Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrid Mu Follower w praktyce

Rekomendowane odpowiedzi

Układ jest teoretycznie dosyć prosty i przy pomocy informacji z sieci można sobie spokojnie takiego hybrydowego mufollowera złożyć . Płytki też są dostępne , nawet kolega Muzg ma takie w swojej ofercie . Ja zaprojektowałem swoją płytkę z zasilaczami, żeby mieć wszystko razem i móc spokojnie przystąpić do budowy i testów brzmienia. W praktyce okazuje się, że wszystko nie jest takie proste a brzmienie niekoniecznie musi być lepsze od tego, co oferuje na przykład zwykłe SRPP. Testowałem ten układ z trzema lampami.( e88cc Tesla , 6n2p-ew Voskhod , 6n6p Voskhod )  oczywiście różnymi napięciami i punktami pracy ale na razie najlepszy efekt uzyskałem z lampą 6N6P. Załączam schemat z podanymi wartościami elementów oraz napięciami, jakie występują w układzie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teoretycznie wszystko wygląda dobrze, natomiast uzyskany dźwięk nie do końca spełnia moje oczekiwania. Z pewnością na plus warto zaliczyć klarowność, czytelność, ilość mikro-detali , gorącą/wypełnioną niższą średnicę i bardzo dobre barwy , wynikające głównie z zastosowania lampy raz dobrej jakości kondensatora z folii miedzianej na wyjściu. Natomiast w 2 aspektach dźwięk jest trudny do zaakceptowania:

- przełom średnicy i wysokich tonów jest dość agresywny i metaliczny

- bas jest dziwny i zupełnie niespójny w charakterze - są nagrania, na których mam wrażenie, że jest przysłowiowo ,,trzymany za mordę" , natomiast na innych nagraniach ,które wypadają nieźle z innymi układami trochę się ,,rozjeżdża " , ma bardzo niskie zejście, natomiast wyższy bas nie jest dobrze kontrolowany.

Nie jest to kwestia zastosowanych lamp, ponieważ w 3 rodzajach, które testowałem, te zjawiska występują . Lampa 6N6P wypadła pod tym względem ,,najmniej źle" , ale i tak poziom tych dziwnych zjawisk przekracza nieco akceptowalne poziomy . Pod tym względem inne układy lampowe ,  a nawet tranzystor w klasie A ,  wypadają znacznie lepiej.

Zastanawiam się nad wpływem kondensatora C1, czyli tego , przez który sterowana jest bramka tranzystora . W informacjach, jakie znalazłem w sieci , jego wpływ na brzmienie jest traktowany pobieżnie i autorzy tekstów ograniczają się jedynie do określenia sposobu obliczania jego pojemności  . 

A może ten układ po prostu ,,tak ma" ?😉

Hybrid Mu Follower - złożony .png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/164656-hybrid-mu-follower-w-praktyce/

Dorzucę swoje dwa grosze.

Agresja na przełomie średnicy i wysokich to jedna z pierwszych rzeczy jakie zaobserwowałem po wrzuceniu konradowego MuFollowera w roli analogu do daca. Wiązałem to jednak bardziej z zainstalowanymi kondensatorami, niż charakterystyką układu. W sumie jest to dosyć ciekawe zjawisko, które niekoniecznie musi zostać uznane za wadę, zależy od repertuaru. To zjawisko przeszkadza w utworach rockowych gdzie wokalowi towarzyszy elektryczna gitara (np. Chris Cornell, Thirty Seconds to Mars, Pearl Jam, Gojira, Afghan Whigs, Black Stone Cherry), jest jakby zbyt agresywnie, męcząco. Z drugiej strony damskie wokale, rock progresywny, folk i folk rock brzmią lepiej, barwniej. 

4 godziny temu, rangefinder napisał:

Agresja na przełomie średnicy i wysokich to jedna z pierwszych rzeczy jakie zaobserwowałem po wrzuceniu konradowego MuFollowera w roli analogu do daca.

Udało mi się to opanować kondensatorami rosyjskimi Papier/mylar/olej K75. Góra tych kondensatorów jest nieco wycofana, ale zbocznikowałem maleńkim polipropylenem i jest bardzo ładne. Zamieniłem też lampy (i oczywiście rezystory aby dobrać punkty pracy ) z 6N6P na moje ulubione 6N2P-EW . I przy okazji zauważyłem, że mufollower jednak lepiej kontroluje BAS niż srpp. Jest go troszkę mniej, za to jest bardzo twardy , przynajmniej z 6N2P-EW tak gra bo z 6n6p trochę było za dużo basu, lekko się rozjeżdżał i nieco dominował. Te sowieckie kondensatory K75 to ciekawa niespodzianka . Bardzo ładne barwy, chociaż nie tak nasycone jak z kondensatorów miedzianych  , lekko wycofana góra ale za to zupełny brak ziarnistości . Przeciwieństwo plastykowego dźwięku polipropylenów.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

13 godzin temu, Scott L.F. napisał:

jakby co to pisze się na płytkę

Zamówiłem tylko dla siebie i już nie ma tych płytek. Trzeba zamówić ale min. ilość to 5 szt. a koszt z przesyłką, podatkiem i cłem będzie około . 250 zł za te 5 sztuk . 

...there is no spoon...

• Moderatorzy
W dniu 19.08.2023 o 12:44, arturp napisał:

- przełom średnicy i wysokich tonów jest dość agresywny i metaliczny

Zauważyłem podobne zjawisko gdy łączyłem półprzewodniki z lampą. Nawet polaryzacja siatki diodami to wprowadzała (w zależności od rodzaju diody było to słychać mniej lub bardziej). Obecnie półprzewodniki wyrzucam nawet z zasilania.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, oxygen napisał:

a jak dźwięk w porównaniu z klasycznym MU, porównywałeś ?

Zaprojektowałem płytki pod klasyczny mufollower na triodach ale jeszcze ich nie zamawiałem i nie wiem jakie są efekty. Natomiast kiedyś porównywałem  muFollowera i SRPP na lampach 6N16B  i z  tą lampą srpp podobał mi się bardziej, ponieważ mufollower miał potężny, nisko schodzący BAS, który trochę dominował. Średnica i góra były takie same.

...there is no spoon...

2 minuty temu, Seyv napisał:

Zauważyłem podobne zjawisko gdy łączyłem półprzewodniki z lampą.

Też mam takie wrażenie. Wszystko wskazuje na to, że jest to wina/zasługa półprzewodników . Jednak mimo tych niedogodności związanych z wyostrzeniem dźwięku wiele aspektów naprawdę się poprawia. Kontrola , mikro-detale , dynamika ... Natomiast ginie troszkę barw lampowych i tej ciepłej ( czy nawet gorącej ) średnicy. No i nasuwa się prosty wniosek, skoro wprowadzenie lepszego CS ( niz w typowym SRPP )  poprawia kontrolę i mikro-detale ale CS oparty na mosfecie wprowadza ostrości to jednak warto by było zbudować lepszy CS niż ma srpp, ale też na lampie. Układy mufollowera z pentodami są bardziej skomplikowane i oprócz pentody , która też zawsze jakoś brzmi i nie zawsze mi się to brzmienie podobało ( znacznie lepiej wypadała ta sama pentoda w trybie triodowym ) to chyba jednak jedynym wyjściem będzie ,,wzmocnione SRPP" , czyli :

Ukryta Zawartość

Płytki już zaprojektowałem. Zawierają solidne zasilacze ,chociaż zasilacz napięcia anodowego oparty jest na aktywnym filtrze na mosfecie ale można go odłamać i zastosować własny zasilacz.😉

pytkaSRPP.thumb.jpg.947e23f2e36b8d05158ce9b1a6360785.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Moderatorzy
11 minut temu, arturp napisał:

Kontrola , mikro-detale , dynamika ...

Tego można poszukać w innych elementach systemu, tym bardziej, że przy łączeniu półprzewodników z lampami nie wszystkie mikrodetale mogą pochodzić  z materiału muzycznego. Jeśli chcesz poprawić te aspekty pobaw się z bateryjną polaryzacją siatek lamp - tam gdzie to oczywiście możliwe. Tylko wstaw baterię a nie zasilanie z krzemu. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 godziny temu, arturp napisał:

Zaprojektowałem płytki pod klasyczny mufollower na triodach ale jeszcze ich nie zamawiałem i nie wiem jakie są efekty. Natomiast kiedyś porównywałem  muFollowera i SRPP na lampach 6N16B  i z  tą lampą srpp podobał mi się bardziej, ponieważ mufollower miał potężny, nisko schodzący BAS, który trochę dominował. Średnica i góra były takie same.

Fakt, mam podobne spostrzeżenia jednak zostałem przy mufollower z racji owego basu, tyle że zrobiłem na lampach 6072. Kiedyś nawet myślałem o przetestowaniu takiej hybrydy ale moje zbyt radykalne poglądy mi na to nie pozwoliły.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Seyv napisał:

Zauważyłem podobne zjawisko gdy łączyłem półprzewodniki z lampą. Nawet polaryzacja siatki diodami to wprowadzała (w zależności od rodzaju diody było to słychać mniej lub bardziej). Obecnie półprzewodniki wyrzucam nawet z zasilania.

w mu-follower watro obciążyć aktywnie anodę fetem

ale sygnał pobtać bezpośrednio z anody (wysokoimpedancyjny) a nie ze żródła tranzystora

zalety takiego układu to maksymalnie pozioma linia obciażenia lampy , brak udziału zasilacza w sygnale czysty wzmocniony sygnał audio prosto z anody

wady oczywiście impedancja wyjściowa

ale mozna próbować 6n23p, 6n30 oraz lamp mocy , triod z małym oporem lub siatki tetrod pentod łączyć w triodę

subiektywna ocena dxwieku jest też istotna i tego nie neguję

podaję tylko techniczne zalety

Mu z mosfetem to świetny układ. Może nie odpowiada komuś jego dźwięk bo nie gra to zbyt lampowo. Gra po prostu czysto. Użycie triody jako obciążenie dynamiczne powinno zadowolić fanów srpp. Ja osobiście lubię hybrydowy mu dzięki mosfetowi Rwy prawie nieistnieje. Można jeszcze pokombinować z podziałem napięć czyli mosfet rezystor u Pana r9 oraz lampa plus jej katodowy. Proszę spróbować sobie płynnej regulacji B3  w pewnym momencie zniekształcenia nagle bardzo szybko maleją. Osobiście używam podziału 1/3 napięcia zasilania na każdy z wymienionych komponentów a później już reguluje to sprawdzając zniekształcenia. W miejscu B3 jeżeli jest to napięcie z dzielnika wypadałoby dołączyć  kondensator do masy.

W dniu 25.08.2023 o 12:02, AlmostFamous napisał:

Mu z mosfetem to świetny układ.

W mojej skromnej opinii rzeczywiście gra świetnie, ale czy to jest zasługa mosfeta ? Wydaje mi się, że to jest zasługa lampy a mosfet niestety trochę psuje ten efekt. I wiele wskazuje na to, że lepiej będzie się sprawdzać brzmieniowo  CCS oparty na pentodzie lub nawet triodzie.

Gra po prostu czysto.

Fakt . Ale to czystość popada w ostrość na wyższej średnicy I oczywiście można to zredukować odpowiednimi kondensatorami w wyjściowymi, ale chyba nie na tym sztuka polega by leczyć jazgotliwie grający układ tylko zrobić układ grający kulturalnie.

Osobiście używam podziału 1/3 napięcia zasilania

No tak taki podział jest rzeczywiście często stosowany tylko pytanie- w jakim celu stosować reżyser, który zbije nam 1/3 napięcia ? Jakie korzyści z tego wynikają ? Problemem są lampy , które w tej sytuacji powinny pracować z niskimi napięciami - w praktyce max.100 woltów. Jest trochę lamp, które to potrafią ale z takich popularnych to w zasadzie tylko ECC88 i 6N6P . Ta druga wymaga dużo prądu i w zasadzie cały układ się mocno grzeje.

...there is no spoon...

19 minut temu, arturp napisał:

w jakim celu stosować reżyser, który zbije nam 1/3 napięcia ? Jakie korzyści z tego wynikają ?

Wtedy układ działa poprawie i górny element zaczyna działać jak CCS dla sygnałów zmiennych. Bez tego to tak s pół drogi między SRPP, a Mu.

20 minut temu, arturp napisał:

w praktyce max.100 woltów. Jest trochę lamp, które to potrafią ale z takich popularnych to w zasadzie tylko ECC88 i 6N6P

Znacznie więcej, a praktycznie wszystkie. 😉

30 minut temu, arturp napisał:

😉 ,,damy radę" .

No co Ty, ludzie do tej pory pytają mnie o zasilacz na 200V, więc 100 na anodzie to bardzo popularne rozwiązanie. Ecc82 ma nawet charke dla 50V, Ecc81 dla 100V.

🙂

Edytowane przez Muzg
59 minut temu, Muzg napisał:

więc 100 na anodzie to bardzo popularne rozwiązanie. Ecc82 ma nawet charke dla 50V, Ecc81 dla 100V.

Tak oczywiście mogą pracować z takimi napięciami, tylko pytanie, czy punkty pracy przy tak niskich napięciach dla lamp wymagających wysokich napięć nie zniwelują wszystkich efektów stosowania mosfeta jako CCS.

...there is no spoon...

18 minut temu, arturp napisał:

Tak oczywiście mogą pracować z takimi napięciami, tylko pytanie, czy punkty pracy przy tak niskich napięciach dla lamp wymagających wysokich napięć nie zniwelują wszystkich efektów stosowania mosfeta jako CCS.

Stosując ECC81 w Mu, z 110V na anodzie schodzę z THD do wartości 0.008%.

32 minuty temu, Muzg napisał:

schodzę z THD do wartości 0.008%.

To źle, bo przecież w przypadku lamp chodzi o to, żeby były wysokie zniekształcenia.  Ma być wysoki poziom parzystych harmonicznych bo to jest ,,brzmienie lampowe".

Konstruktor z firmy Baltlab wie co pisze .😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

8 godzin temu, arturp napisał:

To źle, bo przecież w przypadku lamp chodzi o to, żeby były wysokie zniekształcenia.  Ma być wysoki poziom parzystych harmonicznych bo to jest ,,brzmienie lampowe".

Konstruktor z firmy Baltlab wie co pisze .😉

Ukryta Zawartość

W takim razie należy zrezygnować z układu mu follower. Stopień oporowy powinien załatwić sprawę jeśli oczekuje się parzystych harmonicznych. No chyba że parametry stopnia oporowego są niewystarczające to można jeszcze pomyśleć o kaskodzie. Tu brak tranzystorów powinien Pana zadowolić z tym że należy albo wybrać lampę o wysokim współczynniku przebicia żarnik-katoda albo podnieść napięcie grzałki tylko że ta druga opcja wymaga specjalnego zasilacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AlmostFamous
Teraz, AlmostFamous napisał:

Stopień oporowy powinien załatwić sprawę

No niestety nie załatwia sprawy, ponieważ oprócz parzystych harmonicznych mamy też wszystkie inne parametry, które są lepsze w przypadku umfollower'ów. Czyli jeśli CCS w postaci tranzystora brzmi metalicznie a stopień oporowy w postaci  rezystora anodowego daje brzmienie zbyt zaokrąglone, ocieplone , mało detaliczne  oraz wysoką impedancję wyjściową ... to chyba jednak pozostaje CCS na triodzie , bo pentody też mi nie grają a przestawianie ich w tryb triodowy nie ma sensu , lepiej od razu wstawić triodę . Może po prostu ,,mocniejszą" triodę - np ,,średniej mocy " w typie 6N6P , przecież ,, górna"  i ,,dolna" nie muszą być takie same . 

...there is no spoon...

11 godzin temu, arturp napisał:

Można inną triodę ale zmiana raczej mało odczuwalna. Górna część  zachowuje się jak źródło prądowe po za tym ma impedancje zbliżoną do wtórnika mocniejsza trioda nie dużo tu wniesie. Ewentualnie można skorzystać z dolnego wyjścia mu followera tylko że wtedy już wypada zastosować kondensator w katodzie dolnej lampy. Proszę pamiętać o maksymalnym napięciu żarnik-katoda ponieważ to już nie jest srpp dochodzi spadek napięcia na rezystorze pomiędzy lampami.

13 godzin temu, arturp napisał:

W takim razie kierunek jaki obrałeś, budując bardzo liniowy układ, jest niekoniecznie optymalny. 😉

3 godziny temu, Muzg napisał:

W takim razie kierunek jaki obrałeś, budując bardzo liniowy układ, jest niekoniecznie optymalny. 😉

To prawda. Wyszedłem z prostego założenia, które być może jest błędne. Chciałem zastosować coś na kształt SRPP z lampami, których brzmienie w tym układzie bardzo mi odpowiada . Za brzmienie odpowiedzialna jest dolna trioda, natomiast górna pełni rolę CCS. Chodziło mi o usprawnienie CCS-a aby dać lepsze warunki pracy dolnej triodzie odpowiedzialnej za brzmienie . Mosfet w tej roli dał lepszą kontrolę ,mikro-dynamikę, makro-dynamikę i detale Natomiast odebrał nieco lampowych barw i wprowadził wyostrzenia typowe dla tranzystorów, mimo , że to teoretycznie łagodny mosfet. Chciałem po prostu usprawnić srpp .

...there is no spoon...

W krainie gdzie smoki nad głowami latają, a robaki kury pod ziemię wciągają, pokazano kilkanaście rozwiązań opisywanych jako hybrid mu follower: 

Ukryta Zawartość

Tamże są schematy wykorzystujące w takim układzie dwie triody lampy, gdzie rezystor katodowy zastąpiono źródłem prądowym.
Zabawa z zastępowaniem rezystorów źródłami prądowymi jest znana od dawna.
Wzmacniacz słuchawkowy Bootlehead miał np. dodatkowo płatny upgrade w postaci 2 modułów speedball - marketingowa nazwa - gdzie zastępowano rezystory źródłami prądowymi, a ci co je montowali, cmokali się z zachwytu, że jest lepiej: 

Ukryta Zawartość

Źródło prądowe miał też wzmacniacz słuchawkowy Melos, który kiedyś sobie sklonuję, (tak jak i Bootleheada): 

Ukryta Zawartość

To tylko tak na marginesie, jako ewentualna inspiracja do kolejnych eksperymentów.

5670-gyr-cc-pre.gif

!!!!!6bx7-hybrid-mu-cc-pre.gif

!!!!6as7-cascode-hybrid-mu-pre.gif

6n7-gyr-cc-pre.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jeśli łączymy lampy równolegle to źródła prądowe muszą być oddzielne dla każdej triody inaczej

-prąd jednej z triód może być znacznie wyższy niż drugiej

-obie triody nie będą miały tych samych parametrów

-będą nierówno się zużywać

42 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli łączymy lampy równolegle to źródła prądowe muszą być oddzielne dla każdej triody

Zgodnie z wszelką teorią masz Sławku 300% racji.

Ale to nie znaczy, że Melos SHA-1 nie jest jednym z droższych preampów (przynajmniej w recenzjach), w dodatku łamiącym wszelkie racjonalne konwencje projektowania i realizacji wzmacniaczy.

Za wschodnią granicą też nie lubią, gdy jedna połówka triody 6N1P miałaby się zmarnować 😉 - choć większość by napisała, że powinna pracować tylko jedna połówka, bo dwie często różne u ruskich połówki równolegle to jakiś horror, tymczasem:

Ukryta Zawartość

Tytułem małego żartu: a historyczny model układu chyba też kiedyś pięknie działał, o ile dzisiaj znajdziemy LED'a na napięcie 1V2 ? 😉 

Sorry za lekki offtop w temacie... 😉 
ale nie lekceważyłbym sobie źródeł prądowych w układach lampowych audio.

!!!!zrodlo-pradowe-lite-na-bc550.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, dekRe napisał:

Zgodnie z wszelką teorią masz Sławku 300% racji.

Głównym parametrem w układach lampowych jest prąd lampy

i na nim warto skupić uwagę

ja zawsze staram się by dopasować prądy ....czy to w ramach układu równoległego czy to w obu kanałach

jeśli obciążeniem katody est rezystor to by dobrać idealnie prądy zazwyczaj rezystory nie są tej samej wartości

jeśli obciążeniem jest dioda trzeba je wyselekcjonować i dobrać do układu

źródła prądowe można robić na bipolarach , jfetach mosfetach

można też na LT317... ten uklad scalony działa już od ok 6mA więc jeśli projektujemy układ , którego prąd jest powyżej 6mA to już można spróbować lt317

Wykonałem kiedyś bardzo podobny układ do tego symulacyjnie 0,001%THD. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi