Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

2 minutes ago, szpakowski said:

Tylko dlaczego nikt nie potrafi zaprojektować daca który dobrze zagra i dobrze się pomierzy? 

Nie przesadzasz  czasem?

Wszystko gra ci tak samo?

Tzn. źle?

Mi już w audio nic nie potrzeba, jestem dalej niż bym marzył zaczynając tą zabawę. Nic nie zamierzam zmieniać i kupować.

W pelni szanuje/akceptuje takie podejscie, ale moja „prawda“ o Audio wyglada inaczej.

Uwielbiam dobrze wygrylowane steki! Ale nie moge sobie wyobrazic dzien w dzien, do konca zycia jesc steki. Czasami dla odmiany mam ochote na rybe, czasami na pizze, czasami na jajco sadzone z szpinakiemi a czasami na pieczone kartofle.

Tak samo nie moge sobie wyobrazic do konca zycia sluchac jednych i tych samych glosnikow i tej samej elektroniki. Lubie OZ, ale chce tez wiedziec jak brzmia tuby, a czasami chce posluchac OB. Czasami wielkich a czasami malych. A elektrostatow tez jeszcze nie mialem,.. itd.
Czyli nawet jesli mam nonplusultra System Audio, spelniajacy jakosciowo wszelkie wymagania, nie spelniaja innego waznego wymagania -> nie zaspokajaja ciekawosci i nie rozszerzaja horyzontow/doswiadczenia/wiedzy na temat Audio.

I to jest cos, czego wiekszosc osob piszacych o „gonieniu kroliczka“ jeszcze nie pojela.

Zabawa w Audio to nie tylko sluchanie muzyki (przynajmniej dla coniektorych).
Do sluchania muzyki wystarczy radio kuchenne albo smartfon

PS.
Dla niektorych to jest jak jedna wielka lamiglowka. Jak tylko ja rozwiazales (stworzyles topowy system Audio), przestaje byc interesujaca i szukasz nastepnego wyzwania
Godzinę temu, bum1234 napisał:

Nie przesadzasz  czasem?

Wszystko gra ci tak samo?

Tzn. źle?

Nie.

Tak. (różnice w brzmieniu są ale wszystkie grają tak samo słabo)

Tak. 

47 minutes ago, szpakowski said:

Nie.

Tak. (różnice w brzmieniu są ale wszystkie grają tak samo słabo)

Tak. 

Wszystkie sprawdzałeś?

A co w taki razie gra dobrze?

1 godzinę temu, xajas napisał:

Tak samo nie moge sobie wyobrazic do konca zycia sluchac jednych i tych samych glosnikow i tej samej elektroniki. Lubie OZ, ale chce tez wiedziec jak brzmia tuby, a czasami chce posluchac OB. Czasami wielkich a czasami malych. A elektrostatow tez jeszcze nie mialem,.. itd.
Czyli nawet jesli mam nonplusultra System Audio, spelniajacy jakosciowo wszelkie wymagania, nie spelniaja innego waznego wymagania -> nie zaspokajaja ciekawosci i nie rozszerzaja horyzontow/doswiadczenia/wiedzy na temat Audio.

Taką ciekawość i chęć "zmian" w audio doskonale rozumiem i popieram. 

Jest sensowna i logiczna, w przeciwieństwie do "zmian" ograniczonych do wiecznego przepinania kabelków.

Wszystkie sprawdzałeś?

Tak. 

A co w taki razie gra dobrze?

Owszem są takie sprzęty ... poszukaj, pomierz ... 

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Jesteś, jak zwykle zresztą niepoważny 😄

Jestem poważny. Po prostu nie mam odpowiedniej płaszczyzny do rozmowy z Tobą dlatego rozmowa wygląda jak wygląda ... 

7 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajne podejście, ale to nie kończąca się droga, chyba że sam zrezygnujesz z zabawy.  Życzę wielu wrażeń, choć niekoniecznie typu " rany, co ja kupiłem, kiedy i za ile to  sprzedam" 😀😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się że wkrótce będzie sporo materiału testowego np. w postaci transkrypcji na zespół rockowy czy na nietypowe instrumenty. W razie czego AI uprzejmie poinformuje nas na jakie fragmenty zwrócić uwagę przy testowaniu kolumn, wzmacniacza, źródeł, kabli, podstawek etc.  😀🤣 Żarty żartami, ale to nie jest takie nieprawdopodobne...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yancy
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.06.2023 o 18:39, gutekbull napisał:

Niczego nie brakowało ,bas i dynamika potężna, mimo tych 4W.

Ciekawe, co zauważyłeś, zważywszy na niską efektywność głośników. A może to przedsmak tego, jak mogłyby zagrać z mocnym wzmakiem?

W dniu 13.06.2023 o 08:07, xajas napisał:

W pelni szanuje/akceptuje takie podejscie, ale moja „prawda“ o Audio wyglada inaczej.

Uwielbiam dobrze wygrylowane steki! Ale nie moge sobie wyobrazic dzien w dzien, do konca zycia jesc steki. Czasami dla odmiany mam ochote na rybe, czasami na pizze, czasami na jajco sadzone z szpinakiemi a czasami na pieczone kartofle.

I to jest cos, czego wiekszosc osob piszacych o „gonieniu kroliczka“ jeszcze nie pojela.

Ukryta Zawartość

PS.
Dla niektorych to jest jak jedna wielka lamiglowka. Jak tylko ja rozwiazales (stworzyles topowy system Audio), przestaje byc interesujaca i szukasz nastepnego wyzwania

Ukryta Zawartość

Kup sobie stopki kulkowe, to będziesz odkrywał swoje kolumny na nowo. Zabawa na rok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie stopki kulkowe, to będziesz odkrywał swoje kolumny na nowo. Zabawa na rok.

Stopki kulkowe?

Takich gadzetow nie biore na powaznie
W dniu 16.06.2023 o 07:48, xajas napisał:

Stopki kulkowe?

Takich gadzetow nie biore na powaznie

Ukryta Zawartość

Wiem. Tak jak proteus światła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
On 4/13/2023 at 6:30 AM, Seyv said:

Pozwolę sobie rozwinąć dalej te wypowiedzi. Po co komuś samochód skoro nie ma drogi lub dokąd jechać albo po po komuś ciągnik skoro nie ma pola? 

Alez to super proste. Wszedzie sa ludzie spelniajacy sie stanem posiadania i na tym sie niestety konczy. To nie jest bynajmniej metaforyczne. Bylem w Pakistanie kilka razy. Sa tam prywatne osiedla bogaczy, chronione, oddzielone od reszty swiata murem, brama i prywatna armia ochrony. Maja moze kilometr asfaltu wewnatrz tego osiedla, ale tzymaja Ferrari, Lamborgini i inne cuda motoryzacji nie mogac nigdzie dalej nimi pojechac, bo za brama asfalt sie niemal konczy, publiczne drogi czolgowisko przypominaja i tlum sfrustrowanych biedakow chetnie by ich staranowal by sobie humor poprawic w niedoli. Nie inaczej jest z posiadaniem super sprzetu audio. Maja bo moga, bo spelniaja sie posiadajac, bo moga i potrzebuja zaimponowac innym. Nie miewaja uniesien sluchajac muzyki, o muzyce niewiele moga powiedziec. Maja czesto mini kolekcje widowoskowo (dynamicznie) brzmiacych kawalkow pomagajacych pochalic sie posiadanym sprzetem i koniec na tym. Po co daleko szukac, mamy tu na forum takich typow. Wbijaj sie do watku, ktory ktos zalozyl pytajac jaki zasilacz do DAC-a wybrac. Wbija sie tam koles jak mantre powtarzajacy, ze slyszy kable i co nie tylko bo ma super wzmacniacz, a Ci co nie maja nawet nie powinni glosu zabierac bo w jego mniemamiu nie wiedza o czym mowia. Miec dla niektorych wazniejsze jest niz byc, to dla nich sens siegania po te zabawki. Takze na tym forum z przerazeniem czytam komentarze, ze slabej jakosci nagrania z definicji nie sa przez nich mile widziane. Dla wielu muzyka nie jest tym najwazniejszym elementem. Osobiscie mam wiele zainteresowan i dosc aktywny jestem na wielu polach. W fotografii i sportach jest to samo. Sprzet, stan posiadania i trole macace wszedzie gdzie mozna bo oni maja i przez to w ich mniemaniu maja monopol na wiedze, racje, glos... Ludzie pytaja jakim aparatem fotografuje albo z jakiej broni czy amunicji wygralem zawody. Tak bylo, jest i bedzie i szczescie nasze trafic na innych milosnikow muzyki, ktorym sprzet podniesie poziom wrazen ze sluchania. Czego wszystkim zycze :)

10 godzin temu, daystate napisał:

Nie inaczej jest z posiadaniem super sprzetu audio. Maja bo moga, bo spelniaja sie posiadajac, bo moga i potrzebuja zaimponowac innym. Nie miewaja uniesien sluchajac muzyki, o muzyce niewiele moga powiedziec. Maja czesto mini kolekcje widowoskowo (dynamicznie) brzmiacych kawalkow pomagajacych pochalic sie posiadanym sprzetem i koniec na tym. Po co daleko szukac, mamy tu na forum takich typow. Wbijaj sie do watku, ktory ktos zalozyl pytajac jaki zasilacz do DAC-a wybrac. Wbija sie tam koles jak mantre powtarzajacy, ze slyszy kable i co nie tylko bo ma super wzmacniacz, a Ci co nie maja nawet nie powinni glosu zabierac bo w jego mniemamiu nie wiedza o czym mówią. Miec dla niektorych wazniejsze jest niz byc, to dla nich sens siegania po te zabawki. Takze na tym forum z przerazeniem czytam komentarze, ze slabej jakosci nagrania z definicji nie sa przez nich mile widziane. Dla wielu muzyka nie jest tym najwazniejszym elementem. Tak bylo, jest i bedzie i szczescie nasze trafic na innych milosnikow muzyki, ktorym sprzet podniesie poziom wrazen ze sluchania. Czego wszystkim zycze 🙂

To co powyżej, to jest niestety bardzo ograniczony punkt widzenia, który dodatkowo dyskredytuje innych. Taka postawa na wielu polach jest dzisiaj bardzo rozpowszechniona. Uogólniłeś jakieś przypadki, na wszystkich innych, którzy mają inne potrzeby niż Ty. To co napisałeś jest kompletnie bezrefleksyjne i dyskredytujące tych którzy słyszą inaczej niż Ty. Inaczej w tym przypadku, znaczy słyszą więcej. Skoro wchodzą w nianse, to taki wniosek się nasuwa. Masakra, będzie wojna. Wszędzie. Albo szybka ewolucja do systemu białorusko-polnocnokoreańskiego. Też wszędzie. Bo takie postawy we wszystkich dziedzina życia są w ostatnich latach masowe. Wszędzie. 

Nic o swoim slyszeniu nie napisalem, Wyobraznia plata Ci figle i jedziesz na tym. Ogarnij to zanim znowu cos zaczniesz pisac. Jak chcesz wojny to sobie ja tocz, tak juz dzialaja trole na forach, nie pomoge. Na pyskowki o czyms czego nie powiedzialem nie pisze sie. Cale przedpole Twoje :)

15 godzin temu, daystate napisał:

Nie inaczej jest z posiadaniem super sprzetu audio. Maja bo moga, bo spelniaja sie posiadajac, bo moga i potrzebuja zaimponowac innym. Nie miewaja uniesien sluchajac muzyki, o muzyce niewiele moga powiedziec. Maja czesto mini kolekcje widowoskowo (dynamicznie) brzmiacych kawalkow pomagajacych pochalic sie posiadanym sprzetem i koniec na tym. Po co daleko szukac, mamy tu na forum takich typow.

Jeżeli to daje im poczucie szczęścia to nie ma   w tym niczego złego, o ile pieniądze na sprzęt zarobili uczciwie. Jedni zbierają dzieła sztuki, inni  audio. NB sporo urządzeń hi end jest prawdziwymi dziełami sztuki użytkowej. 

Alez ja nie mowie, ze jest inaczej. Odnioslem sie do hipotetycznego scenariusza kolegi seyv, przytaczajac prawdziwe obserwacje przeze mnie poczynione a propos aut i rozwinalem to do wiekszej wypowiedzi. To takze nawiazanie do pozniejszych postow, do ktorych juz nie robilem cytatow, niemniej to nadal na temat. Rozwiniecie zawiera watek problemow, jakie czasem ludzie wnosza do zycia innych, gdy stan posiadania czyni ich w ich mniemaniu lepszymi, nie radza sobie z rozroznieniem byc od miec, gdy umniejszaja innym gdy sie zagalopuja w swoim obledzie. Bron Allahu nie zamierzalem niczyich kompleksow urazac. Szanuje kolekcjonerow, nie rzadko mozna sie od nich czegos ciekawego dowiedziec, mozna tez czasem ich kolekcje podziwiac.

Edytowane przez daystate
Gramatyka
  • 2 miesiące później...

Ci którzy kupili sobie super zestaw żeby go mieć i tak od czasu do czasu muszą go uruchomić. Może więc wśród płyt do testowania sprzętu któraś się spodoba  i zapoczątkuje nowe hobby. Lepiej więc, że kupili żeby kupić niż żeby nie kupili. 😀😃 Sprzęt z tej półki trzeba solidnie pomęczyć żeby go docenić tak więc szansa że trafią na coś co im się spodoba jest całkiem spora.

Wniosek jest jednoznaczny. Sprzęt audio należy kupować bez względu na motywację 😄 😁😁

• 1 miesiąc później...
W dniu 13.06.2023 o 10:04, iro III napisał:

Taką ciekawość i chęć "zmian" w audio doskonale rozumiem i popieram. 

Jest sensowna i logiczna, w przeciwieństwie do "zmian" ograniczonych do wiecznego przepinania kabelków.

To proponuję Ci mały experyment.

Kup sobie raz dobry sprzęt, nie jakieś Hegle po 5-10 tysięcy tylko dobrego Accu za 30-50kzł. Do tego źródło gęstych plików, połącz XLRami. Dobre Bowersy dopełnią zadania.

Gwarantuję Ci że wtedy zabawa kablami nabierze innego wymiaru i przestaniesz się śmiać.

@Audroc

Może i miałbyś rację, ale ja swoje doświadczenia z kablami robiłem

na WS 303 i kolumnach od Zodiaka. Chyba nieco daleko od Accu itp...

Zakończone zostały powodzeniem i tyle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

@Audroc

Ale co znaczy powodzeniem, w sensie że przewodziły prąd ?

2 hours ago, Audroc said:

Kup sobie raz dobry sprzęt, nie jakieś Hegle po 5-10 tysięcy tylko dobrego Accu za 30-50kzł. Do tego źródło gęstych plików, połącz XLRami. Dobre Bowersy dopełnią zadania.

Gwarantuję Ci że wtedy zabawa kablami nabierze innego wymiaru i przestaniesz się śmiać.

Wszystko zależy od kolumn. Reszta ma mniejsze znaczenie. A kabelki to już zupełnie.

W twoim wpisie jest kilka stereotypowych audiofilskich mitów, na których opiera się cała ta zabawa. Kończy się ona w momencie, w którym znękany wiecznymi bezsensownymi eksperymentami adept audiofilii w końcu odkrywa, że to tylko mity.

3 godziny temu, Audroc napisał:

Wujku "dobra rada", dziekuję!

Już wiem teraz co zrobić! Zabieram doope i ruszam na zakupy tylko po to by "zrobić mały eksperyment" wedle Twojego przepisu.

I co mnie czeka?

"Zabawa z kablami" mnie wtedy czeka, no tylko tego mi w życiu brakowało!

Zawijam kiece i lece !!!!

P.S. skąd pomysł, że mogłbym kiedykolwkek chcieć mieć Hegla!?

P.S. 2 - nim ponownie zechcesz dać mi "dobra radę", dobrze to przemyśl, i w końcu zaniechaj.

Edytowane przez iro III
3 godziny temu, iro III napisał:

Wujku "dobra rada", dziekuję!

Już wiem teraz co zrobić! Zabieram doope i ruszam na zakupy tylko po to by "zrobić mały eksperyment" wedle Twojego przepisu.

I co mnie czeka?

"Zabawa z kablami" mnie wtedy czeka, no tylko tego mi w życiu brakowało!

Zawijam kiece i lece !!!!

P.S. skąd pomysł, że mogłbym kiedykolwkek chcieć mieć Hegla!?

P.S. 2 - nim ponownie zechcesz dać mi "dobra radę", dobrze to przemyśl, i w końcu zaniechaj.

Dobrze ci radzi  👍 ty piszesz pesymistyczne gnioty ,nie dziwię się ,mając taki wzmacniacz....

Ale to nie upoważnia cię do tego byś wyżywal się na innych.

W dniu 7.10.2023 o 09:23, Audroc napisał:

A rzadkie nie wystarczą?

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 7.10.2023 o 09:31, audioburak napisał:

@Audroc

Miałem trochę fabrycznie nowych WS-ów kupionych na handel (ok 1979-82 i przy moim WS robionym przez elektronika dla siebie to był metr mułu i nie miałeś  szansy cokolwiek usłyszeć…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ba, masz rację, ale moje na pewno były grzebane i miały wysokie THD,

co moim zdaniem obok pewnie wysokiej Rwe ma podstawowe znaczenie

przy selekcji kabli. To o IC, bo głośnikowe w kilku wzmacniaczach nie tylko

ja zmieniałem, bo koledzy z forum też i efekty było słychać.

Bez względu na cenę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi