Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, xetras napisał:

Faktycznie o tym i o całej produkcji specjalnej wtedy było niewiele wiadomo a i teraz trudno o sprawdzone dane.

Zwłaszcza w internecie ich brak.

Struktura całej Unitry zmieniała się w czasie. Tak samo jak zasady używania logotypu Unitry. Na pierwszym sprzęcie audio z Radmoru było podwójne oznaczenie - logotyp Unitra Radmor, oraz w nazwie Radmor. Podkreślenie w nazwie urządzenia marki było podkreśleniem jakości wyrobu, bo Zakład cieszył się opinią producenta profesjonalnej elektroniki. W kolejnej serii, wprowadzonej w 1985 roku, nie było już na froncie logotypu Unitry. Mimo, że Zakład nadal należał do tego zrzeszenia.

2 godziny temu, BalticResonance napisał:

Koncert był niezłą konstrukcją, ale jakość produkcji była jak na ZRK przystało. Dlatego profesjonalne studia nagraniowe i Polskie Radio korzystały z importowanych magnetofonów.

Koncert nie był magnetofonem pro bo i nie miał być. Jaki by nie był, i tak się nie nadawał. Z kolei powszechne w radiach magnetofony telefunken m10 i m15 miały często polską elektronikę, nie ustępującą oryginalnej.

nagrywamy.com

To tak jak Revox i Studer z tym tylko że my nie mieliśmy swojego Studera

Mimo to jak go pierwszy raz zobaczyłem w 1982 nie znając Telefunkena w porównaniu do posiadanych Damy Pik i Arii to jednak był opad szczeny. Do mnie wtedy trafił trzy silnikowy Philips, bardzo fajna maszyna…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak ogólnie to przecież Koncert mechanicznie nie dałby rady prędkości profesjonalnej (38 cm/s) i szerokości taśmy profesjonalnej (2 cale). Kompletnie inne przeciążenia (włącznie z silnikiem) i musiałby nie wiem ile ważyć. Profesjonalny to by nie był Koncertem, bo gabaryty i  wygląd byłyby kompletnie inne.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ten co trafił do nas do radiowęzła zakładowego był dwuścieżkowy z małą studyjną

22 godziny temu, yayacek napisał:

Proszę zwrócić uwagę na kartę produktu - znajdujemy tam bardzo istotny z audiofilskiego (tfu) punktu widzenia parametr 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podsumowując...nasi tam byli 🙂

20 godzin temu, Ajothe napisał:

Wujek taki miał, zajebisty polecam 😁

Także, tyle że srebrną.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

20 godzin temu, xetras napisał:

Inwestuj- nie stracisz (skoro podajesz tę licytację). Dla mnie to nieużyteczny przeżytek. 

Mam Akai GX 75. Co do określenia "przeżytek" to chyba się mylisz. Moda (to już chyba nie moda, a trend) na analog trwa już ładnych kilka lat i ma się coraz lepiej. Kiedy zacząłem ponowną przygodę z analogiem, a było to ze 3-4 lata temu i zaczęło się od VHS Hi-FI, na rynku czyli Allegro EBAY było zatrzesienie tego typu urządzeń, a sprawdź co dzisiaj jest. Cięzko wybrać coś sprawnego,a fachowców od napraw jak na lekarstwo i części brak, wiec przewaliłem trchę tych magnetowidów, teraz mam 2 SONY SLV-E9 kupiłem za ok.700zł teraz na Ebay-u są dwa po...4000tysi - a moje w lepszym stanie wizualnym, a technicznie moje oba sa sprawne, mam też Blaupunkta RTV 920 (niemieckie maja o niebo lepszą i cichsza mechanikę). Sprawdź kasety VHS, sam szajs, a ja mam cała masę, same lepsze modele. A po co o tym piszę? . To jest dowód na to, ze nie masz racji co do okreslenia przeżytek.

Rynku wtórnego tych urządzeń juz nie ma praktycznie, bo się powyprzedawały stare zapasy, nowych nie ma. To samo się tyczy CC, szpulowców i gramofonów.

17 minut temu, czester15.30 napisał:

Zawsze tak było ? 

w myśl PRL-owskiej zasady "czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy" 

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

27 minut temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

Cytat

Computing

Materials

Critical infrastructure

Finance

Medical (Cardiac, Childbirth)

Pomijając mało profesjonalne źródło jakim jest Wikipedia, z powyższych kategorii "stress test", do której zaliczyłbyś elektronikę, szczególnie wojskową? Bo przytoczyłeś link, w którym żadna z definicji nie pasuje, panie inżynierze prawilna mordeczka, eloszki.

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Mieliśmy mówić o Unitra.
Czy oni słuchają mądrzejszych od siebie,czy może sami są mądrzejsi?
Chyba tylko czas odpowie na to pytanie....

Ogólnie to kibicuję Unitrze i mam nadzieję, że się uda. Chociaż z drugiej strony, mając w pamięci szalone pomysły M.Kicińskiego to można mieć wątpliwości. Wycenić telefon, który nic nie potrafi na 1500zł. to jest jakiś absurd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można kupić już zabawki Unitry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Pomijając mało profesjonalne źródło jakim jest Wikipedia, z powyższych kategorii "stress test", do której zaliczyłbyś elektronikę, szczególnie wojskową? Bo przytoczyłeś link, w którym żadna z definicji nie pasuje, panie inżynierze prawilna mordeczka, eloszki.
Tak tak, dla Ciebie Google jest lepszym źródłem

W mojej branży, RoHS nie obowiązuje i niech to pozostanie jakąś wskazówką w kwestii stress test.

Inżynierem nie jestem, korzystam z ich pracy

Moce nowego wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, romeksz napisał:

Ale te rendery, to nie jest dobry pomysł.

Tak jest, to nie wygląda poważnie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

27 minut temu, romeksz napisał:

Tak tak, dla Ciebie Google jest lepszym źródłem

Ukryta Zawartość

Dla mnie najlepszym źródłem jest to, czego się nauczyłem w pracy zawodowej. A za pomocą Google można znaleźć namiar na wiele technicznych źródeł, również naukowych.

29 minut temu, romeksz napisał:

W mojej branży, RoHS nie obowiązuje i niech to pozostanie jakąś wskazówką w kwestii stress test.

Inżynierem nie jestem, korzystam z ich pracy emoji106.png

Betoniarka nie jest objęta ROHS, a "stress test" trzonka w szpadlu zrobić trzeba . Nie każdy musi się zajmować elektroniką przecież.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, czester15.30 napisał:

Moce nowego wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Szkoda, że nie podają przy jakich zniekształceniach. 

Ukryta Zawartość

10 minut temu, kghm napisał:

Szkoda, że nie podają przy jakich zniekształceniach. 

Cytat

THD @1kHz 8Ω < 0.02%

Przy parametrze zniekształceń nieliniowych nie podają mocy, czyli stosując powszechne zasady, to wartość dla mocy znamionowej. Pytanie, dla której impedancji.

W przypadku zniekształceń IMD podają, że dla 10W, le też brak info dla której impedancji obciążenia.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie najlepszym źródłem jest to, czego się nauczyłem w pracy zawodowej. A za pomocą Google można znaleźć namiar na wiele technicznych źródeł, również naukowych.

Tobie jakoś się nie udało

Betoniarka nie jest objęta ROHS, a "stress test" trzonka w szpadlu zrobić trzeba . Nie każdy musi się zajmować elektroniką przecież.

Każdy orze jak może
13 godzin temu, romeksz napisał:

Dual mono i nie podwaja? Bida

Ukryta Zawartość

Ale CO ma podwoić, skoro podano moce dla różnych obciążeń i klas pracy JEDNEGO KANAŁU?

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, kghm napisał:

Kupić można, ale odbiór dopiero pod koniec października.

W jakimś teście widziałem że recenzent już określał jego brzmienie. 

Zastanawiałem się walenie czy na ten sprzęt czy ocenia go po wnętrznościach. 

Bo opis był kiepski. 

3 godziny temu, porlick napisał:

Ale CO ma podwoić, skoro podano moce dla różnych obciążeń i klas pracy JEDNEGO KANAŁU?

Patrząc na schemat blokowy na stronie producenta, ten wzmacniacz to chyba jest MONO, skoro oba kanały maopisane jako lewe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, kghm napisał:

Kupić można, ale odbiór dopiero pod koniec października.

Jeśli będzie z tym sprzętem tak, jak z telefonem od Mudity, to przyszłość Unitry jest przesądzona.

☹️

14 minut temu, porlick napisał:

Jeśli będzie z tym sprzętem tak, jak z telefonem od Mudity, to przyszłość Unitry jest przesądzona.

Telefon to porażka, ale budzik za 1k PLN, który ma poważne problemy z oprogramowaniem i np nie budzi czasami. Na początku było sporo komentarzy na ich stronie, opisujących problemy ze stabilnością softu, ale po czasie ktoś je  usunął. Wyobraź sobie streamer, albo odtwarzacz multimedialny z tyloma bug'ami

Trzymam kciuki za sukces nowej Unitry, ale zatrudnianie kiepskich programistów zawsze kończy się porażką.

Maluch w PRLu to nawet bardziej trafne porównanie, bo też nie wiedziałeś, kiedy odbiór, oraz CO tak właściwie odbierzesz.

2 minuty temu, BalticResonance napisał:

Trzymam kciuki za sukces nowej Unitry, ale zatrudnianie kiepskich programistów zawsze kończy się porażką.

W przypadku Unitry programiści mają raczej mało do powiedzenia, ale jeśli chcą osiągnąć sukces, muszą trzymać się terminów. Każda obsuwa będzie działać znacząco na niekorzyść przedsięwzięcia.

Edytowane przez porlick
18 minut temu, porlick napisał:

Maluch w PRLu to nawet bardziej trafne porównanie, bo też nie wiedziałeś, kiedy odbiór, oraz CO tak właściwie odbierzesz.

W przypadku Unitry programiści mają raczej mało do powiedzenia, ale jeśli chcą osiągnąć sukces, muszą trzymać się terminów. Każda obsuwa będzie działać znacząco na niekorzyść przedsięwzięcia.

Spoko!

obecny właściciel Unitry nie takie obsuwy przerabiał i dalej prze do przodu...

• Pokaż nowe odpowiedzi