Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

Kup tego Denona, nowy na gwarancji i do tego SACD, brzmienie i jakość wykonania klasa, napęd i jego praca świetna i topowa.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja bym poszukał używanej Yamahy cd 2000 lub wyżej,  albo Marantza KI.

W miarę świeże,  fajnie zrobione klocki.

W dniu 25.12.2024 o 16:45, maciek1 napisał:

Coraz więcej czasu upływa mi na decyzję. Zbaczam ze ścieżek, otwieram kolejne możliwości... I nic... Mam sporą kolekcję płyt cd (jak dla mnie), dużo mniejszą sacd, zdecydowanie największą winyli. A i tak siedzę w streamingu. Ciągnie mnie do tych moich cd. Potrzebuję jakiegoś odtwarzacza niedrogiego, tak do 5tys, a najlepiej mniej:) Myślałem o vintage, ale chyba już nie chcę ryzykować. Nie chcę, to nie znaczy, że nie zaryzykuję jakby co:) Kluczę tak wokół tego Denona 1700, ale może jest jakiś sam odtwarzacz cd, tańszy od tego Denona, który mu dorówna lub go przewyższy?

Witam,ja też szukałem dobrego cd, już miałem kupić tego denona 1700, ale pojawił się cd s 2100 Yamahy na olx i kupiłem, nigdy wcześniej nie miałem okazji słuchać tej klasy CD, brzmi pięknie wszystkie płyty CD muszę odsłuchiwać na nowo,do tego ma świetny dac, szczerze mogę polecić 

3 godziny temu, zibi69 napisał:

Witam,ja też szukałem dobrego cd, już miałem kupić tego denona 1700, ale pojawił się cd s 2100 Yamahy na olx i kupiłem, nigdy wcześniej nie miałem okazji słuchać tej klasy CD, brzmi pięknie wszystkie płyty CD muszę odsłuchiwać na nowo,do tego ma świetny dac, szczerze mogę polecić 

Miałem kilka lat ten CD i potwierdzam - w swojej klasie cenowej dobre brzmienie, a konstrukcja i wykonanie wybitne.

32 minuty temu, audiofan01 napisał:

Miałem kilka lat ten CD i potwierdzam - w swojej klasie cenowej dobre brzmienie, a konstrukcja i wykonanie wybitne.

Też tak myślę,a na co go wymieniłeś jeśli można wiedzieć 

7 godzin temu, miętowy napisał:

Ja bym poszukał używanej Yamahy cd 2000

CD2000 ma problemy z czytaniem wielu płyt CD. Przynajmniej moich płyt. 

To nie prowokacja:) Czy ktoś porównywał nowe Denony modele 900NE i 1700NE? Pomijając odtwarzanie sacd, opinie o 900NE na forach zachodnich są interesująco pozytywne... Sprowadzają się do tego, że różnica w cenie nie przekłada się na znaczne polepszenie brzmienia. Miał ktoś okazję?

Myślę że w bezpośrednim starciu między 900NE i 1700NE przy odczycie warstwy CD to może być na granicy percepcji...

Ja trafiłem używkę 1600NE i na razie temat zakończony.

15 godzin temu, maciek1 napisał:

To nie prowokacja:) Czy ktoś porównywał nowe Denony modele 900NE i 1700NE? Pomijając odtwarzanie sacd, opinie o 900NE na forach zachodnich są interesująco pozytywne... Sprowadzają się do tego, że różnica w cenie nie przekłada się na znaczne polepszenie brzmienia. Miał ktoś okazję?

To może być ślepa uliczka polegająca na tym, że klienci na 900NE podpinają i jego i 1700NE pod coś co jest wąskim gardłem. Jak wówczas mają usłyszeć różnicę? 😉

13 godzin temu, fan64 napisał:

Myślę że w bezpośrednim starciu między 900NE i 1700NE przy odczycie warstwy CD to może być na granicy percepcji...

Wystarczy zajrzeć do nich do środka, żeby wiedzieć, czy to będzie na granicy percepcji.

Edytowane przez MagneticFields
9 godzin temu, MagneticFields napisał:

To może być ślepa uliczka polegająca na tym, że klienci na 900NE podpinają i jego i 1700NE pod coś co jest wąskim gardłem. Jak wówczas mają usłyszeć różnicę? 😉

Wystarczy zajrzeć do nich do środka, żeby wiedzieć, czy to będzie na granicy percepcji.

Dzięki za odpowiedzi. Jak widać kontrowersja jest. Problem w tym, że oba sprzęty były podpinane do wielokrotnie droższych i lepszych wzmacniaczy, do czego zresztą zachęca sam producent. A co do oceny jakości poprzez zajrzenie do środka, to ryzykowna teza. Wielokrotnie, przez lata, także na naszym forum widzieliśmy pełne powietrza "klatki dla chomików", które grały przepięknie, mimo prostej budowy i nie najwyższych lotów części. I odwrotnie...

10 godzin temu, MagneticFields napisał:

budowa 900-ki i 1700 jest zupełnie inna to fakt ja bym głowy pod topór w tescie nie położył.Kiedyś miałem okazję posłuchać odtwarzaczy które dzieliła cenowa przepasć i to mnie skutecznie wyleczyło z głoszenia prawd ostatecznych.

Może ja powiem na przykładzie cd Yamahy, taką elektronikę posiadam, miałem model cd s700, który brzmiał fajnie, kupiłem vintage model cdx 710,i ten dziadzio okazał się być dużo lepszym wyborem pod każdym względem, ale jak kupiłem teraz cd s 2100,to jest przepaść w brzmieniu, już nie szukam innego, jeśli miałbym polecić jakieś cd w ok 1000 zł to z czystym sumieniem mogę polecić tego cdx 710, pozdrawiam 

15 godzin temu, maciek1 napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Jak widać kontrowersja jest. Problem w tym, że oba sprzęty były podpinane do wielokrotnie droższych i lepszych wzmacniaczy, do czego zresztą zachęca sam producent. A co do oceny jakości poprzez zajrzenie do środka, to ryzykowna teza. Wielokrotnie, przez lata, także na naszym forum widzieliśmy pełne powietrza "klatki dla chomików", które grały przepięknie, mimo prostej budowy i nie najwyższych lotów części. I odwrotnie...

Mam doświadczenie w ciągu ostatnich lat z różnymi odtwarzaczami CD. Pierwsza rzecz po zajrzeniu do środka jaka się rzuca w oczy to napęd. I różnica jest tu kolosalna. 900NE na pierwszy rzut oka ma napęd klasy powiedziałbym najniższej, przerabiałem w różnych Rotelach. Jak tylko widzę coś takiego, to mnie odrzuca.

Jak na razie, nikt nie miał okazji odsłuchać, szkoda. Oceny wyłącznie wzrokowo-techniczne. Jedna opinia, stawiająca aktualny cedek (Yamaha) ponad vintyge. Ale czekajmy na odsłuchującego, ok?

29 minut temu, maciek1 napisał:

vintyge

Hmm... Dziwnie to spolszczyłem o poranku, przepraszam:)))

9 godzin temu, MagneticFields napisał:

Mam doświadczenie w ciągu ostatnich lat z różnymi odtwarzaczami CD. Pierwsza rzecz po zajrzeniu do środka jaka się rzuca w oczy to napęd. I różnica jest tu kolosalna. 900NE na pierwszy rzut oka ma napęd klasy powiedziałbym najniższej, przerabiałem w różnych Rotelach. Jak tylko widzę coś takiego, to mnie odrzuca.

Tak z ciekawości zapytam, który współczesny CD ma napęd, powiedzmy solidny wg Ciebie? Te napędy z Denonów, Roteli tylko wyglądają tak anemicznie, ale działają dosyć skutecznie. Tam najczęściej siedzi HOP1200/S, dostępny jeszcze do dzisiaj na rynku. Jakieś wyższe modele Marantza i Denonan mają solidniejsze customowe napędy, ale dokup coś do nich!

Edytowane przez StachMuszel
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Tak z ciekawości zapytam, który współczesny CD ma napęd, powiedzmy solidny wg Ciebie? Te napędy z Denonów, Roteli tylko wyglądają tak anemicznie, ale działają dosyć skutecznie. Tam najczęściej siedzi HOP1200/S, dostępny jeszcze do dzisiaj na rynku. Jakieś wyższe modele Marantza i Denonan mają solidniejsze customowe napędy, ale dokup coś do nich!

CEC CD2N

Godzinę temu, carlos med napisał:

CEC CD2N

Czy on jest bardziej solidny? Napęd paskowy płyty CD pewnie nie. Ale jak to mówią de'gustibus. No i cena, kilka razy wyższa o tych, o których piszemy powyżej.

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Czy on jest bardziej solidny? Napęd paskowy płyty CD pewnie nie. Ale jak to mówią de'gustibus. No i cena, kilka razy wyższa o tych, o których piszemy powyżej.

Konktetnie napęd dwupaskowy. Poza ew. wymianą pasków co kilka lat, co jest tanie, brak problemów z szufladą, lasery powszechnie dostępne i tanie. A brzmienie... bardzo analogowe, pełne, szczegółowe. Fakt , że droższy od wspomnianych CD, ale to może być koniec poszukiwań odtwarzacza, który przywraca wiarę w CD jak w tytule 😉

3 godziny temu, carlos med napisał:

CEC CD2N

No, ale to półka około 15tysiecy chyba?

Na naszym forum konkurencja raczej pomiędzy Pioneer PD50 a Denonem 1700... To i tak dla sporej grupy solidny wydatek. Może coś właśnie z tego poziomu i niżej jest w stanie przywrócić wiarę?

Mi przywrócił wiarę w płyty CD odtwarzacz Denon DCD-1700NE. Ale za kilka dni będę porównywał z najnowszym DCD-3000NE. Zobaczymy z którym ostatecznie wrócę do domu 🙃

9 godzin temu, maciek1 napisał:

No, ale to półka około 15tysiecy chyba?

Na naszym forum konkurencja raczej pomiędzy Pioneer PD50 a Denonem 1700... To i tak dla sporej grupy solidny wydatek. Może coś właśnie z tego poziomu i niżej jest w stanie przywrócić wiarę?

W temacie wątku jest do 15 tys. To nie mało fakt.

17 godzin temu, maciek1 napisał:

Jak na razie, nikt nie miał okazji odsłuchać, szkoda. Oceny wyłącznie wzrokowo-techniczne. Jedna opinia, stawiająca aktualny cedek (Yamaha) ponad vintyge. Ale czekajmy na odsłuchującego, ok?

Ale odsłuchującego co? Ktoś wepchał w wątek odtwarzacza przywracającego wiarę w płyty CD do 15K - Denona DCD-900NE. To chyba nie ten temat? 😉

16 godzin temu, StachMuszel napisał:

DENON DCD-1700NE [i pochodne, czyli wcześniejsze DENONy], DENON-DCD110A, DCD-3000NE i analogiczne Marantz chociażby.

Co do napędu w Rotelu to jak już wspominałem nie oceniam go tylko organoleptycznie. Mam CD 11 Tribute oraz RCD-1572 MKII - obydwa mają ten sam gówniany napęd, który w pierwszym modelu oprócz tego, że jest głośny i terkocze na różne sposoby, to i potrafił mieć problemy z czytaniem płyt, tak, że musiał trafić do serwisu. Pisałem o tym nie raz. Czytanie płyt dało się poprawić, odgłosy pracy są tu niestety cechą tych napędów, dlatego uważam je za gówniane. A już za kompletne kuriozum uważam, że Rotel pcha ten sam napęd do absolutnie wszystkich CDków od podstawy po najwyższy model.

2 godziny temu, D850 napisał:

Mi przywrócił wiarę w płyty CD odtwarzacz Denon DCD-1700NE. Ale za kilka dni będę porównywał z najnowszym DCD-3000NE. Zobaczymy z którym ostatecznie wrócę do domu 🙃

Z 3000NE. 😛

7 godzin temu, carlos med napisał:

W temacie wątku jest do 15 tys.

Oczywiście, zgadza się. Nasze propozycje mieszczą się w tych ramach. Chciałem tylko podrążyć, czy po lewej stronie tego przedziału (tańszej) coś da się odszukać. Po prawej - z pewnością.

5 godzin temu, MagneticFields napisał:

Ale odsłuchującego co? Ktoś wepchał w wątek odtwarzacza przywracającego wiarę w płyty CD do 15K - Denona DCD-900NE. To chyba nie ten temat?

To chyba ja "wepchnąłem" podkreślając nawet, że to nie prowokacja. Zdarza się, że będąc posiadaczami droższych trochę klocków z pogardą spoglądamy na te tańsze. Chyba niepotrzebnie. Na forach zagranicznych nie mają tego typu obaw i śmiało zestawiają różne półki. Ten Denon 900 mieści się w temacie wątku, a niektórym do przywrócenia wiary nie trzeba wiele:)) Pozwólmy sobie na stawianie pytań. Może są osoby, które odsłuchały także tańsze odtwarzacze i są zadowolone?

23 godziny temu, maciek1 napisał:

Ten Denon 900 mieści się w temacie wątku, a niektórym do przywrócenia wiary nie trzeba wiele:)) Pozwólmy sobie na stawianie pytań. Może są osoby, które odsłuchały także tańsze odtwarzacze i są zadowolone?

Chyba sobie jaja robisz. Naprawdę chcesz zapaskudzić konkretny wątek wrzucaniem wszelkiej maści odtwarzaczy CD?

DCD-3000NE jest fajny, jednak byłby jeszcze fajniejszy, gdyby miał wejście na DAC. Tak to funkcjonalność jest ograniczona w porównaniu do konkurencyjnych rozwiązań. Gniazda USB też nie ma, więc koniecznie trzeba dokupić jeszcze nagrywarkę DVD. Tak trochę nieprzemyślane urządzenie jak na 2025 rok. Równie dobrze mogli zostawić tylko odtwarzanie CDDA, skoro jest tyle ograniczeń z plikami. 

47 minut temu, MagneticFields napisał:

Chyba sobie jaja robisz. Naprawdę chcesz zapaskudzić konkretny wątek wrzucaniem wszelkiej maści odtwarzaczy CD?

W takich sytuacjach, zawsze budzi się we mnie pewna refleksja, ale teraz mamy Nowy Rok. Życzę otwartości, spokoju i radości, także ze słuchania Muzyki. Powodzenia!

W dniu 31.12.2024 o 00:35, MagneticFields napisał:

Z 3000NE. 😛

Miałeś rację ... wróciłem do domu z DCD-3000NE 😊

Niesamowita jakość dźwięku ... czy 2x lepsza od 1700NE skoro musiałem dopłacić drugie tyle - nie wiem, ale postanowiłem być jednym z pierwszych posiadaczy tego modelu w Polsce i zaufać swoim subiektywnym odczuciom wizualno-odsłuchowych 😉

20 minut temu, D850 napisał:

Niesamowita jakość dźwięku ... czy 2x lepsza od 1700NE skoro musiałem dopłacić drugie tyle - nie wiem, ale postanowiłem być jednym z pierwszych posiadaczy tego modelu w Polsce i zaufać swoim subiektywnym odczuciom wizualno-odsłuchowych 😉

Gratualcje! Jak minie euforia, wygrzejesz cedeka to podziel się na spokojnie wrażeniami sonicznymi... Czyli co w trawie piszczy...😉

20 minut temu, D850 napisał:

Gratualcje! Jak minie euforia, wygrzejesz cedeka to podziel się na spokojnie wrażeniami sonicznymi... Czyli co w trawie piszczy...😉

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Miałeś rację ... wróciłem do domu z DCD-3000NE 
Niesamowita jakość dźwięku ... czy 2x lepsza od 1700NE skoro musiałem dopłacić drugie tyle - nie wiem, ale postanowiłem być jednym z pierwszych posiadaczy tego modelu w Polsce i zaufać swoim subiektywnym odczuciom wizualno-odsłuchowych 

Gratki .. ale CD taki wypas i chyba budowa symetryczna ?? A brak wyjścia XLR.
Ja musiałbym konwersje robić z RCA na XLR co na pewno jakości nie poprawi.
Ciekawe dlaczego na takiej wypasionej konstrukcji tak zrobili.
Napisz ci się poprawiło
Pieknie wyglada

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Pokaż nowe odpowiedzi