Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie twierdzę że wymiana zasilacza z impulsowego na liniowy ma tak kolosalny wpływ na brzmienie, jak wymiana kolumn czy wzmacniacza, ale równie dobrze mogę powiedzieć że Topping D30Pro gra tak samo Chord Qutest bo "bo nie słyszę różnicy", mogłem zwrócić w ciągu 14 dni zasilacz a mimo tego nie zrobiłem.

Miałem kiedyś NADa 375 z wbudowanym DAC, porównywałem go ze streamerem Onkyo 6170 (zależało mi na odsłuchu DAC), różnice były w sumie marginalne oba wydawały się grać podobnie, prawdziwa różnica objawiła się gdy pozostawiłem NADa żeby grał sobie w "tle", po 5min. zdaliśmy sobie sprawę że dźwięk stał się drażniący wręcz męczący, zmieniłem źródło na Onkyo które było wręcz jego przeciwieństwem. Tak sama zmiana nastąpiła przy wymianie zasilacza w Eversolo + cala reszta którą wcześniej wymieniłem, jeśli twierdzicie że jest inaczej może wasz tor na którym etapie nie domaga, w myśl zasady że cały tor gra tak jak jego najsłabsze ogniwo.

Jak zawsze trole żądzą. To jest forum o audio a nie techniczne. Jedni słuchają a drudzy się jarają wykresami. 

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Niestety ich przybywa. Chyba te grupy wsparcia z pomiarami , wykresami i tabelkami nie dają im być zauważonym. 

Dlatego szukają jednak czegoś innego.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Wpływu zasilania w przypadku jego prawidłowego wykonania nie warto analizować, nawet w takim tanim streamerze jak Hama DIT2010 jest prawidłowo wykonane.

A to jest tylko bezpodstawne założenie. Technicznie wpływ zasilania na dźwięk nie jest wykluczony. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 godzin temu, Lech36 napisał:

A z tych tzw. zasilaczy liniowych to elektromagnetycznego śmietnika nie ma?

A pewnie że są i to gorsze niż z impulsowych. Nie wiem jakie częstotliwości przełączania "obowiązują" obecnie w zasilaczach impulsowych w audio ale bywały takie co zahaczały o pasmo słyszalne jednak

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

5 minut temu, sk-victor napisał:

A pewnie że są i to gorsze niż z impulsowych.

W tych kiepskich. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przyszedłem na forum po kilku miesiącach, a nie wypowiadam się tu za bardzo od lat. Chciałem coś poczytać o tym streamerze w postach ze świeżą datą ale... o streamerze nie ma nic, natomiast bredni zacietrzewionych jełopów jest na kilka stron. 

Wersja gen 2 ma już zasilacz liniowy na pokładzie ? 

Czym się jeszcze różni od gen 1?

Pytanie czy lepiej w roli transportu gra Gen 2, czy gen 1 po wymianie zasilacza ? Do tego pozostaje jeszcze kwestia którego producenta zasilaczy wybrać?

39 minut temu, insaimz napisał:

Pytanie czy lepiej w roli transportu gra Gen 2, czy gen 1 po wymianie zasilacza ?

Jeśli będziesz korzystał tylko z USB to wystarczy dodatkowa izolacja galwaniczna USB.

W dniu 28.01.2025 o 12:33, Lech36 napisał:

W jaki sposób?

Wrócę do tematu. Lech36 niestety ale zakłócenia W.CZ mimo, że same w sobie teoretycznie niesłyszalne i prawidłowo odfiltrowane nie będą zakłócać samego sygnału to jednak "wchodzą" w układ. Nawet jeżeli wszystko będzie jak najlepiej dopilnowane, zblokowane, odfiltrowane to jednak takie śmieci potrafią zmienić charakterystykę częstotliwościową, punkty pracy samego układu. Szukając analogii np. do magnetofonów kasetowych... Prąd podkładu o częstotliwości powiedzmy 65-200kHz w zależności o konstrukcji, jest daleko powyżej progu słyszalności. Jednak należy go przypilnować pułapkami "bias trap" bo dzieją się dziwne rzeczy... Czyli te niesłyszalne zakłócenia mają wpływ nie tyle na sam sygnał akustyczny co na pracę układu. A w wypadku zasilaczy, nawet jeżeli nie ma śmietnika na samym wyjściu zasilacza to w formie śmieci elektromagnetycznych "włazi" to gdzie się da a wszędzie zablokować się tego w 100% nie da. Zresztą w większości przypadków takie zasilacze nie są niestety prawidłowo ekranowane.

13 godzin temu, insaimz napisał:

Czym się jeszcze różni od gen 1?

HDMI ARC, WoL, Trigger 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, sk-victor napisał:

Nie wiem jakie częstotliwości przełączania "obowiązują" obecnie w zasilaczach impulsowych w audio ale bywały takie co zahaczały o pasmo słyszalne jednak

Najczęściej 100kHz. W moich sprzętach innych nie ma. O pasmo akustyczne to zach

2 godziny temu, sk-victor napisał:

Nawet jeżeli wszystko będzie jak najlepiej dopilnowane, zblokowane, odfiltrowane to jednak takie śmieci potrafią zmienić charakterystykę częstotliwościową, punkty pracy samego układu.

Przecież pomiary testowe takie jak robią na ASR pokażą jak duży wpływ jest tych "śmieci" w paśmie akustycznym, na razie nie stwierdzono w dobrych konstrukcjach takiego wpływu.

3 godziny temu, sk-victor napisał:

Szukając analogii np. do magnetofonów kasetowych... Prąd podkładu o częstotliwości powiedzmy 65-200kHz w zależności o konstrukcji, jest daleko powyżej progu słyszalności.

W mojej szpuli wpływu na pasmo akustyczne prądu podkładu nie słychać, w radiofonii stereo FM pilota 19kHz, pomimo że to pasmo akustyczne też nie słychać i nie słychać jego wpływu na inne  z części pasma akustycznego (w dobrych konstrukcjach). Tak że nie dramatyzujcie z tym wpływem. Prędzej usłyszycie 50 lub 100Hz z zasilacza klasycznego a i wielkie transformatory też swoje pola rozproszone wpływające na resztę elektroniki będą mieć znaczące, często to widać na pomiarach ASR nawet w bardzo dobrych konstrukcjach z zasilaczami liniowymi uznanych w świecie audio firm.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, sk-victor napisał:

Zresztą w większości przypadków takie zasilacze nie są niestety prawidłowo ekranowane.

Liniowe zasilacze też najczęściej nie mają dobrego ekranu, zwłaszcza transformator.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

56 minut temu, Lech36 napisał:

Tak że nie dramatyzujcie z tym wpływem. Prędzej usłyszycie 50 lub 100Hz z zasilacza klasycznego a i wielkie transformatory też swoje pola rozproszone wpływające na resztę elektroniki będą mieć znaczące, często to widać na pomiarach ASR nawet w bardzo dobrych konstrukcjach z zasilaczami liniowymi uznanych w świecie audio firm.  

Nie dramatyzuje. Wiesz jak daleki jestem od voodoo 😉 

35 minut temu, sk-victor napisał:

Nie dramatyzuje. Wiesz jak daleki jestem od voodoo 😉 

Wiem 😉

17 godzin temu, Piopio napisał:

A to jest tylko bezpodstawne założenie. Technicznie wpływ zasilania na dźwięk nie jest wykluczony. 

Trzeba to udowodnić najlepiej testem różnicowym, jeden test i wszystko jasne 😉.

16 godzin temu, insaimz napisał:

Pytanie czy lepiej w roli transportu gra Gen 2, czy gen 1 po wymianie zasilacza ? Do tego pozostaje jeszcze kwestia którego producenta zasilaczy wybrać?

Kup i sprawdź sam. Na takie pytanie odpowiedzieć możesz sobie tylko sam. Chyba że wystarczą Tobie pomiary z ASR, ale podobno te są złe 😉.

cześć mam pytanie

Od niedawna mam DMP a6 gen 2 i mam zasadnicze pytanie chodzi mi o tryb passtrought mode.

Standardowo ten tryb jest w pozycji OFF w aplikacji, jest to z tego co wiem tryb przedwzmacniacza, jeśli jest w pozycji Off można regulować głośnością np z aplikacji - w tym trybie ten dźwięk moim zdaniem jest troszkę taki jak by mu czegoś brakowało.

Swoją drogą te przedwzmacniacze w tych streamerach są podobno bardzo kiepskie.

Jeśli przestawi się ten tryb w pozycję ON - wszystko dostaje o wiele większej głębi, lepiej słychać detale itp.

Moje pytanie brzmi : czy ten tryb można zostawić w pozycji na ON, nie zależy mi na regulowaniu głośności z DMP A6 gdyż mogę to robić ze wzmaka, tylko czy nie uszkodzę samego streamera w ten sposób.

Na jednym z zagranicznych forów znalazłem taką odpowiedź:

".....Volume Passthrough po włączeniu ustawia głośność na maksymalną i wyłącza kontrolę głośności A6. Jest to ustawienie zalecane, gdy wyjście A6 jest podłączone do urządzenia posiadającego własną regulację głośności, np. przedwzmacniacza, wzmacniacza zintegrowanego i niektórych przetworników cyfrowo-analogowych......"

Z góry dzięki za odpowiedzi.

15 minut temu, Madmike napisał:

cześć mam pytanie

Od niedawna mam DMP a6 gen 2 i mam zasadnicze pytanie chodzi mi o tryb passtrought mode.

Standardowo ten tryb jest w pozycji OFF w aplikacji, jest to z tego co wiem tryb przedwzmacniacza, jeśli jest w pozycji Off można regulować głośnością np z aplikacji - w tym trybie ten dźwięk moim zdaniem jest troszkę taki jak by mu czegoś brakowało.

Swoją drogą te przedwzmacniacze w tych streamerach są podobno bardzo kiepskie.

Jeśli przestawi się ten tryb w pozycję ON - wszystko dostaje o wiele większej głębi, lepiej słychać detale itp.

Moje pytanie brzmi : czy ten tryb można zostawić w pozycji na ON, nie zależy mi na regulowaniu głośności z DMP A6 gdyż mogę to robić ze wzmaka, tylko czy nie uszkodzę samego streamera w ten sposób.

Na jednym z zagranicznych forów znalazłem taką odpowiedź:

".....Volume Passthrough po włączeniu ustawia głośność na maksymalną i wyłącza kontrolę głośności A6. Jest to ustawienie zalecane, gdy wyjście A6 jest podłączone do urządzenia posiadającego własną regulację głośności, np. przedwzmacniacza, wzmacniacza zintegrowanego i niektórych przetworników cyfrowo-analogowych......"

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Dokładnie tak 😉

Teraz, Madmike napisał:

czyli rozumiem że w tym trybie na ON wszystko będzie OK tak?

Tak tylko pamietaj że regulacja głośności bedzie na maksa 😉

Sam mam tak ustaeione A 8 

16 minut temu, Madmike napisał:

czyli rozumiem że w tym trybie na ON wszystko będzie OK tak?

TAK. Wszystko będzie OK, nic się nie stanie streamerowi. To są jego normalne warunki pracy. Mam tak ustawiony A6.

Mógłbyś uszkodzić głośniki w przypadku, kiedy A6 podłączasz bezpośrednio do końcówki mocy, bez regulacji głośności, i przez przypadek włączysz passtrought.

Edytowane przez StachMuszel

Mam A6 i w aplikacji muszę go dodawać ciągle na nowo aby się połączył z telefonem. Aplikacja go widzi ale się nie może połączyć. Po usunięciu i dodaniu na nowo wszytko gra jakiś czas. Najczęściej do wyłączenia.

31 minut temu, StachMuszel napisał:

TAK. Wszystko będzie OK, nic się nie stanie streamerowi. To są jego normalne warunki pracy. Mam tak ustawiony A6.

Mógłbyś uszkodzić głośniki w przypadku, kiedy A6 podłączasz bezpośrednio do końcówki mocy, bez regulacji głośności, i przez przypadek włączysz passtrought.

dziękuję bardzo

Dodatkowo w Eqalizerze zjeżdzam sobie EQ GAIN na -....dB i wtedy nie ma takiego powera od razu

1 minutę temu, Luk77 napisał:

Panowie pomocy .Mam Eversolo DMP a8. Nie potrafię znaleźć opcji passtrouht w celu jego włączenia.

Masz zaktualizowany ?  Ja jak kupiłem też nie było dopiero po aktualizacji się pojawiło i jest na pierwszej stronie w ustawieniach na samym dole.

w ustawieniach -  audio - volume passtrought. Mam A6 ale aplikacja jest chyba ta sama.

A teraz moja zagwozdka:

W ciągu kilku miesięcy użytkowania, drugi raz, po włączeniu urządzenia, pojawia mi się taki komunikat. Po naciśnięciu ok, mijają dwie sekundy i ponownie wyskakuje. Wystarczy restart i sytuacja znika.

Macie jakiś pomysł o co biega? To jakiś błąd w sofcie? Przejmować się, czy taki urok systemu Eversolo?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Miłosz1
8 minut temu, Luk77 napisał:

Mam najnowszy soft ale niestety niema opcji passtrought

Ja mam połączone po XLR wiec wchodze ustawienia - XLR/RCA i na dole jest

Ukryta Zawartość

20250201_111507.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi