Skocz do zawartości
IGNORED

Gdyby tak sprzedać wszystko i zacząć od nowa?

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, J4Z napisał:

Ale dziwny temat... 

Podejrzany…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Podejrzany…

Wysoce i dalece...;)

Ciekawy wywiad z 6 listopada 2023 z niemieckim badaczem mediów dr. Christoferem Jost o dostępności dobrego HiFi, nostalgicznych powrotach do kasety i zawłaszczaniu rynku muzycznego przez koncerny technologiczne.

W tłumaczeniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i w DE oryginale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Jeszcze dodam, że do słuchawek dobrze mieć jakąś dobrą korekcję dźwięku. 

Trafiles w dziesiatke
Dlatego wybralem RME ADI-2 (patrz powyzej). Jedyny, ktory to potrafi.

BTW. Nie musi byc maksymalistyczny.

Mozna taniej:

- IPad 700€
- RME ADI-2 1100€
- Beyerdynamic DT 1770 albo DT 1990 za 450€

i za 2250€ mam zestaw, ktory wymiata 90% systemow glosnikowych, ktore slyszalem
W dniu 25.11.2023 o 18:29, Allmr napisał:

Ja bym poszedł w aktywne zestawy głośnikowe. Oczywiście nie wiem jakie, bo nawet pół kroku nie uczyniłem w tym kierunku, ale chciałbym kiedyś spróbować. Jedyne co mnie powstrzymuje to lenistwo i niechęć do pozbywania się posiadanego sprzętu.

Po kilku miesiącach zabawy z kolumnami aktywnymi KEF LS50 W  dochodzę do wniosku że ma to sens,przynajmniej do pewnego pułapu cenowego,a dzwięk jest na tyle dobry że 90% populacji będzie zadowolona.

Jeśli producent nie pozostawi swojego produktu i będzie dalej wspierany to kto wie czy kiedyś nie kupię podłogowych LS60.

W dniu 25.11.2023 o 18:29, Allmr napisał:

Ja bym poszedł w aktywne zestawy głośnikowe. Oczywiście nie wiem jakie, bo nawet pół kroku nie uczyniłem w tym kierunku, ale chciałbym kiedyś spróbować. Jedyne co mnie powstrzymuje to lenistwo i niechęć do pozbywania się posiadanego sprzętu.

Po kilku miesiącach zabawy z kolumnami aktywnymi KEF LS50 W  dochodzę do wniosku że ma to sens,przynajmniej do pewnego pułapu cenowego,a dzwięk jest na tyle dobry że 90% populacji będzie zadowolona.

Jeśli producent nie pozostawi swojego produktu i będzie dalej wspierany to kto wie czy kiedyś nie kupię podłogowych LS60.

W końcu od referencyjnego systemu słuchawkowego doszedłbyś do referencyjnego zestawu audio i byłaby to tylko kwestia czasu.

Kazdy z nich ma swoj czar, ale aby byly porownywalne, to na ten zestaw audio musisz wydac conajmniej diesieciokrotna sume

Moim zdaniem żaden system słuchawkowy nie odda czaru słuchania na dobrym zestawie głośnikowym. i| nie mam na myśli tylko jakości.

Poza tym można słuchać tylko w 1 osobę, także odpada następny fajny element - spotkania z przyjaciółmi, pogaduszek, szklanka napoju, itp.

W dniu 25.11.2023 o 21:52, slawek.xm napisał:

ale Audio Note chyba trzymasz cały czas? 🙂

Hej Slawku 🙂 tak jeszcze go trzymam ale pewnie z czasem wymienie na jakiegos trana. 

Serdeczności i pozdrowienia dla Ciebie 🙂

49 minut temu, Allmr napisał:

Moim zdaniem żaden system słuchawkowy nie odda czaru słuchania na dobrym zestawie głośnikowym. i| nie mam na myśli tylko jakości.

Mnie irytuje, że scena kręci się wraz z głową, do tego wytłumione odgłosy świata... może i jakość dobra ale nienaturalne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem żaden system słuchawkowy nie odda czaru słuchania na dobrym zestawie głośnikowym.

Tym bardziej, że generalnie, mastering jest pod kolumny a nie pod słuchawki.

bd957127695175825dc0f3e9e1838272.jpg

Dobry zestaw słuchawkowy wart jest grzechu;)

W dniu 26.11.2023 o 19:58, xajas napisał:

Kazdy z nich ma swoj czar, ale aby byly porownywalne, to na ten zestaw audio musisz wydac conajmniej diesieciokrotna sume

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że tak jest. Za naprawdę małe pieniądze można mieć fajny startowy system słuchawkowy.

Osobiście zawsze unikałem odsłuchu na słuchawkach z obawy przed utratą słuchu. Całe życie pracuję słuchem i językiem i muszę naprawdę dobrze słyszeć. Natomiast doceniam taką możliwość słuchania muzyki.

Dopiero ostatnio skusiłem się tak na próbę na otwarte słuchawki Beyerdynamic DT 990 PRO Black Edition 250 Ohm i podpiąłem je do dobrze zrobionego lampowego "Kamyka" na ECC82 i E88CC. Odszukałem u siebie nawet nowe nieużywane Tonsile SD-426 z pierwszej serii 😉 kupione kiedyś tak po prostu.

Zatem jeśli chodzi o system słuchawkowy to cała droga przede mną 😉 ale i tak ten skromny zestaw potrafi grać i czarować.

Oczywiście są plusy dodatnie i plusy ujemne odsłuchu na słuchawkach. Jednak zatopienie się w nocy kiedy wszyscy śpią w muzycznych dźwiękach na słuchawkach ma swój niemożliwy do podrobienia urok.

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

W dniu 25.11.2023 o 18:13, bluesboss napisał:

Gdyby tak sprzedać cały swój zgromadzony przez lata sprzęt audio i zacząć od nowa?

Po prostu sam spróbuj i opisz nam twoje doświadczenia.

W dniu 25.11.2023 o 21:49, Pseudodrummer napisał:

Chyba nie muszę cytować nic z "Wielkiego Resetu " Schwaba?

To jest najbardziej porypany i chory pomysł o jakim kiedykolwiek słyszałem. Nie było by może w tym nic nadzwyczajnego (na świecie miliony osób wygadują brednie i herezje), gdyby nie to, że.....jest cały czas skrupulatnie realizowany!

W dniu 26.11.2023 o 19:47, xajas napisał:

Trafiles w dziesiatke

Ukryta Zawartość

Dlatego wybralem RME ADI-2 (patrz powyzej). Jedyny, ktory to potrafi.

BTW. Nie musi byc maksymalistyczny.

Mozna taniej:

- IPad 700€
- RME ADI-2 1100€
- Beyerdynamic DT 1770 albo DT 1990 za 450€

i za 2250€ mam zestaw, ktory wymiata 90% systemow glosnikowych, ktore slyszalem

To dobrze że Ci się podoba, masę kasy zaoszczędziłeś dzięki takim a nie innym preferencjom…

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 25.11.2023 o 19:44, bluesboss napisał:

Streaming, hmm, dla mnie zupełnie obce słowo. Jestem przywiązany do tradycyjnych nośników: CD i LP i streaming jakoś mnie do tej pory nie dotknął. Właśnie zakupiłem nowe Gov't Mule na 2CD i nowego Scofielda.

Taka wymiana sprzętu mogłaby pociągnąć za sobą zmianę źródła - nawet pozbycie się fizycznego nośnika. Tylko czy ktokolwiek by to przeżył?.

Pamiętam jak w latach 90-ch pojawiły się płyty CD i ile było przeciwników tego nośnika, szczególnie wśród audiofilów. Minęło X lat i teraz się okazuje że audiofile nie chcą się rozstawać z CD bo to taki super nośnik się okazuje. Coś mi podpowiada że za kolejne X lat audiofile tak samo nie będą chcieli się rozstawać ze streamingiem, jak już pojawi się jakiś nowy sposób na dostęp do muzyki. 

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Gdybym ja zaczynal od zera, nie majac nic, a zalezalo by mi na ultymatywnej jakosci, to bym kupil:
- iPad Gen.10
- dobry wzmacniacz sluchawkowy SPL/RME
- dobre sluchawki a‘la DCA Ether 2
- abonament Apple Music

Zmienilem zdanie.

Zamiast DCA Ether 2 biore nowe DCA E3

Ukryta Zawartość

IMG_0812.thumb.jpg.391ea04034d8ea1b28209ee0362e1543.jpg

IMG_0814.thumb.jpg.18008d27d0d397ff73db3747f175714e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze tylko żeby scena nie kręciła się wraz z głową...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Takie tez sa (Gaming)

• 2 tygodnie później...

Wlasnie zakupilem nastepne sluchawki. Do zasuwania na swiezym powietrzu.
Tym razem z BT i ANC.
Maja dokladnie ta funkcje -> Still

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.11.2023 o 19:11, yayacek napisał:

Można też sprzedać wszystko w cholerę i zająć się hodowlą kaktusów.
Albo można też zacząć słuchać muzyki a nie sprzętów.

Przypomniał mi się przy okazji Jim Martin i jego porzucenie kariery w Faith No More (a raczej to jego wyrzucono?)

Arbuzami się zajął

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, romeksz napisał:

Już Suworow w Akwarium podawał że handel arbuzami to niezły biznes.

Z tym że raczej większy pożytek byłby z jego grania.

Tu wywiad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi