Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.07.2023 o 07:26, BalticResonance napisał:

Patrząc na schemat blokowy na stronie producenta, ten wzmacniacz to chyba jest MONO, skoro oba kanały maopisane jako lewe

Oho.

(Skomentuję Twój wpis)

Potwierdza się że: opis stwarza rzeczy 

(Po mojemu jest wręcz odwrotnie, ale zwykle ludzie ulegają presji opisu a nie rzeczom samym w sobie)

Analogia z innej bajki:

Nie ma tak, że na podstawie np. mapy, atlasu, globusa można pisać o Ziemi.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 minut temu, xetras napisał:

Oho.

(Skomentuję Twój wpis)

Potwierdza się że: opis stwarza rzeczy 

(Po mojemu jest wręcz odwrotnie, ale zwykle ludzie ulegają presji opisu a nie rzeczom samym w sobie)

Analogia z innej bajki:

Nie ma tak, że na podstawie np. mapy, atlasu, globusa można pisać o Ziemi.

Nie odebrałeś chyba poprawnie mojej ironii.

Troszeczkę piszą o nowej Unitrze. 

" Mój przyjaciel audiofil, wyraził to dosadniej – „Rozumiem sentyment do rodzimej starej marki, ale to budowanie firmy opartej na sentymencie obywateli i sprzedaży ludziom po 50. roku życia z brakiem wiedzy audio. Po dizajnie widać, że to wskrzeszenie sentymentalne. Lepiej byłoby zostawić nazwę i zacząć od nowa, zupełnie od nowa…” Boję się, że Tobiasz ma racje i sam sentyment może tu nie wystarczyć. Zwłaszcza na doskonale rozwiniętym rynku, który od kilku lat zalewają rewelacyjnie dobre chińskie konstrukcje w przystępnej cenie, konkurujące parametrami z najlepszymi. Wydaje mi się, że Unitra na start powinna zaoferować streamer, który będzie mógł odtwarzać muzykę ze Spotify i innych – to dzisiaj podstawa, która mogłaby napędzać sprzedaż. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 3.07.2023 o 21:40, przemak napisał:

Przecież to nieporozumienie. Jak zasilacz jest supertwardy, to moc się (prawie) podwoi, jak normalny, to się nie podwoi. Poza tym bardzo dużo zależy od sposobu i warunków pomiaru. Dual mono nie ma tu nic do rzeczy.

Moc się nigdy nie podwaja, jedynie na papierze, a papier wszystko przyjmie.

Juz kiedyś o tym pisałem, jeśli producent pisze ze dla 8R jest 100W i dla 4R 200w to w praktyce jest to często 150w dla 8R i 200w dla 4R

7 minut temu, Bumpalump napisał:

jeśli producent pisze ze dla 8R jest 100W i dla 4R 200w to w praktyce jest to często 150w dla 8R i 200w dla 4R

Nie wiem skąd takie statystyki, ale nie spotkałem się jeszcze, żeby jakiś producent deklarował moc znamionową mniejszą od rzeczywistej o 1/3

3 godziny temu, czester15.30 napisał:

" Mój przyjaciel audiofil, wyraził to dosadniej – „Rozumiem sentyment do rodzimej starej marki, ale to budowanie firmy opartej na sentymencie obywateli i sprzedaży ludziom po 50. roku życia z brakiem wiedzy audio. Po dizajnie widać, że to wskrzeszenie sentymentalne. Lepiej byłoby zostawić nazwę i zacząć od nowa, zupełnie od nowa…” Boję się, że Tobiasz ma racje i sam sentyment może tu nie wystarczyć. Zwłaszcza na doskonale rozwiniętym rynku, który od kilku lat zalewają rewelacyjnie dobre chińskie konstrukcje w przystępnej cenie, konkurujące parametrami z najlepszymi. Wydaje mi się, że Unitra na start powinna zaoferować streamer, który będzie mógł odtwarzać muzykę ze Spotify i innych – to dzisiaj podstawa, która mogłaby napędzać sprzedaż. "

Ukryta Zawartość

Mam kompletnie odmienne zdanie. 

Inna sprawa to kwestia jak wytrzyma Unitra bezpośrednie porównanie z konkurencją w podobnej cenie. 

Do tego jeszcze dojdzie i wtedy się okaże czy ten pomysł był strzałem w dziesiątkę czy w kolano. 

Streamery.....to istotne, ale o wiele mniej istotne zabawki i np konkurowanie z Luminem w podobnej cenie na start to o wiele trudniejsza zabawa. 

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, BalticResonance napisał:

Nie odebrałeś chyba poprawnie mojej ironii.

Przypuszczam że na łapu capu zrobili ten szkic z dual mono lewego kanału.

Generalnie to staram się pisać rzeczowo i konkretnie a jakoś tej rzeczy jeszcze nie widać.

Może w październiku będzie widać, co i jak.  

9 godzin temu, czester15.30 napisał:

Wydaje mi się, że Unitra na start powinna zaoferować streamer

Akurat w najbardziej konkurencyjnym modowo segmencie?

Skoro odtwarzacz i dwa gramofony mają być na start - to sprzęt zapewne dla zatwardziałych kolekcjonerów.

(Powiedzmy że istnieje garwoliński Lechpol, istnieje ożarowski TCL, istnieje Manta, istnieje Taga Harmony, może także i UNITRA istnieć)  

Godzinę temu, xetras napisał:

(Powiedzmy że istnieje garwoliński Lechpol, istnieje ożarowski TCL, istnieje Manta, istnieje Taga Harmony, może także i UNITRA istnieć)  

Nie porównuj masówki dla ludożerki z segmentem niszowym. Tamten sprzęt sprzedaje się tanio, dużo, a jego żywotność często jest niewiele dłuższą od okresu gwarancji. W przypadku Unitry założenia są dokładnie przeciwne.

7 godzin temu, Ajothe napisał:

jak wytrzyma Unitra bezpośrednie porównanie z konkurencją w podobnej cenie. 

Na razie ZGZ 801 jeszcze niczym nie przekonują żeby cokolwiek o nich  wiedzieć.

Qualio IQ oraz Adam S3V to są konkrety, które mnie potencjalnie by interesowały, nie uwzględniam z kolei obiecanek w postaci kota w worku, więc ZGZ mnie nie interesuje (bo nie jest upubliczniony). Kiedy stanie się dostępny może mnie zainteresuje.

50 minut temu, porlick napisał:

W przypadku Unitry założenia są dokładnie przeciwne.

No właśnie tak przypuszczam że celują w dużą trwałość konstrukcji. Dlatego też aż tak wysoki pułap cenowy zastosowano.

Czy z jakimś Heglem, Primare, Densenem są w stanie konkurować? Bladego pojęcia nie mam, ale szanuję że im się chce - Adrianowi Krupowiczowi,  Danielowi Kostrzewie, Michałowi Kicińskiemu i całemu zespołowi.

Z pierwszymi dwoma porozmawiałem sobie na korytarzu na Narodowym podczas zeszłorocznego Audio Video Show. Całkiem sensownie wymigiwali się od przedstawienia szczegółów konstrukcji, zwłaszcza że zaledwie prototypy  wystawiali.

Nieco o szefie sprzedaży i o szefie technicznym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, kghm napisał:

Emerytom się spodobało, ciekawe ilu z nich dostało zawału, jak usłyszeli o cenach.

Ale się wzruszyłem, młodość mi się przypomniała. Fajny film.

Gość

(Konto usunięte)

Wg mnie ten sprzęt wcale nie jest kierowany do dzidersów (50+ jak ja), bo oni już zęby zjedli i dorobili się przepukliny na przewalaniu różnych sprzętów. Na plewy nas się nie weźmie. Ich klientami mają być ludzie około 30-tki, nieźle zarabiający, robiący na oryginałów, początkujących hipsterów. Design idzie z obecną modą na prl. Ot i wszytsko, a grać pewnie ma poprawnie a nie wyrywać z butów dzidersów, hipsterzy i tak z niczym innym tego nie porównają. 

A gramofon w ofercie nie dla melomanów tylko dla tych co za modą pędzą.

Zdaje się, że streamer w niedalekiej przyszłości zapowiadają. 

Filmik bardzo fajny. Widać produkty dobre, a nawet bardzo dobre. Brakuje moim zdaniem przetwornika DAC we wzmacniaczu (a może jest i nie zauważyłem). Jednak czego najbardziej się obawiam to czy produkty wytrzymają konkurencję, nie ma co ukrywać, konkurencję z całego świata, konkurencję która idzie do przodu i nie patrzy na nic, poza trwaniem i rozszerzaniem rynku oraz spełnianiem zadowolenia swoich akcjonariuszy. Projekt Unitra, niezależnie jak będzie promowany, też ma przynieść zadowolenie swoim inwestorom (chyba że są "aniołami biznesu"). Może warto wziąć pod uwagę, że to ostatecznie rynek zweryfikuje ceny, jak będzie popyt to ceny pójdą w górę, jak nie będzie to ceny pójdą w dół. Chyba najbliższe miesiące i lata pokażą. Zazwyczaj produkt wysokiej klasy sam broni się na rynku jakością i trwałością, tylko zawsze jest pytanie jak długo inwestor jest skłonny czekać na zwrot kapitału?

Godzinę temu, porlick napisał:

Z takich nie wyżyją... 

Dokładnie, miałem to samo napisać. IMHO sam "pomysł" na kampanie reklamową pokazuje że to przedsięwzięcie prowizorka/improwizacja. Nie zdziwię się kiedy 1/2 roku od premiery ceny spadną o 50%

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Dokładnie, miałem to samo napisać. IMHO sam "pomysł" na kampanie reklamową pokazuje że to przedsięwzięcie prowizorka/improwizacja. Nie zdziwię się kiedy 1/2 roku od premiery ceny spadną o 50%

Skoro w pierwszej kolejności obsłużą zamówienia „w ciemno” to raczej nie zamierzają produkować na zapas - tylko wysondować rynek. Możliwości finansowe inwestora są eufemistycznie rzecz ujmując wielokrotnie wyższe od wszystkich polskich producentów audio z ostatnich 3 dekad. Umiejętności biznesowe tym bardziej. Niepowodzenie jego eko-smartfona czy innego zen-budzika odczuł pewnie jak poranną migrenę, która pojawia się 2 razy do roku i przechodzi po 1 ibupromie. Z Unitrą może być podobnie. Sukces będzie jak wygrana partyjki w scrabble na urlopie, a porażka - jak nieudany weekend. To tylko lud audiofilski entuzjazmuje się, tudzież bulwersuje - na co inwestor wydaje drobne.
7 minut temu, dzarro napisał:

Skoro w pierwszej kolejności obsłużą zamówienia „w ciemno” 

10 minut temu, dzarro napisał:

To tylko lud audiofilski entuzjazmuje się, tudzież bulwersuje - na co inwestor wydaje drobne.

Lud audiofilski nie może pojąć, jak można w ciemno wydać np. 14000zł i to bez odsłuchu.

Tu nie ma co więcej ględzić. Poczekamy jak te hajendy wjadą na rynek. Każdy wymaca, posłucha u kolegi i wtedy będziecie pisać. Moim zdaniem nie ma to szans przebicia w tym segmencie cen.

3 minuty temu, kghm napisał:

Lud audiofilski nie może pojąć, jak można w ciemno wydać np. 14000zł i to bez odsłuchu.

Jest spora grupa ludzi w Polsce, dla których takie kwoty są możliwe do "wywalenia w błoto", żeby mieć coś unikalnego. Biorąc pod uwagę obecne ceny chłamu w marketach z RTV, koszt zakupu nowej Unitry wydaje się umiarkowany.  

2 minuty temu, BalticResonance napisał:

Jest spora grupa ludzi w Polsce, dla których takie kwoty są możliwe do "wywalenia w błoto", żeby mieć coś unikalnego. Biorąc pod uwagę obecne ceny chłamu w marketach z RTV, koszt zakupu nowej Unitry wydaje się umiarkowany.  

Ale Ci co mają pieniądze, to kupują marki znane, zacne, zauważalne, cenione. Dlaczego zamożni nie kupują Skody? Choć to samochody wystarczające w zupełności na co dzień? -bo brakuje prestiżu, pokazania się. Dlatego jak ktoś ma 14 koła w kieszeni, to i ma 20. Więc dopłaci do McIntosha z wychyłami i pozamiatane.

Ile to jeszcze nadziei będzie pompowane w tą Unitrę? 

4 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Ale Ci co mają pieniądze, to kupują marki znane, zacne, zauważalne, cenione. Dlaczego zamożni nie kupują Skody? Choć to samochody wystarczające w zupełności na co dzień?

Dlaczego ludzie kupują samochody Rolls-Royce, które są wykonane fatalnie, a technologicznie porównywalne z BMW i Audi? Chodzi o prestiż posiadania czegoś drogiego i przez to unikalnego, produkowanego w ograniczonej ilości.

No tak, ale Unitra miała kiedyś status "dla każdego" i to będzie odkręcić ciężko w tych czasach. Nikt nie utożsamiał Unitry z luksusem i co gorsza była to marka "lokalna" a nie jak RR znana na cały świat.

Edytowane przez Tonnii99

Trochę mnie nie było,więc ominął mnie sukces Unitry.
czy
"Piękno polskiej inżynierii"
w postaci
"Flagowy wzmacniacz Unitry doceniony za design"
dołączył do 
"Dołącz do pasjonatów muzyki i inżynierskiego sprzętu!"

Jakieś wieści?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, BalticResonance napisał:

Dlaczego ludzie kupują samochody Rolls-Royce, które są wykonane fatalnie, a technologicznie porównywalne z BMW i Audi? Chodzi o prestiż posiadania czegoś drogiego i przez to unikalnego, produkowanego w ograniczonej ilości.

podaj kilka przykładów, tego co jest wykonane fatalnie w RR z którego korzystasz na co dzień 

13 godzin temu, paww napisał:

Filmik bardzo fajny. 

Ten filmik to trochę taka gra na emocjach, pokazali dziadkom sprzęt praktycznie dla nich niedostępny. No chyba, że zaproponowali jakieś dogodne raty na kilkanaście lat.

Przypomnę jako ciekawostkę, że przeciętna emerytura wynosi obecnie 2910zł na rękę.

7 minut temu, kghm napisał:

Ten filmik to trochę taka gra na emocjach, pokazali dziadkom sprzęt praktycznie dla nich niedostępny. No chyba, że zaproponowali jakieś dogodne raty na kilkanaście lat.

Przypomnę jako ciekawostkę, że przeciętna emerytura wynosi obecnie 2910zł na rękę.

Marketing to generalnie gra na emocjach. Tylko jak na to wszystko zareaguje rynek? Sam jestem ciekawy, dowiemy się pewnie niebawem. Sama dyskusja tutaj jest już pewną grą na emocjach i promocją marki. 

W dniu 5.07.2023 o 00:05, kghm napisał:

Emerytom się spodobało, ciekawe ilu z nich dostało zawału, jak usłyszeli o cenach.

Emerytom spodoba się bardziej kolorofon albo magiczne oko wiedźmińskie w strimerze czyli radyjku.

W radyjku musi być magiczne oko - bez tego ani rusz.

Wzrok i wrażenia wzrokowe czynią cuda.

17 godzin temu, pantagruel napisał:

Zdaje się, że streamer w niedalekiej przyszłości zapowiadają. 

Musi mieć magiczne oko: 

Ukryta Zawartość

To byłby hit!

16 godzin temu, paww napisał:

Zazwyczaj produkt wysokiej klasy sam broni się na rynku jakością i trwałością

A Sony Trinitron?

A silnik rotacyjny?

"Mazda opracowała genialny silnik rotacyjny, który z pojemności 2,6 litra rozwijał moc 700 KM przy 9000 obr./min. A co najciekawsze, silnik ten mógł generować nawet 930 KM, przy 10500 obr./min. Przeliczenie na litr pojemności wynosi aż 358 KM. To wszystko bez turbosprężarki i przy wadze silnika wynoszącej 180 kg! Jednak auto wyścigowe potrzebowało wytrzymałego silnika, dlatego inżynierowie zdecydowali o zmniejszeniu jego mocy do wspomnianych 700 KM. Dzięki tej decyzji, silnik był bardzo wytrzymały względem konkurencji"

Ukryta Zawartość

W związku z udanym wynikiem (czyli zwycięstwem) organizator wyścigów nie dopuścił do ponownego startu zwycięzcy.

Podobnie uwalono Prestona Tuckera.

To nie rynek decyduje o tym, co może na nim być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Ci co mają pieniądze, to kupują marki znane, zacne, zauważalne, cenione. Dlaczego zamożni nie kupują Skody? Choć to samochody wystarczające w zupełności na co dzień? -bo brakuje prestiżu, pokazania się. Dlatego jak ktoś ma 14 koła w kieszeni, to i ma 20. Więc dopłaci do McIntosha z wychyłami i pozamiatane.

Kto kupuje gry?

Odpowiedź : gracze.

Także ci, co nie chcą żyć schematem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xetras napisał:

A silnik rotacyjny?

"Mazda opracowała genialny silnik rotacyjny, który z pojemności 2,6 litra rozwijał moc 700 KM przy 9000 obr./min. A co najciekawsze, silnik ten mógł generować nawet 930 KM, przy 10500 obr./min. Przeliczenie na litr pojemności wynosi aż 358 KM. To wszystko bez turbosprężarki i przy wadze silnika wynoszącej 180 kg! Jednak auto wyścigowe potrzebowało wytrzymałego silnika, dlatego inżynierowie zdecydowali o zmniejszeniu jego mocy do wspomnianych 700 KM. Dzięki tej decyzji, silnik był bardzo wytrzymały względem konkurencji"

Silnik Wankla generuje mnóstwo problemów technicznych, o czym najwyraźniej autor "opracowania" zapomniał. Dlatego mimo idealnie wyglądających na papierze parametrach, nie został nigdy zastosowany na szerszą skalę. NIektórym się wydaje, że w kapitaliźmie i wyścigu technologicznym ktoś się kieruje emocjami, a to poprostu czysty pragmatyzm. Gdyby ten silnik był taki idealny, wyparłby już dawno tłokowe, szczególnie wysokoprężne. 

Strony fanatyków marki często nie są dobrym źródłem wiedzy, Na stronie Unitra Klubu też jest pełno mitów o super konstrukcjach, eksporcie i konkurencji dla zachodu.

W dniu 4.07.2023 o 19:54, czester15.30 napisał:

Ukryta Zawartość

Ale musieli iść w sentyment. 

Bo to doda + 10 na sam start. Jeśli zrobili by urządzenie z kompletnie nowym logiem to samo jego pojawianie się w mediach i zauważenie co to kosztowało by znacznie więcej kasy.

A skok na retro? Hmm tu akurat robi to coraz więcej firmy. Ludzie go lubią. Mi się specjalnie nie podoba ale widać trend w tym kierunku.

9 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Tu nie ma co więcej ględzić. Poczekamy jak te hajendy wjadą na rynek. Każdy wymaca, posłucha u kolegi i wtedy będziecie pisać. Moim zdaniem nie ma to szans przebicia w tym segmencie cen.

Ale wątek się kręci. W google wpiszesz i jest. Bicie piany w koło firmy i marketing ruszył 🙂

moim zdaniem zagranie w punkt.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi