Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Yancy napisał:

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że proponowany przez nich wzmacniacz  przegoni McIntosha  czy BAT VK300x  z drugiej ręki, gramofony z direct drive znacznie tańszego nowego Ad Fontes czy Transrotora Zet-1 z drugiej ręki, kolumny Focala Electrę 1028 BE czy Harbeth 40.1  z drugiej ręki. Przykłady wziąłem z ogłoszeń kierując się zbliżoną lub niższą ceną. 

Nie porównuje się nowych cen do używek, bo te są zawsze dużo mniejsze. Niemniej jednak faktycznie ceny UNITRY zaporowe, wręcz z kosmosu. Nikt nie wyda takich pięniedzy na sprzęt firmy no name, jak to potem odsprzedać?

Wzmacniacz + CD + gramofon + kolumny = 56 500zł

To paranoja...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

21 minut temu, Jacchusia napisał:

Nie porównuje się nowych cen do używek, bo te są zawsze dużo mniejsze. Niemniej jednak faktycznie ceny UNITRY zaporowe, wręcz z kosmosu. Nikt nie wyda takich pięniedzy na sprzęt firmy no name, jak to potem odsprzedać?

To paranoja...

A to jest tylko Hi-Fi 😉 Wkładka w gramofonie jest za 300 zł 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 miesięcznych pensji? W czasach PRL żeby kupić wieże Unitry i kolumny z Tonsilu również trzeba było odkładać pieniądze bo jedna czy dwie wypłaty nie wystarczyły by.

16 minut temu, Jacchusia napisał:

Nie porównuje się nowych cen do używek, bo te są zawsze dużo mniejsze.

Moim zdaniem trzeba je porównywać,  bo właśnie to robimy przed decyzją o zakupie, oczywiście wliczając w to urządzenia ex demo. Nowe urządzenia warto kupować wtedy, gdy jest duży skok jakościowy między używkami, a nowymi.  To trochę tak jak z samochodami - czy kupić np. używane Volvo z niskim przebiegiem czy nowego Fiata.  Ja wybrałbym Volvo 😀

18 minut temu, przmor napisał:

10 miesięcznych pensji? W czasach PRL żeby kupić wieże Unitry i kolumny z Tonsilu również trzeba było odkładać pieniądze bo jedna czy dwie wypłaty nie wystarczyły by.

Porównujesz nieporównywalne, bo czas nienormalne do normalnych. W tych czasach coś co wyjechało ze sklepu, było droższe jak w sklepie i to tak pięć razy, stąd te ceny.

Rodzice kupili mi RADMORA 5102T, kosztował 36 500zł, kupiony oczywiście po znajomości, a i tak czekałem ponad pół roku. Ten sam jako używany kosztował ponad 100 000 zł

1 minutę temu, Yancy napisał:

Moim zdaniem trzeba je porównywać,  bo właśnie to robimy przed decyzją o zakupie, oczywiście wliczając w to urządzenia ex demo. Nowe urządzenia warto kupować wtedy, gdy jest duży skok jakościowy między używkami, a nowymi.  To trochę tak jak z samochodami - czy kupić np. używane Volvo z niskim przebiegiem czy nowego Fiata.  Ja wybrałbym Volvo 😀

No ale na tej zasadzie każdy nowy sprzęt przegra z używanym. 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 19.06.2023 o 08:51, BalticResonance napisał:

Patrząc na zbliżenie wnętrza odtwarzacza nie widać tam nic nadzwyczajnego i rozbudowanego. Wydaje się, że to po prostu procesor sterujący i DAC. 

Czyli ich twór. Na to wychodzi.

43 minuty temu, Jacchusia napisał:

To paranoja...

Wygląda że wyda i to w ciemno. Większą paranoja.

W dniu 19.06.2023 o 09:16, Piopio napisał:

Jeśli chodzi o wzmacniacz to ich twór. Może być ciekawy mimo dość wysokiej ceny. 

To że jest dual mono i może pracować w klasie A? Pytam z ciekawości bo przecież to absolutnie nie jest to co podziwiasz na codzien. 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To że jest dual mono i może pracować w klasie A? Pytam z ciekawości bo przecież to absolutnie nie jest to co podziwiasz na codzien. 

To czego słucham może spokojnie konkurować z najlepszymi 😉 Za ułamek ich ceny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

To czego słucham może spokojnie konkurować z najlepszymi 😉 Za ułamek ich ceny. 

And that's what a like!

Prawdziwa postawa piopio. Już myślałem że pierwsze upały Ci zaszkodziły 🙂

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Nie porównuje się nowych cen do używek,

Wiem o tym.  Następnym razem postaram się o mniej sarkastyczny post 🙂

A tak poza tym to również uważam, że ta cena jest zbyt wygórowana, i osobiście na pewno zakupie nic z nowej Unitry w tej kwocie. To jest absurd. Ale tak jak wsponialem wcześniej - jestem kibicem.

Tak sobie przeglądam ten wątek i taka myśl mnie naszła,dlaczego w tej ofercie zabrakło streamera czy to już przerasta możliwości? w takiej sytuacji może bym się w chwili słabości zdecydował na taki set.

Trochę mnie to dziwi,czy nikt tam nie widzi zmian na rynku,CD czy gramofon to trochę za mało na obecne czasy.

18 minut temu, fan64 napisał:

Trochę mnie to dziwi,czy nikt tam nie widzi zmian na rynku,CD czy gramofon to trochę za mało na obecne czasy.

To ma być smak PRL 😉 Skonstruować streamer to trudna rzecz. Trzeba własny soft napisać. Podobno jest w planach. 

Edytowane przez Piopio

Streamery są dla mięczaków i biednych ludzi, których nie stać na kupno płyt :) Poza tym streaming kojarzy się z telefonami a nie porządnym dźwiękiem. A tak na poważnie to czytałem, że w trosce o potrzeby pokolenia Z mają wypuścić streamer Unitry.

7 godzin temu, Yancy napisał:

Nie wiem jak te klocki grają, ale moim zdaniem ceny są zaporowe. Za te pieniądze można mieć grajki renomowanych koncernów* albo urządzenia małych niszowych firm**,  gdy rozpatrujemy nowe urządzenia albo grajki hi end z drugiej ręki***

Mam kompletnie inne kryteria wyboru.

Generalia:

1Cena nie brzmi.

2Używka jest pozbawiona rękojmi.

3Jedynie porównanie nowości z nowością ma sens.

Np. z Qualio IQ. Ktoś może przytoczyć coś innego do porównań, które raczej są dość jałowe bez uwzględnienia wpływu pomieszczenia. 

Generalia podstawowe.

Porównanie: co komu smakuje jest niewykonalne - rozczarowałem  się parokrotnie  czyimiś podpowiedziami (wcale nie tymi pochodzącymi z prasy) odnośnie: smaku, gustu, brzmienia i dlatego zdecydowanie wolę swój smak, gust, brzmienie (niezależnie od ceny).

Dobro i piękno są drogie, a tańsze zamienniki już nie takie dobre i nie takie piękne, to także jedno z podstawowych generaliów. 

[Swojego smaku nie przeliczam na kapitał kolekcjonerski - rzeczy są do użytku {w tym i do przeróbki**** na miarę potrzeb klienta, to tzw. custom service}, a nie do muzeum]

*Korporacja pozbawia życia i samodzielności (wysysa z energii twórczej). Robi często nienaprawialne wyroby.

**Bo też UNITRA jest niszowa, tak jak i cała branża audio.

***Druga ręka  jest już z założenia zużyta.

****Np. dokręcenie śrub po fabryce, ułożenie membran w przetwornikach (mechanika i docieranie). Wymogi materiałowe są w specyfikacji danego produktu lub jest to z kolei specyficzny firmowy styl (np. choćby docieranie niektórych modeli słuchawek Ultrasone - trwa, i trwa, i trwa, itd; a wiele innych słuchawek tego nie wymaga).

Estetyka a pieniądz  dotyczą kompletnie innych światów pojęciowych i dotyczą innego zastosowania  - pierwsze jest trwałe, a drugie szybko zbywalne.

Czyli - coś co jest drogie a jest w promocji (prawie za darmo) i tak mnie nie zainteresuje, bo mi nie smakuje.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

jak to potem odsprzedać?

Nie po to kupujesz (tylko dla celów estetycznych).

Czyli: według swojej interpretacji (i swojego gustu), a nie - czyjejś.

@Jacchusia

Powtórzę:

Kapitalizm wywołuje choroby psychiczne 

:)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

20 minut temu, fan64 napisał:

Tak sobie przeglądam ten wątek i taka myśl mnie naszła,dlaczego w tej ofercie zabrakło streamera czy to już przerasta możliwości? w takiej sytuacji może bym się w chwili słabości zdecydował na taki set.

Pisałem już, co z plikami mamy XXIw to mnie zbyto, że pliki są bezduszne 😁

17 minut temu, fan64 napisał:

dlaczego w tej ofercie zabrakło streamera

Po co iść biernie za modą? /Co pół sezonu jest wymiana streamerów na nowomodne a stare stają się niemodne/.

Taki to już styl protokołów komunikacyjnych: TCP/IP, pop, gopher, telnet, (wspieranych/niewspieranych, hobbistycznych, firmowych, przemysłowych, niszowych, itd.), że "przy użyciu najnowszej generacji komputera można zrobić z tektury hamburgera".

he,he 🙂

Ad meritum:

Był ich prototyp? 

(Według mnie go nie opracowali).

[Audio to moda, tak jak i reszta architektury]

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Pisałem już, co z plikami mamy XXIw to mnie zbyto, że pliki są bezduszne 😁

Ano widzisz.

Winyl, tasiemka, lampka (w tym: magiczne oczko EM84), lub wycieraczki w wyświetlaczu, ...

To robi wrażenie.

Pliki są zbyt powszednie i masowe.

19 minut temu, xetras napisał:

Mam kompletnie inne kryteria wyboru.

Generalia:

1Cena nie brzmi.

Uzupełnię autocytat:

1Cena nie brzmi.

1ACena robi wrażenie.

(Jak i kultura techniczna)

/W nawiasie  jedynie dygresja/

Cytat z artykułu na temat reaktywacji Unitry 2023 "Do końca tego roku do sprzedaży trafi też tuner FM i DAB, a także coś dla pokolenia Z, czyli streamer.4" Będzie więc i streamer.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Rodzice kupili mi RADMORA 5102T, kosztował 36 500zł, kupiony oczywiście po znajomości, a i tak czekałem ponad pół roku. Ten sam jako używany kosztował ponad 100 000 zł

Z tego powodu najbardziej pożądane licytacyjnie są amplitunery.

Przez sentyment do znajomości, przebitki cenowej i ogólnie - do młodych lat (skojarzenie).

Byle nie do Altusów, dla mnie od początku w użytku domowym były nieporozumieniem przez swą pokraczność, produkowały głównie hałas, ale nadrabiały wyglądem zewnętrznym 🙂

Ale to Altusy nagłośniły PRL, wzdłuż i w poprzek, niestety.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Godzinę temu, przmor napisał:

z telefonami a nie porządnym dźwiękiem.

byłem świadkiem jak tzw.audiofil nie był w stanie na aparatach za kosmiczne pieniądze wyłapać dzięku właśnie z tel. pliki FLAC i CD,a więc byłbym ostrożny w tych ocenach.

4 godziny temu, przmor napisał:

E tam, Kolega może nie pamięta albo ma dość dziwne informacje.
Problem był z zakupem, bo fabryka robiła ile tyko mogła a i tak wszystko znikało na pniu. Kolejki były jak dostarczono do sklepów wzmacniacze czy kolumny. Problemów z pieniądzmi nie było - był problem z podażą.
W latach dziwacznych czyli pod koniec lat 80-tych można było kupić Radmora 5412 za około 20 tyś zł* a przeciętna pensja w roku 87 to około 30 tyś. zł a w 88 roku już 53 tyś. zł
W 88/89 roku Radmor 5412 stał już do kupienia w sklepie bez kolejki. Można było wejść i kupić bez problemu, stał na półce a ludzi w sklepie jak na lekarstwo - czyli tak jak dziś.

36 minut temu, xetras napisał:

Byle nie do Altusów, dla mnie od początku w użytku domowym były nieporozumieniem przez swą pokraczność, produkowały głównie hałas, ale nadrabiały wyglądem zewnętrznym 🙂

A wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi ALtusów 😉 Napisane było, że to zestaw nagłośnieniowy do klubokawiarni i lokali.
Była taka knajpa na Śląsku gdzie siekierę można było zawiesić, gwar i ścisk a na ścianach wisiały 4 Altusy i pięknie nagłaśniały cały lokal. Wszystko było słychać a Metallica nigdy już lepiej dla mnie nie brzmiała niż z tych Altusów w pełnej zgiełku knajpie. Do knajpy idealne wręcz - wysokie wyraźne i szczęk kufli nie był w stanie zagłuszyć cykania a bas dawał czadu.
------------
* inflacja szalała więc cena mogła być inna, ale coś mi się wydaje, że pomiędzy 20 a 30 tyś zł.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

5 minut temu, yayacek napisał:

W 88/89 roku Radmor 5412 stał już do kupienia w sklepie bez kolejki. Można było wejść i kupić bez problemu, stał na półce a ludzi w sklepie jak na lekarstwo - czyli tak jak dziś.

Weźjeszcze pod uwagę, że w latack 88/89 sytuacja gospodarcza w kraju była taka, że ludzie mieli pilniejsze wydatki niż zakup dla przyjemności sprzętu audio. Czyli podobnie jak dziś, historia zatoczyła koło.

23 godziny temu, ASURA napisał:

Zasypano bełkotliwym szumem, proponuję przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za ponowne, kolejne wstawienie linka, przeczytam.

Odnośnie suchości - ta jest względem zmiennego układu odniesienia. Czyli - jest wielokierunkowe (uczucie).

[To niejednoznacznosć interpretacyjna, zależna od samego interpretującego].

Wtręt fizjologiczny- raczej każdy odczuwa czasem odwodnienie organizmu albo zatrzymywanie płynów ustrojowych - słyszenie jest zapewne zależne od metabolizmu i bieżącej aktywności dobowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 minut temu, BalticResonance napisał:

Weźjeszcze pod uwagę, że w latack 88/89 sytuacja gospodarcza w kraju była taka, że ludzie mieli pilniejsze wydatki niż zakup dla przyjemności sprzętu audio. Czyli podobnie jak dziś, historia zatoczyła koło.

Owszem, to prawda ale ceno i asortymentowo już wszystko wracało do normy po latach stanu wojennego i nałożonego na Polskę embargo.
Piszę z głowy więc nie mam rachunków przy sobie, ale Radmora kupiłem bezproblemowo w sklepie w latach 80-tych (pod koniec), po prostu wchodząc do sklepu i prosząc o ten produkt. Tak samo z pierwszym odtwarzaczem CD, który kupiłem kilka dni po Radmorze - Osaka CD się nazywał i stał sobie na półce ot tak w sklepie RTV.
Nie był to kosmiczny wydatek pieniężny.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Moim zdaniem Unitra przy nowym projekcie trochę zawaliła bo gdyby w odtwarzaczu CD było wejście na sygnał cyfrowy to dźwięk z streamera idący przez DAC-a w CD  mógłby być wyższej klasy a cena nie wyżyłowana i nie trzeba by było dublować DAC-a

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, ASURA napisał:

Moim zdaniem Unitra przy nowym projekcie trochę zawaliła bo gdyby w odtwarzaczu CD było wejście na sygnał cyfrowy to dźwięk z streamera idący przez DAC-a w CD  mógłby być wyższej klasy a cena nie wyżyłowana i nie trzeba by było dublować DAC-a

To by wymusiło rozbudowanie odtwarzacza od dodatkowy DAC, co podniosłoby koszty. Poza tym, jak ktoś chciałby używać streamera, musiałby dokupić odtwarzacz CD, żeby korzystać z jego przetwornika. Dlatego odrazu lepiej zastosować dobry przetwornik w streamerze.

5 minut temu, BalticResonance napisał:

To by wymusiło rozbudowanie odtwarzacza od dodatkowy DAC, co podniosłoby koszty. Poza tym, jak ktoś chciałby używać streamera, musiałby dokupić odtwarzacz CD, żeby korzystać z jego przetwornika. Dlatego odrazu lepiej zastosować dobry przetwornik w streamerze.

Nie wiem, w Esotericu można zarówno odtwarzać płyty CD/SACD jak i po USB muzykę w streamingu 24/192 , jest bardzo dobra cyfrowa regulacja głośności i obsługuje to jeden wewnętrzny DAC znajdujący się w nim. Pre można sobie ominąć jak jest takiej sobie klasy 

5 minut temu, ASURA napisał:

Nie wiem, w Esotericu można zarówno odtwarzać płyty CD/SACD jak i po USB muzykę w streamingu 24/192 , jest bardzo dobra cyfrowa regulacja głośności i obsługuje to jeden wewnętrzny DAC znajdujący się w nim. Pre można sobie ominąć jak jest takiej sobie klasy 

Pomijając próbę porównania do odtarzacza Exoteric za ponad 100k PLN, to patrząc na jego wnętrze wali po oczach rozbudowana elektronika. Ilość układów i ich rozmieszczenie funkcjonalne z tyłu sugeruje, że raczej na pewno jest tam więcej niż jeden przetwornik cyfrowo-analogowy.

ambitnie zaczęli ale kto z tych co ma kasę będzie chciał kupić właśnie Unitrę a nie na przykład Primare?

a tu z forum, który z kolegów by zaryzykował? 

Gdyby klocki kosztowały po 3 tysiące złotych na początek i konsumenci byliby zadowoleni z efektu, to wtedy można byłoby próbować startować wyżej, ba nawet przytrzymać w szafie obecne projekty i wystawić je w odpowiednim momencie...

50 minut temu, Tonnii99 napisał:

ambitnie zaczęli ale kto z tych co ma kasę będzie chciał kupić właśnie Unitrę a nie na przykład Primare?

a tu z forum, który z kolegów by zaryzykował? 

Nie zaryzykował bym kupna Primare, miałem w domu i starczy

Godzinę temu, ASURA napisał:

Nie zaryzykował bym kupna Primare, miałem w domu i starczy

To był wyłącznie przykład. Mogłem tu wstawić dowolną, inną markę.

Odpowiedz lepiej, czy Ty zaryzykowałbyś zakup Unitry 🙂

W dniu 19.06.2023 o 22:04, Yancy napisał:

Nie wiem do kogo jest skierowana oferta Unitry - 

Zapewne do tych którzy dziś płaca za stare maluchy albo polonezy po 30 tys. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi