Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Rotel nie buczy, a jest w klasie AB, więc to nie jest zasada.

2 godziny temu, quatross napisał:

Nie odpisuj temu gałganowi. Łże jak pies. Poza tym jakie to on hajendy miał a słucha na tym szrocie mk2.

Nie musisz zazdrościć tak namacalnie 🙂

Chętnie poczytam jakie to miałeś w życiu "hajendy"?

Ludzie, którzy faktycznie się znają i mają faktycznie drogi sprzęt nie siedzą na tym forum.

Tu jest zjazd takich co by chcieli ale nie mają 😄

2 godziny temu, Gargan napisał:

Mój Rotel nie buczy, a jest w klasie AB, więc to nie jest zasada.

Mogę się założyć, że buczy, praktycznie każde trafo liniowe tak ma. Czasami głośniej, czasami na granicy słyszalności i trzeba wręcz przyłożyć ucho do obudowy, żeby się przekonać, a to zależy od mocy transformatora. Setki metrów gołego drutu miedzianego, nawiniętego ciasno na uzwojeniu pierwotnym robią swoje i występuje zjawisko magnetostrykcji. Przy dwóch dużych transformatorach w urządzeniach o topologii dual mono, problem się podwaja. Tak jak napisałem, duże znaczenie ma też to, na czym wzmacniacz stoi. Dlatego producenci coraz częściej, nawet w urządzeniach wysokiej klasy, stosują zasilacze impulsowe.

Edytowane przez KBak

Zasilacze impulsowe są stosowane z oszczędności i z żadnego innego powodu. 

Nie jestem w stanie usłyszeć transformatora w tym Rotel. 

Może kolejny wzmacniacz troszkę pobuczy, bo będzie miał większe trafo.

Rotela nie słychać tak samo jak nie było słychać Cambridge Minx XI albo Cyrus 6DAC albo Unison Simple Italy albo Arcam FMJ A29. Yamaha A-S2000 miała ogromne trafo i nie pamiętam, żeby hałasowała. Może kwestia instalacji elektrycznej w domu.

28 minut temu, Gargan napisał:

Zasilacze impulsowe są stosowane z oszczędności i z żadnego innego powodu.

Kolejna teoria spiskowa. W klasie D nie można stosować innych, to znaczy można zastosować liniowy, ale i tak napięcie musi być przełączane (kluczowane) bo końcówek mocy klasy D innym zasilać nie można. W urządzeniach klasy AB, są coraz częściej stosowane z innych powodów. Są wydajne (99% sprawności) ciche i nie wydzielają ciepła, a zasilacze dedykowane specjalne do audio tanie wcale nie są, bo wbrew pozorom mają skomplikowaną budowę i nie są to takie same zasilacze jak w komórkach, czy laptopach. Poza tym częstotliwość "kluczowania" napięcia 230 V to minimum 500 kHz, czyli nie słyszalna dla ucha ludzkiego, a końcówka w klasie AB, "traktuje" je jak normalne. 

Edytowane przez KBak

Na razie widziałem takie rozwiązanie tylko w Electrocompanient - najtańszym modelu. Gdyby to było takie dobre rozwiązanie to droższe wzmacniacze wszystkie by miały zasilacze impulsowe.

Jakoś tak się dzieje, że (prawie) nikt tego nie stosuje.

9 minut temu, Gargan napisał:

Na razie widziałem takie rozwiązanie tylko w Electrocompanient - najtańszym modelu. Gdyby to było takie dobre rozwiązanie to droższe wzmacniacze wszystkie by miały zasilacze impulsowe.

Jakoś tak się dzieje, że (prawie) nikt tego nie stosuje.

W klasie D, wszystkie mają zasilacze impulsowe. O ich wydajności świadczy fakt, że na przykład wzmacniacz amerykańskiej firmy Peachtree Audio, Nova 500, ma 500W na kanał (8 ohm)/ 1kW (4 ohm) i spokojnie wytrzymuje spadki impedancji do 2,5 ohma (czyli zasilanie musi dostarczyć w skrajnych przypadkach 1750 W na kanał). Wszystko to z mniejszej niż "klasyczne" obudowy. W klasie AB, zasilanie impulsowe to rzadkość, stosowane tylko w ekstremalnie mocnych  "elektrowniach".

@KBak SoulNote, Synthesis, Pioneer... Wielu stosuje zasilacze liniowe w klasie D.

Nie ma sensu stawiać za pewnik jakiegoś rozwiązania w HiFi.

Ktoś już słuchał u siebie Unitra WSH-605? Jakieś przemyślenia?

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale panowie jak piszecie co chcecie to pamiętacie w myślach,że Unitra jest najlepsza,tak?
No to dobrze.
🙂

Zawsze! 😄

UNITRA for ever

3 godziny temu, KBak napisał:

. W klasie D nie można stosować innych, to znaczy można zastosować liniowy, ale i tak napięcie musi być przełączane (kluczowane) bo końcówek mocy klasy D innym zasilać nie można

Bzdura. Napięcie kluczowanie jest w tranzystorach mocy wzmacniacza impulsowego, a nie zasilacza. Można go zasilić z dowolnego zasilacza, czy baterii.

4 godziny temu, KBak napisał:

Setki metrów gołego drutu miedzianego, nawiniętego ciasno na uzwojeniu pierwotnym robią swoje i występuje zjawisko magnetostrykcji

Któremu skutecznie zapobiega nasycanie próżniowe lakierem. Po takim zabiegu trafo jest praktycznie monoblokiem- sklejonym tak dokładnie, że nie ma prawa buczeć.

W dniu 4.12.2024 o 16:52, porlick napisał:

Opis z linku to bzdura, bo część magnetofonowa z M532SD nie ma nic wspólnego. Miałem kiedyś ten model magnetofonu.

To jednak wygląda na mechanizm z M531 czy M532SD. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekL3
16 godzin temu, Gargan napisał:

Mój Rotel A14-MK2 gra bardzo często po kilka godzin i gorący jest tylko w obrębie centralnego radiatora. Podobnie Moon 250i czy Arcam SA30 nie grzały się w okolicy transformatora. Może gram zbyt cicho 🤷

MOONy z tych serii tak są zrobione, że się nie grzeją. MOON 220i Neo się nie grzeje [czyli to to samo co 250i], MOON 250i v2 się nie grzeje - mam na myśli wielogodzinne odsłuchy. W tych samych warunkach, przy tych samych głośnościach i na tych samych kolumnach np. MOON 240i już się grzeje. Taka ciekawostka - inne trochę konstrukcje. 

14 godzin temu, KBak napisał:

W wielu, nawet hi-endowych, urządzeniach,  trafa buczą.

Ale to jest powód do wstydu i znaczy, że robią klientów w ch... a nie obowiązujący standard.

14 godzin temu, KBak napisał:

Nie buczą tylko urządzenia w klasie D.

Bzdura. Ani Rotel A11 Tribute ani 3 MOONy, które mam nie buczą, a to urządzenia w klasie A/B, MOONy nawet w klasie A z pierwszymi 5W.

4 godziny temu, TomekL3 napisał:

To jednak wygląda na mechanizm z M531 czy M532SD. 

Ukryta Zawartość

I tylko on. A gdzie reszta? 532sd miał ręczną regulacje zapisu, tu jest auto. Ogólnie to bardzo prymitywny sprzęt, aczkolwiek mógł się wtedy podobać.

Ukryta Zawartość

@MagneticFields Moon porządna firma. Trochę mnie ostatnio cena przeraziła 😕 Ale przynajmniej jest normalna gwarancja a nie na dziś z jutrem 😄

22 godziny temu, quatross napisał:

Łącznie z tobą 

Nie pisałem akurat o Tobie, ale jeśli tak uważasz, to trudno, przeżyję.😉

Edytowane przez KBak
W dniu 8.12.2024 o 21:42, porlick napisał:

Bzdura. Napięcie kluczowanie jest w tranzystorach mocy wzmacniacza impulsowego, a nie zasilacza. Można go zasilić z dowolnego zasilacza, czy baterii.

Któremu skutecznie zapobiega nasycanie próżniowe lakierem. Po takim zabiegu trafo jest praktycznie monoblokiem- sklejonym tak dokładnie, że nie ma prawa buczeć.

Bzdura. Same tranzystory niczego nie kluczuja. Dostają gotowe, zmodulowane napięcie i sygnał. "Przełączają się" z częstotliwością napięcia i sygnału, jaką dostają.

Edytowane przez KBak
1 godzinę temu, KBak napisał:

Nie pisałem akurat o Tobie, ale jeśli tak uważasz, to trudno, przeżyję.😉

Wybacz.. 👍

Myślałem że chodzi o mnie. Sorka.

Godzinę temu, KBak napisał:

Bzdura. Same tranzystory niczego nie kluczuja. Dostają gotowe, zmodulowane napięcie i sygnał. "Przełączają się" z częstotliwością napięcia i sygnału, jaką dostają.

To między zasilaczem liniowym , a tranzystorami jest jakiś układ , który to robi . 

1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

To między zasilaczem liniowym , a tranzystorami jest jakiś układ , który to robi . 

Jest. Modulator napięcia. Problem jest w sprawności zasilacza liniowego. 50-60%. Zasilacz impulsowy to minimum 80%. Stosowanie liniowego ma sens tylko w urządzeniach o małych mocach, wzmacniacze klasy D osiągają moce nawet 200-300W/8 ohmów, a przy 4 ohmach jest 2 razy więcej. Wyobraź sobie zasilacz liniowy do takiego wzmacniacza. Poza tym impulsowy dostarcza od razu "poszatkowane" napięcie, trzeba je tylko zsynchronizować z sygnałem audio, który jest też "poszatkowany", jest o wiele mniejszy, przy małych obciążeniach praktycznie się nie grzeje.

Edytowane przez KBak
15 godzin temu, KBak napisał:

Poza tym impulsowy dostarcza od razu "poszatkowane" napięcie,

Dobrze się czujesz? Jakie poszatkowane napięcie? Każdy ma kondensator filtrujący, tylko w impulsowych, z racji wysokiej częstotliwości, wystarczy mała pojemność.

18 godzin temu, KBak napisał:

Same tranzystory niczego nie kluczuja.

Kluczują. Dostają prąd stały, wypuszczają prostokątny, sterowane z układu przetwarzającego sygnał. Czyli to one kluczują.

18 godzin temu, KBak napisał:

Bzdura. Same tranzystory niczego nie kluczuja. Dostają gotowe, zmodulowane napięcie i sygnał.

Obrazowo:

Zawór nie nie otwiera i zamyka przepływu wody, tylko pan Zenek, który przychodzi co określony czas i kręci wajchą. 😁

A z tym "zsynchronizowanym poszatkowanym napięciem" zasilającym tranzystory mocy, toś już całkiem odpłynął.

Edytowane przez porlick

tranzystory kluczują
zasilacze kluczują
Unitra kluczy
a marketing Unitry kuleje
ludzie konfabulują

Co za czasy!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Maciej Mki napisał:

Matka Ziemia płacze - a ja sobie skacze 🙂

metoda buchowa
najlepsza i zdrowa
można se poskakać
i detale łapać
sygnatury takie
i barwy wszelakie

a niech ziemia płacze-kiedy sobie skaczę🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Unitra odezwała się w sprawie prezentu ale nie zamierzam otrzymać limitki DSOTM i nie kupię wzmacniacza. Mają opóźniony zapłon i  za późno wysyłają powiadomienia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jednak wbrew marudzeniu na forum ktoś kupił sprzęt Unitry. Zdjęcie z fejsa z okazji małej recenzji płyty M. Davisa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi