Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, soberowy napisał:

I przez te pięć lat równie mocno krytykowałeś ten cedek? Czy wtedy były zachwyty pod ewentualny handel ? Jakby mógł to odpisz bo szkoda mi czasu na szukanie Twoich starych postów  🙂

Nie krytykowałem bo byłem bardzo zadowolony. Ogólnie byłem bardzo sceptyczny co do zmian/poprawy brzmienia za pomocą CD. Miał być solidny, dobrze wykonany i o symetrycznej budowie że pasował do wzmacniacza as3000. Kierując się ww. kryteriami byłem przekonany, że taka porządna konstrukcja gra tak, że już niczego więcej nie będę szukał. Wszystko do czasu. Zaczęło się od zmiany świetnego w swej klasie wzmacniacza as3000 na lepszy. Potem do kompletu chciałem także CD tej samej marki nie licząc jednak na jakieś spektakularne efekty. Drugim czynnikiem był wiek CD2100 i obawa o ew. wymianę lasera, więc chciałem sprzęt wymienić na w miarę świeży. 

Po kupieniu nowego CD przeżyłem szok. Nigdy nie przypuszczałbym wcześniej, że źródło może wnieść takie zmiany. Miałem przez jakiś czas oba w domu równolegle, więc mogłem bezpośrednio porównać przed podjęciem drcyzji o zakupie.

Stąd moja obecna opinia o cd2100. Dobry, solidny sprzęt, piękna konstrukcja ale brzmienie przeciętne.

Przeciętne w jego budżecie czy przeciętne w stosunku do odtwarzacza znacznie droższego ? 

Wspominam o tym bo kiedyś szukając informacji na forum o sprzęcie X przeczytałem bardzo pochlebną opinię, ogólnie same zachwyty. Po dwóch tygodniach ta sama osoba wystawiła ten sprzęt na sprzedaż by po jakimś czasie obsmarować ten produkt, że to nagroszy wzmacniacz jaki miał  😉

W sumie nie ma co ukrywać, piszę tu o @muda44 i jego Krellu. 

Od tamtej pory z większym dystanem czytam zarówno barwne opisy jak i te mocno krytyczne. 

Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam 🙂

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

57 minut temu, soberowy napisał:

Przeciętne w jego budżecie czy przeciętne w stosunku do odtwarzacza znacznie droższego ? 

Trudno mi się odnieść bo mam niewielkie porównanie w tym budżecie, zresztą w innych też. Przed Yamahą miałem Technicsa, NAD-a, 2 Xindaki w tym jeden z lampowym buforem i ta Yamaha wydawała mi się końcem drogi z zastrzeżeniem ew. zmiany z konieczności (laser itp.). Bezpośrednio (czyli najbardziej miarodajnie) mogłem porównać tylko z tym co mam obecnie i jest to inny budżet więc pojedynek faktycznie niesprawiedliwy. Ponieważ wątek ma przedział ściśle określony więc proponowałem tutaj Marantza, do którego się sam przymierzałem ale bezpośredniego porównania z Yamahą nie miałem okazji doświadczyć.

Kiedyś się z tym nie zgadzałem ale teraz muszę przyznać, że tak jest (cytat z AVTEST):

Ogólnie Yamaha prezentuje spokojne brzmienie. Ma to swoje implikacje w dynamice, co w efekcie powoduje, że na tle konkurentów jej osiągi są w tej dziedzinie najsłabsze. Słychać to szczególnie na basie, ale dotyczy generalnie całego pasma. Bynajmniej nie oznacza to ewidentnych wad w tym zakresie, gdyż na spokojniejszej muzyce tego nie sposób stwierdzić. Co więcej, nawet na ostrym rocku Yamaha radziła sobie całkiem dobrze, umiejętnie maskując swoją niezbyt dużą szybkość. Bas Yamahy jest tylko średnio dynamiczny, ale charakteryzuje się sporym ciężarem. Miewa tendencje do kompresji, lecz jest czytelny i potrafi dość nisko zejść.

57 minut temu, soberowy napisał:

Po dwóch tygodniach ta sama osoba wystawiła ten sprzęt na sprzedaż by po jakimś czasie obsmarować ten produkt, że to nagroszy wzmacniacz jaki miał  😉

To nie ten przypadek. Nie jestem pewien dokładnie ale moje ostatnie wpisy w klubie Yamahy nt. tego CD to co najmniej rok albo więcej zanim wystawiłem go do sprzedaży, a po niej już nic tam nie pisałem, bo już nie mam żadnego sprzęt ale oczywiście mile wspominam przede wszystkim as3000. Zresztą jak ktoś szuka CD w budżecie ok 5-6 tys. za używany to będę cd2100 polecał ale wątek jest w przedziale do 15 tys.

Edytowane przez audiofan01
19 godzin temu, soberowy napisał:

Wspominam o tym bo kiedyś szukając informacji na forum o sprzęcie X przeczytałem bardzo pochlebną opinię, ogólnie same zachwyty. Po dwóch tygodniach ta sama osoba wystawiła ten sprzęt na sprzedaż by po jakimś czasie obsmarować ten produkt, że to nagroszy wzmacniacz jaki miał  😉

Od tamtej pory z większym dystanem czytam zarówno barwne opisy jak i te mocno krytyczne. 

S300i kupiłem nowego w 2014r za 7000zł ( cena w sklepie to 11 000zł ). Za te pieniądze wtedy jak za nowy wzmacniacz to był bardzo dobry wybór jeżeli chodzi o brzmienie natomiast o jego sprzedaży przesądził burczący transformator który z czasem coraz bardziej się odzywał oraz zbyt małe radiatory przez co wzmacniacz dosyć szybko się wyłączał w trakcie głośnego grania. To wyszło z czasem jego używania.

Z perspektywy czasu, jako całość nadal uważam go za najgorszy z tych droższych wzmacniaczy jakie miałem, tak samo jak 280CD jako najgorszy z tych droższych odtwarzaczy jakie miałem a o czym od razu po jego zakupie tu pisałem.

20 hours ago, soberowy said:

Muda to fantasta. Nie można brać jego wpisów poważnie. On słyszy różnice pomiędzy plikami identycznymi binarnie, więc można domniemywać, że z innymi elementami systemu jest podobnie.

Mark Levinson No 390s.

Świetny jako transport, rewelacyjny jako CD z precyzyjna regulacją głośności. Tylko podpinać pod końcówkę mocy.  Piękne analog-like brzmienie. Pancerny pilot. Wejście coax na DAC.

• 3 miesiące później...

Próbowałem czytać ten wątek, ale kurde dyskusję o wszystkim tylko nie o temacie. A już o jakimś odtwarzaczu CD, który by przywrócił wiarę w słuchanie CD zero wypowiedzi. Też chciałem coś poczytać o doświadczeniach z TEAC VRDS-701 lub CEC 5 TL czy Cyrusie CDT XR ? A tu nic tylko połowa wątku o plikach lub coś innego 

W dniu 22.10.2023 o 21:22, EmilioE napisał:

Jednakże problem z nimi jest taki, że budżet 15 koła to tak ledwie dla jakiegokolwiek grania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 22.10.2023 o 18:13, Audroc napisał:

winyla 45RPM czy piękne deluxe

Wtedy trzeba wstawać co chwilę.

Co do cd to uważam, że Denon DCd17000 jest całkowicie wystarczający, a jak musi być 15 k to jest A110. Po co szukać jakichś niszowych rozwiązań? Yamaha poszła w inną stronę i ma tylko odtwarzacz za 1/10 zakładanego budżetu. I tak sobie posłuchałem i myślę, że mają rację. Technika tak poszła naprzód, że już za takie pieniądze jest dobry sprzęt. Reszta to audiofilskie bajania.

Edytowane przez Misio38

Słuchałem. Nie widzę na stronie Yamahy wyższych modeli.

Od braku różnic między CD ze 24 lata temu zaczął się mój sceptycyzm w audio.

W dniu 10.02.2024 o 11:25, Misio38 napisał:

Też tak myślałem przez 30 lat chyba, dopóki nie zmieniłem ostatnio CD na coś rzeczywiście dobrego i była to jedna z największych zmian na korzyść, druga w kolejności po kolumnach.

W dniu 17.08.2023 o 10:32, Jarosław Kaźmierczak napisał:

Odtwarzacz TEAC VRDS-701 przywraca moją wiarę w dobre odtwarzanie płyt CD.

Od dłuższego czasu byłem zdecydowanym zwolennikiem plików i streamingu...ale z lokalnego źródła na przykład serwera NAS. Dzielnie zgrywałem moje 1500 płyt CD i 200 SACD do plików flac i DSD. A później jeszcze raz po ulepszeniu sposobu zgrywania do wav i znów do DSD.

Wtedy też określiłem zasadę pliki kontra CD, że do 10 tys. zł lepsze są pliki (dzielnie pomógł mi w tym Soundgenic, szczególnie na lepszym zasilaczu), powyżej 10 tys. to się wyrównuje ze wskazaniem na pliki (tutaj pomógł mi Melco ze swoimi serwerami muzycznymi) ale powyżej 20 tys. zł nadal dominuje płyta CD a w szczególności SACD (tutaj pomógł mi Esoteric K-05x i T+A MP 2500R).

Jednak z plikami trochę słabe jest to, że ciężko to dobrze skonfigurować, zbyt często zrywa się połączenie i u siebie zauważyłem, że praktycznie nie jestem w stanie nawet dosłuchać do końca jednego utworu i już szukam i przeskakuję do następnego. Nie wspominając o posłuchaniu całej płyty

Jako wzmacniaczy używam w domu dwóch końcówek mocy Primare A35.2 pracujących jako monobloki (zdecydowane polepszenie brzmienia w stosunku do jednego takiego wzmacniacza jako dwukanałowa końcówka) i ten Teac VRDS-701 idealnie trafił zarówno w moją konfigurację jak i preferencje brzmieniowe.

Można go podłączyć bezpośrednio do końcówek mocy bo ma regulację wzmocnienia (a nawet balansu), jest też pełnoprawnym DAC z wejsciem USB i obsługuje PCM do 384 kHz i DSD do 22,5 MHz.

Właściwie dopiero na tym odtwarzaczu od dawien dawna w końcu posłuchałem do końca kilku płyt Abby, Nightwish i Diany Krall.

Jednym zdaniem - czystość, uniwersalność, pełny i rozdzielczy dźwięk. Jutro jeszcze w salonie audio chcę go porównać z dwoma odtwarzaczami w podobnej cenie: Primare CD35/DD35 i Jay's Audio CDT/CDP (także jako transportu z tym samym DAC).

Ukryta Zawartość

teacvrds2.JPG

Ty Niedowiarku...musisz się nawrócić !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

W dniu 10.02.2024 o 01:08, hlary napisał:

Próbowałem czytać ten wątek, ale kurde dyskusję o wszystkim tylko nie o temacie. A już o jakimś odtwarzaczu CD, który by przywrócił wiarę w słuchanie CD zero wypowiedzi. Też chciałem coś poczytać o doświadczeniach z TEAC VRDS-701 lub CEC 5 TL czy Cyrusie CDT XR ? A tu nic tylko połowa wątku o plikach lub coś innego 

Bierz VRDS-701t , później zabawa z zewnętrznym niekoniecznie drogim daciem i lata przyjemności.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Yamaha mi kompletnie nie leży,  za sucho technicznie, miałem 2 razy cd-s2100

Przynajmniej ze wzmakiem dedykowanym a-s2100

Ale inne modele nawet tańsze fajnie grają,  te bardziej dociążone,  ciemniejsze, cieplejsze 

Nieprawda że  nie ma różnic jak tu ktoś sugerowal

Dobra kolumna, dobra akustyka pokoju, dobre ucho i  wszystko słychać,  zmianę kolumn, wzmaka,  źródła, tylko kabli nie wiem 🙂

ilość kombinacji jest nieskończona 

Z cdkow jeszcze chcialbym usłyszeć Pionka pd-70ae ...jako cd i dac 

Ale nawet używki po ok 10 tys wystawiali, nie moje budżety 

Z dobrych a naprawdę tanich moge polecic Marantza sa ki pearl lite , z Denona starsze modele dcd-s10, 3000, 2700 lub nowsze serii 20xx ae, ale tez seria 15xx ae jest niezła 

Edytowane przez costa brava
W dniu 10.02.2024 o 11:25, Misio38 napisał:

Ale były. Yamaha ogólnie ma problemu z dostępnością swoich produktów. 

14 godzin temu, costa brava napisał:

Yamaha mi kompletnie nie leży,  za sucho technicznie, miałem 2 razy cd-s2100

Przynajmniej ze wzmakiem dedykowanym a-s2100

Ale inne modele nawet tańsze fajnie grają,  te bardziej dociążone,  ciemniejsze, cieplejsze 

Nieprawda że  nie ma różnic jak tu ktoś sugerowal

Dobra kolumna, dobra akustyka pokoju, dobre ucho i  wszystko słychać,  zmianę kolumn, wzmaka,  źródła, tylko kabli nie wiem 🙂

ilość kombinacji jest nieskończona 

Z cdkow jeszcze chcialbym usłyszeć Pionka pd-70ae ...jako cd i dac 

Ale nawet używki po ok 10 tys wystawiali, nie moje budżety 

Z dobrych a naprawdę tanich moge polecic Marantza sa ki pearl lite , z Denona starsze modele dcd-s10, 3000, 2700 lub nowsze serii 20xx ae, ale tez seria 15xx ae jest niezła 

Właśnie ciekawe czy Pioneer jeszcze wróci na stereo. 

W Onkyo też na razie cicho. 

Niby nowy właściciel ale jakby się bał wchodzić w segment stereofoniczny. 

Walczy w amplitunerach kina.

A , ja będę cały czas polecał Oppo 105 D .

Dźwięk pięknie dociążony i mnóstwo wejść i wyjść.

Kombajn na wysokim poziomie.

Znowu dostanę uwagi  ,,bo chce sprzedać " 

Chcę , ale nie na siłę. 

3 minuty temu, max720 napisał:

Chcę , ale nie na siłę. 

A co kupujesz w miejsce oppo?

Z czym go porównywałeś 

21 minut temu, max720 napisał:

Bo chcesz sprzedać 😉

Jako CD bardzo przeciętny. Bez polotu.

Jako kombajn przestarzały - nie ma już wsparcia. 

Świetny jak ktoś ma kolekcję BR lub DVD 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dom szykują do sprzedania.

Czyszczenie magazynów:)

Wcześniej miałem Ayon CD 1S . 

Z miłą chęcią się go pozbyłem:)

Dla mnie , powtórzę - dla mnie - lepiej brzmi Oppo 105 D od Oppo 203 , którego także mam ( także na sprzedaż) 

15 minut temu, max720 napisał:

Dla mnie , powtórzę - dla mnie - lepiej brzmi Oppo 105 D od Oppo 203 , którego także mam ( także na sprzedaż) 

To całkiem możliwe. Swego czasu Oppo 105D był świetny jako kombajn. Wiem bo sam miałem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nowe może są ładniejsze wizualnie , ale oddając się bez emocji i tylko zanurzając się w materiale muzycznym , naprawdę można czerpać sama przyjemność z obcowania z muzyką , dźwiękiem.

Druga sprawa trzeba dobrać odpowiedni materiał . CD z biedronki tutaj nie ma wstępu 🙂

Godzinę temu, max720 napisał:

Chcę , ale nie na siłę. 

Czy jest jakiś limit, ile razy w jednym wątku można ogłoszenie nt. sprzedaży tego samego sprzętu zamieszczać? 😄

1 godzinę temu, max720 napisał:

Tyle samo razy jak  , Ty o swoim Denonie 

.

Coś Ci się chyba pomyliło, bo ja nic nie sprzedaję.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, sylwia.sjk napisał:

A co myślicie o Ancient Audio AIR?

Czy ktoś go słuchał?

Ja nie słuchałem bezpośrednio, poza wystawami, ale z wielu, bardzo wielu doniesień użytkowników z całego świata, to kompletnie inny poziom \, jak te yamahy etc. Jeśli masz możliwość u kogokolwiek posłuchać, zrób to koniecznie, jeśli mieści się w budżecie, imo.

2 minuty temu, pantagruel napisał:

Ja nie słuchałem bezpośrednio, poza wystawami, ale z wielu, bardzo wielu doniesień użytkowników z całego świata, to kompletnie inny poziom \, jak te yamahy etc. Jeśli masz możliwość u kogokolwiek posłuchać, zrób to koniecznie, jeśli mieści się w budżecie, imo.

Dziękuję za słowo komentarza. Będę starać się mieć możliwość posłuchania. 

Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem, polecane tu urządzenia typu marantz, yamaha są słabe wobec np opus 21, wymieniego acient i wielu, wielu innych urządzeń. Te wypowiedzi powyżej świadczą tylko, w jakim kręgu obracją się piszący. I nic więcej. Być może Twoje oczekiwania by spełnił najwyższy lector, może naim cd 3 (oczywiście używany, chociaż nie wiem, po ile chodzą, ale granie wybitnie aksamitne - tak mi zostało w pamięci, kiedy go słcuhałem, może najnowszy cyrrus?) wiele innych nieco bardziej niszowych urządzeń od tych z marketów. Dyskutowane tu firmy, lata świetności mają za sobą, co zresztą niektórzy mimochodem podkreślają. Myślę, ze za 15 tys. można znaleźć coś naprawdę fajnego, tylko po prostu trzeba szukać i słuchać. MIałem taki problem kilka lat temu. Nie prosiłem o pomoc ludzi z forum, tylko pojechałem do kilku salonów i wybrałem. I koniec opowieści i rad. Powodzenia. A ancient bym posłuchał bezwzględnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi