Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do metalu z papierowymi głośnikami. Do 5000, 10000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Używki do 5-6 tysięcy (jak będzie 2-3 koła to lepiej), nowe do 10. Nisko-średnio tonowe papier nie powlekany, kopułki tekstylne.

Edytowane przez Misio38

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

Jak nieduże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do metalu polecam System Audio Pandion 2 oparte na revelatorach. Brzmienie petarda w metalu i nie tylko. Gładka i naturalna góra pięknie wybrzmiewa i przenosi blachy i dzwoneczki, nic nie gubi jest szlachetna i żywa. Średnica to poezja w metalu jest szczegółowa przede wszystkim, dociążona i plastyczna, świetnie słychać przesterowane riffy gitary które swoim brzmieniem wywołują ciary a bas jest nie mniej zadziwiający do tych 40Hz schodzi spokojnie, objętościowo stanowi solidny fundament dla całego brzmienia jest dynamiczny i głęboki. Monitory te warte są każdej złotówki, swoje kupiłem od Duńczyka i cieszę się bardzo z tego zakupu bo wiem że są to wyjątkowe monitory które dają mi mnóstwo niekończących się muzycznych przyjemności.

Z kolumn opartych o revelatory możesz jeszcze polować na Xaviany Giulietta i XN250 Evo. Gdyby nie udało Ci się znaleźć markowych produktów zbudowanych na revelatorach zainteresowałbym się ofertą Akustyka wykonując do niego telefon i porozmawiał o szczegółach.

Ukryta Zawartość

ps. Spendor do metalu 😱

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, quatross napisał:

VA Bach Classic wystarczy

Wszystkie VA jakie słyszałem zamulały. No i raczej nie widzę tam papieru.

4 godziny temu, basic44 napisał:

Co to są revelatory?

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Misio38 napisał:

Używki do 5-6 tysięcy (jak będzie 2-3 koła to lepiej), nowe do 10.

Dziwna ta kategoria. Skoro mozesz wydac 10k to uzywane za ta kwote beda znacznie lepsze niz polowe tansze

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Z nowych kolumn możesz zainteresować się monitorami Buchardt Audio S400 MKII i Pylon Jasper Monitor 18 które spełniają Twoje wymagania co do użytych materiałów jak i ceny.

Dobrym pomysłem do metalu jest by użyte głośniki były z papieru i "szmaty" 👍

Edytowane przez Tal

Cześć, nie będę ukrywał, że masz dość specyficzne wymagania. 

W kwestii metalu też ciężko coś dopasować, bo wiele osób woli, gdy jest on przedstawiony w całkiem inny sposób. Na pewno warto jednak zainteresować się Buchardtami S400 MKII, mamy je też w bdb cenie w outlecie, a także Pylon Jasper Monitor 18. To konstrukcje raczej o gęstszym brzmieniu, ale bardzo zróżnicowanym, z moim zdaniem świetną sceną. 

Z podłogówek za to znajdziesz Heco Celan Revolution 7, które według mnie do metalu fajnie pasują. Podobnie Jade 20 od Pylon Audio, chociaż ponownie jest to nieco inne granie. Na pewno przyda się tu odsłuch, by znaleźć odpowiednie kolumny. 

Napisz też, jaki masz wzmacniacz i pomieszczenie. To na pewno pomoże w proponowaniu czegoś 🙂
W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy. Zawsze możesz też liczyć na atrakcyjną wycenę 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, Misio38 napisał:

Nisko-średnio tonowe papier nie powlekany, kopułki tekstylne.

A ile współczesnych konstrukcji spełnia te założenia? ELIPSON HERITAGE XLS 15? Tylko jak to gra i do czego się nadaje? Nie słuchałem, nie wiem. Są ładne i na tym kończy się moja znajomość tej konstrukcji 

Samo założenie czyli papier na basie i szmata na gwizdku to ślepa uliczka. Trzymanie się tego założenia donikąd nie prowadzi

O ile celuloza na basie jak najbardziej ma sens (vide JBL z serii Classic, Studio Monitor) Klipsch z serii Heritage (ale to raczej nie są głośniki do metalu), o tyle materiał średniotonowca i wysokotonowca ma drugorzędne znaczenie. Ważny jest przede wszystkim sposób wykorzystania. Co zagra ostrzej: beryl Focala czy jedwab Morela? Co zagra ostrzej: tytan JBL czy aluminium KEF-a? A jak gra aluminium SEAS-a? Ostro czy miękko? 

Oczywiście pozostaje DIY lub manufaktury, które zrobią wszystko co zechcesz. Ale tu raczej nie zmieścisz się w 10 tys. Chyba, że stuningujesz jakieś Altusy  u Wilka

5 minut temu, piotrek7 napisał:

pozostaje DIY lub manufaktury, które zrobią wszystko co zechcesz. Ale tu raczej nie zmieścisz się w 10 tys.

To nie jest ślepa uliczka... papier na basie jest wystarczająco szczegółowy i nasycony by stworzyć wierne i naturalne brzmienie które akurat w metalu będzie prezentować najlepsze jego cechy podobnie jak w jazzie. Papier i szmata to nadal wyjątkowe materiały których zastosowanie daje unikalne brzmienie nieosiągalne dla aluminiowych, magnezowych, berylowych, kevlarowych czy polipropylenowych głośników. Każda ma swoje unikalne właściwości ale celuloza choć najstarsza to nic nie straciła na atrakcyjności i nadal jest szeroko stosowana przez producentów audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas Elac jest często wybierany z takiej muzy z uwagi, że kolumny te grają dość ciepło i "mocno" ale nie zamulają basu 

Na pewno coś używanego sensownego też znajdziesz od tego producenta, jednak bez odsłuchu ciężki temat

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 godzin temu, Tal napisał:

Do metalu polecam System Audio Pandion 2 oparte na revelatorach. Brzmienie petarda w metalu i nie tylko. Gładka i naturalna góra pięknie wybrzmiewa i przenosi blachy i dzwoneczki, nic nie gubi jest szlachetna i żywa. Średnica to poezja w metalu jest szczegółowa przede wszystkim, dociążona i plastyczna, świetnie słychać przesterowane riffy gitary które swoim brzmieniem wywołują ciary a bas jest nie mniej zadziwiający do tych 40Hz schodzi spokojnie, objętościowo stanowi solidny fundament dla całego brzmienia jest dynamiczny i głęboki. Monitory te warte są każdej złotówki, swoje kupiłem od Duńczyka i cieszę się bardzo z tego zakupu bo wiem że są to wyjątkowe monitory które dają mi mnóstwo niekończących się muzycznych przyjemności.

Z kolumn opartych o revelatory możesz jeszcze polować na Xaviany Giulietta i XN250 Evo. Gdyby nie udało Ci się znaleźć markowych produktów zbudowanych na revelatorach zainteresowałbym się ofertą Akustyka wykonując do niego telefon i porozmawiał o szczegółach.

Ukryta Zawartość

ps. Spendor do metalu 😱

Bardzo ciekawe te System Audio Pandion 2, ale chyba bardzo ciężko je kupić 😕

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

1 minutę temu, rd79 napisał:

Bardzo ciekawe te System Audio Pandion 2, ale chyba bardzo ciężko je kupić 😕

Rzeczywiście trudno je upolować na naszym rynku, swoje znalazłem na duńskim portalu ogłoszeniowym i dogadałem się z Duńczykiem płacąc mu przez PayPal.

W dniu 19.10.2023 o 21:09, Misio38 napisał:

Jak w temacie. Używki do 5-6 tysięcy (jak będzie 2-3 koła to lepiej), nowe do 10. Nisko-średnio tonowe papier nie powlekany, kopułki tekstylne.

Mam pytanie co nazywamy "metalem" ??

AC/DC czy Brutal Truth ??

5 minut temu, Trework napisał:

Może zamiast tego rozdrabniania się na drobne zaproponujesz coś w temacie?

16 minut temu, Tal napisał:

Może zamiast tego rozdrabniania się na drobne zaproponujesz coś w temacie?

Czego słuchasz ?

Teraz, Trework napisał:

Czego słuchasz ?

Najczęściej słucham metalu ale też jazzu, bluesa, klasyki czy ambientu.

5 minut temu, Tal napisał:

Najczęściej słucham metalu ale też jazzu, bluesa, klasyki czy ambientu.

Ja słucham metal, death metal, thrash metal, Black metal, heavy metal, doom metal itd. Więc bawią mnie wypowiedzi osób które nie słuchają tzw. Metalu, i to tyle. Nie łatwo znajduje się zestaw który daje radę, najczęściej są to lata poszukiwań. Jazz, blues i podobne typy muzyki nie są wymagające, miałem wiele zestawów które grały dobrze jazz i blues, ale które grają dobrze metal !!! Prawdziwy metal !!! Jest mniej. Jest dobra podpowiedź i to Twoja. Xaviany- ale same nic nie zrobią. Więc sugerowanie kolumn bez wzmacniacza jest dziwne. Xaviany- pragną prądu, aby mogły zagrać pełną piersią. Paradigmy będą miłym zaskoczeniem bez konieczności wydawania majątku na wzmacniacz. 

8 godzin temu, Trework napisał:

I to i to i jeszcze więcej. Do tego dochodzi klasyka, trochę jazzu i minimalne ilości popu, ambientu czy bluegrass.

19 godzin temu, rafa napisał:

Skoro mozesz wydac 10k to uzywane za ta kwote beda znacznie lepsze niz polowe tansze

Mogę, a chcę to dwa zupełnie różne pojęcia.

Myślałem, że temat jest prosty. Skoro mam słuchawki na biocelulozie to tym bardziej byłem przekonany, że papierowych głośników jest sporo. No nic. Może po prostu trzeba będzie się "przyjrzeć" zwrotnicy moich Arcusów i ją odświeżyć, bo zaczęły grać dość ostro. Może stare kondensatory tracą pojemność albo co?

Edytowane przez Misio38

Może były z ferrofluidem i stwardniał - oczyszczenie i nawet lepiej byłoby

go nie wlewać nowego. Więcej detali i rośnie czytelność, ale spada

wytrzymałość mocowa.

Może elektrolit w filtrze wysechł i lecą rezonanse woofera.

A może po prostu wymaganiaa wzrosły i trzeba by wymienić głośnik wysokich

w monitorze na lepszy - o ile to możliwe, bo bywają nietypowe rozwiązania 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Raaczej nic nietypowego tam nie ma. Wysokotonowy to jakiś Seas, niskotonowy to jakaś Vifa. Średni to ITT-to akurat nic mi nie mówi. Wygląda to tak jak na obrazku. Część kondensatorów jak gdzieś wyczytałem, to kondy olejowe. Cokolwiek to oznacza. Jak patrzę co można kupić za dychę to może jednak odświeżę to co już mam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Jeśli są tam typowe wartości to nowe bipolarne np. Mundorfy to nieduży wydatek,

a z kolei foliowe się nie starzeją.

W dniu 20.10.2023 o 12:39, piotrek7 napisał:

o tyle materiał średniotonowca i wysokotonowca ma drugorzędne znaczenie.

Może mieć pierwszorzędne znaczenie dla kota. Kot jest limitem. Inaczej kupiłbym Klipscha ze złotymi membranami i miał wszystko gdzieś. A tak boję się, że jakieś rezonanse będą dręczyć mi kota.

Edytowane przez Misio38

Hmm. Wiecie? W poniedziałek przejeżdżałem w trakcie pracy obok tophifi. Kupiłem ot tak LX2mk2 z outletu, bo stwierdziłem, że ten zakup nie zaburzy mi budżetu. Hmm. Powiedziałbym, że gdyby nie brak wysokich tonów to w sumie temat miałbym załatwiony, a tak zastanawiam się nad innym modelem Mission i żeby od razu ktoś przerobił mi zwrotnicę by obudzić głośnik wysokotonowy. A poza tym w związku z tym, że tak mały głośnik umie w moim 18 metrowym pokoju grać to wraca temat ATC SCM 7/11

Edytowane przez Misio38

Moje zainteresowania to doom, death, thrash, black, hard, gothic, rock, filmowa, folk itp. Po latach wielu poszukiwań muzyczną nirvanę zapewniły mi Focal Vestia n2, stworzone do gitarowego grania. Odpowiednia amplifikacja, okablowanie, dobre żródło i po temacie.

Ale niesiony tak grają. 

Wyższy nie da ci tego więcej. 

Nie w takim rozumieniu o jakim myślimy tak mi się przynajmniej wydaje.

Nie wiem na ile te kolumny są podatne na wszelkiego rodzaju upgrady więc w tej kwestii się nie wypowiadam.

Może i w Mission LX2mk2 też dałoby się coś więcej wydobyć z góry pasma ?

Przydał by się schemat; może jakieś foto zwrotnicy ...

• Pokaż nowe odpowiedzi