Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, JVC 4K napisał:

Właśnie dlatego mam RS2100 idealny stosunek niezbyt wygórowana cena w porównaniu do 3100, 4100 a laser na pokładzie + chip DILA gwarantują super obraz.

Nie kojarze czy juz widzialem ale czy moglbys sie podzielic zdjeciami swojego set up-u?

13 godzin temu, darulok napisał:

Lasery ''górooom''

Szczególnie jak zacznie świecić o połowę słabiej lub w ogóle po zakończeniu gwarancji 😄 Wymiana podobna do kosztu zakupu nowego urządzenia, surprise 😄 

Mati, to było z przymrużeniem oka 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 5.07.2024 o 02:19, JVC 4K napisał:

Właśnie dlatego mam RS2100 idealny stosunek niezbyt wygórowana cena w porównaniu do 3100, 4100 a laser na pokładzie + chip DILA gwarantują super obraz.

Ta, widziałem ostatnio NZ7 = RS2100 w całkowicie zaciemnionym pokoju. Bez obrazy ale niezła kiszka w porównaniu do mojego x7900.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ta, widziałem ostatnio NZ7 = RS2100 w całkowicie zaciemnionym pokoju. Bez obrazy ale niezła kiszka w porównaniu do mojego x7900.
Umówmy się. W świecie kina to nie ta półka. Ale co nie którzy jeszcze się łudzą. Jeszcze sobie wmawiają, że zrobili dobry zakup,bo ... Itd. Lampowy
RS3000 ma problem. Gdyby nie wygładzony obraz, widzę też mały progres.
Ale reklamy i trend robi swoje.
1 godzinę temu, STELVIO napisał:

co nie którzy jeszcze się łudzą. Jeszcze sobie wmawiają, że zrobili dobry zakup,bo ... Itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakbys sie zapozyczył na kilka lat biorąc na kredyt, to moze sam bys sobie wmawiał ze to dobry deal 😉 

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jakbys sie zapozyczył na kilka lat biorąc na kredyt, to moze sam bys sobie wmawiał ze to dobry deal  

Na szczęście aż tak źle jeszcze ze mną nie jest.
W dniu 6.07.2024 o 21:03, sebna napisał:

Właśnie dlatego mówię że patrząc na niezbyt wygórowaną cena to stosunek cena/jakość RS2100 aka NZ7 jest i tak lepszy od Epsona i Sony, może nie dorównuję parametrami RS540-tce ale model który dorównuje to RS3100 i RS4100 ale one są w zaporowej cenie, więc patrząc tylko na cenę mam najlepszy projektor w tej półce cenowej, na pewno lepszy od każdego Sony i Epsona.

Kredyt na kino mam do sierpnia 2025r. więc jeszcze tylko 13 miesięcy i skończą się te podśmiechujki.

5 minut temu, JVC 4K napisał:

może nie dorównuję parametrami RS540-tce

A pamiętam jak pisałes chyba do @STELVIO, ze nie rozmawiasz z ludzmi z projektorami pokroju x7900, bo to takie dno delikatnie mowiąc 😁

5 godzin temu, brewka87 napisał:

A pamiętam jak pisałes chyba do @STELVIO, ze nie rozmawiasz z ludzmi z projektorami pokroju x7900, bo to takie dno delikatnie mowiąc 😁

To było do mnie pisane :). Ale cieszę się że kolega @JVC 4K zaczął pisać bardziej przyziemnie, także było minęło, teraz możemy prowadzić dalsze dyskusje.

Kurczę a mi przeszedł koło nosa x9900 :/

Nim doszedłem do wniosku że przyda mi się drugi na wypadek awarii pierwszego to się sprzedał.

Cena za ten x9900 z małym przebiegiem była niższa niż pewno wyszły by mnie pogwarancyjne naprawy mojej x7900...

Jak to mówią na głupotę nie na lekarstwa :)

Miejmy nadzieję że x7900 będzie żyło długo i szczęśliwie bo w połączeniu z Lumagen-em naprawdę niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba, może poza kilkoma lumenami więcej do HDR-u, co w sumie x9900 by mi trochę dało (chociaż na pewno nie tyle ile bym chciał, bo chciał bym koło 100)... argh.

Jak bym go kupił to bym dokupił jeszcze jedną lampę bo już jedną mam w zapasie i miał bym spokój na lata z tematem projektorów i cenami które sobie za nie obecnie życzą.

6 godzin temu, JVC 4K napisał:

Właśnie dlatego mówię że patrząc na niezbyt wygórowaną cena to stosunek cena/jakość RS2100 aka NZ7 jest i tak lepszy od Epsona i Sony, może nie dorównuję parametrami RS540-tce ale model który dorównuje to RS3100 i RS4100 ale one są w zaporowej cenie, więc patrząc tylko na cenę mam najlepszy projektor w tej półce cenowej, na pewno lepszy od każdego Sony i Epsona.

Kredyt na kino mam do sierpnia 2025r. więc jeszcze tylko 13 miesięcy i skończą się te podśmiechujki.

A jak wygląda reszta Twojego kina? Tzn NZ7 to bardzo dobry projektor (np motion ma lepszy niż x7900) tylko ja jestem maniakiem kontrastu a tutaj ustępuje serii X7900 w górę i to było widać gołym okiem. Ale obraz nie był zły oczywiście.

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Motion dziękuję za uznanie, przecież też masz w x7900 autorską funkcję dla ruchu od JVC czyli CMD ustaw na high i po problemie będziesz miał super płynny teatr również na x7900.

Co popsuło się w twoim X-ie?

Przed 2100 miałem N7 ale sprzedałem kuzynowi za grosze ostatecznie bo miał problemy z HDMI komunikacją i wyskakiwały pionowe linie.

A set-up u mnie to takie byle co na kredycie i nie mam startu do innych co to mają lepsze to tylko nowy Tucson z salonu więc z czym do ludzi a mianowicie : Dali Opticon 6/Vokal/On Wall LCR/Alteco C1 i Fazon Sat/SVS SB4000 w sumie 7.1.4 Denon AVC X8500HA/Oppo UDP 203/Apple TV/Polsat Box/Cyfra +/PS5 /JVC RS2100/Screen Reaserch Fixed Frame gruba czarna rama welurowa 9cm 220/124cm 16:9.

Fotek nie daję bo tylko jad na tym forum jak ktoś chcę to se znajdzie w historii moich postów. Sorry zmieniłem się jestem już inny. Bay

3 godziny temu, sebna napisał:

To było do mnie pisane :). Ale cieszę się że kolega @JVC 4K zaczął pisać bardziej przyziemnie, także było minęło, teraz możemy prowadzić dalsze dyskusje.

Kurczę a mi przeszedł koło nosa x9900 😕

Nim doszedłem do wniosku że przyda mi się drugi na wypadek awarii pierwszego to się sprzedał.

Cena za ten x9900 z małym przebiegiem była niższa niż pewno wyszły by mnie pogwarancyjne naprawy mojej x7900...

Jak to mówią na głupotę nie na lekarstwa 🙂

Miejmy nadzieję że x7900 będzie żyło długo i szczęśliwie bo w połączeniu z Lumagen-em naprawdę niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba, może poza kilkoma lumenami więcej do HDR-u, co w sumie x9900 by mi trochę dało (chociaż na pewno nie tyle ile bym chciał, bo chciał bym koło 100)... argh.

Jak bym go kupił to bym dokupił jeszcze jedną lampę bo już jedną mam w zapasie i miał bym spokój na lata z tematem projektorów i cenami które sobie za nie obecnie życzą.

A jak wygląda reszta Twojego kina? Tzn NZ7 to bardzo dobry projektor (np motion ma lepszy niż x7900) tylko ja jestem maniakiem kontrastu a tutaj ustępuje serii X7900 w górę i to było widać gołym okiem. Ale obraz nie był zły oczywiście.

Madvr do hdr 🙂 

5 godzin temu, mati2431 napisał:

Madvr do hdr 🙂 

MadVR = Lumagen = Envy 

Przynajmniej jeżeli chodzi o obraz, plus minus 2-3%.

Bo jeżeli chodzi o użyteczność to Lumagen, Envy > MadVR :)

Ale za to MadVR jest tani :). Coś za coś jak zawsze.

― Oscar Wilde

1 minutę temu, RAF77 napisał:

Podśmie chujki

Ukryta Zawartość

::))))

Ukryta Zawartość

Motion dziękuję za uznanie, przecież też masz w x7900 autorską funkcję dla ruchu od JVC czyli CMD ustaw na high i po problemie będziesz miał super płynny teatr również na x7900.
Przed 2100 miałem N7 ale sprzedałem kuzynowi za grosze ostatecznie bo miał problemy z HDMI komunikacją i wyskakiwały pionowe linie.
A set-up u mnie to takie byle co na kredycie i nie mam startu do innych co to mają lepsze to tylko nowy Tucson z salonu więc z czym do ludzi a mianowicie : Dali Opticon 6/Vokal/On Wall LCR/Alteco C1 i Fazon Sat/SVS SB4000 w sumie 7.1.4 Denon AVC X8500HA/Oppo UDP 203/Apple TV/Polsat Box/Cyfra +/PS5 /JVC RS2100/Screen Reaserch Fixed Frame gruba czarna rama welurowa 9cm 220/124cm 16:9.
Fotek nie daję bo tylko jad na tym forum jak ktoś chcę to se znajdzie w historii moich postów. Sorry zmieniłem się jestem już inny. Bay
Jeśli się zmieniłeś, to szacunek.
Fajne masz kino jeśli będziesz,"normalny" go to i my będziemy ciebie nirmalnie traktować.
Pozdrawiam.
::))))
JVC napisał

A ja cieszę się piękną pogodą w Polsce. 32⁰
W Walii 15⁰ jak zwykle

53 minuty temu, darulok napisał:

ja dzis wkladam nowa lampe.

Kupowałes u siebie na miejscu, czy w PL?

25 minut temu, RAF77 napisał:

ja cieszę się piękną pogodą w Polsce. 32⁰

Jest upalnie i mogłoby byc trochę chłodniej, bo takie wysokie temperatury szybko męczą 😉

17 godzin temu, sebna napisał:

Jak to mówią na głupotę nie na lekarstwa 🙂

Taki ? Ten ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, max720 napisał:

Taki ? Ten ? 

Ukryta Zawartość

To żadna okazja. Ten który mi przeszedł koło nosa kosztował 8k.

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

7 godzin temu, sebna napisał:

To żadna okazja. Ten który mi przeszedł koło nosa kosztował 8k.

Jesli sprawny i zadbany to cena bardzo niska.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Jesli sprawny i zadbany to cena bardzo niska.

Tak dlatego pluję sobie w brodę że go nie kupiłem.

No nic było minęło.

― Oscar Wilde

4 godziny temu, sebna napisał:

Tak dlatego pluję sobie w brodę że go nie kupiłem.

No nic było minęło.

Z takimi projo się nie czeka, jeszcze w tej cenie to dobry kąsek 😛 Przeglądaj ogłoszenia, na pewno jeszcze coś trafisz w dobrej cenie.

12 minut temu, mati2431 napisał:

Z takimi projo się nie czeka, jeszcze w tej cenie to dobry kąsek 😛 Przeglądaj ogłoszenia, na pewno jeszcze coś trafisz w dobrej cenie.

Ja ogólnie niczego nie szukam ale czasami okazje mnie znajdują i czasami z nich korzystam :) (w sumie częściej niż rzadziej, także tym razem byłem z siebie dumny że się powstrzymałem ale w retrospekcji to był akurat klocek, który warto było mieć).

Mój x7900 ma się bardzo dobrze. Ale mógł bym mieć zawsze backup w postaci x9900... czy też na odwrót gdyby x9900 okazał się lepszym egzemplarzem niż moja sztuka.

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

44 minuty temu, sebna napisał:

Ja ogólnie niczego nie szukam ale czasami okazje mnie znajdują i czasami z nich korzystam 🙂 (w sumie częściej niż rzadziej, także tym razem byłem z siebie dumny że się powstrzymałem ale w retrospekcji to był akurat klocek, który warto było mieć).

Mój x7900 ma się bardzo dobrze. Ale mógł bym mieć zawsze backup w postaci x9900... czy też na odwrót gdyby x9900 okazał się lepszym egzemplarzem niż moja sztuka.

To może kup x5900 to też JVC z panelami DILA a kontrast 40 000 : 1 i tak jest wyższy od całej konkurencji Sony,Epson więc wystarczy.

Może się okazać że x5900 będzie lepszy od x7900. I co wtedy zrobisz.

Edytowane przez JVC 4K
1 godzinę temu, JVC 4K napisał:

To może kup x5900 to też JVC z panelami DILA a kontrast 40 000 : 1 i tak jest wyższy od całej konkurencji Sony,Epson więc wystarczy.

Może się okazać że x5900 będzie lepszy od x7900. I co wtedy zrobisz.

5900 nie jestem zainteresowany. Nawet 7900 nie jestem. Tylko 9900 w dobrej ceni z dobrym przebiegiem (no chyba, że by się trafiła jakaś super sztuka x7900 za pół darmo - za cenę lampy nowej np).

Ale tak jak pisałem ja jej aktywnie nie szukam. Gdybym aktywnie szukał to bym kupił to 9900 co było na sprzedaż. Po prostu pojawiła się okazja i nim się namyśliłem, że w zasadzie ma więcej plusów takie rozwiązanie niż minusów to się zbyła 🙂

Normalnie bym ją wziął a potem się zastanawiał co z nią zrobię i na co mi ona, jak to zazwyczaj mam w zwyczaju robić ale tak się złożyło, że akurat miałem trochę HT wydatków i nie chciał mi się żonie tłumaczyć dlaczego potrzebuje jeszcze jedno czarne pudełko do szczęścia... oby się to na mnie nie zemściło, któregoś dnia jak bym miał mięc problemy z moim X-em, bo nie lubię bawić w naprawy a nowe alternatywy są drogie i nie wiele w zamian oferują.

W dniu 9.07.2024 o 01:15, JVC 4K napisał:

Miałem na myśli, że w natywnym trybie NZ7 ma lepszy motion niż X7900. Bez upłynniaczy. Ja nie używać upłynniaczy 😉

Przynajmniej takie miałem wrażenie bo test nie był długi.

Wszystko działa. To tak na wszelki wypadek, gdyby coś się zdecydowało popsuć.

Cena tego x9900 plus mojego x7900 to nadal ułamek ceny NZ900, który byłby naturalnym następcą z perspektywy kontrastu.

Bardzo fajny zestawik. Na pewno sprawia dużo radości. To w salonie czy w dedykowanej przestrzeni?

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Rozumiem co przeżywasz z żoną sam tak mam, ja nawet w NZ7 używam CMD w trybie low nie dam rady oglądać filmu na wyłączonym CMD straszny klatkaż i mi to przeszkadza.

Ale przyznasz że nawet x5900 to dobry proj i lepszy ok konkurencji Sony,Epson.

Dedykowana mini salka na poddaszu tzw.jaskinia. W salonie raczej nie daje się ekranów ramowych na czarnej aksamitnej grubej ramie, w salonach to ludzie z reguły mają TV który służy do wiadomości, sportu, programów dokumentalnych itp. a z sufitu wyjeżdża w dół ekran elektryczny często z napinaczami który ma na celu zakrycie TV i tam oglądają filmy.

Ekrany ramowe/stałe to tylko dedykowane pomieszczenia.

• 1 miesiąc później...

czesc ja troche z innej bajki czy moze ktos ma lub wie gdzie szukac lub kupic instrukcje do jvc x5000.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

41 minut temu, Repugnant napisał:

lub kupic

Kupić? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Kupić? 

Ukryta Zawartość

dziekuje ta juz mam wlasnie sie dokopalem:)a jest jakas szansa na polska bo bedzie mi troche latwiej.

Ukryta Zawartość

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

• Pokaż nowe odpowiedzi