Skocz do zawartości
IGNORED

Szum w kolumnach głośnikowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy i to mój pierwszy post na forum. Zakupiłem nowy wzmacniacz Yamaha A-S701 i kolumny KEF q350. Mam problem z szumem w kolumnach głośnikowych. Po przyłożeniu ucha na  odleglosc ok 10cm do głośnika słychać szum. Jest to dość irytujące i wydaje mi się że nie powinno takiego czegoś być. Wysłałem wzmacniacz na reklamację, producent odpisał że jest z nim wszystko w porządku. Kable których używam to Melodika. Dodam że wcześniej na tych kablach miałem zestaw Yamaha  AU670 i wszystko było ok. Zero szumów. Co polecacie w tej sytuacji? 

Pozdrawiam  

Moim zdaniem nie powinno być tego szumu w głośnikach i jeśli występuje to ewidentnie coś nie tak jest z tym wzmacniaczem. Jeśli nie minęło jeszcze 14 dni od dnia zakupu to ja bym zwrócił ten wzmacniacz. Jeśli jednak jest już po tym terminie to wysłałbym go bądź też zawiózł do profesjonalnego serwisu audio. Spróbuj jeszcze raz zadzwonić do autoryzowanego serwisu i wyperswaduj telefonicznie że owego szumu nie powinno być w ogóle słychać.

Poniżej utworzyłem temat w którym zamieściłem najrzetelniejsze serwisy sprzętu audio w naszym kraju.

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Rozumiem że sprawdzałeś z różnymi źródłami  dźwięku ? tzn jak żródło jest wyłączone to równiez szumi ? kable wyklucz, bo żaden kabel nie szumi 🙂

Godzinę temu, Czarcie Kopyto napisał:

Po przyłożeniu ucha na  odleglosc ok 10cm do głośnika słychać szum

A na jaką wartość jest podczas słuchania tego szumu odkręcona gałka od VOLUME?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

6 minut temu, yayacek napisał:

A na jaką wartość jest podczas słuchania tego szumu odkręcona gałka od VOLUME?

Jak jest na zero to jest cisza z głośników. Jak zrobię na maxa to szumi bardzo mocno. 

2 minuty temu, Czarcie Kopyto napisał:

Jak jest na zero to jest cisza z głośników. Jak zrobię na maxa to szumi bardzo mocno. 

Wzmacniacz jest sprawny. To normalne zachowanie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

17 minut temu, chick napisał:

Rozumiem że sprawdzałeś z różnymi źródłami  dźwięku ? tzn jak żródło jest wyłączone to równiez szumi ? kable wyklucz, bo żaden kabel nie szumi 🙂

Tak, jak przełączam na Phone, tuner line1... to też szumi. 

2 minuty temu, quatross napisał:

Spie*ny z fabryki, ot co .

Załączyli jeszcze w odpowiedzi takie wykresy ale nie potrafię tego czytać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na Phono powinien bardziej szumieć - jeśli tak jest, to jest sprawny 😉 

Yamaha ma zresztą prawie wzorcową czułość - 0, 23 V co też może

mieć pewien wpływ, ale przy normalnej głośności ( 8.00 - 10.00 )

pewnie ten szum jest niemal niezauważalny.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

Na Phono powinien bardziej szumieć - jeśli tak jest, to jest sprawny 😉 

Yamaha ma zresztą prawie wzorcową czułość - 0, 23 V co też może

mieć pewien wpływ, ale przy normalnej głośności ( 8.00 - 10.00 )

pewnie ten szum jest niemal niezauważalny.

Czyli jeśli to normalne że ma tak szumieć to trochę słabo. Mam mały pokój i z miejsca w którym siedzę nie słyszę tych szumów ale sama świadomość że kupujesz nowy sprzęt a tu takie niespodzianki...

Moim zdaniem jest to naturalne zjawisko i nie traktował bym go jako

przykrej niespodzianki. No, może gdybym nie miał żadnego przygotowania

technicznego byłbym pewnie rozczarowany ... I jak tu żyć, panie Premierze 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Czarcie Kopyto napisał:

ale sama świadomość że kupujesz nowy sprzęt a tu takie niespodzianki...

Rozumiem, że to pierwszy wzmacniacz jaki miałeś.
Wszystkie wzmacniacze przy volume na max szumią i jest to normalne zjawisko. Szum ten słychać po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego. Ale nikt nie słucha z volume na max siedząc równocześnie 10 cm od kolumny. Szum może być większy lub mniejszy a zależy to od czułości kolumn.

A tak na marginesie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Godzinę temu, yayacek napisał:

Wszystkie wzmacniacze przy volume na max szumią i jest to normalne zjawisko.

Mój nie szumi 😉 Mam wzmacniacz cyfrowy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, yayacek napisał:

Rozumiem, że to pierwszy wzmacniacz jaki miałeś.
Wszystkie wzmacniacze przy volume na max szumią i jest to normalne zjawisko. Szum ten słychać po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego. Ale nikt nie słucha z volume na max siedząc równocześnie 10 cm od kolumny. Szum może być większy lub mniejszy a zależy to od czułości kolumn.

To nie mój pierwszy wzmacniacz ale porównując go do ostatniego zestawu Yamaha AU670 to używając tych samych przewodów głośnikowych i na tej samej sile głosu i nie puszczając muzyki była cisza w glosnikach. Zero szumów przy tej skali volume. Więc dziwi mnie to że teraz mam lepszy zestaw i coś szumi. Dodam że sprzęt stoi w tym samym miejscu co poprzedni. 

15 minut temu, Czarcie Kopyto napisał:

To nie mój pierwszy wzmacniacz ale porównując go do ostatniego zestawu Yamaha AU670 to używając tych samych przewodów głośnikowych i na tej samej sile głosu i nie puszczając muzyki była cisza w glosnikach. Zero szumów przy tej skali volume. Więc dziwi mnie to że teraz mam lepszy zestaw i coś szumi. Dodam że sprzęt stoi w tym samym miejscu co poprzedni. 

Który system byl lepszy, w takim wypadku?

4 godziny temu, quatross napisał:

ale porównując go do ostatniego zestawu Yamaha AU670

AU670 to wzmacniacz cyfrowy - patrz wyżej @Piopio

Wszystkie "normalne" wzmacniacze szumią przy volume na max i z uchem przy głośniku wysokotonowym i nie ma się czemu dziwić.

43 minuty temu, yayacek napisał:

AU670 to wzmacniacz cyfrowy - patrz wyżej @Piopio

Wszystkie "normalne" wzmacniacze szumią przy volume na max i z uchem przy głośniku wysokotonowym i nie ma się czemu dziwić.

Nie mam ani ciut doswiadczenia z takim objawem, no chyba że mówimy o klockach unitra-yamaha (flagowych w każdym z tych krajów) 😬

20 godzin temu, Piopio napisał:

Mój nie szumi 😉 Mam wzmacniacz cyfrowy 😉 

Tak,tak,Sabaj...

Mój tez nie szumi jak dam gałe na maxa (Haiku Origami) (z pasywnym pre)
W drugim mam pre denona i końcówke kenwood-to szumi jak dam na maxa,wiadomo.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

To się często zdarza w niektórych niestety ale pomieszczeniach.

W takim przypadku mogą być dwa wyjścia.

Albo faktycznie coś jest nie tak ze wzmacniaczem. Jeśli gwarancja ci tego nie naprawiła A tak bardzo ci to przeszkadza to faktycznie jedyną kwestią jest rękojmia i jego zwrot do sklepu. 

Albo druga opcja której niestety bardzo ciężko wyeliminować to coś w twojej instalacji elektrycznej jest nie tak. I po prostu niektóre sprzęt będziesz umiał a niektóre nie.

Czasem się zdarza że filtr pomagają a czasem nie 

Tutaj też nie ma złotego środka.

UPS są dobrym rozwiązaniem na tego typu bolączki no ale to już nie jest tania inwestycja

W dniu 7.11.2023 o 11:30, yayacek napisał:

Jacek ma rację.

Lepiej zaprojektowane i wykonane wzmacniacze szumią znacznie mniej np Accuphase, Sansui Alpha, Luxman L509/507…

W dniu 7.11.2023 o 20:52, Pseudodrummer napisał:

Tak,tak,

Ten w lustrze to niestety ja 🙂

Serwus!

Witam i o zdrowe pytam! 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Serwus!

Witam i o zdrowe pytam! 

Czołem!
A,nie narzekam.
Warto się cieszyć każdym dniem:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 7.11.2023 o 11:30, yayacek napisał:

Czemu nie ma sie czemu dziwic?

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Warto się cieszyć każdym dniem:)

Dokładnie! 
Alleluja i do przodu🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________