Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw wzmacniacz+kolumny do 2/2.5 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Postanowiłem założyć nowy temat w związku z poszukiwaniami odpowiedniego sprzętu na początek przygody. Po przewertowaniu niezliczonych stron i tematów wydaje mi się, że mam więcej pytań niż odpowiedzi. W wiekszości z tych źródeł przewijają się konkretne modele wzmacniaczy, czy też kolumn. Oczywiście pojawia się również od czasu do czasu informacja "To nie ma sensu, prawdziwe granie zaczyna się od x(tu pada dowolna kwota ponad budżet)". Oczywiście mam świadomość, że nie będzie to sprzęt z najwyższej półki, a nawet z tej średniej. Mimo wszystko myślę, że jest możliwość złożenia czegoś sensownego. Dlatego każda podpowiedź mile widziana. 

Przechodząc do sedna. Tak jak w temacie na ten moment takim budżetem dysponuję.

Gdzie: Salon 17m2

Muzyka: Rock, Klasyczna, Soul

Sprzęt: Nowy

Dodatkowe uwagi: Do zestawu jest planowany również zakup gramofonu. 

wzmacniacze: 

Topping MX3s

ARGON Audio SA1

S.M.S.L SA 300

Yamaha A-S201 - posiada wejście PHONO do gramofonu - na +

SMSL AO200

LOXJIE A30

kolumny:

Heco Aurora 300

Elac debut 2.0 b5.2

Czy coś z tego da się sensownego skomponować, czy może macie do polecenia inne sprzęty?

https://www.audiostereo.pl/topic/163991-zestaw-wzmacniaczkolumny-do-225-tys/

Yamaha tak, kolumny nie 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale poczekaj na lepsze pomysły ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, MX3s uważam za idealny wzmacniacz na start. Warto też sprawdzić wzmacniacze od Fosi Audio. Niewielkie, dobrze brzmiące jak na swoją cenę i w razie czego zostawiają większe pole do popisu przy kolumnach. 

Z nich znalazłeś dobre opcje, ale do listy dopisałbym na pewno Indiana Line Tesi 261 oraz Q Acoustics 3020i lub 3030i z naszego outletu - https://www.q21.pl/q-acoustics-3030i-czarny-outlet.html

W razie czego zapraszamy na odsłuchy, wypożyczenia i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Aurory 300 to fajne kolumny Elac b 6.2 tez w swojej cenie ale yamaha as201?? No nie, jak już to przynajmniej as301 ale lepiej uzywany dobrze skonstruowany wzmacniacz z dac. Jak chcesz to mam Marantza PM6006 do sprzedania. Phono, 2 wejscia optyczne i jedno coax. Dobrze zbudowany piec za śmieszne pieniądze. Do niego ww kolumny lub np Dali Zensor 3 i synergia pewna. Jak coś to pisz.

Do wzmacniaczy w klasie D bardzo dobrze pasują Dali Zensor 3 i Oberon 3, testowałem kilka takich pudełek z nimi. Elac to nieporozumienie wg mnie przy takich wzmacniaczach. Heco Aurora też dobre, ale Dali są jednak lepsze, cena nie bez powodu wyższa. 

Edytowane przez don111
Godzinę temu, don111 napisał:

Do wzmacniaczy w klasie D bardzo dobrze pasują Dali Zensor 3 i Oberon 3, testowałem kilka takich pudełek z nimi. Elac to nieporozumienie wg mnie przy takich wzmacniaczach. Heco Aurora też dobre, ale Dali są jednak lepsze, cena nie bez powodu wyższa. 

Mam możliwość kupienia MX3s za ok. 8 stówek, więc może udałoby się zainwestować w lepsze kolumny. Myślisz, że ten wzmak pasowałby, czy po prostu te klasy D wymienione przeze mnie będą odpowiednie?

3 godziny temu, mmair172 napisał:

Mam możliwość kupienia MX3s za ok. 8 stówek, więc może udałoby się zainwestować w lepsze kolumny. Myślisz, że ten wzmak pasowałby, czy po prostu te klasy D wymienione przeze mnie będą odpowiednie?

Klasa D czy T, to w 90% ogólnie bardzo dynamiczne, szybkie, rytmiczne granie, lekko utwardzone i ochłodzone, ale z fajną przejrzystością i szczegółowością. Dlatego potrzebne są bardziej miękko grające kolumny, typu wspomniane Dali. Toppinga nie słuchałem ale zapewne wpisuje się w ten sam trend. Jak nie chcesz przepłacać to poszukaj Zensor 3 zamiast Oberon 3, grają na podobnym poziomie. Niby Oberon 3 ciut lepsze na górze, ale miałem wrażenie że to jednak Zensor 3 jakby przyjemniej się słucha. Sam nie byłem do końca pewny. Ale cenowo różnica duża, więc jakbym miał napięty budżet to nie miałbym wątpliwości które wybrać. Na Allegro albo OLX widziałem jeszcze Tannoy DC6 SE poniżej 2 tys. To też mega fajne kolumny w tych pieniądzach, były dużo droższe swego czasu od Dali Oberon 3. Wersja podłogowa (DC6T SE) także bardzo dobrze spisywała się podłączana pod te małe chińskie pudełka   🙂

16 godzin temu, basic44 napisał:

Dobrze jakby wzmacniacz miał wejście USB. Można podpiąć tanim kosztem streamer z daphile...

Trochę bez sensu skoro konwerter USBtoSPDIF można kupić za £10

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

14 godzin temu, mmair172 napisał:
15 godzin temu, don111 napisał:

Oberon 3 według mnie będzie pasował, ale Zensor nie do końca. Między nimi jest spora różnica i to w zasadzie w samym dole, ponieważ Oberon generuje więcej basu, Zensor grał szczuplej i szybciej. Aurora 300 też świetnie pasuje do tego Toppinga. Oprócz powyższych dwóch świetną opcją jest również Polk Audio ES20.

Wszystkie te trzy kolumny łączy jedno - ciepłe brzmienie z dobrze zaznaczonym dołem, a to pasuje do tego MX3s

20 minut temu, szymon1977 napisał:

As301, pm6006... a może Onkyo a5vl? Mam i fajny jest 🙂

6006 fajny model podobnie jak starszy 6005! W graniu bardziej analityczny, szczegółowy, sporo powietrza, brzmienie dosyć dobrze poukładane jak na te pieniążki.

Kup używany sprzęt w tej cenie bez wygłupów z nowym. Albo masz chińczyka grającego stosunkowo sucho albo słaby wzmacniacz bardziej cenionej firmy. Tak czy siak średnio.

W tej kwocie dostaniesz znacznie lepiej z używanych

Dziękuję wszystkim, którzy do tej pory pomogli w rozjaśnieniu tematu i polecili coś dobrego 🙂

Myślę, że teraz będzie mi łatwiej w podjęciu decyzji. Odnośnie sprzętu używanego jest ten szkopuł, że najlepiej byłoby go najpierw obejrzeć/posłuchać i również wiedzieć, czy to co słyszę jest ok czy nie. Do tego musiałbym mieć sporo czasu, także raczej pozostanę przy nowych chińczykach 😄 może akurat jakieś zgrabne ręce składały coś co zakupię, a producent nie oszczędzał bardzo na jakości.

Prosiłbym również o podpowiedzi w dwóch kwestiach, które mnie jeszcze interesują. Mianowicie:

- Jaki kabel polecacie i jakiego przekroju do podłączenia wzmacniacza z kolumnami?

Gdzieś przewinął mi się ten, jako coś polecanego:

Ukryta Zawartość

- zakładając, że mam gramofon audio-technica AT-LP120X-USB, oraz jeden z tych wzmacniaczy D, powiedzmy MX3s. Czy potrzebuję dodatkowego urządzenia, które połączy jedno z drugim?

Ukryta Zawartość

Tylko kabla, bo AT ma wbudowany przedwzmacniacz i łączysz  ją na jedyne

wejście analogowe tego Toppinga - AUX IN.

Grubość kabla w pewnym stopniu zależy od odległości do kolumn.

Są firmy, które zalecają do 7m jako wystarczający przekrój tylko 0,75 mm2.

Poza tym im grubszy, tym bardziej psuje górę pasma; gubi blask i otwarcie.

Sam używam kabli zupełnie spoza branży, więc trudno radzić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, mmair172 napisał:

...raczej pozostanę przy nowych chińczykach 😄 może akurat jakieś zgrabne ręce składały coś co zakupię, a producent nie oszczędzał bardzo na jakości.

Cudów nie ma. Jeśli chińczyk to poczytaj uważnie, żebyś z zalet korzystał, a wad nie odczuł.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Polecam SMSL AL200. Fajny tani wzmacniacz. Kolega połączył z gramofonem Pioneera i pre Shiit Mani 2, gdyż Pioneer PL12 nie ma wbudowanego przedwzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeśli nowy to zrób sobie wakacje i rozbieraj .

No taka prawda. Kupisz coś i za 3 miechy będziesz szukal nowego. No realnie jaki sens?