma taką samą cenę lampy oryginalnej jak hcx więc nie wiem jaką atrakcyjność ceny masz na myśli, jeśli względem elco-exim to faktycznie cena jest atrakcyjna 😄
Jest jeszcze strona www.projektory-lampy.pl maja żarówki do większości modelu projektorów, w tym do Twojego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozycja markowa lampa bez modułu jest rzekomo oryginalna, piszę rzekomo bo nie jest oryginalna tak jak gwarantują, wysłali zdjęcie i różni się od oryginału ale też nie jest to taka sama żarówka którą otrzymaliśmy od Pana z wawy, przetestować możesz, w ciągu 14 dni można dokonać zwrotu do ich siedziby w Czechach. Żeby się nie okazało że próba oszczędności skończy się na wydaniu 1200zł za dwa kiepskie zamienniki + 1700zł ori.

Wrzucam Ci zdjęcia wszystkich trzech żarówek dla porównania. Zdjęcia zamiennika sygnowanego jako oryginał ushio ze strony projektory-lampy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytasz skąd wiem że te podróba, jest wiele różnic, napis MADE IN CHINA zamiast USHIO CHINA, zamienione kolejność oznaczeń, numer seryjny w innym miejscu, w innym miejscu mocowanie przewodu zasilającego, środek żarnika ma żółtą obwódkę co w oryginalne wygląda całkowicie inaczej. Znajdziesz tą żarówkę do kupienia za granicą podpisaną jako żarówka zamienna w kwocie 150 usd.

Zdjęcia żarówki od Pana z Warszawy który mnie oszukał łżąc że wysyła taką samą żarówkę jak oryginalna i nie ma sensu dopłacać bo będę miał to samo w niższej cenie ha ha ha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brak otworów na cyrkulacje powietrza, podrobiony numer seryjny, także MADE IN CHINA zamiast USHIO CHINA, z tyłu dziwne oznaczenie, projektor świrował piszcząc, jasność była taka sama jak na żarówce na której w menu miałem przepracowane 1300h, taką samą żarówkę kupisz na aliexpress za 61zł:

Ukryta Zawartość

Poniżej dla porównania zdjęcia oryginalnej żarówki otrzymanej z hcx:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz moją reakcje na obraz po uruchomieniu na oryginalnej żarówce, ciężko mi siebie czymś zaskoczyć a tutaj cieszyłem się jak małe dziecko, dawno nie miałem takich emocji 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś szukał do X7900/RS540, to wysłałem zapytanie do HCX o podanie numeru EAN lampy (PK-L2615UG). Dostałem w odpowiedzi numer: 5711783361343, czyli wszystko wskazuje na oryginał.

Cena: 2195zł

Jak będzie jakaś akcja zbiorcza zakupu lamp, to mnie też dopiszcie, rabat zawsze mile widziany 😉 

Edytowane przez Jay22
1 minutę temu, Jay22 napisał:

Wysłałem zapytanie do HCX o podanie numeru EAN lampy (PK-L2615UG) do JVC RS540. Dostałem w odpowiedzi numer: 5711783361343, czyli wszystko wskazuje na oryginał.

Jak będzie jakaś akcja zbiorcza zakupu lamp, to mnie też dopiszcie, rabat zawsze mile widziany 😉 

Ze 3 stówy na sztuce opuszczą jak zbierzecie się w 3-4 osoby 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi