Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W audio jak się długo czyta to można poznać między zdaniami że to jest szajs. Oczywiście jest opisane inaczej. Ale poznajesz czytając.

Trafione w dziesiątkę.

Jak pisze: "delikatne zmatowienie na średnicy "to oznacza, że kolumny owinięte są kocem i należy je jak najbardziej unikać.

A jak pisze: "subtelne przejaskrawienie wysokich"to oznacza, że wysokie tak rżną po uszach, że zęby wypadają. itd

Pozdrawiam

Ale to nie są najnowsze produkty od września ruszającej sprzedaży Unitry

Po co ten nerw?

Jaki nerw? Ja odnoszę się do (bez)sensu wyciągania jakichkolwiek wniosków na podstawie filmików z YT.
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Yyy to nie było do kolumn 😛 chyba nie ten cytat 😛

No właśnie to był cytat a propos słuchania z YouTube. Jak dobrze pamiętam

I porównywania w ten sposób sprzętu.

Nie rozumiem?

Nagrywał te "testy", porównania, ten sam twórca, youtuber. Tam gdzie są porównywane modele Pylona, ów efekt walenia w pudło nie występuje, a nagrywał to pewnie tym samym sprzętem, i te materiały są tej samej jakości na tym samym YT. Stąd mój wniosek, ze coś jest nie tak, a co i czy w ogóle jest coś nie tak, przekonamy sie jak sami posłuchamy. To tylko zwrócenie uwagi, spostrzeżenie, zasygnalizowanie, a nie ocena kolumn.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 godzin temu, Jacchusia napisał:

coś co granie nowych tych nowych kolumn Unitry  przypomina:

No nie.

Skąd o tym wiesz że tak jest?

Gdzie słuchałeś ZGZ801?

Tzn. w jakim pomieszczeniu?

PS.

Od czasu kiedy w HiFi i Muzyka (nie wiem kto, ale chyba nie Maciej Stryjecki) zjechał ZG Ushera, bo mu się polski dystrybutor tej tajwańskiej marki nie spodobał, to przestałem przejmować się recenzjami.

Akurat te Ushery słyszałem i wtedy opis dla mnie był durnowaty.

Już nie pamiętam, który model i z kim były  te animozje.

W hobby i zabawie można zapewne wrzucać naiwnych (w tym czytelników) na głęboką wodę i niech myślą i udowadniają swoją niewinność.

Dlatego zwykle wychodzi ze mnie dziwna inność. Takie zboczenie. Wolę być odrębny.Nawet własnym uszom nie wierzę. A ściślej - tylko czasami im wierzę, najlepiej żeby zgadzało się z tym co widzę i czuję, a reszta to prognoza.

Edytowane przez xetras
Poprawka, dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

10 godzin temu, PioZ napisał:

Trafione w dziesiątkę.

Jak pisze: "delikatne zmatowienie na średnicy "to oznacza, że kolumny owinięte są kocem i należy je jak najbardziej unikać.

A jak pisze: "subtelne przejaskrawienie wysokich"to oznacza, że wysokie tak rżną po uszach, że zęby wypadają. itd

Pozdrawiam

I unikasz kolumn bo tak napisał Pacuła, Stryjecki czy inny bajkopisarz?

Audio zjechało kiedyś baltlaba epocę 1v3, słabo wyszedł w pomiarach, co nie przeszkodziło mu dostać najwyższe oceny w hi-fi i muzyce. Tyle są warte te testy co zeszłoroczny śnieg.

8 godzin temu, kghm napisał:

I unikasz kolumn bo tak napisał Pacuła, Stryjecki czy inny bajkopisarz?

Sprzęt wybieram na podstawie odsłuchów a nie recenzji, które traktuję jako materiał pomocniczy. A inteligentnie czytana recenzja potrafi być bardzo przydatna nie tylko przy zakupie ale też w orientacji co się w świecie dzieje w temacie audio. Wymienionych przez Ciebie recenzentów i jeszcze paru innych bardzo szanuję za pracę, pasję i popularyzację wszystkiego co jest związane z muzyką.  I mimo ograniczeń potrafią przemycić wiele prawdziwych i ciekawych informacji. I dzięki nim właśnie wielu z nas znalazło się tutaj na tym Forum.

Pozdrawiam

Czytaliście już recenzję z AVTEST ?

Jest dokładnie tak jak się spodziewałem.

Wzmacniacz jest dobry ale nie wybitny. Szczególnie w klasie A. To zresztą żadna niespodzianka. Podobno może konkurować z Accuphase E-280.

Kolumny i CD poniżej oczekiwań. Też można było się spodziewać. 

Całość nie warta swojej ceny. Ocena 92 i kategoria B+. Na High-End zestaw się nie załapał. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chciałem dorwać w wydaniu papierowym, ale wszędzie tylko Hi-Fi i Muzyka 😄

No cóż, jeśli jest "dobry" i do tego wygląda, jak wygląda, to myślę, że pewnie się sprzeda. Chyba że stanie się ofiarą ogólnego niezadowolenia ludzi, którzy spodziewali się, że firma "znikąd" jako swój pierwszy produkt wypuści coś, co od razy pokona weteranów rynku, którzy dopracowywali swój sprzęt przez długie lata i pełno jego generacji.

W dniu 24.09.2023 o 00:06, kghm napisał:

Audio zjechało kiedyś baltlaba epocę 1v3, słabo wyszedł w pomiarach, co nie przeszkodziło mu dostać najwyższe oceny w hi-fi i muzyce. Tyle są warte te testy co zeszłoroczny śnieg

Akurat w HFiM widziałem kiedyś pewną zależność - z góry dzielono sprzęt firm, które lubili, albo nie, na super i taki sobie. Nie raz się przekonałem własnymi uszami, że ich recenzje są nic nie warte. W Audio jest choć lab i pomiary- można z nich się sporo dowiedzieć i wtedy czytanie między wierszami przychodzi znacznie łatwiej.

A i tak recenzje wszelakie, to czysta audiobeletrystyka, która oprócz opisu budowy i funkcjonalności, nadaje się wyłącznie do wypełnienia ramówki Audio, czy innego audioświerszczyka.

W dniu 23.09.2023 o 13:09, PioZ napisał:

Trafione w dziesiątkę.

Pozdrawiam

Dodał bym jescze. Produkt dla specjalnego odbiorcy. Znaczy że szit na maksa.

W dniu 23.09.2023 o 13:40, Jacchusia napisał:

Nagrywał te "testy", porównania, ten sam twórca, youtuber. Tam gdzie są porównywane modele Pylona, ów efekt walenia w pudło nie występuje, a nagrywał to pewnie tym samym sprzętem, i te materiały są tej samej jakości na tym samym YT. Stąd mój wniosek, ze coś jest nie tak, a co i czy w ogóle jest coś nie tak, przekonamy sie jak sami posłuchamy. To tylko zwrócenie uwagi, spostrzeżenie, zasygnalizowanie, a nie ocena kolumn.

Ale ja nie oglądam filmów na YouTube o sprzęcie audio więc nie wiem o czym ty do mnie mówisz 🙂

nie wyrabiam sobie tak zdania o sprzęcie.

11 godzin temu, Piopio napisał:

Czytaliście już recenzję z AVTEST ?

Jest dokładnie tak jak się spodziewałem.

Wzmacniacz jest dobry ale nie wybitny. Szczególnie w klasie A. To zresztą żadna niespodzianka. Podobno może konkurować z Accuphase E-280.

Kolumny i CD poniżej oczekiwań. Też można było się spodziewać. 

Całość nie warta swojej ceny. Ocena 92 i kategoria B+. Na High-End zestaw się nie załapał. 

Dobry ale nie wybitny, czytając między wierszami sredniaczek.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dobry ale nie wybitny, czytając między wierszami sredniaczek.

Niestety. Bardzo dobry w klasie A ale ma moc tylko 8W@8Ohm. To zdecydowanie za mało aby to był uniwersalny wzmacniacz. Za 15K można dostać dużo mocniejsze wzmacniacze w klasie A. 

Gdyby kosztował 8-10K byłby hit. Kolumny też powinny kosztować ok 10K. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 23.09.2023 o 20:09, xetras napisał:

No nie.

Czytałeś cały mój post? Oglądałes filmiki? Wyjasniłem co było do wyjaśnienia, o co mi chodziło.

W dniu 23.09.2023 o 13:40, Jacchusia napisał:

-----------------

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja nie oglądam filmów na YouTube o sprzęcie audio więc nie wiem o czym ty do mnie mówisz 🙂

nie wyrabiam sobie tak zdania o sprzęcie.

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Stąd mój wniosek, ze coś jest nie tak, a co i czy w ogóle jest coś nie tak, przekonamy sie jak sami posłuchamy. To tylko zwrócenie uwagi, spostrzeżenie, zasygnalizowanie, a nie ocena kolumn.

Nie dość, ze nie ogladasz, to jeszez nie czytasz, a pisac lubisz 🙂

Edytowane przez Jacchusia

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Gdyby kosztował 8-10K byłby hit.

I za tyle za czas jakis bedzie stal na polkach salonow.Na start dali cene z kosmosu zeby zbadac rynek.

12 godzin temu, porlick napisał:

recenzje wszelakie, to czysta audiobeletrystyka, która oprócz opisu budowy i funkcjonalności, nadaje się wyłącznie do wypełnienia ramówki Audio, czy innego audioświerszczyka.

Przypominam że to hobby a nie przemysł.

Generalnie jest to sprzęt niebezpieczny dla użytkownika bo wciąga.

Przy uprawianiu hobby każdy ma swój apetyt a smak często zmienia się.

W PRL niezbyt dobrze wspominane zjednoczenie (z tytułu tematu) to był z kolei głównie przemysł.

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Czytałeś cały mój post? Oglądałes filmiki? Wyjasniłem co było do wyjaśnienia, o co mi chodziło.

UNITRA telewizorami się nie zajmuje a filmy to szajs.

5 minut temu, xetras napisał:

to hobby a nie przemysł

Czy z tego powodu hobbysta musi być narażony na przemilczenia, niedopowiedzenia, a często kłamliwe opisy urządzeń?

Tak, wiem, że to pytanie retoryczne, bo zła recenzja w świerszczyku, poskutkować może odwróceniem się reklamodawców. Stąd miedzywierszowe informacje. Niestety, na uczciwość w tej branży już dawno przestałem liczyć - tak w pismach, jak i ze strony producentów sprzętu. Zwłaszcza kolumn, a rekordzistą w kłamstwie (także mogącym prowadzić do usterek sprzętu) jest chyba JMLab.

W dniu 23.09.2023 o 20:09, xetras napisał:
W dniu 23.09.2023 o 12:00, Jacchusia napisał:

coś co granie nowych tych nowych kolumn Unitry  przypomina:

No nie.

Gdzie słuchałeś ZGZ801?

Tzn. w jakim pomieszczeniu?

Pozwalam sobie powtórzyć.

Wystarczy prosta odpowiedź: tak/nie

19 minut temu, xetras napisał:

UNITRA telewizorami się nie zajmuje a filmy to szajs

Tlumaczę:

Szkoda czasu na filmy.

Jedynie teksty z PRLu chcę ocalać i niektóre tlumaczę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 godziny temu, greg190872 napisał:

I za tyle za czas jakis bedzie stal na polkach salonow.Na start dali cene z kosmosu zeby zbadac rynek.

Nie bardzo ogarniam jak to ma być z tą gospodarką recyrkulacyjną ale chyba jak ktoś się zdecyduje to nie na 2 lata tylko raczej na dekadę? Raczej sobie go zostawi.

|

Nakłady inwestycyjne chyba planują odzyskać?

|

To było gdybanie.

|

Polskie kalkulacje zwykle są niezależne od samych kosztów bo klientela marudna i nie wie czego chce.

8 godzin temu, xetras napisał:

Szkoda czasu na filmy.

na książki też?

5 godzin temu, xetras napisał:

Nie bardzo ogarniam jak to ma być z tą gospodarką recyrkulacyjną

No recyrkulacji nie da się inaczej zapewnić,niż przez planowane postarzanie produktu.
czas życie gwarancja + 1-2 miesiące to ideał ekonomi cyrkularnej,do którego dążymy.

Co to za re/cyrkulacja jak każdy będzie miał jeden wzmacniacz przez 10 lat...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Kw202 napisał:

Mniej więcej tak to się odbywa.... 

W punkt

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dodam jeszcze coś o wycieraczkach i o eink.

Zapewne patent na wycieraczki (wskaźniki wychylowe) producent uzyskał. Może być też tak że wzór użytkowy lub konkretne zastosowanie wyświetlaczy eink podlega ochronie prawnej.

Generalnie o tym, czy mam jakiś apetyt na to ich brzmienie napiszę przy okazji tegorocznej zmiany czasu w koncówce października, kiedy dotrę na imprezę hotelowo stadionową. 

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No recyrkulacji nie da się inaczej zapewnić,niż przez planowane postarzanie produktu.
czas życie gwarancja + 1-2 miesiące to ideał ekonomi cyrkularnej,do którego dążymy.

Co to za re/cyrkulacja jak każdy będzie miał jeden wzmacniacz przez 10 lat...

Mi to pojęcie skojarzyło się raczej z tym że to będzie przy nieużytkowaniu, gdy się zestarzeje - dawca części do majsterkowania.

Czyli dostęp swobodny do modułów i elementów składowych oraz ułatwienia serwisowe.

Dobrze by było. Rozbierałem Akai ase 30 (z okazji przekablowania), także częściowo Ultrasone Pro 900 i jeszcze Pioneer HRM7.

Im nowsze słuchawki tym trudniejszy był dostęp, żeby potem je złożyć w odwrotnej kolejności.

Może sprzęt Unitry będzie bez nowoczesnych udziwnień i utrudnień. Tuning, modyfikacja (customowa), czyli szycie na miarę potrzeb indywidualnego nabywcy to byłaby przydatna cecha dla krajowych majsterkowiczów. 

6 godzin temu, xetras napisał:

Mi to pojęcie skojarzyło się raczej z tym że to będzie przy nieużytkowaniu, gdy się zestarzeje - dawca części do majsterkowania.

w teori jest tak jak mówisz:
"Gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ) (lub gospodarka cyrkularna, ang. circular economy) – regeneracyjny system gospodarczy, w którym minimalizuje się zużycie surowców i wielkość odpadów oraz emisję i utraty energii poprzez tworzenie zamkniętej pętli procesów, w których odpady z jednych procesów są wykorzystywane jako surowce dla innych, co maksymalnie zmniejsza ilość odpadów produkcyjnych."

Natomiast doświadczenie mówi,że będzie dokładnie odwrotnie.
Oby za tym nie poszły przepisy prawa,że np ...a,dopowiedz sobie sam...

Przechodzenie na model GOZ jest oficjalnym celem Unii Europejskiej. W Polsce resortem koordynującym wdrażanie GOZ jest Ministerstwo Rozwoju i Technologii

Edytowane przez Pseudodrummer

6 godzin temu, xetras napisał:

Zapewne patent na wycieraczki (wskaźniki wychylowe) producent uzyskał. Może być też tak że wzór użytkowy lub konkretne zastosowanie wyświetlaczy eink podlega ochronie prawnej.

Buachachacha.....

A nie złamali "patentu" Technics'a na lusterko nad szufladą CD z miniwież?

A może opatentowali nóżki pod sprzętem i wkręty do skręcania obudowy?

22 godziny temu, xetras napisał:

UNITRA telewizorami się nie zajmuje a filmy to szajs.

No tak, genialne. O filmie Holland piszesz - skoro juz tak kompletnie bez zwiazku zaczynamy rozmawiać.

22 godziny temu, xetras napisał:

Pozwalam sobie powtórzyć.

Wystarczy prosta odpowiedź: tak/nie

Po co ci prosta odpowiedź, skoro prostego posty/tekstu nie rozumiesz?

Kolejny raz, ja w poście :

Cytat

Stąd mój wniosek, ze coś jest nie tak, a co i czy w ogóle jest coś nie tak, przekonamy sie jak sami posłuchamy. To tylko zwrócenie uwagi, spostrzeżenie, zasygnalizowanie, a nie ocena kolumn.

prościej nie potrafię.

Pseudodrummer, co do lektur:

Oczywiście że są zdecydowanie bardziej twórcze, także są wymagające od czytelnika.

Wynalazłem np. reprint z 1832 roku książkowego "Planu (panoramy) i obrazu  Warszawy" Jana Glücksberga.

Numeracja parcel do tej pory jest aktualna bo to numery hipoteczne działek, także obecnie w użyciu (Wtedy nie było policyjnej numeracji domów)

Z fabuł odkrycie tegoroczne to: "Pamiętnik znaleziony w wannie" (1959) (omawiany na forum.lem.pl). Niezwykła rzecz. No i też komiksy Rafała Spórny albo taki  z 1858 roku, Artura Bartelsa (w maju Ongrys o nim trochę wspomniał).

W dniu 17.09.2023 o 12:41, Jacchusia napisał:

ja to pudełkowy

Tak można zinterpretować tę zapowiedź następnego materiału po materiale z 13.09.23

(Wskaźnik czasowy: 10'18")

Dla mnie to bez podbicia jakie jest częste dla obudów BR. Obudowa OZ to już nie pamiętam z czym mi się kojarzy. Chyba ze słuchawkami zamkniętymi.

Kartonowy bas - jest w TSA Masmedia.

(Ale właściwie to bębny mają "kartonowe" brzmienie).

Celowo jest nagrane martwo dynamicznie. Kapłon coś tam gadał Mastykarzowi ale w sumie to też ma jakiś sens.

W 1980 roku nagrywanie u nas metalu to był eksperyment.

Dla mnie pojęcie "kartonowy" to martwy dynamicznie i odnosi się tylko do bębnów a nie do całego basu.

"Kartonowy" to nie jest synonim słowa <krótki>

No i...

Jest względem tego co zapamiętane u danej osoby, czyli subiektywnie "kartonowe" może być.

45 minut temu, Jacchusia napisał:

Po co ci prosta odpowiedź, skoro prostego posty/tekstu nie rozumiesz?

Kolejny raz, ja w poście :

Cytat

Rozwiń  

prościej nie potrafię.

I tak jest OK.

Przypuszczam że tak bezpośrednio (czyli nie poprzez film) ich nie słuchałeś, bo na razie to tylko w firmowym pokoju odsłuchowym można sobie zarezerwować sesję zapoznawczą.

Za mało upowszechniły się i nie ma ich sąsiad lub kolega.

Bo - dopiero za miesiąc będzie ich debiut.

Edytowane przez xetras
Dopisek

OK czyli odpowiedź jest wystarczająca. Jak na razie, skoro mają tylko ten jeden model (ZGZ801) to nie sprawiają kłopotu nabywcy, czyli brzmi "lajtowo" . Reszta to wpływ pomieszczenia. Ten model chyba ma być taki żeby nie zniechęcał.

Co prawda ja sam lubię "ciężką stopę" ale co zrobić, skoro męczy? 

10 godzin temu, xetras napisał:

OK czyli odpowiedź jest wystarczająca. Jak na razie, skoro mają tylko ten jeden model (ZGZ801) to nie sprawiają kłopotu nabywcy, czyli brzmi "lajtowo" . Reszta to wpływ pomieszczenia. Ten model chyba ma być taki żeby nie zniechęcał.

Co prawda ja sam lubię "ciężką stopę" ale co zrobić, skoro męczy? 

Myślę,że brak odpowiedzi na Twoje posty wiąże się z tym,że skróty myślowe jakie stosujesz to odpowiednik Mostu Einsteina-Rosena.
Mało kto się w tym łapie-a ci,którzy wiedzą o co kaman-po prostu nie maja czasu na bzdety

• Pokaż nowe odpowiedzi