Skocz do zawartości
IGNORED

tidal mqa -czy słabo zrealizowane nagrania w wysokiej rozdzielczości mogą być męczące?

Rekomendowane odpowiedzi

MQA to trup. koniec i papa. 

też zrobiłem update appki; mam hifi i faktycznie jest max. i leci dobrze bo na ifi zen stream pokazuje zielona dioda, że mamy wyższe próbkowanie (zielona to chyba 192?)

brian Eno na słuchawkach brzmi całkiem całkiem 🙂

fajnie, że zrobili w końcu tego FLACa dla wszystkich. 

????

Zacząłem wgryzać się w ten nowy format w Tidal i co ciekawe stwierdziłem, że pod hasłem "MAX", pod którym mają być dostępne pliki HiRes zostały również podpięte pliki w formacie MQA. Mój streamer czyta MQA i przez wczorajszy wieczór wertowałem albumy z kategorii "MAX" i za każdym razem wyświetlacz informował mnie, że odtwarzany jest materiał w formacie MQA. Tidal po prostu wrzucił te dwa formaty w kategorię "MAX" a na aplikacji nie wyświetla się czy utwór jest w formacie HiRes czy MQA. Co gra można dopiero stwierdzić po odczytaniu z wyświetlacza streamera. Co gorsza nie ma filtra, który umożliwia wyszukanie albumów w formatach HiRes lub MQA.   

Edytowane przez dlmtb

ciekawe co piszesz i chyba się potwierdza. To ja się jednak pomyliłem powyżej bo zielona lampka to jest akurat MQA 😉 biała to PCM wszystko powyżej 48 kHz...

????

Jak się trochę poszuka to znajdzie się także takie nagrania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym, że to nic nowego. Te płyty były dostępne w Tidalu przed przejściem na "hi-res" i o ile pamiętam, była zanim wprowadzono mqa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.08.2023 o 11:20, przmor napisał:

Sztuką jest nie musieć pić żeby dobrze się bawić a jeszcze większą sztuką być trzeźwym w towarzystwie pijanych.

Jak się ma znajomych, którzy na trzeźwo niczego nie ukrywają, to po pijaku nic z nich nie wyłazi - sztuką jest znalezienie takich znajomych.

-----

W dniu 1.08.2023 o 13:53, Svawo napisał:

wcale się nie podniecam mqa po prostu próbuje rozwiązać problem dlaczego niektórych utworów nie da się słuchać

Samo w sobie nagranie tego samego materiału w dowolnym formacie (od mp3/256kbps w górę) nie powinno przynosić aż takiego efektu. Często jednak w hi-res jest po prostu inna realizacja, a która lepsza to już wypadkowa kaprysu słuchacza i brzmienia jego systemu. Natomiast jeśli chodzi o MQA to nie można wykluczyć, że dodana została jakaś subtelna korekcja, która miała uatrakcyjnić brzmienie przeciętnemu odbiorcy.

BTW po co teoretyzować? Wolisz mp3 to mqa sobie odpuść.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Często jednak w hi-res jest po prostu inna realizacja

Skąd taki pomysł? Nie pomyślałeś o tym, że Hi-Res to plik o wyższej częstotliwości próbkowania i rozdzielczości. Dźwięk jest bardziej szczegółowy, ale i wielkość pliku wzrasta. Ile takiego materiału dałoby się zapisać na standardowym nośniku CD o pojemności 700 MB?

a ja m.in. ze względu na finanse właśnie zrezygnowałem z tidal hifi plus i samo hifi mi na razie powinno wystarczyć... chociaż jak ostatnio zerknąłem na recki tego gato audio 150 ae to zacząłem się zastanawiać czy z jedzenia też nie powinienem zrezygnować 😉

natomiast co do tidala hifi to kupując kartę startową z plusza w żabce za 5 pln, po zarejestrowaniu jej, można aktywować powyższą usługę na rok za darmo.... niestety nie wiem co się dzieje w przypadku nie korzystania z karty sim - ktoś może próbował ?

W dniu 11.08.2023 o 10:22, bosastopa napisał:

Skąd taki pomysł? Nie pomyślałeś o tym, że Hi-Res to plik o wyższej częstotliwości próbkowania i rozdzielczości. Dźwięk jest bardziej szczegółowy, ale i wielkość pliku wzrasta. Ile takiego materiału dałoby się zapisać na standardowym nośniku CD o pojemności 700 MB?

Polecam wątek w zakładce Hi-end o przetworniku rejestrującym RME ADI-2PRO, założyciel wątku porównywał pliki o różnej rozdzielczości zrobione z tego samego materiału wyjściowego od podstawowego 16/44,1 do bardzo wysokich. Dwie osoby uczestniczące w eksperymencie stwierdziły że ....................... 😉. Polecam lekturę tamtego wątku.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Polecam wątek w zakładce Hi-end o przetworniku rejestrującym RME ADI-2PRO, założyciel wątku porównywał pliki o różnej rozdzielczości zrobione z tego samego materiału wyjściowego od podstawowego 16/44,1 do bardzo wysokich. Dwie osoby uczestniczące w eksperymencie stwierdziły że ....................... 😉. Polecam lekturę tamtego wątku.   

Nie będę szukał tego wątku, bo domyślam się co tam jest napisane, ale nie o słyszenie różnicy mi chodziło. Kolega szymon1977 napisał, że hi-resy to inne realizacje. Kto by robił inną dla hi-res, a inną dla CD. W studio pracują z materiałem o wyższej rozdzielczości, jeśli się nie mylę, a potem kompresują do CD, bo to rozdzielczość wystarczająca, może nawet z zapasem, żeby zachować jakość dźwięku nie do odróżnienia względem hi-res i mniejsza rozmiarem. 
Pisząc „dźwięk bardziej szczegółowy” nie miałem też na myśli, że jest słyszalnie lepszej jakości niż z CD. Niektórzy mp3 256 nie odróżniają od CD podobno. Inni z kolei twierdzą, że hi-res lepiej brzmi niż CD, a jeszcze inni słyszą audiofilskie bezpieczniki 😉

Słucham na Tidalu i Qobuz w jakości 16/44,1 - bo tak najlepiej gra mój dac. Na hires mam wrażenie że nie wydala i raz że są czasem jakieś artefakty, dwa że dźwięk jakiś taki nienaturalny sie robi... 

Ale jak słyszę inne granie z różnych OS na malinie, czy innych playerow upnp (a nie powinno być teoretycznie żadnych różnic) , tak  niektóre kawałki na Tidal w mp3 grają zaskakująco dobrze i wątpię że słuchając playlisty byłbym w stanie podać które są w jakości mp3 - często jakieś gorsze wydania czy remastery we flacu grają gorzej niż dobre płyty dostępne tylko w mp3... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, bosastopa napisał:

Kto by robił inną dla hi-res, a inną dla CD.

Ten co chce sprzedać drożej znany materiał z CD. Jeżeli te dwa materiały nie będą się różnić to trudno liczyć na sprzedaż droższego, często ze wznowienia po latach, ale to tylko taka luźna dywagacja, jak jest naprawdę nie wiem, wiem tylko że np. stary album Genesis z "The Lamb Lies Down On Broadway" wydany na SACD technicznie jest lepszy (w mojej opinii) niż oryginał z pierwszego wydania na CD a materiał źródłowy prawdopodobnie jest ten sam. Różnica musi tkwić w innym masteringu.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 10 miesięcy później...

Cześć,

ja także zaobserwowałem (uszami) zbyt duże uwypuklenie sybilantów w Tidalu-na Amazonie wg mnie jest jednak łagodniej.

Ale teraz sytuacja się zmieni ...od 24 lipca nie będzie w ogóle MQA na Tidalu-tylko FLAC i Atmos

Czytajcie :

Ukryta Zawartość

Tymczasem

PS

Pomyliłem topic i w jeszcze jednym miejscu zamieściłem ten wpis 

Ukryta Zawartość

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

8 godzin temu, bobrow napisał:

Czytajcie :

Dzięki za przypomnienie.Każdy aktualny użytkownik dostał lub dostanie informację o tych zmianach.

10 godzin temu, bobrow napisał:

Cześć,

ja także zaobserwowałem (uszami) zbyt duże uwypuklenie sybilantów w Tidalu-na Amazonie wg mnie jest jednak łagodniej.

Ale teraz sytuacja się zmieni ...od 24 lipca nie będzie w ogóle MQA na Tidalu-tylko FLAC i Atmos

Czytajcie :

Ukryta Zawartość

Tymczasem

PS

Pomyliłem topic i w jeszcze jednym miejscu zamieściłem ten wpis 

Czym więcej "wynalazków" w torze tym gorszy dźwięk jak czytam.

Jeszcze jakaś kredka malująca uśmiechnięte buzie i trzeba będzie się przenieść na Q

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kompresja muzyki w czasach, gdy domowy internet nie ma problemu ze streamingiem filmu HD po prostu nie miała sensu... by najmniej dla użytkownika, bo Tidal mógł zarobić przyciągając nowych użytkowników i oszczędzając na transferze.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Kompresja muzyki w czasach, gdy domowy internet nie ma problemu ze streamingiem filmu HD po prostu nie miała sensu... by najmniej dla użytkownika, bo Tidal mógł zarobić przyciągając nowych użytkowników i oszczędzając na transferze.

Szymon gdzie byłeś jak cię nie było? 

Martwiłem się. 

Tak nieco zmieniam temat gdyż o zmianach formatu na tidalu było już mowa dawno temu więc to jedynie była kwestia czasu brak zaskoczenia.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Szymon gdzie byłeś jak cię nie było? 

Zasadniczo moja pasja muzyczna poszła w kierunku nie poruszanym raczej na Forum AS, a w kierunkach poruszanych wiem chyba już wszystko, co pozwala praktykować budżet 🙂

A że zbiegło się to tutaj z kilkoma nieprzyjemnymi dla mnie zdarzeniami, to rozważam udanie się w forumowy niebyt. Tylko nie bierz tego do siebie, bo jak z userami o odmiennych poglądach dochodzi czasem do spinek, tak wymiana odmienych poglądów jest podstawą konstruktywnej dyskusji. Kto się lubi - ten się czubi.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo moja pasja muzyczna poszła w kierunku nie poruszanym raczej na Forum AS, a w kierunkach poruszanych wiem chyba już wszystko, co pozwala praktykować budżet 🙂

A że zbiegło się to tutaj z kilkoma nieprzyjemnymi dla mnie zdarzeniami, to rozważam udanie się w forumowy niebyt. Tylko nie bierz tego do siebie, bo jak z userami o odmiennych poglądach dochodzi czasem do spinek, tak wymiana odmienych poglądów jest podstawą konstruktywnej dyskusji. Kto się lubi - ten się czubi.

Nie nie, tylko pytałem bo zauważyłem twój niebyt przez pewien czas. 

Każdego prędzej czy później to czeka. Ja też miałem przerwę po kilku latach na kilka miesięcy. 

Czasem też mam już dość to robię przerwę. To z kolei nie jestem w temacie gdzie byłem w temacie. Jak zacznę słuchać ponownie na pewno będę rzadziej. 

Dziwię się tym co mają sprzęt a marnują czas tu. 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie nie, tylko pytałem

Czasem zgrzyta, ale nie Ty jesteś powodem. Pozdrawiam. 

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Przerwa na peta w pracy/domu + telefon = forum 

Takie czasy, lepiej jakieś forum, niż fb/insta/tiktoki/sroki

...a że dużo palę 😬

Poza tym Piotrze, nie ściemniaj. Też jesteś uzależniony. :D

Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zdradzisz?

Nie. Kończmy OT

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego "marnują czas"? Posiadacze sprzętu są często pasjonatami, którzy lubią rozmawiać o swoim hobby.

W dniu 21.06.2024 o 15:18, J4Z napisał:

Przerwa na peta w pracy/domu + telefon = forum 

Takie czasy, lepiej jakieś forum, niż fb/insta/tiktoki/sroki

...a że dużo palę 😬

Poza tym Piotrze, nie ściemniaj. Też jesteś uzależniony. 😄

Też prawda. Ja piszę z kolei tylko w podróży. Nie palę 🙂

W dniu 21.06.2024 o 16:12, MCHammer2022 napisał:

Dlaczego "marnują czas"? Posiadacze sprzętu są często pasjonatami, którzy lubią rozmawiać o swoim hobby.

Rozmawiać tak. Na tym polegało forum i dlatego zarejestrowałem się tu wiele lat temu. Nie pamiętam już nawet tamtejszego loginu. Tylko teraz coraz częściej to nie rozmowy. Tylko kłótnie. 

A też niestety sprzęt audio schodzi na parametry. Wówczas nie ma o czym rozmawiać.

Chodź może z tym marnowaniem czasu nieco przesadziłem.

• 2 tygodnie później...

A, od...

W dniu 19.06.2024 o 22:41, muad napisał:

24 lipca 2024

...bo ja tu już z aferą, że mqa nadal jest, ale i tak dziwna sprawa...

Mianowicie ten kawałek: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  na SA30 pokazuje mi: 

IMG_20240706_014505404(1).thumb.jpg.5e4f06055c80beaeb02bf8a9b7c31d08.jpg

a na Node 2i: 

Screenshot_20240706-014648(1).thumb.png.c77054869be88178033d69bc4ef385bf.png

I o co chodzi? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

W dniu 6.07.2024 o 01:56, J4Z napisał:

A, od...

...bo ja tu już z aferą, że mqa nadal jest, ale i tak dziwna sprawa...

Mianowicie ten kawałek: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  na SA30 pokazuje mi: 

IMG_20240706_014505404(1).thumb.jpg.5e4f06055c80beaeb02bf8a9b7c31d08.jpg

a na Node 2i: 

Screenshot_20240706-014648(1).thumb.png.c77054869be88178033d69bc4ef385bf.png

I o co chodzi? 

Faktycznie dziwne. Może sa30 nie dostał potrzebnej aktualizacji jeszcze? Z drugiej strony nie powinien mqa pokazywać także. Hmmm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostał, czy nie, to tylko świadczy znowu o jakimś chachmęcie. Ah ten nasz tidal...

PS aktualizacja Noda wisi już u mnie miesiąc, jak nie dwa. Nie robię.

.

• Pokaż nowe odpowiedzi