Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Piopio napisał:

A dlaczego uważasz, że lepsze ? Lampy dodają efekt 3D i trochę ciepełka 😉 

Przepraszam, nie wiedziałem 😉

Edytowane przez turandy
5 godzin temu, BlueDot napisał:

Z8 bedzie lepszy jako pre?

Z8 jest kiepskie, pomyśl o A8 lepiej.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Tak, w ES A6 głośność w przetworniku 9038 jest praktycznie bezstratna.

Praktycznie każdy użytkownik tego klocka pisze ze słabo to działa jako pre... ale jest prawie bestratne 😆

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Praktycznie każdy użytkownik tego klocka pisze ze słabo to działa jako pre... ale jest prawie bestratne

To w ogóle nie działa jako "pre", nie działa bo po to żeby mieć cechy "pre" w takim urządzeniu potrzebne są wejścia liniowe (chociaż jedna para) a tych w A6 nie ma, dopiero A8 i A10 je mają, ale też nie mogą korzystać z wszystkich możliwości, np. takie EQ jest niedostępne dla wejść liniowych a to jeden ze składników "pre", choć ostatnio producenci omijają ten stopień w typowych przedwzmacniaczach i integrach.  

P.S. Nie prawie bezstratne a praktycznie bezstratne. Dlaczego? Było już wielokrotnie wyjaśniane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak ktoś chce się pobawić korekcją akustyki w DMP-A8 lub A10, to mikrofon od EverSolo już jest dostępny 😉 Oferta TUTAJ

microphone_overview_7-8-eqamP1.thumb.png.c0cf3a729f7adf9d512df4e5a7ddb445.png

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

To w ogóle nie działa jako "pre", nie działa bo po to żeby mieć cechy "pre" w takim urządzeniu potrzebne są wejścia liniowe (chociaż jedna para) a tych w A6 nie ma, dopiero A8 i A10 je mają, ale też nie mogą korzystać z wszystkich możliwości, np. takie EQ jest niedostępne dla wejść liniowych a to jeden ze składników "pre", choć ostatnio producenci omijają ten stopień w typowych przedwzmacniaczach i integrach. 

Przedziwne rzeczy tu piszesz.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

22 godziny temu, Piopio napisał:

Lampy dodają efekt 3D i trochę ciepełka 

Napisz coś więcej, np. co "odejmują" lampy a jest tego trochę, bo można odnieść wrażenie że jakieś mityczne zalety lamp są ponad wszystko i tylko one się liczą a tymczasem te "zalety" w/w to też wynikają z technicznych wad lampy a że jakaś grupa hobbystów uznaje to za zaletę to już inna kwestia 😉.

18 godzin temu, ProjectPi napisał:

Przedziwne rzeczy tu piszesz.

Dlaczego? To fakty wynikające z praktycznego używania tego urządzenia A6, A8 nie mam. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Napisz coś więcej, np. co "odejmują" lampy a jest tego trochę, bo można odnieść wrażenie że jakieś mityczne zalety lamp są ponad wszystko i tylko one się liczą a tymczasem te "zalety" w/w to też wynikają z technicznych wad lampy a że jakaś grupa hobbystów uznaje to za zaletę to już inna kwestia 😉.

"Na ucho" dobra lampa w torze uszlachetnia dźwięk 😉 Z lampowym pre jest lepiej niż bezpośrednie połączenia DAC - końcówka mocy. Ważne jest to co słyszymy a nie to jak mierzymy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

"Na ucho" dobra lampa w torze uszlachetnia dźwięk

Niech będzie że uszlachetnia, ale robi to przez dodanie artefaktów do sygnału 😉.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Niech będzie że uszlachetnia, ale robi to przez dodanie artefaktów do sygnału 😉.

W praktyce brzmi lepiej 😉 Lampa daje lepszą gradację planów i efekt 3D. To słychać a nie da się pomierzyć ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

W praktyce brzmi lepiej

Zależy od podejścia do tematu 😉. Jeżeli artefakty dodawane przez lampę powodują poprawę to oczywiście może w czyimś odczuciu subiektywnym brzmieć lepiej, dla kogoś innego nie będzie brzmieć lepiej. Audiofile to bardzo dziwna i przepełniona sprzecznościami grupa hobbystyczna 😉.

Godzinę temu, Piopio napisał:

To słychać a nie da się pomierzyć ...

Da się, mikrofonowanie lamp da się mierzyć, ogromne ilości harmonicznych i intermodulacyjnych generowane przez te urządzenia też są mierzalne, wiele z nich osiąga granice bliskie percepcji ludzkiego słuchu, również da się mierzyć wzrost różnego rodzaju artefaktów wynikających z dosyć szybkiego starzenia się lamp, ale co tam, grunt to chwila dobrego samopoczucia i życie w niewiedzy 😉.

Chciałbym tylko zwrócić uwage na fakt, że może być "jakieś" pre lampowe (takie jak wcześniej proponowane) jak i takie wysokich lotów w oparciu o drogie podzespoły i lampy. 

Moim zdaniem rozsądniej wybrać pre na r2 r niż wyrób Lampo podobny gdy nie stać nas na porządny lampowy sprzęt.

Te lampowe namiastki psują dźwięk niestety.

Oczywiście moim zdaniem.

1 minutę temu, turandy napisał:

Chciałbym tylko zwrócić uwage na fakt, że może być "jakieś" pre lampowe (takie jak wcześniej proponowane) jak i takie wysokich lotów w oparciu o drogie podzespoły i lampy. 

Moim zdaniem rozsądniej wybrać pre na r2 r niż wyrób Lampo podobny gdy nie stać nas na porządny lampowy sprzęt.

Te lampowe namiastki psują dźwięk niestety.

Oczywiście moim zdaniem.

A nawet nie sprawdziłeś jakie pre zaproponowałem 😉 To jest klon Cary SPL-90. Zamiast zwykłego potencjometru jest drabinka rezystorowa. Dwa zasilacze liniowe. Ja wsadziłem lepsze lampy - PSVANE art series. 

Jakieś ale ?

A10 pojawia sie powoli w sklepach ale cena jest zaporowa za streamer bez i2S ktore jego tanszy brat ma....i dlatego tez postanowilem pozostac przy A8 oraz dodac DAC Gustard X30 + kabelek i2S. Niestety trzeba czekac jeszcze ze 3 tygodnie bo jest spod lady.

Edytowane przez audionormik
W dniu 10.11.2024 o 18:15, rafal735r napisał:

Myślę o nim też, tylko Janusz w mojej głowie nie pozwala mi zapłacić 3300 za strimer, który będzie u mnie robił tylko za transport 😁

Eversolo mógłby wypuścić jakiś strimer tylko w roli czystego transportu. Jakby z tego DMP wyrzucić cała sekcje analogowa i zostawić tylko cyfrowa to cena myślę spokojnie by oscylowala w granicach 2tys zl. Wtedy nawet nie było by się nad czym zastanawiać. Ale niestety producenci chcą upakowac w te graty jak najwięcej możliwości. 

Może ktoś potrzebuje dobry DAC, który chciałby połączyć ze swoim DMP A6. Mam do zaoferowania SMSL SU-X. Chętnych zapraszam do kontaktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Varkasm
W dniu 17.12.2024 o 13:08, Piopio napisał:

A dlaczego uważasz, że lepsze ? Lampy dodają efekt 3D i trochę ciepełka 😉

Zapamiętaj raz na zawsze i możesz sobie to codziennie powtarzać celem utrwalenia. Jak już uda się i zapamiętasz postaraj się wtedy popracować nad zrozumieniem. Lampa NICZEGO poza zniekształceniami nie dodaje. Niedoskonała technika lampowa jedynie DEGRADUJE. A że komuś to się podoba to już zupełnie inna sprawa. Odwiecznym celem rozwoju było dążenie do doskonałości (nieosiągalnej). Obecnie w celach marketingowych bądź samozadowolenia modnym stało się dorabianie  fałszywych ideologii do wszystkiego co jest zniekształceniem, abberacją tudzież dewiacją (może być, że częstotliwościową np. ...)

Lubię kiedy gra muzyka...

21 godzin temu, OsatoR napisał:

A co sądzicie o połączeniu cxa81 który współgra z Eversolo Dmp-A6 master edition? Zgra to się?

Absolutnie takie połączenie się nie zgra... Będą zakłócenia odbioru i będzie śnieżyło...

2 godziny temu, sk-victor napisał:

Obecnie w celach marketingowych bądź samozadowolenia modnym stało się dorabianie  fałszywych ideologii do wszystkiego co jest zniekształceniem, abberacją tudzież dewiacją

O gitarowych piecach tez tak myslisz? Lampa kroluje tam od dosc dawna i nikt tego nie ma zamiaru zmieniac a efekt podoba sie znacznej wiekszosci.

35 minut temu, BlueDot napisał:

O gitarowych piecach tez tak myslisz? Lampa kroluje tam od dosc dawna i nikt tego nie ma zamiaru zmieniac a efekt podoba sie znacznej wiekszosci.

Wg. mnie mało trafne porównanie. Tutaj zniekształcenia są celem do osiągnięcia zamierzonego efektu i kształtowania brzmienia. Oprócz tego efekt przesterowania toru lampowego jest inny niż półprzewodnikowego i o to w tym chodzi. Cały tor gitarowy to jedno wielkie zniekształcenie. Jeżeli ktoś chce stroić swój tor audio wprowadzając zniekształcenia, droga wolna, zawsze można dodatkowo wpiąć fuzz czy overdrive i posłuchać IX symfonii...

Edytowane przez sk-victor

Wesołych Świąt:) Pytanie do posiadaczy DMP-A6. Jaki konkretny model zewnetrznego DAC można porównać do tego wbudowanego w Eversolo? Może mieć odrobinke 'nizszy' bas. Nowy, Powiedzmy do 1.5k zł?

Edytowane przez bodziocool
48 minut temu, bodziocool napisał:

Może mieć odrobinke 'nizszy' bas. Nowy, Powiedzmy do 1.5k zł?

To jest nierealne. Pasmo przenoszenia przetwornika D/A do 20Hz jest prawie zawsze liniowe. Jeżeli brakuje basu to szukałbym pomocy w rozwiązaniu problemów SBIR. Winowajcą jest pomieszczenie i ustawienie kolumn. Pokaż odpowiedź pomieszczenia, a stanie się jasność 😉

48 minut temu, bodziocool napisał:

Wesołych Świąt:) Pytanie do posiadaczy DMP-A6. Jaki konkretny model zewnetrznego DAC można porównać do tego wbudowanego w Eversolo? Może mieć odrobinke 'nizszy' bas. Nowy, Powiedzmy do 1.5k zł?

Porównywać na ucho możesz każdy, pod względem technicznym to wypadałoby żeby DAC stawiany do porównania był wykonany na przetworniku 32 bitowym jak ten w DMP-A6, ale nie jest to konieczne. 

Może trochę źle sformułowałem pytanke. Jestem na etapie eksperymentowania z różnymi streamerami i DAC'ami. Mieszkam za granicą, czasem można znaleźć fajne sprzęty w fajnych cenach. Pomieszczenia, wzmacniacza i kolumn na tą chwilę nie mogę zmienić. DMP-A6 już miałem. Zamiłem to na Wimm Ultra + Topping E70V. Budżet podobny, niski bass lepszy ale jednak całościowo zbyt delikatny jak dla mnie. Pytanie jest czy w budżecie okolo 3400zł za zestaw wiim Ultra + zewnątrzny DAC jest się wstanie choćby osiągnać porównywalny poziom grania jak DMP-A6. Inne aspekty typu wyświetlacz i inne funkcje zostawmy na boku na razie. 

Edytowane przez bodziocool
W dniu 25.12.2024 o 15:12, bodziocool napisał:

Pytanie jest czy w budżecie okolo 3400zł za zestaw wiim Ultra + zewnątrzny DAC jest się wstanie choćby osiągnać porównywalny poziom grania jak DMP-A6.

FiiO K11 R2R + FiiO PL50 - razem ok 1550 zł. Brzmienie będzie lepsze niż DMP-A6.

Nigdy nie miałem  DAC R2R, ale jak czytam forum to wyobrażam sobie brzmienie podobne do  wbudowanego DAC w Marantz PM-75 na TDA1541. Jak się trafi to pewnie kiedyś spróbuje. 

Raczej nie moje brzmienie. W eversolo brakowało mi tylko odrobinę basu, reszta była ok. 

56 minut temu, Piopio napisał:

FiiO K11 R2R + FiiO PL50 - razem ok 1550 zł. Brzmienie będzie lepsze niż DMP-A6.

R2R w K11 R2R to słabiutkie R2R.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 26.12.2024 o 16:16, ProjectPi napisał:

R2R w K11 R2R to słabiutkie R2R.

Ale lepsze niż przeciętna delta-sigma. Zauważ, że polecam do tego zasilanie liniowe. Co już stawia te combo wyżej niż przeciętny DAC w cenie do 3K.

Godzinę temu, bodziocool napisał:

Czy Dac Z Creek Evolution 100CD za jakies 460 zł byłby lepszy niż ten z Eversolo? 

Nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi