Skocz do zawartości
IGNORED

Układanie DAC w obudowie - (absolutne) początki

Rekomendowane odpowiedzi

(pora się ujawnić)

Ujawniam swój nieporządek.

Brumi jak na filmie

wygląda tak jak w załączniku

mam już dystanse i 3 wiertarki żeby montować do obudowy 

Na zdjęciu:

1. lewy dolny róg to cyfrowa część z stabilizatorami zegarem, całą częścią cyfrową itp

2. na prawo zasilanie 

3. lewy górny róg analog Juenanda by arturp

Chce to zmontować jakoś sensownie, planowałem dwie wersje:

1 zasilacze po lewej - a analog z przodu po prawej?

2 zasilacze po prawej - czyli tak jak jest z analogiem z tyłu

Osobne pytanie czemu tak brumi? Temu że mam wpięte te trafa na pałe prosto do kontaktu? Wydaje mi się że słyszę spawarki, szlifierki sąsiadów 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hmmmm…. Może najpierw uporządkuj na desce. Sam nie wiem czy ja mam dobrze rozmieszczone ale jakiś taki porządek musi być. Wtedy brumienia łatwiej szukać( o ile samo nie zniknie ) 37c7b137860057a8058dceb3424d32bf.jpg

Nie ja nie wierzę,że to wogóle działa... trochę porządku by się na serio przydało. Ten przydźwięk może być gdzieś przez złe połączenie masy ale najbardziej podejrzewałbym tą płytkę z dwoma transformatorami i 4 stabilizatorami.. mogą być końce wyprowadzeń transformatorów pozamieniane.

A i ten warkoczyk przy wtórnych uzwojeniach trafka toroidalnego może być podejrzany.

1 godzinę temu, kramyeu napisał:

(pora się ujawnić)

Ujawniam swój nieporządek.

Brumi jak na filmie

wygląda tak jak w załączniku

mam już dystanse i 3 wiertarki żeby montować do obudowy 

Na zdjęciu:

1. lewy dolny róg to cyfrowa część z stabilizatorami zegarem, całą częścią cyfrową itp

2. na prawo zasilanie 

3. lewy górny róg analog Juenanda by arturp

Chce to zmontować jakoś sensownie, planowałem dwie wersje:

1 zasilacze po lewej - a analog z przodu po prawej?

2 zasilacze po prawej - czyli tak jak jest z analogiem z tyłu

Osobne pytanie czemu tak brumi? Temu że mam wpięte te trafa na pałe prosto do kontaktu? Wydaje mi się że słyszę spawarki, szlifierki sąsiadów 

Ukryta Zawartość

Zrobiłeś gwiazdę na masie, ale połaczenia tak długie, że robią za anteny. 

Trafa przenieś w jeden rejon, przemyśl czy koniecznie musi byc ich tyle, lepsze by było trafo z wieloma uzwojeniami, albo inaczej żródła energii powinny być bardziej kompaktowe na ile to możliwe, a wszelkie połączenia możliwie najkrótsze. Sygnały np skręcam ze sobą, rzadko uzywam połaczeń ekranowanych, a w przypadku ekranów łączę tylko z jednej strony. Czytaj porady, szukaj na necie zdjęć jak to robią inni. Bo wiedza jest rozległa i trudno byłoby napisać tutaj jakieś kompendium wiedzy.

....sorki tak sie przyglądam to nie gwiazda tylko zasilanie 230V- zgroza! Wywal to! Podejrzewam, ze rozdzialiłes zasilania, ale w ten sposób jak to jest efekt jest dokładnie odwrotny. Trafa przypadkowe takie jakie miałeś pod ręką. Przemyśl pobory z nich i dobierz właściwe. Masz pomieszanie z poplątaniem

Ukryta Zawartość

Kombinowałem z tym dac w podobny sposób , im więcej zasilaczy  tym gorzej to grało .To co podeszło grało niby znośnie ale większości nie dało się słuchać .

Myślę że oryginał był najbardziej uniwersalny.

Acccuphase 

Dorobiłem filtr między AGND oraz wyjście masowe z kondensatorów do uziemienia przez kond 100nF i rezystor 10R 3W.

Nic to nie dalo.

Dziękuję za rady , przeniosę to z powrotem na deskę, skręcę kable.

Na analogu lampowym było bardzo cicho, tutaj brumi z 5-10x mocniej 

2 hours ago, kramyeu said:

Dobra powiem ci że szacunek - miałem się do teraz za mistrza prowizorki...

Plan minimum to ustawić trafa tak jak ma Patus, skręcasz przewody zarówno AC jak i DC żeby się nie plątały. Jak się nie zmieszczą to daj duża deskę lub zmień trafa na mniejsze zamiast tych toroidow. Idealnie dla początkującego mieć jedno trafo. Jak masz tam duble po to tylko żeby były osobne zasilania 5v to nie jest jeszcze ten etap. Dajesz jeden zasilacz 5v i sprawdzasz multimetrem czy wszędzie to 5v ładnie pokazuje.

Jeśli po ogarnięciu nadal będzie buczeć to patrzysz czy zasilania są dobrze filtrowane i śledzisz masy do tego się przydaje to rozrysować starannie.

Na początku deska jak pisze Patus jest o tyle fajna że blacha też potrafi robić kłopoty.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Na początku deska jak pisze Patus jest o tyle fajna że blacha też potrafi robić kłopoty.

3 minuty temu, kramyeu napisał:

Dorobiłem filtr między AGND oraz wyjście masowe z kondensatorów do uziemienia przez kond 100nF i rezystor 10R 3W.

Nic to nie dalo.

Dziękuję za rady , przeniosę to z powrotem na deskę, skręcę kable.

Na analogu lampowym było bardzo cicho, tutaj brumi z 5-10x mocniej 

Filtr nic Ci nie da, bo 90% zakłuceń nie przychodzi z zewnątrz, a jest to wynik bałaganu. Uprość tak jak pisze kolega powyzej. Rób etapami. Rozbudowane zasilanie nie na raz i nieraz jest tak jak pisze Krzychu. Czasem prosciej wychodzi lepiej

5 transformatorów sieciowych! To jeszcze jest DAC, czy jakiś bliżej nieokreślony twór?

Postaraj się zmniejszyć ilość traf.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

5 minut temu, terminus napisał:

5 transformatorów sieciowych! To jeszcze jest DAC, czy jakiś bliżej nieokreślony twór?

Moje mają nawet osiem- po jednym do sekcji analogowej każdego przetwornika ( np PCM1702 ) , po jednym do sekcji cyfrowej , piąty do analogu , szósty do pętli odbiornika , siódmy do sekcji wejściowej przetwornika a ósmy do bufora wejściowego . 🤣

...there is no spoon...

W swoim 1704 ostatecznie doszedłem do 10 oddzielnych zasilaczy, choć trafo dla dac było jedno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Byłem sceptycznie nastawiony do zawijania kabli,

w układzie jak ja zdjęciu nic nie brumi a dalej jest na pałe podłączony pod 230V i switch na pilot 

dziękuję za podpowiedzi, będę się teraz bawił z odpowiednie zawijanie kabli 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minutes ago, kramyeu said:

Byłem sceptycznie nastawiony do zawijania kabli,

bardzo dobrze nadaje się do tego wkrętarka

Bawić się będę wieczorem, wtedy zawsze bardziej brumiało.

Już wolę to mieć na desce byle grało, obudowa z pierwszych zdjęć jest chyba za ciasna - sproboje NAIM NAP 250 złożyć do niej albo kupić jedno trafo 

edycja

Znowu brumi, zaszło słońce - ja mam solary - chyba jest ich jakiś wpływ pożyteczny 

Edytowane przez kramyeu
37 minut temu, kramyeu napisał:

Bawić się będę wieczorem, wtedy zawsze bardziej brumiało.

Już wolę to mieć na desce byle grało, obudowa z pierwszych zdjęć jest chyba za ciasna - sproboje NAIM NAP 250 złożyć do niej albo kupić jedno trafo 

edycja

Znowu brumi, zaszło słońce - ja mam solary - chyba jest ich jakiś wpływ pożyteczny 

Masa, masa i jeszcze raz masa. Wygląda to odrobine lepiej, ale dalej jest nieoptymalnie. Nie boisz się tych 230V na zewnątrz? Płytki wiszą na drutach to trochę nieelegancko. 

3 minutes ago, kramyeu said:

Koniec zabawy sfajczyłem analog

Trudną lekcją dla mnie było chyba u Skunkiego, że najpierw rozłożenie elementów, mocowanie, wiercenie i cała mechaniczna robota a zabawa r&d dopiero jak już nic nie lata - tak wiem, że jak ktoś ma podejście "fail fast" i się dopiero uczy to jest to bardzo trudne. Niebawem mam zamiar sprawdzić jak się sprawuje uniwersalna blacha perforowana w zabawie.

stab mini TT zasila DF lub SRC 

** wg konstruktora płytki 

edycja

został analog lampowy, kurde też jest dobry!

Edytowane przez kramyeu
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Trudną lekcją dla mnie było chyba u Skunkiego, że najpierw rozłożenie elementów, mocowanie, wiercenie i cała mechaniczna robota a zabawa r&d dopiero jak już nic nie lata - tak wiem, że jak ktoś ma podejście "fail fast" i się dopiero uczy to jest to bardzo trudne. Niebawem mam zamiar sprawdzić jak się sprawuje uniwersalna blacha perforowana w zabawie.

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płaskie łączniki ciesielskie, sztywne i solidne, do niedawna nie wiedziałem że występują też w tak dużych rozmiarach.

Ukryta Zawartość

caveat emptor

17 minutes ago, Copper_Lucas said:

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płaskie łączniki ciesielskie, sztywne i solidne, do niedawna nie wiedziałem że występują też w tak dużych rozmiarach.

Mega dobra cena, dodane do koszyka, dziękuję. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kramyeu napisał:

Koniec zabawy sfajczyłem analog

Może tylko spaliłeś LM337 - on w tym układzie dostaje w kość. Zmierz napięcia.

Godzinę temu, kramyeu napisał:

stab mini TT zasila DF lub SRC 

** wg konstruktora płytki 

edycja

został analog lampowy, kurde też jest dobry!

Pewnie df ,dobrze w tym miejscu spisywał się stab Muzga o podobnej zasdzie działania jak TT z opampem.

Src można zasilić z dwóch oddzielnych napięć ,osobno dla wejścia i wyjścia ,jak dobrze pamiętam wystarczyło przeciąć jedną ścieżkę .

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase