Skocz do zawartości
IGNORED

Chcesz doswiadczyc 120dB i 16Hz w kinie domowym ? zapraszam do watku (a wlasciwie to do Piaseczna) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, JVC 4K napisał:

Napiszę więcej myślę że każdy amplituner wielokanałowy i zestawem kolumn 7.1 w cenie tak od 10 tys zł w górę za komplet zagra lepiej od wszystkich Multikin w Polsce.

A używany sprzęt za 1/2 tej kwoty.

Trzeba tylko przeskoczyć kwestię wielkości obrazu, albo bardzo duży tv + niewielka odległość od ekranu.

17 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Dokładnie w punkt.Ja też po kilkunastu latach się wybrałem na nowe Mission Impossible Do Miltikina Helios w  miejscowej Galerii.  Z ciekawości żeby porównać trochę z moją salką. ....I porażka na  całej lini .Obraz wyblakły, czarny to szary, efektów praktycznie żadnych .Było tylko ...głośno...

Sorry ale to już nie dla mnie....

Dokładnie tak samo wspominam wrażenia "kinowe". Jakość obrazu od zawsze była nędzna na tle domowych plazm, czy teraz oledów, mini ledów czy projektorów domowych. Kino traktowałem zawsze w kategorii rozrywki powiązanej z wyjsciem ze znajomymi, jeśli bardzo nalegali ;) Najlepsze filmy zawsze zostawiam sobie na domowe seanse.

Edytowane przez don111
3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Od paru lat o niej słyszę ....I ani widu ani słychu?

Na początku miało być kino w domu rodzinnym, ale wyjechałem za granicę i jakiś czas później postanowiłem budować dom w Polsce. Za pozwoleniem czekałem chyba z półtora roku. Zacząłem w zeszłym, w marcu. Na tę chwilę mam tynki zrobione. Już by dawno były, ale dwóch tynkarzy wystawiło mnie do wiatru 🤷‍♂️ Czekam za instalatorem wodno-kanalizacyjnym, żeby podłogówkę zrobił. Później posadzki, i pan projektant od salki działa. Tak to bywa czasami, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. 

A marzenia? Jasne, już dawno były. Były odkąd zobaczyłem, jak może takie pomieszczenie wyglądać. 

19 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Dokładnie w punkt.Ja też po kilkunastu latach się wybrałem na nowe Mission Impossible Do Miltikina Helios w  miejscowej Galerii.  Z ciekawości żeby porównać trochę z moją salką. ....I porażka na  całej lini .Obraz wyblakły, czarny to szary, efektów praktycznie żadnych .Było tylko ...głośno...

Sorry ale to już nie dla mnie....

O ile sobie przypominam w swoim pokoju kinowym masz Epsona z serii 9000 i porównywałeś czerń z tego projektora do tego co jest w Heliosie i masz takie wnioski że czarny to szary, to aż boję się pomyśleć co powiesz jak zobaczysz czerń z projektora JVC jak już kupisz.

don111

A używany sprzęt za 1/2 tej kwoty.

Trzeba tylko przeskoczyć kwestię wielkości obrazu, albo bardzo duży tv + niewielka odległość od ekranu.

Tak można używane kino kupić jakiegoś Denona z serii 2000 lub 3000 jakieś Klipsche RP i zamknąć się w tej kwocie i będzie dużo lepiej.

Obraz można przeskoczyć w ten sposób albo duży TV i przysuniesz kanapę albo ekran i projektor i nie ma tego problemu.

Edytowane przez JVC 4K
9 godzin temu, Adi777 napisał:

Są jeszcze gry, a akurat zamierzam wrócić do giercowania jak będzie jaskinia, plus muzyka oczywiście, i to nie tylko multichannel czy koncerty, ale też zwykłe stereo.

jakie gry ? przejrzyj rynek zanim cokolwiek kupisz... tu sytuacja podobna do filmów tylko gorzej...

5 godzin temu, Adi777 napisał:

pan projektant od salki działa

To znaczy już jakiś kamień podwalinowy  jest?Jakieś konkrety?To pisz Pan ...co będzie,co planujesz, daj jakieś foty .Oczywiście nie tu.Załóż nowy Temat....działaj 💪Takie lanie wody  co będzie jak kiedyś zrobię zbyt mocno ciebie nieuwiarygodnia....

6 godzin temu, fetek napisał:

jakie gry ? przejrzyj rynek zanim cokolwiek kupisz... tu sytuacja podobna do filmów tylko gorzej...

Po części się zgodzę, a po części nie. Często pod względem technicznym jest słabo, ale nie przesadzajmy, że jakoś tragicznie jest z grywalnością. Jasne, dużo jest odgrzewanych kotletów, remasterów, remake'ów - jak są dobrze zrobione, to dlaczego nie?

Spokojnie można coś dla siebie wybrać. No i są indyki, jak wielkie i rozbuchane produkcje zawodzą.

Nie ma co narzekać 🙂

5 godzin temu, Gmow1977 napisał:

To znaczy już jakiś kamień podwalinowy  jest?

No tak, chyba pisałem już o tym wcześniej.

Rozmowa była już z rok temu. Kable są kupione, projekt jednak 7.X.4, nie 9.X.6 - tak mi doradził projektant. Powinno śmiało wystarczyć, tym bardziej, że hektarów nie mam.

Na razie z kolumn mam tylko parę, L i R. Jak już napisałem, będzie podłoga, to się w końcu ruszy.

23 minuty temu, Adi777 napisał:

Po części się zgodzę, a po części nie. Często pod względem technicznym jest słabo, ale nie przesadzajmy, że jakoś tragicznie jest z grywalnością. Jasne, dużo jest odgrzewanych kotletów, remasterów, remake'ów - jak są dobrze zrobione, to dlaczego nie?

Spokojnie można coś dla siebie wybrać. No i są indyki, jak wielkie i rozbuchane produkcje zawodzą.

Nie ma co narzekać 🙂

No tak, chyba pisałem już o tym wcześniej.

Rozmowa była już z rok temu. Kable są kupione, projekt jednak 7.X.4, nie 9.X.6 - tak mi doradził projektant. Powinno śmiało wystarczyć, tym bardziej, że hektarów nie mam.

Na razie z kolumn mam tylko parę, L i R. Jak już napisałem, będzie podłoga, to się w końcu ruszy.

A ile m2 będzie miało pomieszczenie na wspomniane kino bo może upchał być 7.X.6 lub 9.X.2 albo 9.X.4. Przemyśl to jeszcze bo Atmosa można wyrażać na wiele sposobów np. 5.X.2 - to też Atmos tylko taki podstawowy dla tych co mają mało końcówek w swoich wzmacniaczach.

Ja mam 7.X.4 ale na 23m2 pomieszczenie ze skosem a skos sporo zabiera wychodzi realnie jakieś 17m2, ale żałuję że nie zrobiłem 9.X.4 tym bardziej że mam wzmacniacz który potrafi obsłużyć tyle kanałów bez pomocy zewnętrznych końcówek mocy. A rozpruwać instalacji nie chcę mi się na nowo, tym bardziej że wszystkie kable głośnikowe puszczone strychem w tzw. rurach pcv z Bricomana.

1 godzinę temu, JVC 4K napisał:

23m2

Mam metr więcej 😉

Ale na surowo, a po adaptacji akustycznej pewnie z 20.

9.X.2 chyba jest bez sensu?

To znaczy tak mi się wydaje, że jak już robić ten Atmos, to minimum 4. Natomiast 6 przy jednym rzędzie siedzeń wydaje się przesadą, przynajmniej mi.

Nie chcę już kombinować. Niech tak zostanie, na pewno będzie dobrze. 

Może za x lat coś się zmieni.

Aby ukrocic dyskusje i ilosci i wielkosci kanalow, zutaj cos dla orientacji. Eszystko inne, to zabawki dla grzecznych dzieci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 hours ago, Adi777 said:

9.X.2 chyba jest bez sensu?

Tez tak uwazam. Lepiej pewnie wyjdzie 7.x.4.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 godzin temu, Adi777 napisał:

Rozmowa była już z rok temu. Kable są kupione, projekt jednak 7.X.4, nie 9.X.6 - tak mi doradził projektant.

Mam nadziej ze Twoj projektant rozumie ze ten "X" jest najwazniejszy z tych wszystkich numerkow 🙂

Najlepiej zeby rownanie z niewiadomą "X" miało wynik X=4 😁

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Najlepiej zeby rownanie z niewiadomą "X" miało wynik X=4 😁

Hehe, nie koniecznie, wazne aby X = okolo 16Hz-80Hz bez dolkow wiekszych niz -6dB i osiagajace bez znieksztalcen 120dB, przed kalibracja 🙂

4 godziny temu, T napisał:

Mam nadziej ze Twoj projektant rozumie ze ten "X" jest najwazniejszy z tych wszystkich numerkow 🙂

Tutaj akurat, przy rozmowie o X nastąpiła konsternacja, bo pan wspomniał o tylko jednym iksie 🤔

Naprawdę się zdziwiłem, oczywiście wybiję mu ten pomysł z głowy. 

Spora część osob by powiedziała, że jednak LCR jest najważniejsze, ewentualnie na równi z X.

Edytowane przez Adi777
16 minut temu, Adi777 napisał:

Tutaj akurat, przy rozmowie o X nastąpiła konsternacja, bo pan wspomniał o tylko jednym iksie 🤔

Naprawdę się zdziwiłem, oczywiście wybiję mu ten pomysł z głowy. 

Spora część osob by powiedziała, że jednak LCR jest najważniejsze, ewentualnie na równi z X.

Ekhm, chyba myslal bym nad zmiana pana od projektowania kina, serio 🙂 Nie da sie uzyskac w malym czy srednim pomieszczeniu dobrego basu jednym subem, bez duzej inwestycji w akustyke niskich tonow 🙂 W sensie drozszej niz same suby 🙂

Nie bede sie odnosil do tego co spora czesc osob powiedziala, bo to w sumie nie za wiele znaczy bo co czlowiek to opinia (lepsza lub gorsza lub niestety czesto bezwartosciowa) 🙂 Wiec nastepna (moja) opinia z moich wlasnych doswiadczen u mnie czy u klientow bedzie taka ze akustyka i bas odpowiadaja za 3/4 sukcesu w kinie 🙂 Gorsze (nieco) LCR z na prawde dobrym basem dadza o wiele lepszy efekt niz lepsze LCR z jednym subem, bez porownania 🙂 Oczywiscie ze lepiej miec i lepsze LCR, ale w kategoriach tego co najwazniejsze w kinie to ja rzeklbym ze jest tak:

1. A K U S T Y K A (wielkimi i do kwadratu)
2. BAS (tez wielkimi)
3. ilosc i jakosc wzmocnienia
4. jakosc centralnego
5. L+R
6. reszta glosnikow

Edytowane przez T
13 minut temu, T napisał:

Ekhm, chyba myslal bym nad zmiana pana od projektowania kina, serio 🙂 Nie da sie uzyskac w malym czy srednim pomieszczeniu dobrego basu jednym subem, bez duzej inwestycji w akustyke niskich tonow 🙂 W sensie drozszej niz same suby 🙂

Nie bede sie odnosil do tego co spora czesc osob powiedziala, bo to w sumie nie za wiele znaczy bo co czlowiek to opinia (lepsza lub gorsza lub niestety czesto bezwartosciowa) 🙂 Wiec nastepna (moja) opinia z moich wlasnych doswiadczen u mnie czy u klientow bedzie taka ze akustyka i bas odpowiadaja za 3/4 sukcesu w kinie 🙂 Gorsze (nieco) LCR z na prawde dobrym basem dadza o wiele lepszy efekt niz lepsze LCR z jednym subem, bez porownania 🙂 Oczywiscie ze lepiej miec i lepsze LCR, ale w kategoriach tego co najwazniejsze w kinie to ja rzeklbym ze jest tak:

1. A K U S T Y K A (wielkimi i do kwadratu)
2. BAS (tez wielkimi)
4. jakosc centralnego
5. L+R
6. reszta glosnikow

Kolego tak zapytam z ciekawości ...jaki miałeś pogłos w tej salce?Masz jakieś wykresy?Oczywiście jak to nie tajemnica...😅

Edytowane przez Gmow1977
9 minut temu, T napisał:

Ekhm, chyba myslal bym nad zmiana pana od projektowania kina, serio 🙂

On już jest drugi 😏 Nie zamierzam się bawić w "do trzech razy sztuka" 😆 Subwoofery sam ogarnę, to znaczy załatwię. 

Na początku miało być kino w domu rodzinnym, ale wyjechałem za granicę i jakiś czas później postanowiłem budować dom w Polsce. Za pozwoleniem czekałem chyba z półtora roku. Zacząłem w zeszłym, w marcu. Na tę chwilę mam tynki zrobione. Już by dawno były, ale dwóch tynkarzy wystawiło mnie do wiatru  Czekam za instalatorem wodno-kanalizacyjnym, żeby podłogówkę zrobił. Później posadzki, i pan projektant od salki działa. Tak to bywa czasami, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. 
A marzenia? Jasne, już dawno były. Były odkąd zobaczyłem, jak może takie pomieszczenie wyglądać. 
Czyli jednak będzie oddzielna salka? Nie kino w salonie?
17 minut temu, T napisał:

Ilość? Jakość wzmocnienia i tak jest dużo lepsza pod względem zniekształceń niż kolumny, więc nie przesadzałbym.

Pewne rzeczy już ustaliliśmy. Trzy takie same LCR, naprawdę porządne, z kopnięciem, mogące grać głośno i zarazem czysto.

2 minuty temu, STELVIO napisał:

Czyli jednak będzie oddzielna salka?

No tak. W salonie nie ma mowy o salce, nawet sobie tego nie wyobrażam. Salon musi być... salonem, miejscem wypoczynku, pomieszczeniem dla gości. 

Pamiętam, że pisałem kiedyś o połączeniu salonu z pomieszczeniem audio-video, ale na szczęście wybiłem to sobie z głowy.

No to nie chce źle wróżyć. Ale skoro masz już drugiego typa do salki to nie widać aby to jakiś fachman był. Powinno to iść w drugą stronę. On powinien zaproponować jak najlepszy układ, a Ty ewentualnie go hamować powinieneś lub akceptować. Na pewno wiedzę masz wystarczającą jak na początek. Z drugiej strony co niby na tym etepie budowy oni tam mają do roboty? Tynki masz to za pewnie elektryka zrobiona. Teraz hydraulika i wylewki. No ale to jeszcze trochę potrwa.

1 minutę temu, STELVIO napisał:

No to nie chce źle wróżyć. Ale skoro masz już drugiego typa do salki to nie widać aby to jakiś fachman był. Powinno to iść w drugą stronę.

Będzie dobrze, nie ma co dramatyzować 😁

2 minuty temu, STELVIO napisał:

Z drugiej strony co niby na tym etepie budowy oni tam mają do roboty?

Na razie jeszcze nic, ale jak posadzki wyschną, to pewnie jakieś zabudowy i tym podobne.

48 minut temu, Gmow1977 napisał:

Kolego tak zapytam z ciekawości ...jaki miałeś pogłos w tej salce?Masz jakieś wykresy?Oczywiście jak to nie tajemnica...😅

W sensie masz na mysli czy slysze jakies poglosy jak jestem w kinie i ktos jest za sciana ? Czasem slysze, to zalezy jak glosno ogladam i jak glosno ludzie gadaja w pomieszczeniach obok. Moge Ci to jakos wykreslic jak chcesz, ale za bardzo nie wiem jak, choc to oczwyiscie nie jest zadna tajemnica.

Edytowane przez T
54 minuty temu, Adi777 napisał:

On już jest drugi 😏 Nie zamierzam się bawić w "do trzech razy sztuka" 😆 Subwoofery sam ogarnę, to znaczy załatwię. 

W sensie zrobi Ci wszystko poza basem, bo bas wolisz zrobic sobie sam ? To najtrudniejsza czesc calego procesu jest przecie 🙂

Z ciekawosci, wrzuc co on Ci tam zaplanowal i w jakim pomieszczeniu 🙂

25 minut temu, T napisał:

W sensie masz na mysli czy slysze jakies poglosy jak jestem w kinie i ktos jest za sciana ? Czasem slysze, to zalezy jak glosno ogladam i jak glosno ludzie gadaja w pomieszczeniach obok. Moge Ci to jakos wykreslic jak chcesz, ale za bardzo nie wiem jak, choc to oczwyiscie nie jest zadna tajemnica.

Nie rób z siebie deb.... Wiesz o co mi chodzi ... Chyba że ci od tego głośnego słuchania już się coś przestawiło.... i nie jarzysz ...Jeśli stać ciebie tylko na takie głupawe odpowiedzi to sorry ....Nie było tematu....

Nara 

14 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie rób z siebie deb.... Wiesz o co mi chodzi ... Chyba że ci od tego głośnego słuchania już się coś przestawiło.... i nie jarzysz ...Jeśli stać ciebie tylko na takie głupawe odpowiedzi to sorry ....Nie było tematu....

Nara 

No dopsz, to zrobmy tak - ja wkleje wykresy RT60, jak powiesz jak u Ciebie jest ogarniety bas 🙂 W sensie jakie pomieszczenie, jakie i gdzie ustawione suby + wykres pasma do 100Hz 🙂

Nie, nie w tym sensie. Ja załatwię subwoofery, a on to wszystko skalibruje. Czyli to kwestia "skąd i jakie".

7 minutes ago, Adi777 said:

...i jakie

Napewno.. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi