Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

czy to jest sarkastyczne wypowiedź czy jesteś faktycznie takiego zdania

Tak uważam.

Japońskie wzmacniacze klasy popularnej mierzyły się doskonale. Czy z tego wynikła jakaś wybitna jakość dźwięku? Grały co najwyżej poprawnie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dziwne, ale spora część ludzkości od samego zarania dziejów wierzyła w ostateczność swojej wiedzy... a potem koło, Kopernik, elektryczność itd 😁

Tak ale jego już nie będzie na świecie żeby to wtedy przyznać 🙂

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Tak uważam.

Japońskie wzmacniacze klasy popularnej mierzyły się doskonale. Czy z tego wynikła jakaś wybitna jakość dźwięku? Grały co najwyżej poprawnie.

Okej w takim razie jestem zgodny z twoją opinią jak najbardziej. 

Aha Lech życzę ci jak najbardziej długiego i wesołego życia nie to że cię gdzieś wysyłam wiesz o co chodzi 🙂 bo to tak dziwnie zabrzmiało się teraz poprawiłem

55 minut temu, Lech36 napisał:

pomiary techniczne określają właściwości/możliwości techniczne sprzętu. To co słyszymy wynika wprost z tych pomiarów, różnice

Nie jest to bezwzględną prawdą. Pomiary nie określają właściwości/możliwości sprzetu. Raczej je opisują, ale tylko w zakresie pomiaru. Jest wiele cech sprzętu, których pomiary nie uwzględniają, a które mają znaczący wpływ na to co słyszymy i odwrotnie. 

Mogą pomiary się znacząco różnić, a sprzęt dla ucha będzie grał tak samo. Np. różnice THD = 0.01 vs 0.001 % lub -3dB skraj pasma Fg = 20kHz vs 70kHz. 

Róznicy nie uslyszysz bo parametry w tym przykładzie nie opisują brzmienia tylko klasyfikują sprzęt do jakiejś kategorii np. tej spełniającej normy HiFi.

Należałoby spojrzeć głębiej w to czy zabrzmią inaczej te sprzęty. Np. na podatność wzmacniaczy do wzbudzania się dla obciążeń reaktancyjnych np. pojemnościowych.

Wiemy, że wzmacniacz będzie dzwonił w paśmie ponadakustycznym ale nie wiemy czy i przy jakiej reaktancji, i jak ten dzwon wpłynie na to co słyszymy w paśmie akustycznym bo np. od dużej amplitudy rezonansu cewka tweetera się zagrzeje, wartość rezystancji tejże wzrośnie co doprowadzi do obniżenia efektywności w górnym paśmie. Będzie ciszej mimo, że intuicyjnie powinno być głośniej, bo dzwoni rezonans. 

Przykłady można mnożyć. Tym bardziej, że nie słuchamy pojedyńczych sprzętów, których dotyczą pomiary, tylko słuchamy systemu czyli łańcucha urządzeń ze wszystkimi jego ułomnościami czyli podatnościami na pętle masowe, wrażliwością na zakłócenia, sprzężenia, niedopasowania impedancyjne i inne techniczne konotacje, których pomiary nie obejmują.  

To uproszczenie jakiego się dopuściłeś skłania mnie do twierdzenia, że nie rozumiesz o czym Ci olewający pomiary audiofile do Ciebie mówią czasami 😉

46 minut temu, il Dottore napisał:

Proszę o przykłady owych sprzętów wybitnych wytworzonych na etapie projektu. 🙂

Przecież i tak nie uwierzysz to po co mam się wysilać?

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dziwne, ale spora część ludzkości od samego zarania dziejów wierzyła w ostateczność swojej wiedzy... a potem koło, Kopernik, elektryczność itd 😁

Jednak chyba jesteśmy trochę dalej niż nawet z czasów Kopernika, ale patrząc na niektóre wpisy można mieć wątpliwości 😉.

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale zrozum że ta nauka nie uwzględnia człowieka uwzględnia dany produkt więc możesz oceniać produkt o parametrach ale nie możesz powiedzieć czy jest dobry dla danego użytkownika. 

To ja rozumiem od wielu lat, pomiary ułatwiają porównywanie produktów. Na ich podstawie można ocenić czy dany produkt, niemożliwy lub trudny do sprawdzenie praktycznego będzie nam odpowiadał.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja mam inny słuch niż ty który znasz może mieć wrażliwości na pewno częstotliwości ja mogę nie słyszeć pewnych pasm niektóre słyszeć podbite. 

Co to ma do działania sprzętu i porównań pomiędzy sprzętami? To bardzo prawdopodobne a nawet pewne że mamy inny słuch, ale rozmawiamy o różnicach na wyjściu sprzętów porównywanych można je tylko zmierzyć o ile zależy nam na precyzyjnej wiedzy.

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jest bo sekta to są ślepi wyznawcy jednego człowieka lub danych wartości. 

Takich ludzi jak Amir jest więcej na świecie, wystarczy zajrzeć na forum dyskusyjne ASR, nawet prywatnie ludzie już używają sprzętu do pomiarów takiego jak Amir. Wyniki uzyskują zbliżone do tych z ASR nawet w przypadku pomiaru ZG gdzie o rozbieżności jest bardzo łatwo.

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wszyscy byli nim zachwyceni i można powiedzieć że rzucali się na niego kiedy pojawiły się w sklepach i leciały same pozytywne oceny. 

Nie było żadnej wzmianki o problemach technicznych braku dynamiki mocy czy jakiekolwiek obcince jakości.

Natomiast amir zrobił test i okazało się że ten amplituner ma jakąś dziwną przypadłość i w pewnym momencie znacznie ogranicza moc. 

I co ? Nagle wszyscy zmienili swoją koncepcję myślenia na tym portalu że nagle to słyszą nagle go nie chcą nagle jest zły.

Widzisz jaka jest moc sprawcza pomiarów, jakby tylko słuchali to mogliby nie poznać problemów które występują w tym sprzęcie.

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W kolejnym znakomitym przykładem był test raz amplitunera kina domowego Denon i raz wzmacniacza stereo Cambridge audio gdzie za pierwszym razem okazało się że doszło do sporego błędu w pomiarach natomiast zanim go wykryto i zanim inny użytkownik napisał to w komentarzach posypały się już komentarze że oczywiście on ma rację sprzęt jest słaby wadliwy i tak dalej. 

Błędy się zdarzają, ale ważne żeby się później wyjaśniały, oceny "na ucho", nawet jak coś nie wyszło rzadko są prostowane, opisywałem kiedyś taki przypadek.

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Litości!!

Dla kogo szukasz "litości"? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

po co mam się wysilać?

Żebym sobie kupił w końcu coś porządnego! No pomóż mi! 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

42 minuty temu, MariuszZ. napisał:

uproszczenie jakiego się dopuściłeś skłania mnie do twierdzenia, że nie rozumiesz o czym Ci olewający pomiary audiofile do Ciebie mówią czasami 😉

A to na pewno. Ale przy tym jest kulturalny. Po prostu na zbyt zamknięty. Ale damy radę wierzę że się uda.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

ludzi jak Amir jest więcej na świecie, wystarczy zajrzeć na forum dyskusyjne ASR, nawet prywatnie ludzie już używają sprzętu do pomiarów takiego jak Amir. Wyniki uzyskują zbliżone do tych z ASR nawet w przypadku pomiaru ZG gdzie o rozbieżności jest bardzo łatwo

Właśnie o tym pisałem 

Zbliżone często ale nie identyczne. Różne ? No zdarza się 🙂 jako ślepo wierzący nie powinno się to zdarzać. Przyznasz?

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Widzisz jaka jest moc sprawcza pomiarów, jakby tylko słuchali to mogliby nie poznać problemów które występują w tym sprzęcie.

Tu się uśmiechnę pozwól:p

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Ale teraz to już na pewno sarkazm 😛

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale teraz to już na pewno sarkazm

Ty się śmiej a ja właśnie znalazłem fajne suby do P3ESR! 🙂 

7 minut temu, il Dottore napisał:

Już parę razy pisałem że doradztwa nie prowadzę, musiałeś to przegapić. Zapytaj Piotra on na pewno Tobie coś doradzi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Ty się śmiej a ja właśnie znalazłem fajne suby do P3ESR! 🙂 

Matko z córką! To się wieczorem składa w łóżko? 🙂

Amerykański! Na pewno. Nie oglądałem tego filmu ale na pewno amerykański. 

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Mogą pomiary się znacząco różnić, a sprzęt dla ucha będzie grał tak samo. Np. różnice THD = 0.01 vs 0.001 % lub -3dB skraj pasma Fg = 20kHz vs 70kHz. 

Róznicy nie uslyszysz bo parametry w tym przykładzie nie opisują brzmienia tylko klasyfikują sprzęt do jakiejś kategorii np. tej spełniającej normy HiFi.

Zgadza się, ale jak to będzie różnica 0,01 vs 3% to różnicę już będzie można wychwycić, brzmienie się zmieni, nieznacznie ale wyczuwalnie nawet na ucho.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A to na pewno. Ale przy tym jest kulturalny. Po prostu na zbyt zamknięty. Ale damy radę wierzę że się uda.

To nie ma sensu, szkoda czasu i nerwów 🙂

10 godzin temu, piotralski napisał:

To nie ma sensu, szkoda czasu i nerwów 🙂

Wiem właśnie już próbowałem kilka razy. Ciągle się łapie w to. Masz rację.

W dniu 8.01.2025 o 10:38, il Dottore napisał:

Oczywiście - masz rację. Nie wiemy tak naprawdę, co mierzyć ( bo z aktualnych pomiarów niewiele wynika) i nie mamy pojęcia, dlaczego cudownie mierzący się sprzęt gra co najwyżej poprawnie. Parametry, które mierzymy dzisiaj,nie pozwalają nam stworzyć sprzętu wybitnego już na etapie projektu.

Nawet gdyby cała wiedza o pomiarach została rzetelnie i całościowo opisana (w sumie jest) i podparta opiniami najwybitniejszych akustyków, fizyków i innych świętych to i tak znajdzie się garstka tych, którzy będą mieć to w poważaniu i obalą wszystkie dogmaty stwierdzając "my słyszymy" inaczej. Znamienne jest to jaką estymą cieszą się urządzenia z lat 60, 70, wzmacniacze, zestawy głośnikowe. Urządzenia bardziej niedoskonałe, obarczone większymi zniekształceniami. Ale kiedyś to było...

Lubię kiedy gra muzyka...

23 minuty temu, sk-victor napisał:

Urządzenia bardziej niedoskonałe, obarczone większymi zniekształceniami. Ale kiedyś to było...

Bo nie potrzebujmy doskonałości a muzykalności. Nikt nie wymyślił nic lepszego niż wzmacniacz pracujący w klasie A. 

Niestety bardzo nieekonomiczny i ograniczony mocowo. Mocne wzmacniacze w klasie A to dla przeciętnego audiofila abstrakcja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kurcze 😭😭😭😭 piopio widzę trochę w tym swojego dzieła że masz teraz takie opinie. 

Aż się wzruszyłem. 

Piąteczka

💪

2 godziny temu, Piopio napisał:

Bo nie potrzebujmy doskonałości a muzykalności.

Racz mnie do tego nie mieszać - potrzebuje muzykalności wynikającej z doskonałości.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Jak sobie wpiszecie w google "doskonała muzyka" to wychodzi wam szereg utworów od disco polo do spokojnych instrumentalnych wybrzmien. Niech to wad połączy 🤝

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

szereg utworów od disco polo do spokojnych instrumentalnych wybrzmien

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym roku też były?? 

Chciałbym nagrać taki hit i z tego żyć 

Ukryta Zawartość

Takimi bym podjechał. Na raz!

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W tym roku też były?? 

Nie wiem, nie oglądam telewizji, nie było mnie w domu...

3 godziny temu, sk-victor napisał:

Nie wiem, nie oglądam telewizji, nie było mnie w domu...

Widzisz w telewizji nie oglądasz Ale hicior znasz 😉

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Widzisz w telewizji nie oglądasz Ale hicior znasz

Lodówkę czasem otwieram...

3 godziny temu, OsatoR napisał:

Co sądzicie o nowych generacjach Eversolo? Myślicie że taki Eversolo Dmp-A6 Gen2 będzie lepszy od Eversolo Dmp-A6 master edition pierwszej generacji?

Tak jest lepsza bo ma WOL 😉 Poważnie, nigdy nie mogłem pojąć dlaczego urządzenie, którego naturalnym środowiskiem pracy jest sieć tego nie ma. Niby nic, ale strasznie mnie to irytowało, zwłaszcza że włączając Eversolo trzeba go przytrzymywać bo... odjeżdża
😉

Edytowane przez sk-victor

W dniu 10.01.2025 o 16:58, sk-victor napisał:

Lodówkę czasem otwieram...

Boom. Siadło.

10 godzin temu, OsatoR napisał:

Co sądzicie o nowych generacjach Eversolo? Myślicie że taki Eversolo Dmp-A6 Gen2 będzie lepszy od Eversolo Dmp-A6 master edition pierwszej generacji?

Myślę że nie. Aczkolwiek już niektórzy nie słyszeli różnic. Bardziej to bym się zastanawiam czy słyszalne będą mordzie znowu gen 2 a klasykiem a ME.

Zasilacz liniowy może sporo zmienić, aczkolwiek ja bardziej się cieszę z obecności HDMI ARC 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nieco więcej nt. DMP-A6 Master Edition Gen 2 😉 

• Dynamiczne oświetlenie RGB
  • Funkcja Wake-on-LAN
  • HDMI ARC
  • Złącze Trigger 12V
  • Zasilacz liniowy
  • Dwa przetworniki ESS9038Q2M
  • Autorski silnik Audio EOS
  • Obsługa WIELOKANAŁOWEGO HDMI do 5.1, w tym natywne DSD
  • W pełni zbalansowana architektura
  • Ultraniskoszumowy zegar femtosekundowy

472788450_627243653169079_2651852824559338292_n.thumb.jpg.66d47fa9aa36d897db2ede9df7925796.jpg

Wygląda ciekawie w nowym kolorze, czyż nie? 😉 Już wkrótce u nas. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Musicie przemyśleć program wymiany... Jeżeli wpadniecie na jakiś pomysł typu: zostawiasz w rozliczeniu DMP-A6 ME dopłacasz 1500zł to biereeeeeee

3 godziny temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie estetycznie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi