Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przypadkiem nie przesadzacie ? To tylko opakowanie , pudełko . Z masowej produkcji. To nie jednostkowe dzieło sztuki typu obraz czy rzeźba. A najważniejsza jest płyta czyli muzyka . Jeśli gra dobrze to nie robiłbym z tego dramatu .

9 godzin temu, cortes napisał:

Reklamuj!

Oczywiście, zrobiłem to od razu.

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Czy przypadkiem nie przesadzacie ? To tylko opakowanie , pudełko

Ekskluzywna seria Polskich Nagrań na 75- lecie EMPIKu i w limitowanym boxie z "pryszczem" kolekcja pięknych nagrań Niemena w popękanych pudełkach z powyłamywanymi żabkami. Chyba nie oto chodzi. Jakbym to kupił na rynku za 1 zł to bym nie narzekał.

Nowy horyzont

MMP - 4 bonusy

GAD - 4 bonusy

Łorner - 0 

Bida, może dźwięk mi to wynagrodzi.Nie wiem, jeszcze nie kupiłem, czekam na promocje.

Comparison test of the first three SBB albums:

1. SBB - SACD vs. GAD, MMP & vinyl

2. Nowy horyzont - SACD vs. GAD, SHM & vinyl

3. Pamięć - SACD vs. GAD & vinyl

The CD versions of MMP and the Japanese SHM sound by far the worst, they are artificially brightened, exaggerated, loud, but flat and without depth.

The GAD releases sound correct, but it is clearly audible that it is the digital sound from the CD, in the case of these albums shifted towards the higher registers, or more precisely, the upper midrange.

Vinyl releases have to be split for obvious reasons, the second album was very poorly produced, with a lot of bass and nothing else.

The first and third albums sound very good on vinyl, much better than the digital releases I mentioned earlier. The sound is soft, deep, slightly recessed at the top, but nonetheless detailed.

Now let's move on to the SACD releases. Their mastering is a masterpiece!

Firstly, compared to vinyls, the stage has been widened in every direction. With these SACDs, vinyls sound almost like mono.

The sound became more detailed, but without brightening, as in the case of GAD (I prefer not to mention MMP and SHM at all).

The midtones were pleasantly saturated with details.

And now something about the bass. I would never have thought that even in Nowy horyzont it was possible to add it and be delighted with it.

SACD editions sound full, weighted, deep, saturated with details and expressive analog sound.

For me the CD layer sounds a bit worse, but I don't have a high-end DAC.

My highest recommendation for the latest releases of the three SBB albums released on SACD  !

Jacek Stein , z FB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odsłuch  SBB "Pamięć" na Moim Marantz 8003, dostarczył wiele emocji. Jest dobrze, ale przełączając miedzy warstwami SACD i CD nie ma aż takiej drastycznej  różnicy jak się spodziewałem. Może słuch już nie ten. Czekam na Follow My dream, choć jest całkiem dobrze zrealizowany w wersji CD.

• 2 tygodnie później...

Sorki, że trochę z innej beczki.Kończą mi się stare zapasy foliowych koszulek od nagaoki.Moglibyście polecić z których korzystacie,szkoda coby się obi poniszczyły.Szukałem tego rozmiaru nagaoki,ale ni cholerci nie znalazłem.Z góry dzięki.

• 2 tygodnie później...

W Bonito jest kilka tytułów w jeszcze lepszej cenie niż w Świecie książki, bo po 46 zeta w smarcie , kupiłem w tej cenie SBB Pamięć sacd. Mają jeszcze Perfect, Komedę Astigmatic, Wodeckiego i Klenczona, może ktoś skorzysta....

Edytowane przez KECCAJ

Najlepsze ceny są tutaj:

Budka Suflera - Cień Wielkiej Góry - CD digipack (P)1975/2014 | sklep internetowy z muzyką FaN

To oczywiście link tylko do jeden płyty. Inne też tam znajdziecie.

Nie wiem dlaczego ludzie kupują np. na Allegro po ponad 70 zł, nie rozumiem tego.

EMPIK wprowadza w błąd. Część tytułów ma oznaczenie "tylko w EMPIKu", tymczasem można je nabyć w innych sklepach, taniej.

19 godzin temu, Seband napisał:

EMPIK wprowadza w błąd. Część tytułów ma oznaczenie "tylko w EMPIKu", tymczasem można je nabyć w innych sklepach, taniej.

👌👍

34 minuty temu, Azorsky napisał:

Będą jeszcze jakieś płyty w serii?

Zapowiadali 75 płyt na 75 lecie EMPIKu. Teraz są wakacje i podejrzewam, że nie będzie nowych do września.

1 godzinę temu, broniasz napisał:

Ponieważ cena czyni kupca,nabyłem Perfect i brzmi świetnie.

Która warstwa CD czy SACD?

Edytowane przez payong

Pojawiły się kolejne zapowiedzi:

- Lady Pank - LP3

- Zdzisława Sośnicka - Aleja gwiazd

- Zdzisława Sośnicka - Serce

- Breakout - Na drugim brzegu tęczy

- Maryla Rodowicz - Gejsza nocy

- Czerwone Gitary - Czerwone Gitary 3

No to dla mnie w tej serii tylko: Breakout - Na drugim brzegu tęczy

Może jeszcze Lady Pank - LP3 ale muszę sobie przypomnieć czy jeszcze to zniosę 🙂

"Na drugim brzegu tęczy" według opisu będzie zawierał bonus: "Za siódmą górą". Wcześniej chyba tylko reedycja Digitonu zawierała ten utwór.

Praktycznie wszystko z tej nowej partii do kupienia. Dobrze, że "Na drugim brzegu tęczy" wychodzi jako SACD, ale osobiście wolałbym,  żeby ten zaszczyt spotkał "Karate", "Ogień" czy choćby NOL. Poprzednia edycja "Na drugim brzegu..." jako "Czarne CD" jest zupełnie ok, a ten tytuł okazał się przejściowym, jeszcze takim big-beatowym w dorobku Breakout i późniejsze albumy wydają się po prostu ciekawsze, oczywiście nie wszystkie. 

20 godzin temu, JarlBjorn napisał:

ale osobiście wolałbym,  żeby ten zaszczyt spotkał "Karate"

Nie traćmy nadziei 🙂 na Karate.

Fajnie byłoby gdyby wydali też płytę Panków Tacy Sami, bo ta w epoce wydana została też przez Polskie Nagrania, to Warner pewnie ma też do niej prawa.

Mogliby wydać też Kombi4 oraz Lombard jedynkę Śmierć dyskotece, bo ceny z rynku wtórnego niesamowicie wysokie, Lombard chodzi nawet po 1,5 kz!!! za płytę....

Jeszcze Banda i Wanda jedynkę mogliby wreszcie wydać na cd, bo nigdy nie wyszła na cd, też wydana w epoce przez Polskie Nagrania... oraz Jan Kowalski, też fajna płyta, a nigdy nie została wydana na cd....

Może ktoś z Warnera czyta to forum i pomyśli o wznowieniu tych płyt, jak nie na sacd , to chociaż normalne cd...

Edytowane przez KECCAJ

Fajnie gdyby Warner wydał również zapomnianą, a też dobrą grupę polską Korba / zespól powstał po rozpadzie grupy Cytrus, też fajna muza / w epoce były wydane dwa longi jedynka Korba 1987  i Sto Papierów, swego czasu przeklepane i wydane razem na jednym cd przez MMP, ale obecnie już niestety dawno niedostępne oraz jedynkę Banku Jestem panem świata, też fajna muza ,in z Markiem Bilińskim.

Wszystkie w epoce wydane były przez Polskie Nagrania, więc prawa wydawnicze ma pewnie Warner.

22 godziny temu, payong napisał:

Nie traćmy nadziei 🙂 na Karate.

Ja cały czas liczę na pewien tytuł z dorobku SBB.

4 godziny temu, KECCAJ napisał:

Lombard chodzi nawet po 1,5 kz!!! za płytę...

CD czy LP - jak LP to chyba zejdę piwnicy poszukać 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi