Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, TUX napisał:

wystaczy coś z najwyższej połki od Nordosta

Kto to napisał, ja czy ty. 

2 godziny temu, Yankes napisał:

Gwiazdki w tabelkach powodują , że niektórzy słyszą inaczej.

To jest najlepsze. Zawsze zastanawiałem się kto decyduje o ilości tych gwiazdek. Miś Uszatek z Bolkiem i Lolkiem 🙂

Przewód zasilający X.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0718.thumb.png.59068ef840ea0d01290215121371ccf4.png

Przewód zasilający Y.

IMG_0719.thumb.png.9c82fef42bfc20a41afef3cd99e179e1.png

IMG_0720.thumb.png.3666de71e76ba63f3dad27e4017f5910.png

image.thumb.png.78e5f7d3371555981bd5393e5914e7ad.png

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Kostucha napisał:

Przewód zasilający X.

Dobra, namówiłeś mnie, biorę ten drugi. Jak się nazywa? 

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Dobra, namówiłeś mnie, biorę ten drugi. Jak się nazywa? 

Kabel zasilający 😉

3 minuty temu, Kostucha napisał:

Kabel zasilający 😉

Poproszę konkretne dane. Firma, model ... cena ... 

Jak nie jest za tani to wezmę 2szt 😉

5 godzin temu, TUX napisał:

Może i sie rozwija ... ale od 50 lat nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego wzmacniacze o dobrych parametrach mierzalnych moga znacząco róznić się brzmieniem. Jakoś nikt  nie potrafi wyjaśnić jaki parametr techniczny powoduje różnice w brzmieniu końcówek mocy Accuphase A75 i A7300 ( obie maja wybitne parametry mierzalne ). Albo dlaczego dodanie zewnetrzego zasilacza do odtwarzacza Audioneta słyszalnie wplywa na brzmienie nie zmieniając nic w pomiarach. Albo dlaczego kable głośnikowe tak bardzo wpływają na brzmienie , np. wystaczy coś z najwyższej połki od Nordosta i nawet najbardziej zatwardziały antykablarz zmienia zdanie.

TUX

Całkowicie się z Toba zgadzam, są różnice w brzmieniu i wpływ kabla na brzmienie. Ale czy za każdym razem to jest poprawa to tutaj można polemizować, to już może być subiektywne, co lepsze co gorsze. Posłużę się własnym przykładem sprzed pół roku. Mam podłączony transmiter optykiem toslink do wzmacniacza, takim który producent transmitera dołączył za darmo. Pomyślałem kupię lepszy. Kupiłem firmowy, grubszy, lepiej wykonany, za stosunkowo niską cenę, ale już nie darmowy (i krótszy jak się w domu okazało). Podłączyłem i słyszę różnicę i to na sygnale cyfrowym 🙂. Ale jakby mnie ktoś zapytał, tak szczerze, czy jest lepiej to nie potrafię powiedzieć. Ale z racji tego, że za kabel dałem coś około chyba 40 złotych to mój umysł uznał, że chyba musi być lepszy. Ale czy jest lepszy dźwięk, nie umiałbym powiedzieć. A co by było jakbym za toslinka dał np. 500 zł? 

10 minut temu, paww napisał:

...słyszę różnicę i to na sygnale cyfrowym 🙂

Szczerze współczuję.

11 minut temu, paww napisał:

A co by było jakbym za toslinka dał np. 500 zł? 

To samo czyli nic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

To wyjaśnia psychoakustyka, a dokładnie psychologiczny wpływ obcowania z drogim gadżetem na bardziej optymistyczne wrażenia powstające w mózgu z identycznego bodźca.

Ciekawe , u mnie nawet tanie kable  wpływają na dźwięk z kolumn.

Czy teraz będzie ''psychologiczny wpływ obcowania z tanim gadżetem na bardziej optymistyczne wrażenia powstające w mózgu z identycznego bodźca''.

7 minut temu, dzeus67 napisał:

Czy teraz będzie ''psychologiczny wpływ obcowania z tanim gadżetem na bardziej optymistyczne wrażenia powstające w mózgu z identycznego bodźca''.

To tak jak zazwyczaj kierowcy drogich aut uważają się za lepszych kierowców, chyba nawet to ktoś badał, gdzieś czytałem. 

Godzinę temu, dzeus67 napisał:

Nie na dźwięk tylko jego odbiór. Tanie czy drogie? Każdego kręci co innego. Mi np lepiej się słucha jak pościeram z mojego hifi kurze: niby dźwięk taki sam, a jednak scena jakby bardziej wyrazista... tylko ja nie dorabiam do tego teorii o wpływie kurzu na hifi na scenę.

Godzinę temu, paww napisał:

Dzięki ale nie ma czego 🙂

Każdy, kto z słuchania bzdetów się wyleczył mówi co innego. A m nawet najgorszy kabel nie odbierze radości obcowania z muzyką, czego i Tobie rzyczę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, szpakowski napisał:

Poproszę konkretne dane. Firma, model ... cena ... 

Jak nie jest za tani to wezmę 2szt 😉

To tak nie działa. Ty musisz podać firmę, model wzmacniacza, żeby można było dobrać do niego odpowiednią sieciówkę. Niektórych nie da się zharmonizować z takim lub innym wzmacniaczem. To są skomplikowane konstrukcje o rożnej sygnaturze brzmienia i nie z każdym wzmacniaczem można w pełni wykorzystać ich potencjał 😉

Godzinę temu, Kostucha napisał:

To tak nie działa. Ty musisz podać firmę, model wzmacniacza, żeby można było dobrać do niego odpowiednią sieciówkę.

Zupełnie nie orientujesz się jak to działa ... Zauważyłem u kablosceptyków wyraźny, powtarzający się trend ... teoretyzowanie ... bądź też wyciąganie daleko idących wniosków na podstawie jakiś bezsensownych porównań np z kablem od lampki nocnej ... o testach z ASR nie wspomnę ... tymczasem na podstawie własnych doświadczeń uważam, że w audio najważniejsza jest empiria ...

Czyżbyś sugerował, że tak szanowany portal jak StereoLife podawał konkretną sygnaturę kabla wraz z precyzyjnym określeniem cech brzmienia bezpodstawnie? Zastosowane materiały, ich połączenie i technologia użyta w procesie konstruowania i budowy kabla pozwala dosyć precyzyjnie określić walory tego, (nie zawaham się użyć tego określenia) niemalże urządzenia ... Każdy, ale to każdy posiadający odrobinę doświadczenia audiofil wie jaka jest sygnatura brzmienia rodowanych wtyków Furutecha i Oyade ... posiadając taką wiedzę można dobierać kable do swoich urządzeń. Owszem, zapewne nie wszystkie połączenia się sprawdzą ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można określić efekt uzyskanego połączenia ... Dlatego jeden kabel w teście otrzymał jedną a drugi trzy gwiazdki ... 🙃

5 minut temu, szpakowski napisał:

Zastosowane materiały, ich połączenie i technologia użyta w procesie konstruowania i budowy kabla pozwala dosyć precyzyjnie określić walory tego, (nie zawaham się użyć tego określenia) niemalże urządzenia

Całkowicie się z Tobą zgadzam, dlatego wspomniałem o skomplikowanej konstrukcji. To dotyczy każdego urządzenia for audio, a kabli w szczególności 😀

19 godzin temu, Adi777 napisał:

Niektórzy piszą o stresie. Okej, być może tak jest, ale jak ktoś jest zajebiście pewny siebie, to z jakiej racji miałby się stresować na myśl o takim teście?

Gdyż mogłoby się okazać, że wyrzucił gruby szmal w błoto.

De gustibus non est disputandum

Skoro te kable są tak zaawansowane technicznie i mają wpływ na brzmienie znaczący, to proszę mi pokazać na ktore konkretne parametry i jak wpływaja 🤭...jakiś wykres wystarczy 😁

Bez takich określonych parametrów produkcja takich kabli oznacza, że robi się to na pałe w oczekiwaniu, że się coś namodzi 🤣

Przecież to kompletny kasztanizm. 

Edytowane przez Ajothe
23 minuty temu, szpakowski napisał:

... tymczasem na podstawie własnych doświadczeń uważam, że w audio najważniejsza jest empiria🙃

i ta empiria pokazuje, że kablolodzy/kablofile próbują robić wodę z mózgu pozostałym ... amen

14 minut temu, Ajothe napisał:

Skoro te kable są tak zaawansowane technicznie i mają wpływ na brzmienie znaczący, to proszę mi pokazać na ktore konkretne parametry i jak wpływaja 🤭...jakiś wykres wystarczy 😁

Bez takich określonych parametrów produkcja takich kabli oznacza, że robi się to na pałe w oczekiwaniu, że się coś namodzi 🤣

Przecież to kompletny kasztanizm. 

Ja tam może dożyję czasów, gdzie jakiś kablarz napisze, że po zakupie i wpięciu w swój system kabla X jest gorzej a nie lepiej.

Do tej pory wszystko wygląda tak, po podłączeniu kabla X czuć odrazu że jest lepiej bla,bla, bla, scena zrobiła się bla,bla,blå, bas zrobił się bla,bla,bla i tak dalej. Zupełnie jakby mieli gotowy szablon tych wypowiedzi. 

Kto wie, może od jakiegoś pułapu cenowego jest on dołączany do przesyłki z kablem X. 

20 minut temu, NRK napisał:

Ja tam może dożyję czasów, gdzie jakiś kablarz napisze, że po zakupie i wpięciu w swój system kabla X jest gorzej a nie lepiej.

Napisałem że teoretycznie lepsze/ droższe kable zasilające Furutecha wylądowały na długi okres w szufladzie bo użyłem do nich chińskie wtyczki . A zamiast nich zasilałem wzmacniacz  z kabla  DIY przeznaczonego do falowników za całe 11 zł metr.  Dopiero montaż oryginalnych wtyków Furutecha pokazał mi różnicę na plus .

41 minut temu, NRK napisał:

Do tej pory wszystko wygląda tak, po podłączeniu kabla X czuć odrazu że jest lepiej bla,bla, bla, scena zrobiła się bla,bla,blå, bas zrobił się bla,bla,bla i tak dalej. Zupełnie jakby mieli gotowy szablon tych wypowiedzi. 

Kto wie, może od jakiegoś pułapu cenowego jest on dołączany do przesyłki z kablem X. 

Dożyłeś.

W tym wątku mój post #70 z 30.05 dotyczący tej kwestii:

Cytat

Bardzo częste uproszczenie, które stosują osoby negujące wpływ przewodu na brzmienie całości to takie, że jak ktoś wydał tysiaka na "kabel" to musi mu się ten "kabel" od razu podobać, bo inaczej będzie żałował wydanych pieniędzy, więc wmawia sobie polepszenie brzmienia.

Kłopot z takim uproszczeniem jest wtedy, kiedy zakupiony przewód nie daje poprawy, a słyszalny efekt całości po zmianie jest gorszy niż przed - jakby się nie starać sobie wmówić że jest lepiej to uszy mówią - nieprawda. Można więc tę tezę o samosugestii między bajki włożyć. 

Pisałem to na podstawie własnych doświadczeń.

Na ten post odpowiadałeś, więc nie posądzam Cię o przeoczenie, może tylko nie zrozumiałeś.

Dlatego z chęcią powtórzę jeszcze raz, żeby było jak krowie na miedzy - tak, miałem sytuacje kiedy po wpięciu nowego kabla w mój system było gorzej a nie lepiej.

Widać mało wydałem na kable.

No cóż, miałem kupić sobie nowe pre i końcówkę a z tego co piszą na forum, to trzeba zainwestować w kable.😀

6 minut temu, NRK napisał:

Widać mało wydałem na kable.

No cóż, miałem kupić sobie nowe pre i końcówkę a z tego co piszą na forum, to trzeba zainwestować w kable.😀

Kupujesz pod wpływem sugestii tego co piszą na forum zamiast samemu posłuchać? Nie tędy droga.

Edytowane przez spokojnie

Jakbym kupował to, co piszą na forum. I słuchał takich jak ty.

To miałbym kable droższe niż kolumny. A jednak tak nie jest i nawet nie jest mi przykro z tego powodu.

1 minutę temu, NRK napisał:

Jakbym kupował to, co piszą na forum. I słuchał takich jak ty.

To miałbym kable droższe niż kolumny. A jednak tak nie jest i nawet nie jest mi przykro z tego powodu.

Gdzie sugerowałem jakieś produkty do kupienia?

Cytat poproszę.

Nie ma co negować, że jakość kabli mają znaczenie na jakość połączeń i tym samym na dźwięk. Jeśli styki są dobrej jakości nie korodujące to wiadomo, że to ważne w systemie audio, jeśli linka miedziana jest dobrej jakości i nie utlenia się też to ma znaczenie. Chyba każdy miał przypadek w swojej historii, że styk przerywał, dźwięk trzeszczał, więc to dowód namacalny, że styki i przewody są ważne. Następna kwestia, kable mają swoją impedancję RLC, kwestia dopasowania impedancyjnego jest też raczej bezdyskusyjna w każdym systemie audio (zaznaczam sygnalnie bo tu można dużo rozważać). Ale też nie można od razu założyć a priori, że drogie uzasadnione pseudonaukowymi teoriami kable poprawiają dźwięk. Mają wpływ na dźwięk jak wszystko inne, tyle i tylko tyle. Tak to widzę.

9 minut temu, spokojnie napisał:

Gdzie sugerowałem jakieś produkty do kupienia?

Cytat poproszę.

Nic nie będę udowadniał, bo mi się poprostu nie chce.

Kto wie, może jesteś jednym z wielu, który nic nie ma i bazuje tylko na tym, że wypożyczę, posłucham, oddam i opisze na forum. 

• Pokaż nowe odpowiedzi