Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

@K8v8M, Ty mówisz o pogardliwym określeniu, ale ogólnie jest to osoba wykonująca pracę bez zaangażowania.

Z kontekstu wypowiedzi na filmie jasno wynika, że chodzi o to drugie znaczenie.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jak zwykle szukanie sensacji gdzie jej nie ma. 

1 minutę temu, matoole napisał:

Ty mówisz o pogardliwym określeniu, a ogólnie jest to osoba wykonująca pracę bez zaangażowania.

Z kontekstu wypowiedzi na filmie jasno wynika, że mowa o tym drugim znaczeniu.

Z kontekstu wynika jasno że jak się przyjął do firmy myślał że pracujący tam ludzie pracują tam, bo muszą. Nie wiem jak to jaśniej opisać. A okazało się że jest całkowicie inaczej. Czego tu nie rozumieć? 

?👈

2 godziny temu, pantagruel napisał:

NIe tylko nikt nie słuchał tego sprzętu, ale też chyba nawet nie ma zamiaru. Bo mimo informacji, że już dostępny w sklepach, nikt się, jak widac, nie pofatygował do salonu lub nie wypożyczył. A tymczasem 65 strona tematu,dadam.

Ja widziałem, dotykałem i słuchałem 😋

@rafal735r, to chyba nie było do mnie (?)

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

W dniu 5.02.2024 o 17:53, pantagruel napisał:

NIe tylko nikt nie słuchał tego sprzętu, ale też chyba nawet nie ma zamiaru. Bo mimo informacji, że już dostępny w sklepach, nikt się, jak widac, nie pofatygował do salonu lub nie wypożyczył. A tymczasem 65 strona tematu,dadam.

Dokładnie o tym mówię. Sklepy zamówimy po demo sztuce żeby przyciągnąć klienta a sprzedać mu co innego. Ale mimo tego nikt dodajmy z forów jakoś się nie łasi. Nie wiadomo co z resztą  99 procent zainteresowanych audio 😛

W dniu 5.02.2024 o 18:00, K8v8M napisał:

No właśnie w tej kwocie podoba mi się bardzo design nowej unitry, nie tylko design zresztą, ale i rozwiązania techniczne (choćby te hebelki na pilota). Kwota za ten design mogłaby być oczywiście niższa, ale przecież to nie jest dzieło sztuki tylko przedmiot użytkowy więc płaci się za użyteczność (głównie).

Trudno mi ocenić użyteczność (głównie jakość dźwięku), bo go nie znam. Zakładam, że jest bardzo dobry. Uważam jednak że powyżej pewnego pułapu cenowego ( i to sporo poniżej tych cen) dźwięk jest już bardzo dobry. Potrafi być bardzo dobry w urządzeniach nawet 10 razy tańszych (choć to raczej wyjątek niż reguła). Sedno sprawy w tym, że mamy różne preferencje. Jednym się podoba jedno innym drugie i w sprzęcie tej klasy raczej pozostaje to kwestią osobistych preferencji. Tym bardziej, że pomiary laboratoryjnie pokazują bardzo dobre parametry (wzmacniacza).  Czy wpasowuje się w moje preferencje?  Nie wiem, prawdopodobnie tak, ale chciałbym to sprawdzić.

Ja bardzo jestem chętny, szczególnie na dłuższy odsłuch i porównanie do lampy i wzmacniacza cyfrowego którymi dysponuję. Być może w najbliższym czasie się na to zdecyduję jeśli faktycznie sprzęt jest dostępny.

EDIT niestety u mnie nie ma, więc jeszcze trochę poczekam.

Akurat co do wyglądu to także nie mam większych zastrzeżeń. Zrobili to na wzór starej no i taki jest 

W dniu 5.02.2024 o 20:46, rafal735r napisał:

Nie widzę tu nic dziwnego, ani obraźliwego. Po prostu myślał że ludzie przychodzą tu tylko odbębnić 8h zeby potem pójść do domu jak w 99% firm. Pracowałem w podobnym miejscu wiec wiem jak to wygląda od środka. Ludzie pracują czesto w takich miejscach nie z wyboru tylko z musu. Przecież w następny zdaniu jasno powiedział że to swego rodzaju "artyści" i dalej idą same pochwały. 

Film propagandowy musiał tak powiedzieć . Branża nam daje ostatnio masę filmów w żadnym nie wdzialen nic złego. 

Panowie,

Co tu dużo pisać, nikt o tym na mieście nic już nie mówi. Padaka! Można było sprzeDAWAĆ to za połowę ceny, gwarantuję że nawet z forum znaleźliby się chętni...a tak leżakujemy.

W dniu 29.01.2024 o 16:54, Piotr Sonido napisał:

wypożyczył

W audio nie ma bibliotek

Kolekcjonerzy wolą nówki sztuki nieśmigane 

15 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Można było sprzeDAWAĆ to za połowę ceny

Dostajesz połowę zarobionych zarobków? Gratuluję wyjątkowej wynalazczości  nie adekwatnej do ogółu

Zwykle chce się zarobić więcej ale jak wolisz mniej  to Twoja wola

W dniu 5.02.2024 o 20:48, matoole napisał:

mówisz o pogardliwym określeniu

Mhm

15 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Padaka

Mhm

W dniu 7.02.2024 o 06:42, Piotr Sonido napisał:

złego

Mhm

W dniu 1.02.2024 o 10:15, Berbeć napisał:

plewy

Mhm

W dniu 1.02.2024 o 15:24, Berbeć napisał:

pierdnięcie

Mhm

W dniu 1.02.2024 o 20:09, porlick napisał:

skopany

Mhm

W dniu 2.02.2024 o 12:41, Berbeć napisał:

foch

Mhm

W dniu 4.02.2024 o 22:43, K8v8M napisał:

złorzeczenia

Mhm

W dniu 5.02.2024 o 16:32, bluesboss napisał:

bydło ostatniego sortu

Mhm

Polecam samodzielne wnioski emocjonalne 

(Bo to tylko z paru dni cytaty czyli budzi zainteresowanie powszechne)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A to zaledwie maszynka i nic wyjątkowego 

To osobliwości powinny budzić emocje a nie użytkowy umilacz domowy w postaci sprzętu 

Zanim coś zaistnieje jako rzecz ma już swoich psychofanów 

To mnie zadziwia

Wątek służy do obserwacji publicznych zachowań

(Czyli tego co kim powoduje i co komu imponuje)

Edytowane przez xetras
Styl

1 godzinę temu, xetras napisał:
W dniu 5.02.2024 o 16:32, bluesboss napisał:

bydło ostatniego sortu

Mhm

Jak cytujesz to podaj kontekst.

Moje określenie dotyczyło człowieka na stanowisku prezesa, który pracowników firmy produkującej Hi-Endowe kolumny głośnikowe określa mianem "wyrobnicy". Tak właśnie o pracownikach Diory ten prezes myślał kiedy zaczynał w tej firmie pracę bo po prostu widocznie tak w ogóle myśli o ludziach i pracownikach bo tak został wychowany.

Widocznie uważa się za coś lepszego od nich, może nawet za cyt:  "gówno ojca świętego w proszku".

To mnie oburzyło bo nie do takich standardów traktowania ludzi - pracowników w szczególności - jestem przyzwyczajony i nie ma to nic wspólnego z będącym tematem wątku projektem: jak by tu stworzyć markę Unitra, zrobić wokół niej rozgłos i szum a  później sprzedać Chińczykom jako europejski Hi-End.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Godzinę temu, xetras napisał:

A to zaledwie maszynka i nic wyjątkowego 

To osobliwości powinny budzić emocje a nie użytkowy umilacz domowy w postaci sprzętu 

Zanim coś zaistnieje jako rzecz ma już swoich psychofanów 

To mnie zadziwia

(Czyli tego co kim powoduje i co komu imponuje)

Skoro to maszynka i nic wyjątkowego, to dlaczego jesteś tak zaangażowany?

Dokładnie tak jest - to osobliwości budzą emocje. Szkoda, że tego nie dostrzegłeś.

Z Twoich wpisów wynika, że jesteś jednym z tych psychofanów.

Jak dla kogo. Dla mnie wątek służy do wymiany wiedzy i poglądów. Co komu imponuje, to mnie zupełnie jest wszystko jedno.

Godzinę temu, Berbeć napisał:

Z Twoich wpisów wynika, że jesteś jednym z tych psychofanów.

Niekoniecznie.

Może równie dobrze być zawodowym klakierem. Praca, jak każda inna.

W dniu 7.02.2024 o 23:37, Tonnii99 napisał:

Panowie,

Co tu dużo pisać, nikt o tym na mieście nic już nie mówi. Padaka! Można było sprzeDAWAĆ to za połowę ceny, gwarantuję że nawet z forum znaleźliby się chętni...a tak leżakujemy.

Chyba na unitre jest mniejsza marża. Sklepy nie będę tego sprzedawać za połowę.

15 godzin temu, xetras napisał:

Prawda.

16 godzin temu, xetras napisał:

I niekompetencji marketingu firmy oraz nachalności opłacanej klaki.

Choćby na braku pomysłu nt określenia grupy docelowej dla produktu. Na motaniu się, jak zareklamować swoje wyroby. Na wejściu na rynek z towarem zbyt drogim, by oprzeć się na historycznej bazie, jaką była Unitra- produkująca przede wszystkim byleco, w epoce sprzedawania wszystkiego, bo niczego nie było na rynku. Można jeszcze wymienić parę marketingowych baboli.

W dniu 8.02.2024 o 16:50, bluesboss napisał:

Moje określenie dotyczyło człowieka na stanowisku prezesa, który pracowników firmy produkującej Hi-Endowe kolumny głośnikowe określa mianem "wyrobnicy". Tak właśnie o pracownikach Diory ten prezes myślał kiedy zaczynał w tej firmie pracę bo po prostu widocznie tak w ogóle myśli o ludziach i pracownikach bo tak został wychowany.

Tymi świdnickimi pajacami to wcale nie jestem zainteresowany jak na razie

Ich prezentacja na AVS23 mi nie zaimponowała 

Zbyt krzykliwi

Dzięki za sprostowanie bo przeoczyłem to że pisałeś o konkurencji firmy z tematu 

W dniu 9.02.2024 o 11:36, porlick napisał:

Na wejściu na rynek z towarem zbyt drogim, by oprzeć się na historycznej bazie, jaką była Unitra- produkująca przede wszystkim byleco, w epoce sprzedawania wszystkiego, bo niczego nie było na rynku.

Zgoda ale nie co do beki z tego że jest "Unitra pod butem"

Nie polecam kanału satyrycznego z filmami na YT pod tym tytułem

A o mnie...

Lubię być przeciw

I tyle

W dniu 8.02.2024 o 16:53, Berbeć napisał:

dlaczego jesteś tak zaangażowany?

Start up mnie ciekawi 

Taki z peerelowskimi resentymentami to marki to nawet szczególnie

|

Bo "unitra"  to właściwie na razie mi niewiele mówi

Cały XX wiek to już historia a ja na szczęście mam pamięć dobrą ale krótką

Tylko to co chcę pamiętam

|

Spólka z o.o. o ksywce unitra to ciekawy start-up w buszu* hobbistycznego audio

*pisałem "w niszy* a tak poprawił mi słownik 

11 minut temu, xetras napisał:

Zgoda ale nie co do beki z tego że jest "Unitra pod butem"

Nigdy nie popierałem tych barbarzyńców.

A co do starej Unitry - mieli parę fajnych wyrobów (co jednak było wyjątkiem, nie standardem), osobiście mam jeden z pierwszych CD Foniki i Fonomastera 76. Niczego jednak nie używam, bo CD stoi w warsztacie jako eksponat, a gramofon kupiłem za grosze do odrestaurowania, też jako eksponat. Do grania używam bardziej współczesnego sprzętu i nie jest to Unitra. Ani nie będzie.

Godzinę temu, quatross napisał:

Dokładnie!

Tak, bo nawet mając budżet na tym poziomie, nie kierował bym się nazwą z peerelu, tylko szukał sprzętu od specjalistów. Unitra musiałaby mnie przekonać, że to nie tylko balon napompowany sentymentalnymi bzdurami, lecz poważni konstruktorzy. Na razie na to się nie zanosi.

Przestańcie w końcu w kółko pisać w tym temacie i przywracać go na górę strony to i marketing i o produkcie ustanie. 

Bo z jednej strony narzekacie na to a z drugiej sami go nakręcacie

16 godzin temu, porlick napisał:

co do starej Unitry - mieli parę fajnych wyrobów (co jednak było wyjątkiem, nie standardem

To jako zamknięcie sprawy staroci (ale hobbistycznie utrzymywanych przez pewnych smakoszy na chodzie) pozostawię.

Rzecz w tym żeby na nowo okreslić co się kojarzy z nazwą firmy z tytułu.

Napęd w gramofonach opracowali po swojemu, zasilanie zintegrowanego wzmacniacza też, zestaw głośnikowy zestroili po swojemu - wiele jest wbrew nawykom konsumentów innych firm.

Dla mnie to wzbogacanie  oferty rynkowej, na ile trwałe to czas pokaże.

W dniu 9.02.2024 o 07:05, Piotr Sonido napisał:

Chyba na unitre jest mniejsza marża. Sklepy nie będę tego sprzedawać za połowę.

Prawda.

Marża to tam jest dop...olna. Komu by się opłacało sprzedawać klocki na 15% :)?

W dniu 11.02.2024 o 21:50, porlick napisał:

Tak, bo nawet mając budżet na tym poziomie, nie kierował bym się nazwą z peerelu, tylko szukał sprzętu od specjalistów. Unitra musiałaby mnie przekonać, że to nie tylko balon napompowany sentymentalnymi bzdurami, lecz poważni konstruktorzy. Na razie na to się nie zanosi.

Pełna zgoda .

8 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Marża to tam jest dop...olna. Komu by się opłacało sprzedawać klocki na 15% :)?

Ile jest? Może źle słyszałem. A kto powiedział że komuś się chce. Salony to pobrały bo traktują jako wabik dla klienta.

Jak ktoś chce kupić Unitrę to idzie do salonu i sobie słucha, może też poprosić o podłączenie konkurencji i porównać bezpośrednio, czekam na takie testy.

Sam słuchałem systemu Unitry na AVS i było dobrze, chociaż dla mnie za mało basu, ale takie sobie wymyśliło kolumny. 

49 minut temu, greg190872 napisał:

Jak cala reszte Swojego asortymentu.

No nie do końca. Sporo towaru przy najmniej tak było u nas na początku działalności. Braliśmy towar który sami mogli byśmy mieć. Taka była istota. Lepiej się handluje towarem który znasz. Lubisz. 

46 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś chce kupić Unitrę to idzie do salonu i sobie słucha, może też poprosić o podłączenie konkurencji i porównać bezpośrednio, czekam na takie testy.

Sam słuchałem systemu Unitry na AVS i było dobrze, chociaż dla mnie za mało basu, ale takie sobie wymyśliło kolumny. 

Na takie testy? Ale kogo? Użytkowników czy salonów? Salony źle ci nie powiedzą o tym produkcie 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Braliśmy towar który sami mogli byśmy mieć.

Tyle ze to kropla w morzu.Przegladajac oferty widze ze salony i tak maja wylacznosc tylko na kilku producentow.

2 godziny temu, greg190872 napisał:

Tyle ze to kropla w morzu.Przegladajac oferty widze ze salony i tak maja wylacznosc tylko na kilku producentow.

Taki był początkowy zamysł oczywiście on z biegiem lat musiał się nieco zmienić bo tak wygląda handel w Polsce 😕

teraz mówisz o top HiFi?

To te salony mają wyłączność na kilku producentów albo na specyficzne linie danych producentów. Szkoda bo to producent traci 

• Pokaż nowe odpowiedzi