Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz określić jakie różnice występują w protokołach? 

Inna struktura ramki channel status. Roznice mozesz znalezc analizujac IEC958 w czesciach powieconych aes3 i spdif.

13 minut temu, Lech36 napisał:

U mnie gra bez problemów mimo braku identyczności. Chodzi o połączenia S/PDIF-AES/EBU. Oczywiście przy połączeniach o długości jakiej używa się w domu. 

U mnie rowniez, spdif>aes, bo moje AES/EBU jest dostatecznie czule, choc nie zawsze tak bedzie, i aes>spdif, bo moje wejscie spdif akceptuje oba protokoly, choc nie zawsze tak bedzie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Inna struktura ramki channel status. Roznice mozesz znalezc analizujac IEC958 w czesciach powieconych aes3 i spdif.

Kiedyś ktoś znający się na rzeczy na forum napisał że to ten sam protokół i tak mi utkwiło w pamięci. W sumie mnie szczegółowe różnice mało interesują kiedy gra bez problemu.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

U mnie rowniez, spdif>aes, bo moje AES/EBU jest dostatecznie czule, choc nie zawsze tak bedzie, i aes>spdif, bo moje wejscie spdif akceptuje oba protokoly, choc nie zawsze tak bedzie.

Ale wtedy zapewne nie będzie grać w ogóle a nie grać źle/kiepsko. Na razie w moich systemach nie natknąłem się na taki problem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, Lech36 napisał:

Ale wtedy zapewne nie będzie grać w ogóle a nie grać źle/kiepsko. Na razie w moich systemach nie natknąłem się na taki problem.

Jesli czulosc bedzie na granicy poziomu sygnalu, to bedzie grac zle/kiepsko.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Kiedyś ktoś znający się na rzeczy na forum napisał że to ten sam protokół i tak mi utkwiło w pamięci. W sumie mnie szczegółowe różnice mało interesują kiedy gra bez problemu.

Przykladowo i konczac juz temat z mojej strony, bit 2, czyli trzeci w kolejnosci, w spdif to copy protection, podczas gdy w aes3 takiej flagi nie ma w ogole.

5 godzin temu, bum1234 napisał:

każdy szanujący się odbiornik sygnału SPDIF ma na wejściu transformator

Najczęściej trafo w spdif jest na wyjściu, na wejściu raczej rzadko. Wejście ma standardowo masę cincha separowaną galwanicznie przez podłączenie z masą przez kondensator. To w tych dobrych urządzeniach, bo innych to wiadomo, że nie wiadomo 😉

nagrywamy.com

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Zasilanie jest istotne, owszem, ale wiele w tym audiofilskiej przesady.

Gdybyś więcej testował niż teoretyzował to byś odkrył ,że ma to wpływ na brzmienie. 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Na to "słabe zasilanie" można sobie popatrzyć niżej (górny spektrum po prawej stronie):

Jak zwykle nie rozumiesz problemu 😉 Pisałem o wpływie zasilania na wyjście COAX a nie USB. 

Zasilacze impulsowe sieją. Jedne mniej, drugie więcej. Lepiej unikać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Jesli czulosc bedzie na granicy poziomu sygnalu, to bedzie grac zle/kiepsko.

Zgadza się, wykonałem kiedyś eksperyment ze zmniejszeniem sygnału analogowego w połączeniu S/PDIF i skutek był taki jak piszesz wyżej, ale to nie była niewielka zmiana jakości tylko bardzo znamienna i to głównie polegająca na zniekształconym przerywaniu. Od tego czasu sprawdzam czy moje urządzenia trzymają się w dopuszczalnych widełkach.

Dzięki za informacje.

5 minut temu, Piopio napisał:

Zasilacze impulsowe sieją.

Zasilacze liniowe też sieją tylko o innym charakterze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Zasilacze liniowe też sieją tylko o innym charakterze.

I ma to mniejszy wpływ na brzmienie niż zakłócenia z zasilaczy impulsowych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Pisałem o wpływie zasilania na wyjście COAX a nie USB. 

Ja z USB nie korzystam, więc nie wiem dlaczego pomyślałaś o USB.

Teraz, Piopio napisał:

I ma to mniejszy wpływ na brzmienie niż zakłócenia z zasilaczy impulsowych.

Myślisz że mniejszy? Liniowy sieje w pasmie obsługiwanym przez słuch człowieka a impulsowy daleko poza pasmem obsługiwanym przez ludzki słuch.

14 minut temu, Piopio napisał:

Jak zwykle nie rozumiesz problemu 😉 Pisałem o wpływie zasilania na wyjście COAX a nie USB. 

Ile takich kombinacji zasilacz - wyjscie coax zasilanego urzadzenia przetestowales, i jak, ze o tym "sianiu" piszesz?

56 minut temu, ProjectPi napisał:

Ile takich kombinacji zasilacz - wyjscie coax zasilanego urzadzenia przetestowales, i jak, ze o tym "sianiu" piszesz?

Sądzę,że "tonę"
To nawet więcej,niż opisane w tym "podreczniku akustyki" co go nie ma od roku

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Eversolo to pełnoprawny odtwarzacz i tak go trzeba traktować. Część analogowa może "siać" na cyfrową i robi to na 100%, pytanie jak duży wpływ ma to na coax. To by się też pokrywało z testem na audiosciencereview, tam im też wyszło, że usb najlepsze. Jeżeli ktoś myśli o zakupie Eversolo i ma zamiar wykorzystywać go jako tylko transport to lepiej jednak kupić czysty transport innej firmy.

11 minut temu, essewissa napisał:

Część analogowa może "siać" na cyfrową i robi to na 100%

?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, bum1234 napisał:

U audiofilów wszystko może się zdarzyć. Wolta o 180 stopni jest normalnością.

Aha.
Czy to świadomość adaptacyjna?

21 minut temu, bum1234 napisał:

U audiofilów wszystko może się zdarzyć. Wolta o 180 stopni jest normalnością.

w tym nie ma żadnego audio voodo , doczytaj, doinformuj się i wróć z wiedzą,

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Na tyle, żeby wyrobić sobie zdanie. Efekty się powtarzały za każdym razem. Zasilacz liniowy za każdym razem grał lepiej. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Myślisz że mniejszy? Liniowy sieje w pasmie obsługiwanym przez słuch człowieka a impulsowy daleko poza pasmem obsługiwanym przez ludzki słuch.

Ale ten impulsowy wpływa swoimi zakłóceniami na pracę DAC. A to już potem słychać. 

Edytowane przez Piopio

Nic dodac, nic ujac, prawdziwa fachowosc praktyka w akcji, wplyw na coax dowiedziony bez cienia watpliwosci.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Ja z USB nie korzystam, więc nie wiem dlaczego pomyślałaś o USB.

Bo wkleiłeś pomiary USB.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Nic dodac, nic ujac, prawdziwa fachowosc praktyka w akcji, wplyw na coax dowiedziony bez cienia watpliwosci.

Sugerujesz, że należy odrzucić kryterium odsłuchowe w naszym hobby ? Moje spostrzeżenia nie zaprzeczają technice. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Bo wkleiłeś pomiary USB.

Jesli juz, to pomiary wyjscia analogowego.

5 minut temu, Piopio napisał:

Sugerujesz, że należy odrzucić kryterium odsłuchowe w naszym hobby ? Moje spostrzeżenia nie zaprzeczają technice. 

Gdziezbym smial. Sugeruje jedynie, ze gdy chce sie wypowiadac o wplywie A na B, to wypadaloby przyjac metode, ktora pozwala skutecznie zawezic wplyw do B. Bo chyba uchem na coaxialu nie nasluchiwales, prawda?

1 hour ago, essewissa said:

w tym nie ma żadnego audio voodo , doczytaj, doinformuj się i wróć z wiedzą,

Podasz jakiś tytuł stosownej pracy i nazwę czasopisma, w którym była zamieszczona?

2 godziny temu, Piopio napisał:

Bo wkleiłeś pomiary USB.

Myślisz że wpływ zasilania impulsowego na COAX będzie większy? I to w takiej skali dającej się usłyszeć?  

52 minuty temu, Lech36 napisał:

Myślisz że wpływ zasilania impulsowego na COAX będzie większy? I to w takiej skali dającej się usłyszeć?  

Tak uważam. 

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Brak słyszenia wpływu zasilania liniowego na transport może wynikać z głuchoty, lub ewentualnie z wyparcia możliwości usłyszenia poprzez nadmierną wiarę w pomiary... 😉

Jeszcze opcja braku porównania, wynikająca zazwyczaj z wyparcia 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

"Słyszenie" wpływu zasilania liniowego na transport może wynikać z podatności na sugestię, lub ewentualnie z wyparcia niewygodnych faktów poprzez nadmierną wiarę w audio-voodoo... 😉

Jeszcze opcja manii niepoprawnego porównywania, wynikająca zazwyczaj z ignorancji. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Brak słyszenia wpływu zasilania liniowego na transport może wynikać z głuchoty

Ale ja słyszę wpływ zasilania liniowego, najczęściej w formie przydźwięku 50/100Hz o ile zasilacz nie jest dobrze zaprojektowany. Te resztki wynikające z prostowania i wygładzania wpływają też na sygnał użyteczny. Przy zasilaniu impulsowym najczęściej dopada mnie "głuchota" bo nic nie słyszę, choć to też dotyczy zasilaczy dobrze zaprojektowanych 🙂. To widać na pomiarach robionych na ASR, ale wyparcie nie pozwala niektórym uczestnikom dyskusji tam zajrzeć i wyciągnąć odpowiednie wnioski. To też może być forma "głuchoty" na merytoryczne argumenty. Co ciekawe zauważyli to już konstruktorzy czułej aparatury pomiarowej, którzy chętnie stosują zasilanie impulsowe w swoich opracowaniach. 

9 godzin temu, Piopio napisał:

Tak uważam. 

Spróbuj poszukać na ASR pomiarów takich które obejmują nie tylko wejście USB ale też oba pozostałe. Tam dowiesz się jakie są różnice i na jakich poziomach można się ich spodziewać. O ile wiem już kiedyś przywoływałem te pomiary.

12 godzin temu, Piopio napisał:

Zasilacz liniowy za każdym razem grał lepiej. 

Zasilacz nie gra, zasilacz zasila i to zasila napięciem wyprostowanym i wygładzonym.

P.S. Grają muzycy.

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Część analogowa może "siać" na cyfrową i robi to na 100%

Chyba trzeba się z tego forum ewakuować. Ja pie......

Lubię kiedy gra muzyka...

5 minut temu, sk-victor napisał:

To forum marketingowe, ale pomiędzy tekstami służącymi marketingowi jest wiele ciekawej i merytorycznej informacji technicznej.

11 minut temu, sk-victor napisał:

to się ewakuuj, najlepiej  w poszukiwaniu wiedzy technicznej

• Pokaż nowe odpowiedzi