Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o tym wcześniej, produkt celowany sentymentalnie do starych pierników, takich jak ja. Tylko, że oprócz pogaduszek i wspominania starych, "dobrych" czasów kto zaryzykuje wydanie własnych środków? Ja na pewno nie, nie lubię palić pieniędzmi w piecu.

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Zapewne do tych którzy dziś płaca za stare maluchy albo polonezy po 30 tys. 

Tylko, że ten złom dzisiaj kupują najczęściej ludzie, którzy nie byli zmuszeni z niego korzystać w poprzednim ustroju. Bo jest moda na "stare:, "stare to dobre", "kiedyś to było". Sa fakt, że to badziewie jest stare powoduje, że im odbija i sami się przelicytowują. 

20 godzin temu, xetras napisał:

Nie po to kupujesz (tylko dla celów estetycznych).

Czyli: według swojej interpretacji (i swojego gustu), a nie - czyjejś.

@Jacchusia

Powtórzę:

Kapitalizm wywołuje choroby psychiczne 

Ja myśle jak najbardziej o sobie, po prostu często zmieniam to czy tamto i całkiem zestarzeć  się z UNITRĄ nie mam zamiaru 🙂

19 godzin temu, fan64 napisał:

byłem świadkiem jak tzw.audiofil nie był w stanie na aparatach za kosmiczne pieniądze wyłapać dzięku właśnie z tel. pliki FLAC i CD,a więc byłbym ostrożny w tych ocenach.

Wszystko zależy czy telefon odtwarzał te pliki czy tylko pobierał z chmury/pamięci i przekazywał do DAC.

19 godzin temu, yayacek napisał:

wysokie wyraźne i szczęk kufli nie był w stanie zagłuszyć cykania a bas dawał czadu.

Miałem Altusy i to dwie par, bo próbowałem sie bawić w pseudo-Quadro, jak tam się to nazywało, ale nie o to mi chodzi, kolega w Altusach zmienił sobie trąbki na zwykłe wysokotonowce i grało to całkiem zacnie, tyle że podłączone pod polski sprzęt miał wyraźnie za mało wysokich tonów.

19 godzin temu, BalticResonance napisał:

Weźjeszcze pod uwagę, że w latack 88/89

W tych latach to już Technics z Pewexu rządził, a przecietny Polak swoje pieniadze przeznaczał na kolorowy TV+magnetowid, bo był wysyp sklepów z tym (na zachodzie europu już ze złomem el.) sprzętem.

17 godzin temu, BalticResonance napisał:

To by wymusiło rozbudowanie odtwarzacza od dodatkowy DAC, co podniosłoby koszty. Poza tym, jak ktoś chciałby używać streamera, musiałby dokupić odtwarzacz CD, żeby korzystać z jego przetwornika. Dlatego odrazu lepiej zastosować dobry przetwornik w streamerze.

Najlepiej zrobić osobny przetwornik.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Zapewne do tych którzy dziś płaca za stare maluchy albo polonezy po 30 tys. 

Wspomnę że nie dotyczy to tych "upalanych". Jeśli są jeszcze w dobrym stanie to zaspokajają potrzeby na egzotykę (i dziwactwo). Sam bym zainteresował się jeszcze dziwaczniejszym DAFem (bo z  Holandii i ma kompletnie nadzwyczajne przeniesienie napędu).

Z czystej ciekawości, jak się nim jeździ (zwłaszcza na wstecznym biegu), bym go kupił.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

To był wyłącznie przykład. Mogłem tu wstawić dowolną, inną markę.

Odpowiedz lepiej, czy Ty zaryzykowałbyś zakup Unitry 🙂

Jak bym był na innym etapie sprzętowym na pewno bym przed zakupem posłuchał u siebie w domu. Jeszcze nikt nas z możliwości wyboru nie zwolnił.

Może bym np. kupił tylko odtwarzacz CD z szufladą od TEAC-a farba grania Philipsa już mi obrzydła i w najdroższych konstrukcjach jest nie do naprawienia

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Niektórzy z wypowiadających się powyżej stwierdzają, że to marketingowa porażka i tym podobne. Tymczasem jeden z małych celów marketingowych już został osiągnęty, poprzez na przykład naszą dyskusję. Toto wszystko ma być gdzieś w październiku, a my już robimy się gorący w dyskusji. Lekcje S. Jobsa nie poszły na marne, hehe...

Mnie interesuje ZGZ 801 i jego porównanie z Qualio IQ.

Pozostałe:

(GSH801, GSH630, CSH801, WSH805) oraz planowane - mniejsze ZG, prostszy wzmacniacz, transport plików (przydałby się też DAC/Pre...) 

Oczywiście od razu bym poprawił po fabryce/manufakturze i adaptował je na swoją miarę, czyli przystosował do tego, czego słucham. (Uszycie futerału ochronnego też jest przydatne)

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, xetras napisał:

Mnie interesuje ZGZ 801 i jego porównanie z Qualio IQ.

Tylko, że to zupełnie inne głośniki, chociaż chciałbym posłuchać obu, Qualio IQ po entuzjastycznych recenzjach i w  przyzwoitej cenie, a Unitry to zupełna niewiadoma, choć z wyglądu niemałe smoki.

Edytowane przez pantagruel
literówka
13 minut temu, pantagruel napisał:

Tymczasem jeden z małych celów marketingowych już został osiągnęty, poprzez na przykład naszą dyskusję. Toto wszystko ma być gdzieś w październiku, a my już robimy się gorący w dyskusji. Lekcje S. Jobsa nie poszły na marne, hehe...

Kolejny nawiedzony, wierzący w genialny plan marketingowy, którego nikt nie rozumie. To nie nauka Jobsa, tylko M. Monroe - Nie ważne co o tobie mówią, ważne by mówili.

22 godziny temu, yayacek napisał:

wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi ALtusów 😉 Napisane było, że to zestaw nagłośnieniowy do klubokawiarni i lokali.
Była taka knajpa na Śląsku gdzie siekierę można było zawiesić, gwar i ścisk a na ścianach wisiały 4 Altusy i pięknie nagłaśniały cały lokal. Wszystko było słychać a Metallica nigdy już lepiej dla mnie nie brzmiała niż z tych Altusów w pełnej zgiełku knajpie. Do knajpy idealne wręcz - wysokie wyraźne i szczęk kufli nie był w stanie zagłuszyć cykania a bas dawał czadu.

Zgadza się. Do ekstremalnych wrażeń i łaskotania brzucha Altusy są w sam raz. Pobudzają trawienie 🙂

Z kolei w niby dyskotekowym "Nic nie może wiecznie trwać" na Altusach cały groove ulatuje i mroczność pochmurnego wokalu też jakaś nieciekawa (W środku pasma w tej piosence też wiele dzieje się). Dla mnie Anna Jantar z Budką w tej produkcji jest niezwykle dramatyczna. (Piosenka jakby w 2 tempach - akompaniament jest zagoniony, a lead vocal z kolei jest wleczący  się - kontrast jest właśnie dramatyczny. To trochę rock, trochę disco, a trochę klasyka)

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, xetras napisał:

Napisane było, że to zestaw nagłośnieniowy do klubokawiarni i lokali.

Chyba masz rację. Pamiętam, miałem altusy chyba te największe albo drugie od góry. Słuchałem w pokoju ok. 28 m. za młodu. Już wtedy strasznie mi przeszkadzał gwizdek a i średnie przez to suchotnikowe jakieś były. Bas walił jak trza, to fakt. A przecież słuchało się tylko z płyt, z taśmy (dama pik), czysty analog od początku do końca. Pamiętam, że milej (ale bardzo miękko) grały mi głośniki tonsilu (sprzedawane też razem z danielem ze wzmakiem - taki był) na niedużych nisko-średniotonowcach i jak się okazało, kiedy spaliłem wysoki - to była to nie kopułka ale mała membrana, która pokrywała pewnie całkiem spory zakres pasma. Zresztą do dzisiaj są u mamy w mieszkaniu. Służyły przez jakiś czas do słuchania amator stereo, ale później, kiedy zmieniono częstotliwości nadawania, to amator poszedł na śmietnik, a z głośników do dzisiaj mama ma podstawki do kwaitów. Mówi, że są w sam raz.

Sentyment do unitry jest u mnie, nie ma co. To cała moja młodość, to jak ma nie być. Potrem byłe technics, cała wieża i z gośnikami (i te po latach najlepiej wspominam - średniej wielkości moniTory zamknięte, z kopułką na średnicy). Ale do technicsa sentymentu nie mam. Potem był jeszcze kenwood aż poajwił się na początku lat 90-tych sprzęt brytyjski i to mi otworzyło uszy! Dzisiaj bym chętnie przygarnął alchmeist kraken, który mi słuzył ze trzy lata, chocby za sam wygląd, ale i grał kompletnie inaczej niż te tanie japońce z pewexu. Ech, dosyć już tych wspominek, sorry...

Z tych filmów-relacji z eventu anonsujące otwarcie działalności wynika, że zespół Unitry to ok. 30 osób. To dużo - jak na firmę o dość wąskim profilu. Utrzymać tylu ludzi ze sprzedaży urządzeń no name za ok 4-5 tys. euro? Odważny ruch Spore środki musiały być wpompowane na starcie.

To co mi się podoba - na poziomie deklaracji - to nacisk na trwałość produktów i próba odcięcia się od wizerunku produktów tworzonych przez garażowych geniuszy z lutownicą. Co z tego zostanie w rzeczywistości to inna sprawa.
Ponoć w opracowaniu są też tańsze produkty.
Może z góry mają zaplanowany start na innych rynkach? Na naszym to firma z takim gestem chyba się nie wyżywi.

Chyba już ma UNITRA zaklepany porządny pokój odsłuchowy na AVS 2023?

W zeszłym roku na korytarzu było za bardzo spontanicznie i po pandemii to był mocno improwizowany występ (jak i całej imprezy). 

Także Tomasz Rogula z Zeta Zero spóźnił się z rezerwacją miejsca (w maju zeszłego roku chyba?) i tym razem go nie było na AVS.

Oczywiście po 2 letniej przerwie pojawił się również wysyp nowości.

Gość

(Konto usunięte)

Piorasz w nowej ocłonie. Unitra to zjednocznie przedsiębiorstw, pod którym działała fonica, unitra (Dzierżoniów), radmor i kilka innych fabryk i marek.

Skoro nabyli prawa do marki, to bedzie unitra. Ważniejsze, jak zagra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 354034912_1033260898056529_6018920744812306377_n.thumb.png.222f53c9e7ff4257cf12e01ed8144f47.png
Nie wiem czy ktoś widzi korelację tych 2 obrazków. 

No i dodam, że zapowiedzieli tuner dab+... W 2023 roku dab+, pewnie jednocześnie to będzie najdroższy dab+ na rynku. 

Te obrazki i ten dab+ baaardzo wiele mówi o totalnej odklejce Unitry. 
Rok max, może trochę dłużej jak Kiciński ma za dużo wolnej gotówki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

Nie wiem czy ktoś widzi korelację tych 2 obrazków. 

Wszyscy widzieli i była wyraźnie mowa o nawiązaniach do starej generacji, więc o co chodzi? Rozmieszczenie radiatorów, transformatorów i bloków takie samo, to nie wada.

16 minut temu, #Szakovsky napisał:

zapowiedzieli tuner dab+

Prawdodpobnie będzie to jakiś zintegrowany tuner ze stramerem i FM, jak to robią inni.

10 minut temu, BalticResonance napisał:

Wszyscy widzieli i była wyraźnie mowa o nawiązaniach do starej generacji, więc o co chodzi? Rozmieszczenie radiatorów, transformatorów i bloków takie samo, to nie wada.

To nie wada, to abominacja. 
Wrzucenie trafa 1cm od końcówki mocy i tranzystorów to jakiś absurd, do tego bez jakiejkolwiek izolacji elektromagnetycznej. Kawał blachy to kilkanaście zł. 
Nie było 15zł na kawał blachy, ale było na AP i tester do przełączników xD
To jakiś absurd. 

Godzinę temu, BalticResonance napisał:

Prawdodpobnie będzie to jakiś zintegrowany tuner ze stramerem i FM, jak to robią inni.

Mowa była tylko o radiu z dab'em. Streamer to odrębne urządzenie. 
Tylko... Po co komu radio z DABem? Jak ktoś ma 50k na zestaw unitry (XD Jak to wgl brzmi) to chyba nie zje go Tidal za 3 dyszki (chociaż Unitrę zjadło pudło do trafa za mniej). 

14 minut temu, #Szakovsky napisał:

bez jakiejkolwiek izolacji elektromagnetycznej.

Transformatory na kadrach z filmu, które sam wrzuciłeś, mają ekrany - podpowiem - wykonane z czarnej blachy, co doskonale widać.

42 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Wrzucenie trafa 1cm od końcówki mocy i tranzystorów to jakiś absurd

Przykład pierwszy lepszy z brzegu, Accuphase E650, trafo ekranowane przy płytkach wzmacniaczy końcowych.

PS. W nowej Unitrze końcówka mocy jest na tranzystorach, co jest też jasno powiedziane.

Ale czego oczekiwać od kogoś, kto na poważnym forum wrzuca jakąś gówniarską neo mowę typu  "xD" i "wgl".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, dzarro napisał:

Z tych filmów-relacji z eventu anonsujące otwarcie działalności wynika, że zespół Unitry to ok. 30 osób. To dużo - jak na firmę o dość wąskim profilu. Utrzymać tylu ludzi ze sprzedaży urządzeń no name za ok 4-5 tys. euro? Odważny ruch Spore środki musiały być wpompowane na starcie.

Domyślam się że większość ma jakieś poboczne biznesy i nie wiążą życia zawodowego tylko z Unitra. 

11 godzin temu, #Szakovsky napisał:

To nie wada, to abominacja. 
Wrzucenie trafa 1cm od końcówki mocy i tranzystorów to jakiś absurd, do tego bez jakiejkolwiek izolacji elektromagnetycznej. Kawał blachy to kilkanaście zł. 
Nie było 15zł na kawał blachy, ale było na AP i tester do przełączników xD
To jakiś absurd. 

Chłopie daj już żyć. Pokazał byś w końcu wszystkim jak się sprzęt audio robi. Założył firmę i był bogaty w opór. 

?👈

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Domyślam się że większość ma jakieś poboczne biznesy i nie wiążą życia zawodowego tylko z Unitra. 

Poboczny biznes to się nazywa utrzymanie rodziny, weź sobie nie rób jaj proszę

3 godziny temu, ASURA napisał:

Poboczny biznes to się nazywa utrzymanie rodziny, weź sobie nie rób jaj proszę

Czyli te 30 osób zainwestowały wszystkie swoje pieniądze w ciemno. Wpompowaly kupę kasy i będę czekać na cud? Domyślam się że jak Unitra nie wypali to raczej z głodu nie umrą, bo mają jeszcze jakieś źródło utrzymania. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Czyli te 30 osób zainwestowały wszystkie swoje pieniądze w ciemno. Wpompowaly kupę kasy i będę czekać na cud? Domyślam się że jak Unitra nie wypali to raczej z głodu nie umrą, bo mają jeszcze jakieś źródło utrzymania. 

Ty w ogóle śledzisz temat? Przecież te 30 osób to są ludzie zatrudnieni do realizacji projektu...

Kasę wykłada jedna osoba

Nie sledze. Więc ta jedna osoba też na pewno nie postawiła wszystkiego na jedną kartę. 

Ta jedna osoba zainwestowała pewnie jakieś odsetki od odsetek. Jak ktoś jest właścicielem 10% firmy wartej 15 miliardów to może sobie pozwolić na firmę-hobby z 30 pracownikami i dokładać do niej przez jakiś czas. Devialet - to inna filozofia i tak dalej - ale też zaczęli z kopyta bo mieli solidnego inwestora.
Dlatego - mimo pewnych wątpliwości - można kibicować tej inicjatywie. To normalny biznes a nie kolejny sekciarski twór wykreowany na forum.

Ja kibicuje każdej Polskiej firmie. Bo komu innemu? Jak wiecznie będziemy patrzeć na zachód i wszystko krytykować nigdy nie wyjdziemy z tego postkomunistycznego dołka. 

Ale zawsze trafi się ktoś kto będzie doły kopał i pajacowal. 

?👈

Po raz kolejny Rafał na rację.

Nie krytykujmy, poczekajmy na testy, odsłuchy, opinie…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Ponoć mają się wystawiać w Monachium. Sprzęt wygląda solidnie - jeśli chodzi o producentów europejskich to za dyżo sprzętu w takiej stylistyce nie ma. NAD czy JBL też tańsze nie są - a wykonane są słabiej, w dodatku jako sprzęt vintage to fejki(nie mają mechanicznych przełączników itd). Oczywiście - przy jamaszkach nie wygląda to już tak różowo, ale w audio zawsze jest jakiś procent klientów, który interesuje się produktami właśnie dlatego, że są nieznane, egzotyczne itd.

Ciekaw jestem jak będzie wyglądał model sprzedaży w Polsce. Dogadają się z jakimś dużym dealerem ?(jeśli ma być z przytupem to chyba tylko dwóch wchodzi w rachubę) czy będą sprzedawać tylko w sieci?

W dniu 20.06.2023 o 10:36, Zamerstary napisał:

Pewnie się zawiodę ale kibicuje. 

Skoro masz życzenie zawodu to zapewne tak się stanie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi