Skocz do zawartości
IGNORED

Chcesz doswiadczyc 120dB i 16Hz w kinie domowym ? zapraszam do watku (a wlasciwie to do Piaseczna) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Wykorzystaj czas który masz, na upolowanie używki w dobrej cenie. Idzie recesja wiec możliwe, ze pojawia się dobre deale. Nawet u autoryzowanych dilerow.

Mój sasiad kupił w tamtym miesiącu alt32 za 15k$. Właśnie od oficjalnego dilera.

10 minutes ago, Adi777 said:

Storm Audio też wygląda spoko.

Podobno dobry sprzęt, ale nigdy nie słyszałem. Do kina przez lata używałem Mcintosha, ale Trinnov po podstawowej kalibracji wymiótł mx160 w kilka sekund.

….be still and know….

Kupiłem dwuletni alt32 taniej, niż kosztuje nowy alt16, tez u autoryzowanego dilera z gwarancją i oficjalną rejestracją. Wolałbym trzy porządne monoblocki na front, niz zapłacić ich równowartość za zerwanie plomby. 

….be still and know….

8 godzin temu, Adi777 napisał:

Hehe, dobre, nawet się uśmiałem 😄

A na 4367 bym posłuchał? Jeśli tak, to dlaczego nie na M2? Jeśli nie, to dlaczego? Konkrety panie, konkrety.

Równie dobrze mogę napisać, że Dali to typowe słupki pod WAF, bez dynamiki, z małymi wooferami, do oglądania, dla kupujących oczami 😁

Od robienia dynamiki jest subwoofer a nie kolumny frontowe czy surroundy.

Scena neutralność środek, góra pasma w tym JBL nie będzie lepszy, to już lepiej by było jak byś kupił jakieś Europejskie nie musi być Dali, ale np Monitor Audio, Focal czy KEF to na pewno będzie lepsza droga niż Amerykańskie granie, jak już chcesz coś typowo kinowego to szwedzka marka Procella Audio lub Ukraińskie Mag Audio i jedna i druga zmiażdży JBL Synthesis,

Patrz jak ja zrobiłem szukałem kolumn do kina ale też chciałem na nich słuchać muzyki więc wybrałem Dali po wielu długich godzinach rozmów ze sprzedawcami w sklepach audio i każdy z nich podkreślał że "jeżeli jakaś kolumna radzi sobie w stereo to tym bardziej poradzi sobie w kinie". Dlaczego bo ścieżka dwukanałowa jest o wiele trudniejsza w opanowaniu niż wielokanałowa. Nigdy na odwrót i tu masz odpowiedź dlaczego Klipsche nie nadają się do muzyki.

Ktoś może powiedzieć ale dlaczego wszystkie głośniki po za subem masz z Europy, a sub to już zostawiłeś w rękach Amerykanów. Mam odpowiedź bo sub jest od tych wszystkich efektów, łupania i tego wielkiego efekciarskiego grania basem.

A w efekciarstwie i w efekciarskim graniu najlepiej się spisują głośniki za Oceanem.

Być może ty lubisz efekciarskie granie i jesteś nastawiony na jeden wielki łomot i jazgot. Ok rozumiem ja chciałem to tylko w basie.

Adi777 - Niemiecka firma która specjalizuję się w budowie domowych salek kinowych operują w budżecie od ok 60 tys euro w górę, króluje głównie Dali, Denon i JVC.

Więc to chyba coś oznacza skoro Niemcy tak często wykorzystuje ten biedne Duńskie głośniki do budowy bardzo drogich salek kinowych.

Na potwierdzenie masz linka z ich witryną realizację :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, JVC 4K napisał:

Od robienia dynamiki jest subwoofer a nie kolumny frontowe czy surroundy.

Dynamikę musi mieć cały zestaw.

3 godziny temu, JVC 4K napisał:

neutralność

Jakie masz Dali? Rubicon?

Co to znaczy lepszy środek? Średnie tony nie będą lepsze, ponieważ? Wysokie, ponieważ? Znowu brak konkretów. Piszesz jak typowy audiofil. To jest gorsze, a tamto lepsze. To zagra, a tamto nie zagra.

Pytam się dlaczego.

No tak. Czy to ważne? Najważniejsze, że audiofil tak napisze i już, to musi wystarczyć. Zapomniałem - był czas przywyknąć.

Ty te sprzęty polecasz bo sam je masz, a nie dlatego, że ktoś robi na nich salki kinowe za €60 000 i więcej.

Nie ma czegoś takiego, jak amerykańskie czy europejskie granie, kolejny idiotyczny wymysł durnowatych audiofilów.

4 godziny temu, JVC 4K napisał:

Procella Audio lub Ukraińskie Mag Audio i jedna i druga zmiażdży JBL Synthesis,

Poproszę pomiary tych dwóch marek.

Patrz jak ja zrobiłem szukałem kolumn do kina ale też chciałem na nich słuchać muzyki więc wybrałem Dali po wielu długich godzinach rozmów ze sprzedawcami w sklepach audio i każdy z nich podkreślał że "jeżeli jakaś kolumna radzi sobie w stereo to tym bardziej poradzi sobie w kinie".

Po rozmowach ze sprzedawcami. 

Aha. Okej, fajnie. Ja też wieżem i ófam sprzedafcom.

Być może ty lubisz efekciarskie granie i jesteś nastawiony na jeden wielki łomot i jazgot. Ok rozumiem ja chciałem to tylko w basie.

🤣 M2 i jazgot. Ty to jesteś śmieszek. Neutralność i dynamika. To są cechy, które mi się podobają, i które dobre kolumny muszą zapewniać.

Nie wiem, jakie pseudo recenzje sprzętów audio oglądasz, ale tutaj masz jedne z najlepszych w sieci.

Ukryta Zawartość

Nie dziękuj, po prostu się doucz.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Klipsche nie nadają się do muzyki.

Jubilee też? Skąd pomysł, że Klipsche się nie nadają, a Dali już tak?

Nie napisałem, że Dali są biedne. Na pewno są przyzwoite, i mogą się podobać wizualnie. Denony też są dobre i polecane, JVC tym bardziej - nie widzę problemu. Problem jest w rozumowaniu takim, jak u Ciebie. To,że coś Ci się nie podoba nie oznacza, że jest słabe lub gorsze od X.

PS Drogie ≠ dobre. Czasami tak, czasami nie. 

Edytowane przez Adi777

Tyle dobrych praktycznych rad, nie nadazy czlek notowac 😄

Edytowane przez T

"Dali Opticon 6 lub 8 jeżeli większe.

Niezły wysyp Focali na OLX bo to dziadowskie głośniki i ludzie się tego pozbywają nie ma co ukrywać. Dali są super więc nikt ich nie sprzedaje ludzie nie pozbywają się tego co dobre i sprawdzone."

To Twój wpis, JVC 4K. No to jak, Focale są be czy jednak cacy? Coś niezdecydowany jesteś.

@JVC 4K Jakie masz te Dali? Opticon 6 z pierwszej rewizji, czy MKII?

Edytowane przez Adi777

Słuchałem i nadal będę słuchać rad sprzedawców w sklepach audio, na pewno są bardziej wiarygodni od ludzi na forach internetowych.

Sklep doradził abym kupił 1 sub a nie 2 czy 4 bo w małym pokoju wystarczy 1.

Oni dobrali te kolumny i głośniki.

Wzmacniacz również.

I oni to wszystko przywieźli swoim autem dostawczym zamontowali podłączyli i uruchomili i się pod tym podpisali.

Dlaczego miałbym im nie zaufać jak sprzedają audio od ponad 30 lat super sklep.

17 minut temu, JVC 4K napisał:

facepalm.gif

33 minutes ago, JVC 4K said:

Słuchałem i nadal będę słuchać rad sprzedawców w sklepach audio, na pewno są bardziej wiarygodni od ludzi na forach internetowych.

Myslalem, ze sobie zartujesz pisząc w ten sposob jednak dalsza wypowiedz wyprowadziła mnie z błędu

35 minutes ago, JVC 4K said:

Napewno się znają skoro to "sklep" 😊

36 minutes ago, JVC 4K said:

Oni dobrali te kolumny i głośniki.

Wzmacniacz również.

I oni to wszystko przywieźli swoim autem dostawczym zamontowali podłączyli i uruchomili i się pod tym podpisali.

I pewnie jeszcze powiedzieli, ze lepiej sie nie da, ze to wszystko cud, miód malina 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Napewno się znają skoro to "sklep" 😊

I pewnie jeszcze powiedzieli, ze lepiej sie nie da, ze to wszystko cud, miód malina 😉

Myslę że ci sprzedawcy nie słyszeli dobrze skonfigurowanego zestawu na conajmniej dwoch subach, 

w sklepie podłączają sobie suby pojedynczo i wystawiają opinie- o, panie, ten to gra lepiej, a ten gorzej itp. i maja rację-z tym że to nijak ma się do pomieszczeń gdzie te suby zagrają. JVC jakby posłuchał prawdziwego basu toby się przeżegnał 😉 a jeszcze bardziej gdyby zobaczył wykres basowy REW ze swojego pomieszczenia 😄

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Godzinę temu, donsalieri napisał:

Myslę że ci sprzedawcy nie słyszeli dobrze skonfigurowanego zestawu na conajmniej dwoch subach, 

w sklepie podłączają sobie suby pojedynczo i wystawiają opinie- o, panie, ten to gra lepiej, a ten gorzej itp. i maja rację-z tym że to nijak ma się do pomieszczeń gdzie te suby zagrają. JVC jakby posłuchał prawdziwego basu toby się przeżegnał 😉 a jeszcze bardziej gdyby zobaczył wykres basowy REW ze swojego pomieszczenia 😄

Przecież ty masz jednego suba i to model niższy od mojego bo PB3000, to w czym rzecz? Czy Ty wiesz jak zagrają 2 skoro też masz 1.

Zadam wam pytanie, dana osoba ma konkretny budżet przeznaczony na bas i w tym budżecie musi się zmieścić może zastosować 1 z tych 3 wariantów który wariant będzie najlepszy w małym pokoju ze skosami?

1 sztuka SB/PB 4000.

2 sztuki SB/PB 2000.

4 sztuki SB/PB 1000.

Zaznaczam że 2 sztuki SB/PB3000 jednak przekraczają budżet i nie wchodzą w grę.

Tam gdzie kupowałem to nie jest zwykły sklep RTV AGD tylko znana firma audio w Polsce która istnieje na rynku od 30 lat i co roku wystawia się na Audio Video Show w Wa-wie.

Edytowane przez JVC 4K

Mam dwa pb3000.

Przymierzam się do zakupu kolejnych dwóch,  lub na razie jednego, bo apetyt na bas mam spory 🙂

A ty zacznij od dwóch pb2000pro, może ci wystarczy 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

38 minut temu, donsalieri napisał:

Mam dwa pb3000.

Przymierzam się do zakupu kolejnych dwóch,  lub na razie jednego, bo apetyt na bas mam spory 🙂

Ja mam jeden SB4000 nie zamienię ich na 2 z serii 2000.

Jak duży pokój masz.

Edytowane przez JVC 4K

Dokup/wypożycz drugi i poczuj bass 🙂

2 minuty temu, donsalieri napisał:

Dokup/wypożycz drugi i poczuj bass 🙂

Drugi jaki taki sam czyli SB 4000 to bym musiał drugi kredyt brać, czy jednak drugi kupić znacznie mniejszy od 4000.

Myślisz że na jednym SB 4000 nie czuję basu, to jesteś w błędzie bo go czuję.

Edytowane przez JVC 4K

Prawda jest taka że żaden z nas nie ma idealnego basu najbliżej tego jest Gmow.

Chodzi o tzw. Double Bas Array czyli 4 suby ustawione na ścianie przedniej w zabudowie w tzw. prostokącie, i to samo na przeciwległej tylnej ścianie 4 suby w zabudowie prostokątnej tak jak ma Gmow ale on ma Single Bas Array bo tylko z przodu na ścianie ma z tyłu już nie.

I to jest najlepszy bas ale do tego to trzeba mieć warunki ja ich nie mam i większość forumowiczów z tego co wiem też nie tylko Gmow coś takiego zrobił.

Gość

(Konto usunięte)

Ale wy macie problem…

Nie od dziś wiadomo że dwa mniejsze ustawione na przodzie lub na przeciwko ( przód lewa, tył prawa strona ) to jest definitywnie lepsze granie niż z jednego większego suba. 

32 minuty temu, Stary200 napisał:

Ale wy macie problem…

Nie od dziś wiadomo że dwa mniejsze ustawione na przodzie lub na przeciwko ( przód lewa, tył prawa strona ) to jest definitywnie lepsze granie niż z jednego większego suba. 

Martin przyznaj się sprzedałeś cale kino.

W dniu 16.09.2023 o 18:24, Gmow1977 napisał:

Kto chce poznać wykresy Waterfall Pana T niech polubi ten Post...
Myślę ,że tak z 10 polubień powinno Ciebie przekonać
Jak nie ,to cóż ,z tym to nic się już nie da zrobić...

Co prawda tylko dwa polubienia sie pojawily, ale niechaj bedzie, chce Ci i tak pokazac jak bezsensowne jest to co pokazales i co za tym idzie, Twoje podejscie 🙂

Nie zrozum mnie zle, ja mysle dobrze rozumiem co tam sie u Ciebie wydarzylo, mysle ze wiekszosc z nas przechodzila przez bledy mniejsze czy wieksze robiac nasze kina 🙂 Wiem ze ja na pewno poelnilem ich pare, z tym ze ja uwazam to za zalete nie wade, bo na bledach czlek sie uczy najlepiej, przynajmniej powinien 🙂

Tak wiec zgaduje ze naczytales sie na forach "fachowcow" ktorzy pisali cos w stylu "za jednego suba SVS zrobisz cztery DIY ktore beda tak samo dobre a pewnie nawet i lepsze", pokazali jakies wykresy, mowili zargonem wiec pewnie sie znaja 🙂 Tak wiec uwierzyles, kupiles glosniki, wzmacniacz, zaczales robic pudla i pelen ekscytacji pokazales zdjecia z procesu na forach - jak najbardziej normalne 🙂 Nameczyles sie z instalacja, nadal pelen ekscytacji, do tego wzbudzajac ekscytacje u forumowiczow zdjeciami, ktorzy dopytywali sie coraz bardziej: "no i jak gra, jak gra, pokaz jakies pomiary" 🙂 Zainstalowales, podlaczyles, pusciles kawalek basowy i hm, cos mocno srednio gra 🙂 Dolozyles DSP bo DSP przeciez cuda dziala, wygladziles krzywa i nadal jest nie za dobrze 🙂 Ino co teraz, forumowicze pytaja "kiedy kiedy" wiec trzeba cos pokazac, tylko jak zeby jakos zachowac twarz ? Wiem ! na YT mowia ze sie mierzy przy 85dB wiec dobra wymowka jest, przy tak niskim poziomie dam rade wygladzic krzywa uzywajac DSP, napisze ze mi sie podoba jak gra i bedzie git ! 🙂

No i bylo, wiekszos sie nie zna wiec przytaknie, Ci co sie znaja nie beda chcieli Ci psuc wysilku bo tyle sie narobils, plus DIY na forach to rzecz swieta wiec wyszlo ze wszystkim sie podobaja wykresy przy 85dB, ufffff, udalo sie 🙂

I jak wspominalem, w tym nie ma nic zlego absolutnie, najlepszym sie morze zdarzyc i niejednemu sie zdarzylo 🙂 PROBLEM polega na tym ze uzywasz tych smiesznych pomiarow jako argumentu w krytyce innych, a to juz jest objawem albo Twojej mocnej nieszczerosci i niewiedzy, albo po prostu Twojej "odwtrotnosci do madrosci", bo sam uwierzyles w to powtarzane przez Ciebie "mi sie podoba" i zachwyty wiekszych laikow od Ciebie 🙂

A czemu tak mowie ? Zeby Ci udowodnic czarno na bialym bezsens tego co robisz - wzialem jeden z moich subow ino, Onkyo SKW940 za 800zl (slownie osiemset zlotych), ustawilem go w 5 min, wygladzilem nieco krzywa w Dirac i viola, w 10 min i 800zl uzyskalem wyniki podobne do Twego wielkiego przedsiewziecia DIY 🙂

Twoja kolej teraz, poprosze (mysle ze i inni chetnie zobacza) prawdziwy pomiar Twoich subow 🙂 Czyli 15Hz-100Hz, 115dB i bez DSP (choc na taka szczerosc oczywiscie nie licze) 🙂

Wklejam obiecane pomiary, swiezo i dla Ciebie specjalnie zrobione 🙂

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.25756391a7e23a80434c1f01a6f269b9.png

image.thumb.png.c937ca3aee899de417d9d295a2e21a22.png

image.thumb.png.379f38deb31b1773d9856ecd46156bf5.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
3 godziny temu, donsalieri napisał:

Mam dwa pb3000.

Jak duze masz pomieszczenie ? 🙂

3 minuty temu, donsalieri napisał:

20m2

To nie kupuj PB3000, te dwa co masz Z A M O R D U J A Cie basem, jak uwolnisz ta energie z nich ktora zamienia sie w fale stojace 🙂 Robiles pomiary ? Zapewne duzy dol masz przy okolo 50Hz, wiec spokojnie jako dopelnienie Ci starcza PB1000PRO, PB2000PRO juz nawet za duze beda, marnotrawstwo funduszy 🙂 No chyba ze bogaty jestes i nie masz co z kasa robic 🙂

PS. mowie oczywsicie o ukladzie Weltiego, wiec jesli masz miejsce w rogach na 4 suby 🙂

Edytowane przez T

W tej chwili mam suby po przekątnej w narożnikach jeden z przodu drugi z tyłu. Myślę własnie o systemie Todda Weltiego, cztery suby  w rogach.

Chcę dać dwa pb2000pro z przodu a pb3000 z tyłu. 

Pomiary robiłem, po korekcji ARC + SVS mam dość gładko.

Edytowane przez donsalieri

6 minut temu, donsalieri napisał:

W tej chwili mam suby po przekątnej w narożnikach jeden z przodu drugi z tyłu. Myślę własnie o systemie Todda Weltiego, cztery suby  w rogach.

Chcę dać dwa pb2000pro z przodu a pb3000 z tyłu. 

Mysle ze PB2000PRO beda za duze, acz oczywiscie jak masz kase i miejsce, to nie zaszkodzi miec nadmiar. Ale w takiej konfiguracji te suby beda w 20m2 graly moze na 1/4 mocy ? Jesli nawet, i mowie o glosnosciach jak u mnie, rzedu 120dB i z zejsciem do 16Hz.

Generalnie ludzie kupuja o wiele za duze suby, bo duza czesc tego co owe produkuja nigdy nie dociera do sluchajacego wiec tak trzeba. Ale jak systemem Weltiego uwolnisz ta cala energie, to nagle sie okazuje ze wcale nie potrzeba duzych subow aby gralo poteznie 🙂 Mialem przez chwile PB3000 u siebie, zamienilem na PB2000PRO i nie uslyszalem zadnej roznicy bo PB2000PRO juz daja tak duzy zapas wydajnosci, jak nic nie ginie po drodze do uszu 🙂

9 minut temu, donsalieri napisał:

Pomiary robiłem, po korekcji ARC + SVS mam dość gładko.

A masz pomiary bez zadnej korekcji ?

Edytowane przez T

No weź nie rób jaj, że nie słyszałeś różnicy między pb2000 pro, a pb3000. Jak dla mnie była w jakości i szybkości. Wybrałem i tak na koniec sb4000. Ale gdyby pb3000 miał wygląd (konstrukcję membrany) 4000 to zostałbym przy svs pb3000. Bas z tego suba po dzisiejszy dzień jest jednym z lepszych do średnich pomieszczeń. Jak dla mnie.

Godzinę temu, T napisał:

A masz pomiary bez zadnej korekcji ?

Niestety nie. Ale mogę zrobić w wolnej chwili 🙂 tylko tych wolnych chwil baardzo mało. A jak są to włączam film/koncert i jazda. Tylko cały czas ten diabełek mi w głowie podpowiada- z czterema subami będzie jeszcze lepiej... 😄

12 minut temu, STELVIO napisał:

No weź nie rób jaj, że nie słyszałeś różnicy między pb2000 pro, a pb3000. Jak dla mnie była w jakości i szybkości. Wybrałem i tak na koniec sb4000. Ale gdyby pb3000 miał wygląd (konstrukcję membrany) 4000 to zostałbym przy svs pb3000. Bas z tego suba po dzisiejszy dzień jest jednym z lepszych do średnich pomieszczeń. Jak dla mnie.

Ukryta Zawartość

Nie robie zadnych najmniejszych jaj 🙂 Mialem u Siebie wszystko od SVS poza ULTRA i jak masz dobrze wszystko zrobione, czyli polowa tego co sub produkuje nie idzie "w pomieszczenie" miast do sluchajacego, to nie uslyszysz roznicy w 20m2 pomiedzy 2x PB2000PRO a 2x PB3000 🙂 Jedyna roznica jaka bedzie, to moze pol Hz PB3000 zejdzie nizej i bedzie przyciszony bardziej niz PB2000PRO 🙂 Tak samo jak nie uslyszysz roznicy miedzy 2x RP1400SW a 2x RP1200SW, ino raz jeszcze zaznacze ze warunkiem jest ze wszystko co produkuja suby do Ciebie dociera, bo w ogromnej wiekszosci pomieszczen tak nie jest 🙂 W slepym tescie u mnie nie ma szans aby ktokolwiek poznal 🙂

8 minut temu, donsalieri napisał:

Niestety nie. Ale mogę zrobić w wolnej chwili 🙂 tylko tych wolnych chwil baardzo mało. A jak są to włączam film/koncert i jazda. Tylko cały czas ten diabełek mi w głowie podpowiada- z czterema subami będzie jeszcze lepiej... 😄

Mozesz zrobic z ciekawosci ,ale tak czy inaczej 4x PB3000 to o wiele za duzo w 20m2 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
  • Pokaż nowe odpowiedzi